1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

Eclipse

Дискусија во форумот 'Java' започната од Ismet, 7 Април 2007.

  1. Ismet

    Ismet
    Intern

    250
    4
    7 Април 2007
    Dosta samo koristenje Java :) ajde malce na kodiranje.
    Ako palnirate da kodirate vo Java bi vi preporacal da si simnete Eclipse dosta e dobar a imate i mnogu F1(help) ;) fajlovi.
    Mozete da go simnete na sledniov link: http://www.eclipse.org/
    Uzivajte.
    i dajte nekoe vase kodce podole da vidime sto ste napravile.
     
  2. vik

    vik
    Intern

    1,936
    31
    14 Април 2007
    Dali mozite da mi kazite kakvo predznaenje treba da se ima za da se uci Java
     
  3. <<ExeCutoR>>

    <<ExeCutoR>>
    Intern

    132
    2
    16 Април 2007
    Треба да знаеш класи вo Java нема структурно кодирање како во C++
    Инаку Eclips е многу добар едитор со ctrl+space се прави парче :D
    многу брзо се куцаат кодови.
     
  4. Megatron

    Megatron
    Intern

    146
    4
    18 Април 2007
    eclips e ludila kako so kaza executor ctrl+space i brzina ubie :) predznaenje hmmmmm......pa ne znam jas znaev C i direk na ova objektno orientirano programiranje....
    ama nema so softverceto e ludila
    samo ne zaboravajte da instalirate JRE ili SDK za podrska na javata
    pozdrav
     
  5. Neptvn

    Neptvn
    Intern

    16
    0
    13 oктомври 2007
    Немам работено на Eclipse-от али ми збореле дека е малце покомплициран од JCreator (што може да се користи за почетници во јава). Сепак за професинално кодирање IDE како Eclipse е задолжителен, но сепак за почетници би препорачал JCreator.
     
  6. nullx

    nullx
    Intern

    56
    0
    17 Мај 2007
    Go koristam Eclipse za PHP poradi toa sto ima SVN commit
     
  7. psybaron

    psybaron
    Intern

    745
    48
    10 Април 2007
    jas sega pocnav da koristam Java..go ucam na fax. rabotime vo JCreator. i prilicno ednostavno e..zasto pred toa imam raboteno vo drugi programski jazici pa ja sfakjam strukturata....

    a sto ustvari e Eclipse....gi ima tamu 2 ...78MB i 128MB...koj da zemam da probam?
     
  8. ile_bedel

    ile_bedel
    Intern

    1
    0
    22 ноември 2007
    Kade mozam da najdam knigi za java na srpski
     
  9. staki

    staki
    Intern

    147
    3
    26 Јуни 2007
    @ile_bedel

    Ако сакаш на на англиски ке ти дадам книга а за на српски незнам кај можеш да најдеш
     
  10. Garfield

    Garfield
    Intern

    277
    4
    9 Декември 2007
    Јас би препорачал easyEclipse не за друго туку поради полесната инсталасија http://www.easyeclipse.org/site/home/ . Во easyEclipse има интегрирано и доста корисни алатки кој во Eclipse треба да се инсталираат посебно како plug-in и (што во мојот случај се показа доста комплицирано за Visual Editor). Во easyEclipse се е на double click и доста поедноставено(добро спакувано) се во едно, инаку за работа е идентично.
     
  11. Megatron

    Megatron
    Intern

    146
    4
    18 Април 2007
    posto temata NetBeans e zatvorena ovde ke si prasam
    Prasanjeto e za nekoj so ima raboteno NB.. ako se ima sretnato so vakov problem
    pravam aplikacija za kriptiranje/dekriptiranje i se e OK vo eclipse ama ko ke go cuknam kodot vo NB ,oti mi treba emulatro za mob oti i za to e applikacijata ,
    public static String encrypt(String input) throws InvalidKeyException, BadPaddingException,IllegalBlockSizeException {
    byte[] inputBytes = input.getBytes();
    cipher.init(Cipher.ENCRYPT_MODE, key2);
    byte[] encodetBytes=cipher.doFinal(inputBytes);
    String cryptedText =new String(encodetBytes);
    return cryptedText;
    }
    mi vika deka doFinal(byte[] b) treba da vrati int a me nervira posto ima metod so si vraka byte[] ko so mi treba.... JAR fajlovite se klaeni ko so treba se e vo red i e provereno 500 pati ...... ako znaj nekoj so e rabotata neka pomozi ke mu bidam mnogu blagodaren
     
  12. Fiasco

    Fiasco
    Gaining Experience

    3,036
    203
    2 Март 2008
    како мислите со ctrl+space ? не сфаќам, има готов код кога ќе ги притиснеш или?
     
  13. Megatron

    Megatron
    Intern

    146
    4
    18 Април 2007
    ne be gotov kod...ti dava predlog
    primer ako imas pogore vo klasata kreirano pole ili nekoj si objek pr String str, ko ke napisis s i manis ctrl+space ke ti izlezat site objekti klasi idr so pocnuva na s
    primer za pecatenje na kozola System.out.println(); dovolno e da napisis syso i ctrl+space ke si se napisi samo :)))
    skoro site editori imaat takva opcija....varem tie jas so gi imam cepkano :)))
     
  14. finger.k4

    finger.k4
    Intern

    228
    3
    9 Април 2007
    ne e problemot vo netbeans ili eclipse nego vo sdk-to!
    metodot doFinal[byte[]) vo Java SE vrakja byte[] (si proveril znaes) ama vo Java ME (taa za mobilni applikacii) vrakja int.
    Ako mi go pises tipot na objektot 'cypher' ke mozam da ti kazam tochno kako glasi method signature-ot za doFinal() metodot vo Java ME (i za Mobile Information Device Profile (MIDP) programi i za Connected Limited Device Configuration (CLDC) ).

    pozz
     
  15. Megatron

    Megatron
    Intern

    146
    4
    18 Април 2007
    import javax.crypto.Cipher; ova ti e jarot
    Cipher cipher = Cipher.getInstance("DES"); ova e objektot

    a kakod a go sredam ako vraka int , aj pomozi ziti se :))

    a nemozi primer ta klasa za encrypt/decrypt da si ja raboti ns SE a drugoto na ME .... oti od ovde smo metodite gi koristi i to e
     
  16. Megatron

    Megatron
    Intern

    146
    4
    18 Април 2007
    bratce fala mnogu za informacijata....mislam deka se snajdov:)))
     
  17. finger.k4

    finger.k4
    Intern

    228
    3
    9 Април 2007
    vaka sega javax.crypto paketot vo Java ME ne postoi! prichinata za ova e sto Java ME e lightweight JVM i mn od SE bibliotekite ti gi nema zaradi ogranichenata memorija na mobilnite aparati!

    ako sakas da koristis enkripcija vo Java ME jas ti predlagam da ja koristish "bouncy castle" bibliotekata, lightweight e i podrzuva dobra kriptografija so public key, symmetric key, u name it. samo ne sum siguren dali podrzuva CLDC applicakcii (jas ja imam probano so MIDP 2.0)

    pisi ako ja razgledash mojata opcija i fala bogu malce obrazlozi ja izjavata deka si se snasol od prethodniot post (kako, sto ? :D )

    pozz i milo mi bese sto pomognav
     
  18. Megatron

    Megatron
    Intern

    146
    4
    18 Април 2007
    se e ok fala malce mi gi podobjasna rabotite...ama ko ke go krevam kodot vo sun wireless toolkit mi vadi error cannot find symbol za klucot (Key key=new SecretKeySpec(myKey,"DES");) i samo toj error sega zasega go vadi..
    a ova bouncycastle go gledav...vikas podobro e so nego da rabotam?
    fala
     
  19. MetalGear

    MetalGear
    On your way to fame

    2,992
    504
    14 Април 2007
    Машко
    eclipse е супер моментално работам на него
    спремам испит :plachko2:
     
  20. Megatron

    Megatron
    Intern

    146
    4
    18 Април 2007
    kaj studiras...? me interesira po koj fakulteti se raboti java?
     
  21. finger.k4

    finger.k4
    Intern

    228
    3
    9 Април 2007
    ako te interesirase mene, CITY College Thessaloniki ;)

    kaj nas se uci java na nekoj fakultet?
     
  22. vasildb

    vasildb
    Intern

    209
    5
    17 Април 2007
    Се учи на битолскиот мислам, барем така викаат дека во втора ќе се учело. Ама можам да замислам што.:))
     
  23. Megatron

    Megatron
    Intern

    146
    4
    18 Април 2007
    da na bitolskiot se uci tamu i studiram :)) ok e ako sakas da naucis :)))
    mislev sk dali se uci bi trebalo na pmf ?:)
     
    1 person likes this.
  24. MetalGear

    MetalGear
    On your way to fame

    2,992
    504
    14 Април 2007
    Машко
    pmf предмет од 2ра година структури на податоци и алгоритни :rolleyes:
     
  25. tinodj

    tinodj
    Gaining Experience

    82
    60
    16 Јуни 2008
    NE samo vo solun se uci.

    Se uci i na etf i na pmf i toa uste pred 6 godini. I toa poveke otkolku vo solun.

    I solun be decko, koj te nauci tesaloniki?
     
Слични теми
  1. moondowner
    Одговори:
    0
    Прегледи:
    1,142
  2. swan
    Одговори:
    4
    Прегледи:
    1,147
  3. Despodov
    Одговори:
    3
    Прегледи:
    1,319
  4. mmakara
    Одговори:
    4
    Прегледи:
    679
  5. S@Nd@
    Одговори:
    0
    Прегледи:
    1,663
Вчитување...

Сподели

Вчитување...