Стани премиум член, добиј куп бенефити и поддржи ја работата на IT.mk!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Домашна мрежа

dino

Gaining Experience
5 јули 2009
594
197
Здраво форумаши,

Во план сум да реновирам дома, па сакам да ја скоцкам цела мрежа.

Сакам Wi-Fi-то да го направам што е можно подобро, размислувам за Unifi акцес поинти 1-2 најверојатно би биле доволни за простор од 94м2, евентуално ако има нешто подобро што би го покрил просторот препорачајте.

Уреди кои што би се поврзале на мрежа:
  • околу 20на уреди на Wi-fi-то вклучувајќи сензори за автоматизација
  • 4 - 9 ќе бидат со кабел, според планот ќе имам околу 12-15 утичници сакам да имам нешто вишок оставено.

Слободно препорачајте свич, рутер, NAS (сакам да земам некој ентри левел, повеќе ќе биде за сториџ на слики/видеа) и какви акцес поинти да земам.
Буџетот за свич, рутер и NAS ми е 1200еу, можеби и премногу е

DrMTR

Guru
27 март 2014
7.176
7.314
mikrotikmacedonia.online
1. Колку портен свич ти треба? Edit: Земи го овој
2. Рутер земи без WiFi интегрирано! Edit: Земи ова
3. Unifi UAP U6 земи за да биде futureproff !

NAS барај некој друг да ти посочи решение. Јас не сум стручен за НАС решенија.

Последна промена:

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
5.232
16.020
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

dino

Gaining Experience
5 јули 2009
594
197
1. Колку портен свич ти треба? Edit: Земи го овој
2. Рутер земи без WiFi интегрирано! Edit: Земи ова
3. Unifi UAP U6 земи за да биде futureproff !

NAS барај некој друг да ти посочи решение. Јас не сум стручен за НАС решенија.
Размислував за креирање VLAN:

Vlan 2 - Уреди за работа
Vlan 3 - Домашни уреди (тв, телефони, лаптоп, итн)
Vlan 4 - автоматизација

Ќе ми треба PoE менаџибилен свич заради АП, ако завршам со еден АП што мислам дека ќе има некоја мртва точка тогаш нема да земам PoE. Ги гледав и во грција пред некоја недела кога бев, многу се поскапи кај нас. Не се сеќавам на точната цена ама сигурно беше помеѓу 200 - 215еу. Да не знаеш како иде царина за мрежна опрема?

Размислував и за контролер, гледав дека и Raspberry Pi го користат како контролер па може тоа да ми брка работа

Ова ќе биде одлично за потребите

Последна промена:

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
5.232
16.020
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Конторлер можеш да инсталираш во Докер на Синолоџито, не ти треба екстра уред да вметнуваш. За подвоени мрежи, искрено ако немаш несто екстра сензитивно, нема поента вланувањето на мрежата, колку уреди ќе имаш, вкупно 15 дома? Мех, за модерните мрежни уреди ова не е ништо посебно од аспект на преоптовареност и заситеност на мрежа па да мора да ја сабнетираш а дополнително ке си го олесниш моментот со пристап до уреди меѓу себе.

За купување од грција, секако немаш никакви давачки до 350 евра, така да, ако уредот е 200, нема што да му ја мислиш.

• Ми се допаѓа
Реакции: dino

Delicon

On your way to fame
10 јуни 2007
1.162
656
delicon.mk
Земи Unifi рутер, свич и access point за полесна интеграција и менаџирање.
Јас користам Unifi USG + Flex Mini + nanoHD со сличен сетап како тој што планираш:
Vlan 2 - Уреди за работа
Vlan 3 - Домашни уреди (тв, телефони, лаптоп, итн)
Vlan 4 - автоматизација
Свичот не мора да е POE, ама пожелно е. Можеш да користиш POE адаптер за истото.
Unifi контролерот може да ти биде на Raspberry Pi или некој друг сервер/компјутер, NAS-от. Не е задолжително да работи 24/7, ако немаш потреба.

За NAS земи Synology во зависност од потребите. WD би ги избегнувал.

dino

Gaining Experience
5 јули 2009
594
197
Земи Unifi рутер, свич и access point за полесна интеграција и менаџирање.
Јас користам Unifi USG + Flex Mini + nanoHD со сличен сетап како тој што планираш:

Свичот не мора да е POE, ама пожелно е. Можеш да користиш POE адаптер за истото.
Unifi контролерот може да ти биде на Raspberry Pi или некој друг сервер/компјутер, NAS-от. Не е задолжително да работи 24/7, ако немаш потреба.

За NAS земи Synology во зависност од потребите. WD би ги избегнувал.

Не помислив на се Unifi да земам, ќе ја разгледам и таа опција, меѓутоа со цените на Овернет изгледа се ќе треба да преплатам :)
Во колкав простор користиш Нано и колку имаш монтирано?
Мислењето е автоматски споено:

Конторлер можеш да инсталираш во Докер на Синолоџито, не ти треба екстра уред да вметнуваш. За подвоени мрежи, искрено ако немаш несто екстра сензитивно, нема поента вланувањето на мрежата, колку уреди ќе имаш, вкупно 15 дома? Мех, за модерните мрежни уреди ова не е ништо посебно од аспект на преоптовареност и заситеност на мрежа па да мора да ја сабнетираш а дополнително ке си го олесниш моментот со пристап до уреди меѓу себе.

За купување од грција, секако немаш никакви давачки до 350 евра, така да, ако уредот е 200, нема што да му ја мислиш.

Екстра сензитивно немам да, може и ти си во право. Ќе ми биде многу поскапо со L3 свич за нешто што повеќе сакам да го имам од колку да имам потреба од истото.

alkibijad01

Gaining Experience
8 октомври 2016
314
332
Веќе неколку месеци на работа користиме Grandstream аксес поинт и пријатно сум изненаден. За мене непозната компанија дотогаш.

Sent from my moto g(9) play using Tapatalk

• Ми се допаѓа

HardCorec

Unbeatable
4 ноември 2013
3.527
5.342
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i7 4790
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 240 & 480gb
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x4gb 1600mhz
Video card
Radeon RX570 4gb gddr5
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
@dino
Разгледај на getic.com, цените се речиси дупло поефтини отколку на all4net

Моја препорака:
MikroTik RB5009 (страшно добар уред)
Ubiquiti UISP Switch (или USW-Lite-8-PoE)

smole

Unbeatable
18 април 2007
3.766
4.427
UniFi U6 серија АР од computeruniverse
Микротик рутер и CRS-112-8P (POE switch) од тринити системи.

Алл4нет се занесуваат со цените ептен, а не се едини што носат Микротик.

НАС - било кој од Synology, јас би идел нас со мин 2 диска.

Кабел - Nexans или Draka - вториов го имаш и во Тринити и во Тим електро плус.

Necromancer

Unbeatable
24 февруари 2012
3.883
4.976
Скопје
меѓутоа со цените на Овернет изгледа се ќе треба да преплатам
Ќе те исечат на пола...

1680901231006.png

getic.com, што ги спомна HardCorec, со достава и ситна провизија за уплата, излегува ~110 евра. Два и нешто пати поевтино. Ненормална работа!
1680901177385.png

Без PoE адаптер се и двете цени.

dino

Gaining Experience
5 јули 2009
594
197
UniFi U6 серија АР од computeruniverse
Микротик рутер и CRS-112-8P (POE switch) од тринити системи.

Алл4нет се занесуваат со цените ептен, а не се едини што носат Микротик.

НАС - било кој од Synology, јас би идел нас со мин 2 диска.

Кабел - Nexans или Draka - вториов го имаш и во Тринити и во Тим електро плус.

Микротик немаат серија со 16 порти од истиот свич? Барем јас не можев да најдам

Кабел сакам да земам Cat6.
@dino
Разгледај на getic.com, цените се речиси дупло поефтини отколку на all4net

Моја препорака:
MikroTik RB5009 (страшно добар уред)
Ubiquiti UISP Switch (или USW-Lite-8-PoE)
Огромна разлика во цени, имаш нарачувано? Колку се плаќа царина?
RB5009 го нема на залиха, кој е втора опција? :)

Ќе те исечат на пола...

Погледнете го атачментот 124650

getic.com, што ги спомна HardCorec, со достава и ситна провизија за уплата, излегува ~110 евра. Два и нешто пати поевтино. Ненормална работа!
Погледнете го атачментот 124649

Без PoE адаптер се и двете цени.
За површина од 94м2, два LR ќе бркаат работа?

Ќе ми треба 16 портен свич зошто план ми е да имам 12-15 утичници
Сакам да земам и мал ѕиден ормар за се ова да можам да ставам во него, да биде организирано како што треба и ќе земам печ панел

DrMTR

Guru
27 март 2014
7.176
7.314
mikrotikmacedonia.online
Немаш потреба да даваш x2 за свич од Микротик. Земи си TP-Link Switch 16 портен го имаш и во RM варијанта. Обавезно земај Business Solution свич од ТП Линк. Немаат мака тие свичеви и се доста поефтини.

Читни и ова. Толку од мене на темава!

• Ми се допаѓа

HardCorec

Unbeatable
4 ноември 2013
3.527
5.342
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i7 4790
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 240 & 480gb
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x4gb 1600mhz
Video card
Radeon RX570 4gb gddr5
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
@dino
Често пати нарачувам од Гетик, обично земам по еден до два уреди, до сега не сум платил царина, пратката стига за некој 2 до 3 недели (ми се има случено да ми стигне и за 5 дена).
RB5009 ке го имаат на залиха околу 24ти овај месец, ако ти е итно земај од Жирафа, цената кај нив ти е 19.600 денари.

bxxxn

Practice makes perfect
11 март 2011
1.547
1.684
RB4011 исто делува добра зделка, двојно поевтин е од кај нас

DemoUser

Practice makes perfect
27 април 2010
1.334
1.369
Скопје / Автокоманда
DemoUser's setup  
PSU
1300W SFX Cooler Master
Video card
NVIDIA Founders Edition 3090 Ti
Mouse
Logitech G305
Monitor
ASUS ROG Swift 360Hz PG259QN 24.5”
OS
Windows 11 Home
@dino ако реновираш не штеди на кабел УТП ФТП каков сакаш кажи го.
Стави си во секоја соба по 2 Лан кабли CAT6a и си се спасил за се што сакаш понатаму.
Вифи колку и да даваш пари потоа треба и уредите кои ги имаш дома да ги приспособиш за тоа вифи т.е треба да се најнови уреди кои ќе го подржаваат тој уред за да го вадиш максимумот ( за вифито се си има свое и не е така едноставно )
Ако кршиш и правиш по дома те предупредувам стави си во секоја соба по 2 лан кабли затоа што потоа ќе се каеш и ќе си викаш се скршив и бушев и правев не ставив уште еден кабел.
Јас кога кршев си ставив по 2 и моментално се ми е на кабел и јас дома не гледам никаков проблем со интернетот.
Вифито ми е играчка рутерот од телеком и не ми треба којзнае што затоа што на вифито никој ништо не гарантира.
Кабел си е кабел и решен ти е проблемот.
Зависно колку ти е буџетот можеш и cat5a кабел но повторно стави си по 2 кабли во секоја соба.
Целата работа со 2 кабли е недајбоже еден да откаже .... зависно мајсторите како пуштаат и виткаат другиот ќе работи , ако ти текне макств тв и интернет исто решението ти е за стално си имаш посебен лабел за макств посебен за интернет.
Свичовите се ефтини и не ти треба ништо повеќе од гигабит освен ако сакаш ептен професионална мрежа тоа е друго....
Зависно колкав стан или куќа каде и да планираш да ставаш нешто интернет или било што пушти си кабел до тамо или пак како што ти кажав 2 кабли и решен си за сите работи затоа што со 2 кабли пуштени можеш цела мрежа да направиш потоа на друго место во секој момент можеш да надминеш секаков проблем.

Малце долг пост но кога си решил да реновираш не штеди потоа ќе се каеш ако си дозволиш пак од надвор кабли да ти се гледаат , а веруј ми ќе фрлиш повеќе пари потоа барајки решенија одколку кога би имал 2 кабли до секое место.
Овој проблем го имам сретнато на многу места кај луге кои реновирале и мислеле дека ќе се во голем ЌАР ако пуштат само по 1 кабел, ама веруј ми не се и потоа плачат и молат бараји решение делат парици крпат и си расипуваат мрежа

dino

Gaining Experience
5 јули 2009
594
197
@dino
Често пати нарачувам од Гетик, обично земам по еден до два уреди, до сега не сум платил царина, пратката стига за некој 2 до 3 недели (ми се има случено да ми стигне и за 5 дена).
RB5009 ке го имаат на залиха околу 24ти овај месец, ако ти е итно земај од Жирафа, цената кај нив ти е 19.600 денари.
Ќе земам од гетик, не ми се брза.

Се уште сум на мисла за дали 1 или 2 APa :)

@dino ако реновираш не штеди на кабел УТП ФТП каков сакаш кажи го.
Стави си во секоја соба по 2 Лан кабли CAT6a и си се спасил за се што сакаш понатаму.
Вифи колку и да даваш пари потоа треба и уредите кои ги имаш дома да ги приспособиш за тоа вифи т.е треба да се најнови уреди кои ќе го подржаваат тој уред за да го вадиш максимумот ( за вифито се си има свое и не е така едноставно )
Ако кршиш и правиш по дома те предупредувам стави си во секоја соба по 2 лан кабли затоа што потоа ќе се каеш и ќе си викаш се скршив и бушев и правев не ставив уште еден кабел.
Јас кога кршев си ставив по 2 и моментално се ми е на кабел и јас дома не гледам никаков проблем со интернетот.
Вифито ми е играчка рутерот од телеком и не ми треба којзнае што затоа што на вифито никој ништо не гарантира.
Кабел си е кабел и решен ти е проблемот.
Зависно колку ти е буџетот можеш и cat5a кабел но повторно стави си по 2 кабли во секоја соба.
Целата работа со 2 кабли е недајбоже еден да откаже .... зависно мајсторите како пуштаат и виткаат другиот ќе работи , ако ти текне макств тв и интернет исто решението ти е за стално си имаш посебен лабел за макств посебен за интернет.
Свичовите се ефтини и не ти треба ништо повеќе од гигабит освен ако сакаш ептен професионална мрежа тоа е друго....
Зависно колкав стан или куќа каде и да планираш да ставаш нешто интернет или било што пушти си кабел до тамо или пак како што ти кажав 2 кабли и решен си за сите работи затоа што со 2 кабли пуштени можеш цела мрежа да направиш потоа на друго место во секој момент можеш да надминеш секаков проблем.

Малце долг пост но кога си решил да реновираш не штеди потоа ќе се каеш ако си дозволиш пак од надвор кабли да ти се гледаат , а веруј ми ќе фрлиш повеќе пари потоа барајки решенија одколку кога би имал 2 кабли до секое место.
Овој проблем го имам сретнато на многу места кај луге кои реновирале и мислеле дека ќе се во голем ЌАР ако пуштат само по 1 кабел, ама веруј ми не се и потоа плачат и молат бараји решение делат парици крпат и си расипуваат мрежа

Планот ми е по минимум 2 кабли или колку ќе има потреба и плус еден вишок, пример во дневна планирам:

1 - ТВ
1- Ресивер
1 - ПС5
1 - Стример
1 - за секој случај

Нема да штедам на кабли дефинитивно

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
45.603
Мислења