Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Едно аматерско прашање, помош ве молам!

PowerBoY

Intern
21 јуни 2007
1
0
Здраво,

Јас сум почетник во програмирањето во С++, но имам еден проблем. Книгата шо ја купив има инструкции само за програмирање во DOS конзола. Зарем неможи во С++ да се програмираат програми како со Visual Basic? Бидеќи завршив доста големо ниво на учење на Visual Basic и се префрлив на С++ и сега го имам овај проблем..
Сакам програмирање во С++ со прозорче, копчиње, листи, менија и друго...

Благодарам однапред.

Иван Василески

Darth Wader

Intern
12 јули 2007
4
0
kako prvo ne ti treba da znaes c++/clr za c++ windows programiranje toa e za managed code i e vrzano so .net. C++ windows programiranje postoi mnogu vreme pred da se pojavi c++/clr.

the G man

Intern
20 јули 2007
44
1
Најди си, Visual Studio 6(малку прастаро ама лесно е за учење) и земи си ја книгана Learn Visual C++ 6(има и други за тоа, ама мене баеги ми помогна) и побарај во неа за "MFC DIalog Based Applications" и просурфај на нет и би требало да научиш она основно играње со форми, копчиња, слајдери, листи и се друго. Малку чудно ќе ти биде ако не знаеш класи у C++ така да земи научи ги добро!
И то :)

darkwarrior

Intern
22 јули 2007
45
1
HI

Ve molam kazete mi nesto sto e najdobro za pocetnik vo programiranje kako da pocnam programi i knigi kako da simnam od internte.

Ata

Intern
21 април 2007
418
15
Почни од C. Најди добра книга на www.flazx.com, најди некоја почетничка, од SAMS книгите се супер за почетници.
Имаше една книга во икона, за C , на српско-хрватски, 800ден. не знам како се викаше.
Помини една книги, научи ја синтаксата, развиј ја логиката, потоа сам ќе си бараш и задаваш проблеми за вежбање.

DF-1

Intern
13 септември 2007
98
2
Дефинитивно C како за почеток. Многу би ти било добро некој да ти покажува како да програмираш, отколку да ги исчиташ сите можни книги, многу полесно ќе напредуваш.

А за Иван, Visual Studio 6 е дефинитивно најдобар избор за почеток во визуелното програмирање.

Само, моја препорака е добро да го имаш разбрано објектно-ориентираниот концепт на програмирање пред да почнеш со Visual C++.

n3tG0d

Intern
9 април 2007
121
4
ahhh lugee, c ne e za pocetnici, koj ve lazel?!!? jazik za pocetnici e pascal da naucis barem sto e strukturno programiranje, i veke ponatamo treba da odlucis kade ke go implementiras programiranjeto,i koja platforma ke ja koristis, znaci dali ke bide aplikativen software, sistemski, pisuvanje na drajveri, ili web programiranje, sve zavisi od covekot i od klikerot so go ima ;p

DF-1

Intern
13 септември 2007
98
2
Pascal е застарен јазик, нема (скоро) никаква примена денеска. Поентата на структурното програмирање можеш да ја разбереш директно од C, а притоа можеш и нешто практично да направиш...
Плус, синтаксата потоа се повторува во голем дел од другите програмски јазици, што значи дека многу лесно можеш да напредуваш...

Претпоставувам дека n3G0d е некој од постарата генерација програмери, некој што почнал со Pascal, па затоа го препорачува...

Јас исто почнав со таквата hardcore стратегија Pascal, уште во средно (веројатно бидејќи професорите не треба да ги менуваат или дообучуваат), но кога прв пат се упознав со C, се прашав, „А зошто мене уствари ми објаснуваа Pascal ?“. Тогаш суштински ги сфатив концептите во програмирањето. Македонија треба да го следи трендот во ИТ, а тоа подразбира исфрлање на застарените работи. Македонија треба да форсира програмирање во Јава, тоа е светски тренд, а истиот резултат е добиен и според истражувањето спроведено од МАСИТ во 2006.

DF-1

Intern
13 септември 2007
98
2
Тоа нема врска со способноста за размислување. Двата јазика се претставници на тотално различни концепти... структурното и објектно-ориентираното програмирање.

Spion

Intern
25 септември 2007
48
4
C++ нема "вградена" поддршка за програмирање на GUI. За да програмираш со графички контроли во C++ ќе ти треба соодветна библиотека. Го препорачувам Borland C++ Builder за префрлување од Visual Basic - има комплетна хиерархија на графички компоненти, а тоа овозможува олеснето префрлување (има доволно сличности).

Ако почнуваш со C++, би било *добро* за вежбање да почнеш од апликации во конзола. C++ има разни правила во синтаксата кои потешко се учат преку нестандардни библиотеки. За да ти биде поинтересно можеш да почнеш од програми кои треба да извршуваат некоја работа во позадина

Rocky

Intern
17 ноември 2007
13
0
abe bate, ako znaes dobro visial basic ne e problem samo treba malku da sviknes na sintaksata na c++, a toa mora da bide za pocetok vo konzola. Pa ti preporacuvam da pocnes nekoi programi da napravis vo c++, a posle da se prefrlis na c++ so prozorcinja ili visual c++. A za toa treba da razberes so e sustinata na vklucuvanje na nekoi datoteki, pa polesno mislam deka ke ti bide.

Fatihh

Gaining Experience
14 април 2007
372
50
Скопје
saaf.mk
Fatihh's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7 - 6700
Motherboard
ASUS TUF
Storage
2TB Western Blue + 480GB SSD A-DATA
PSU
SPIRE SILENTEAGLE 550W REAL
RAM
4x 8GB DDR4
Video card
STRIX GTX 1050Ti 4GB
Case
Case Cooler Master K380
Mouse
Mouse Genesis kypton 500
Keyboard
A4 TEC B318
Monitor
Samsung 27" 4K
OS
win10
ahhh lugee, c ne e za pocetnici, koj ve lazel?!!? jazik za pocetnici e pascal da naucis barem sto e strukturno programiranje, i veke ponatamo treba da odlucis kade ke go implementiras programiranjeto,i koja platforma ke ja koristis, znaci dali ke bide aplikativen software, sistemski, pisuvanje na drajveri, ili web programiranje, sve zavisi od covekot i od klikerot so go ima ;p

ТАКА е, Паскал е за почетници ... се согласувам .

Garfield

Intern
9 декември 2007
277
5
Според мене на Pascal му е поминато времето па и за да се учи на него. Веќе не се изучува на ниту еден факултет туку се премина на C или на многу факултети на запад дирекно на JAVA(дури програмираат структурно во JAVA, се во една класа). Јас Pascal не би го препорачал само е губење време.

Aleks

Gaining Experience
18 мај 2007
5.748
289
Hm.. kaj nas vo shkolo (informatika) seushte se uchi pascal vo 2,3,4 godina i vo 4 malce delhy .. mislam deka ushte nekoe vreme kje opstojuva tuka kaj nas.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.088
Мислења
1.005.484
Членови
36.674
Најнов член
Zl4tk0

ит маркет