• Важно
  Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
  Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Едитирање на превод за филм

mac-ufs

Intern
23 април 2008
611
19
преместете ја темава каде мислите не можев да и најдам соодветно место

значи не можев да најдам добар превод за мумија 3 ... овој што го имам го подесувам со ctrl+arrow keys ... некаде се погодува на -7 sec...

но новото неро доколку преводот и филмот ги ставиме со исто име ... автоматски го вградува во филмот за потоа на DVD player да може да се гледа со превод ...

Има ли начин некако со некој програм да го едитирам преводот да го вратам на -7 sec и да го зачувам како таков ?
 

HijackHacker

Gaining Experience
21 февруари 2008
5.108
296
www.gorjan.info
Самоиот превод можеш во Notepad да го отвориш, али пак тоука е проблемот.
Секоја реченица има точно време (пр 01:55:23) и треба секоја да ја вратиш назад по 7 секунди.
За друго незнам.
 

c0mrade

Gaining Experience
11 септември 2008
132
92
преместете ја темава каде мислите не можев да и најдам соодветно место

значи не можев да најдам добар превод за мумија 3 ... овој што го имам го подесувам со ctrl+arrow keys ... некаде се погодува на -7 sec...

но новото неро доколку преводот и филмот ги ставиме со исто име ... автоматски го вградува во филмот за потоа на DVD player да може да се гледа со превод ...

Има ли начин некако со некој програм да го едитирам преводот да го вратам на -7 sec и да го зачувам како таков ?

mac пробај со Subtitle Workshop мислам дека 4.0 е најновата верзија. Тој е едитор за преводи. Најди го у google или пак на некој варез сајт го има дефинитивно.. позз
 

c0mrade

Gaining Experience
11 септември 2008
132
92
Самоиот превод можеш во Notepad да го отвориш, али пак тоука е проблемот.
Секоја реченица има точно време (пр 01:55:23) и треба секоја да ја вратиш назад по 7 секунди.
За друго незнам.

Точно hijackhacker, со ова програмче мислам дека е овозможено тоа враќање на 7те секунди но автоматски на сите реченици.....
 

mac-ufs

Intern
23 април 2008
611
19
враќање во notepad е премногу напорно :D ... а и не вреди за еден превод ... чек да го видам Subtitle Workshop ... го најдов на катз.цд
 

DynamicMK

премиум член
11 април 2007
1.636
182
Ако имаш BSPlayer имаш subtitle editor и многу лесно можеш да го подесиш на -7 секунди
 

c0mrade

Gaining Experience
11 септември 2008
132
92
враќање во notepad е премногу напорно :D ... а и не вреди за еден превод ... чек да го видам Subtitle Workshop ... го најдов на катз.цд

Ај па пиши дали ти работи или да барам после друга солуција сеа цепам надвор на ваздух малце...
 

DynamicMK

премиум член
11 април 2007
1.636
182
Има да го зачуваш... од менито Subtitles имаш subtitle editor, отвори го преводот преку него, подеси го и save
 

mac-ufs

Intern
23 април 2008
611
19
ок е средив ... проблемот било до тоа што местев во adjust delay -7 ... требало да наместам обратно +7 ... не сватв баш зш така .... кога во самото BS местам -7 превод и е ок .. тука обратно :muahaha:
 

fuUuUzZzZy

On your way to fame
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
Има да го зачуваш... од менито Subtitles имаш subtitle editor, отвори го преводот преку него, подеси го и save

хмммз.. Изгледа не секогаш ова успева.. Пример:

2vcbbck.jpg


Точно hijackhacker, со ова програмче мислам дека е овозможено тоа враќање на 7те секунди но автоматски на сите реченици.....

Ако добро се сеќавам, имаше да селектираш одреден дел, и само на тој дел да подешаваш ( ctrl + D ) или слично.. Долго време го немам работено..
 

loverboy

Intern
6 февруари 2008
147
11
Едно решение е да си направиш програмче за да го менува фајлот со преводот така што ќе го менува времето за колку сакаш напред или назад :)
 

loverboy

Intern
6 февруари 2008
147
11
Програма за одложување на титлови

Еве јас направив едно едноставна програма за да одложување на времето кога ќе се прикажуваат титловите на преводот. На еден начин можеш да го "едитираш" преводот :)
Еве го кодот:
Код:
// this program is created by Igor Kulev
// you can freely modify and share it this program
// as long as it is not for commercial purposes
#include<stdio.h>
#include<stdlib.h>

int main() {
 int i,j,k;
 long num,pom;
 char c;
 long v; // the time in miliseconds forward
 bool blankline;
 char vlez[82];
 char izlez[82];
 
 printf("Subtitle Time Delayer version 0.1nn");
 printf("Enter the number of miliseconds you like to delay the subtitlesn");
 printf("You should enter a positive or negative number dependingn");
 printf("whether you like to move forward or backwardnn");
 
 scanf("%d",&v);
 
 printf("nEnter the name of the subtitle filen");
 printf("Note that it should be in format .srtn");
 printf("and shouldn't be longer than 70 charactersn");
 printf("The file should be in the same folder in whichn");
 printf("this program is placed in.nn");
 
 gets(vlez);
 gets(vlez);
 
 printf("nEnter the file name of the modified subtitlen");
 printf("Don't forget the extension.nNote, new file will be creatednn");
 
 gets(izlez);
 
 FILE *fin = fopen(vlez,"r");
 FILE *fout = fopen(izlez, "w");
 
 // reads the order number of the subtitle text
 while(fscanf(fin,"%d",&i)==1) {
  fprintf(fout,"%dn",i);
  // now we scan the first number
  fscanf(fin,"%c",&c);
  fscanf(fin,"%c",&c);
  pom=c-'0';
  fscanf(fin,"%c",&c);
  pom=pom*10+c-'0';
  num=pom*3600000;  // hours in miliseconds
  fscanf(fin,"%c",&c);
  fscanf(fin,"%c",&c);
  pom=c-'0';
  fscanf(fin,"%c",&c);
  pom=pom*10+c-'0';
  num=num+pom*60000; // minutes in miliseconds
  fscanf(fin,"%c",&c);
  fscanf(fin,"%c",&c);
  pom=c-'0';
  fscanf(fin,"%c",&c);
  pom=pom*10+c-'0';
  num=num+pom*1000;  // seconds in miliseconds
  fscanf(fin,"%c",&c);
  fscanf(fin,"%c",&c);
  pom=c-'0';
  fscanf(fin,"%c",&c);
  pom=pom*10+c-'0';
  fscanf(fin,"%c",&c);
  pom=pom*10+c-'0';
  
  num=num+pom;  // just miliseconds

  num=num+v;
  // now we print the resulting number
  pom=num/3600000; // hours
  if (pom<10) {
   fprintf(fout,"0%d:",pom);
  } else {
   fprintf(fout,"%d:",pom);
  }
  num=num-pom*3600000;
  
  pom=num/60000; // minutes
  if (pom<10) {
   fprintf(fout,"0%d:",pom);
  } else {
   fprintf(fout,"%d:",pom);
  }
  num=num-pom*60000;
  
  pom=num/1000; // seconds
  if (pom<10) {
   fprintf(fout,"0%d,",pom);
  } else {
   fprintf(fout,"%d,",pom);
  }
  num=num-pom*1000;
  
  pom=num/1; // miliseconds
  if (pom<100) {
   fprintf(fout,"0%d",pom);
  } else {
   if (pom<10) {
    fprintf(fout,"00%d",pom);
   } else {
    fprintf(fout,"%d",pom);
   }
  }
  num=num-pom*1;
  
  fscanf(fin,"%c",&c);
  fscanf(fin,"%c",&c);
  fscanf(fin,"%c",&c);
  fscanf(fin,"%c",&c);
  fscanf(fin,"%c",&c);
  fprintf(fout," --> ");
  
  // now we scan the second number
  fscanf(fin,"%c",&c);
  pom=c-'0';
  fscanf(fin,"%c",&c);
  pom=pom*10+c-'0';
  num=pom*3600000;  // hours in miliseconds
  fscanf(fin,"%c",&c);
  fscanf(fin,"%c",&c);
  pom=c-'0';
  fscanf(fin,"%c",&c);
  pom=pom*10+c-'0';
  num=num+pom*60000; // minutes in miliseconds
  fscanf(fin,"%c",&c);
  fscanf(fin,"%c",&c);
  pom=c-'0';
  fscanf(fin,"%c",&c);
  pom=pom*10+c-'0';
  num=num+pom*1000;  // seconds in miliseconds
  fscanf(fin,"%c",&c);
  fscanf(fin,"%c",&c);
  pom=c-'0';
  fscanf(fin,"%c",&c);
  pom=pom*10+c-'0';
  fscanf(fin,"%c",&c);
  pom=pom*10+c-'0';
  
  num=num+pom;  // just miliseconds

  num=num+v;
  // now we print the resulting number
  pom=num/3600000; // hours
  if (pom<10) {
   fprintf(fout,"0%d:",pom);
  } else {
   fprintf(fout,"%d:",pom);
  }
  num=num-pom*3600000;
  
  pom=num/60000; // minutes
  if (pom<10) {
   fprintf(fout,"0%d:",pom);
  } else {
   fprintf(fout,"%d:",pom);
  }
  num=num-pom*60000;
  
  pom=num/1000; // seconds
  if (pom<10) {
   fprintf(fout,"0%d,",pom);
  } else {
   fprintf(fout,"%d,",pom);
  }
  num=num-pom*1000;
  
  pom=num/1; // miliseconds
  if (pom<100) {
   fprintf(fout,"0%d",pom);
  } else {
   if (pom<10) {
    fprintf(fout,"00%d",pom);
   } else {
    fprintf(fout,"%d",pom);
   }
  }
  num=num-pom*1;
  
  fscanf(fin,"%c",&c);
  fprintf(fout,"n");
  // now we look for the first 2 consecutive blank lines
  
  blankline=true;
  for (;;) {
   fscanf(fin,"%c",&c);
   fprintf(fout,"%c",c);
   if (c=='n') {
    if (blankline==true) {
     break;
    } else {
     blankline=true;
    }
   } else {
    blankline=false;
   }
  }
 }
 
 printf("nnThe subtitle has been delayed successfully.n");
 printf("Thank you for using Subtitle Time Delayer!n");
 printf("Enter any key and press enter to quit the program.n");
 
 fclose(fin);
 fclose(fout);
 
 scanf("%d",&i);
 return 0;
}
Оваа програма ќе заврши работа иако може малку да се модифицира за да се справи со некои специјални случаи, како на пример кога одземаме две времиња ќе се појави негативен број кој се печати, но за ваква едноставна програма не сакам да се замарам толку да ја усивршувам :)
Оставам на вас слободно да го менувате кодот кој го поставив овде заедно со извршниот фајл во attachment.
Поздрав
 

Атачменти

 • Subtitle Time Delayer version 0.1.zip
  26,8 KB · Прегледи: 7

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
43.675
Мислења
889.454
Членови
31.515
Огласи
40
Најнов член
sw1pe
На врв Дно