Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Dropshipping - Совети и искуства

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Ја се мислам да почнам дропшипинг на Xiaomi мобилни у МК.. но има време додека да почнам да ја разглобувам идејата и реализацијата...
Any (more) thoughts on it?

Да правиш дропшинг за Македонија, па уште Xiaomi, најдобронамерно ама по мене од старт си ја утнал работата.

1. Мал пазар
2. Уште помал пазар за одреден бренд
3. Уште помал помал пазар, бидејќи купувачите на Xiaomi за овој бренд И ОНАКА дознаваат преку интернет, и се доволно savvy да си купат/нарачаат од таму.

Ако не нудиш ништо посебно различно од Ali, верувај нема да имаш купци.

Обично дропшипинг прават наши момци и девојки, кои сакаат да освајаат европски/американски пазари. Да правиш дропшипинг за мк е мислам лудост.

Верувал или не во Македонија. Покрај тоа што реално имаме ниски даночни стапки, нема да имаш дополнителни трошоци кои во секој друг случај ќе бидат големи.

What?

Само будала отвора бизнис во мк моментално.

Vampo

hello world
24 октомври 2010
366
257
Ае еве мој совет како паталец кој пробал да дропшип-а Shopify+AliExpress и потрошени околу 600еур на реклами на ФБ. (Се однесува само на УСА пазар)

- Ти треба многу добро Niche (област) каде што точно ќе таргетираш одредена група на луѓе, купувачи. Ова ти е прв и најважен чекор. Еве одма да ти кажам, ланчиња, алки, бижутерија, електроника, фитнес, ти се ПРЕзаситени пазари со ОГРОМНА конкуренција. Пример за помала конкуренција, луѓе кои обожаваат жирафи.. Значи најбитно Niche, Keyword Research, SEO.
- Прво почни да имаш неколку продажби и ќе видиш како ти иде, мој совет, после 200-та продажба отвори фирма во Делавер, Америка, со трошкови за регистрација 90$ негде и околу 300$ годишно за поднесување сметководствена документација до IRS
- Не пробувај WooCommerce, туку најди 60-дневен триал период на Shopify, и имаш 2 месеци да ја направиш првата, или неколку продажби.

pLaToOn

hello world
24 јануари 2012
227
190
Офшор компанија ќе го чини дебело, освен ако не заработува 10 илјадарки месечно па процентуално трошоците да се многу мали. Не е финта само во големината на давачките туку и дополнителни режиски трошоци (во зависност од земјата може да се бара задолжителна канцеларија, адвокат, економист, вработен, паушали, давачки кон државата, и сл).
Па дури и да отвори само нерезидентна сметка пак ќе ја има најмалку истата стапка на персонален (10% во Косово) а ќе има и дополнителни трошоци (ќе мора ли да отиде да отвори, потпише, затвори, и сл), ќе мора да ги следи и нивните прописи и измени за да биде во тек и чист со своите постапки.
Која е поентата? Правите милиони па размислувате нешто да намалите од трошоци или зборуваме за забранета заработка каде трошоците се небитни? Повеќе од сигурно и земјата каде што би се отворила офшор компанија си има свои бирократски процедури, папирологии, и сл. Колку ќе ве чини да ги следите сите измени на релевантни прописи и во таа земја (во часови, или во пари платени на консултант)?
Навистина не разбирам. Да давам плаќам исти даноци во друга држава за они да ги прават патиштата наместо во мојата каде постојано возам? Обично на ваков став има реакции од тип „да, за пак да крадат“ ... небитно, и тие што крадат дел од украденото повторно ќе го остават тука кај мене, тебе, комшијата ... Уште помалку разбирам да плаќам повеќе од што би плаќал кај нас. Примерот се Делавер е убав, но спомнатите трошоци се само режиските трошоци. каде се даноците? Или ќе отворите фирма која нема да работи за да не плаќа даноци :)
Друга работа е ако отворање на сметка надвор носи некакво намалување на трошоци, отвора нови бизниси (секако постапката да е легална), тогаш е целосно оправдан чекор. Но во 90% од случаите, каде се зборува на оваа тема воопшто нема основа ни да се размислува дали е паметен чекор. Кај 9% веројатно по анализа ќе се заклучи дека е неисплатливо. Веројатно кај неповеќе од 1% ќе се воочи дека таков чекор носи некакво подобрување.
Јас не видов ниту една добра причина за офшор. Реекспорт, кратички и сл., тоа е нешто што во случај на офшор пак ќе мора да го прави во веројатно подруга форма. Башка се сомневам и во советите дадени од книговодителот - мора да се плаќа од картичка :) Абе ајде, озбилно? :)

bozidar

hello world
26 март 2009
78
7
znam deka treba tema da otvoram nova no dali ima nekoj spremen momak da mi objasni se okolu drop shipping i kako da ti stignat pari na smetka. za ova plakam pivo i kafe vo nekoj kafic.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.407
1.639
znam deka treba tema da otvoram nova no dali ima nekoj spremen momak da mi objasni se okolu drop shipping i kako da ti stignat pari na smetka. za ova plakam pivo i kafe vo nekoj kafic.

Т'нко, т'нко некако со пиво и кафе да ти го објасни некој бизнисов...
пушти малце срце, дај скара, прасе ова она.. може ќе се најде некоја гладна душа :D

Volkswagen

hello world
12 септември 2008
227
76
Значи вака ако читам нема начин на кој што може да функцонира Dropshipping, па дури и со регистрирана фирма во Македонија?!

bozidar

hello world
26 март 2009
78
7
Т'нко, т'нко некако со пиво и кафе да ти го објасни некој бизнисов...
пушти малце срце, дај скара, прасе ова она.. може ќе се најде некоја гладна душа :D
ako treba i pari ke dadam samo nekoj saglam da mi objasni

bojan81

Баниран/a
11 септември 2017
3
0
USA
SecreLocal.com
Здраво, јас се спремам да ја пуштам мојата прва FB ADS кампања. Ме интересира дали некој има искуство со FB ADS. Да споделиме некои размислувања.

bojan81

Баниран/a
11 септември 2017
3
0
USA
SecreLocal.com
Не го решив, не одам преку woo Commerce. Тоа за некоја блиска иднина...
Многу ме нервира оа Business manager ов. Миљарда и миљарда опции има. А најмногу што ме нервира одиш со еден account дава еден reach одиш со друг дава 10 пати помал одиш со трет дава трет резултат. Ме полудува.

wadapdoc

read-only
24 јули 2017
7
3
Bojan81 направи си пиксел за твојот store и најпаметно ти е кога правиш AD кампањи е да таргетираш и синоними во интерес за таргет audience и сите да ти се различни од по некој $5 буџет дневно да имаш по 5-10 на ден и после кој ти перформираат добро надгради ги, ако ти треба повеќе инфо или помош да си ги оптимизираш бизнисиот пиши ми.

bojan81

Баниран/a
11 септември 2017
3
0
USA
SecreLocal.com
@wadapdoc , Да, да така и планирам пуштатам една campaign неколку ADS set slit testing па после неколку дена ќе видам која
AD ќе биде најдобар тој ќе го надградам. Инаку да нормално Pixel дека ќе инсталирам па после 20-30 продажби ќе пуштам conversation campaign. Тоа е тоа мислам само уште добар производ и успех во мојата прва campaign ми треба:) Ако работиш ова може да те прашам за некој совоет. Поздрав!

banama

read-only
10 ноември 2017
1
0
Skopje
www.toksivet.com
Поздрав Дропшипери :)
И јас сум заинтересиран за дропшипинг пред се преку Shopify, бидејки ми изгледа по едноставна варијанта од WooCommerce. Првиот проблем што го сретнав е исплатата во Македонија. Сметам дека тоа може да се надмине бидејки Shopify има опција плаќањето со картички да оди преку Скрилл што е поддржано во Македонија. Мене ме интересира дали клиентите кој ќе купат производ од мене ќе можат да ми го платат на Пејпал бидејќи нели со македонски пејпал можеш да плаќаш само а не и да примаш пари, или пак тоа важи само за подигнувањето на парите од пејпал на банкарската сметка?

DrMTR

senior
27 март 2014
7.922
8.414
И јас сум заинтересиран за дропшипинг пред се преку Shopify, бидејки ми изгледа по едноставна варијанта од WooCommerce. Првиот проблем што го сретнав е исплатата во Македонија. Сметам дека тоа може да се надмине бидејки Shopify има опција плаќањето со картички да оди преку Скрилл што е поддржано во Македонија. Мене ме интересира дали клиентите кој ќе купат производ од мене ќе можат да ми го платат на Пејпал бидејќи нели со македонски пејпал можеш да плаќаш само а не и да примаш пари, или пак тоа важи само за подигнувањето на парите од пејпал на банкарската сметка?
Неможе примање пари на мк пејпал. Со тоа што неможе да се прима, неможе ни да се повлечат на сметка. толку е.

Vampo

hello world
24 октомври 2010
366
257

Може со custom payment gateway и да го интегрираш со НЛБ Банка. За второво ти треба да имаш регистрирано фирма

bradata

read-only
30 ноември 2017
1
0
Дали мора да се има регистрирана реална фирма во МК за да почни да се работи со Dropshipping?

Bronx

Баниран/a
3 декември 2017
24
15
Јас пробав и баталив тоа. Имав многу лошо искуство. Ќе ти нарачаат нешто, па не му стигнало ти се жали, па му касни пратката, па сакал да ти го врати не му се свиѓало, па било расипано абе тоа е хаос. На крај ќе почеш да враќаш од твој пари за да ги удоволиш а после иди разбери се со кинезот што и како па он да ти ги врати парите, па тука провизии, давачки ХА ОС. Не ви препорачувам дропшипинг. Само еци, ваш производ да продавате и да знаете што и на кого праќате.

ViktorV

read-only
28 ноември 2017
1
0
Здраво на сите

Гледам многу одговори но ништо конкретно во врска со Shopify и 2Checkout. Успеа ли некој да ги поврзе овие две и да прима пари директно на сметка. Може ли истото да се направи со payoneer?

Ајде може и групно кафе/пиво да се прави некаде во град па да дискутираме на темата и најважно да најдиме решение.

12 април 2017
1.918
1.259
Shopify како што знам не подржава 2Checkout, а и да подржава, таксата е 5% за нас Македонците. Наједноставно би било да се поврзеш со некоја банка или касис, тогаш таксата би била околу 2-3%.

Мартин1

read-only
10 февруари 2018
16
9
Ги разгледав претходните мислења и ништо не сфатив..
Реално може ли да се успее со дропшипинг во МК?
Ако да, кои услови треба да се исполнат?

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно