Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Дискусија за крадење на индентитет

SwIPE

Intern
29 мај 2007
346
5
Хмм... Јас да сум на ваше место би бил малку попретпазлив каде се' давам лични информации. E-mail от што го добил Ata малку ми е чуден, имено се нуди работа, а информации за компанијата која нуди работа нема никаде наведено, според мене покрај описот на работното место, односно барањата кои треба да се исполнат за да се конкурира за работно место треба да има наведено и име на компанијата, нејзина адреса, телефонски број, официјална WEB страна и сл. или едноставно кажано валиден доказ дека компанијата навистина постои.
Испраќате CV (вашите лични информации на едно место), а незнаете на кого.
Мислам дека добро знаете што претставува поимот '' Крадење на идентитет '', тие што добро знаат што претставува, знаат и за што се' може да бидат искористени тие информации, па затоа јавните форуми и јавното објавување на e-mail адреса се одлична мета.
Еве на пример може секој да објави оглас дека се нуди работа и притоа да наведе дека платата изнесува 1000$, па бидејќи постои доволно глуп народ (ако смеам така да се изразам) во Македонија, но сепак да го земеме како неинформиран, ќе има многу кои ќе '' загризат '' на мамката.
Не е ни чудно тоа што постојано испраќате ваше CV, а не добивате повратен одговор. Ако станува збор за компанија на која навистина и се потребни работници, таа е должна да ви врати повратен одговор со што ќе ве извести дали сте примен или ако не сте зошто е тоа така.
Немој да мислите дека ако ова се случува во САД и во другите држави, дека неможе да го има и кај нас. Затоа Be Careful ;)

SwIPE

Intern
29 мај 2007
346
5
valjda on znae nesto poveke i za firmata i kolku e platata.

Аха... Be Sure. Кога веќе не ти го кажал тоа во e-mail от сега можеш слободно да очекуваш одговор дека компанијата е Microsoft Corporation со представништво во Охрид и дека платата е над 3000$ :LOL:

bons

Gaining Experience
9 април 2007
242
67
Конкретно за овој оглас не вервам дека е неков вид на измама зашто Чорбев(неговиот mail е наведен ) е вработен во ФЕИТ(електро-нашки), така да верувај дека нема да ти краде идентитет...

bons

Gaining Experience
9 април 2007
242
67
И btw крадење идентитет...човеку...македонија...немаштија, безработица...па кој **р ќе му е на некој мојот идентитет...баш ме интересира што ќе направи....или чекај да подразмислам која од 10 картици попрво би ја истрошил...или би се претставил како мене и би влегол во сефот во СТБ и би ми ги собрал парите што сум ги заложил...:)
Абе ај те молам...

Ata

Intern
21 април 2007
418
15
Аха... Be Sure. Кога веќе не ти го кажал тоа во e-mail от сега можеш слободно да очекуваш одговор дека компанијата е Microsoft Corporation со представништво во Охрид и дека платата е над 3000$ :LOL:

hahahhahahaha

Toa za kradenje na identitet vo potpolnost si vo pravo.
Tipot sto go prati ova, e asistent na ETF, toj e od ohrid, pa valjda se znae so tipcite na firmata.
CV-to mu go prakas nemu, pa on im gi dava niv (im prai usluga).
Mejlot ne dojde samo do mene, na predmetot sto go predava toj , kopmjuterska grafika, imame yahoo grupa, pa vakvi raboti praka tamu.

Bidi siguren deka ova ne e slucaj so kradenje na identitet.
Barem ne ovde, posto ima pristap do studenski, kade ima informacii za preku 1000 studenti sto studiraat na ETF.

Ako e nekoj zainteresiran ,slobdno neka si prati CV.

A za pretpazlivot kade se praka, toa e sosema vo red.

Citav negde deka lani, najgolema zarabotka vo SAD hakerite (krakerite potocno) imale od kradenje na identiteti.

Za kolku e toa opasno , ke vi preporacam edna ekstra kniga:

Od serijalot Stealing The Network "How to own an identity"

Inace ova e seriljal od 4 knigi, koga pocnav ke gi pisam i drugite, ekstra se, sekoj sto go insteresira sigurnost ednostavno mora da gi procita.

"How to own a box"
"How to own a continent"
"How to own a shadow" -> e ovaa poslednava e zakon, cela kniga e edna prikazanaa, brkaat eden haker, Nesto kako so mistnik ,ama od stranata na shimamura.

Aj citajte.

Ata

Intern
21 април 2007
418
15
И btw крадење идентитет...човеку...македонија...немаштија, безработица...па кој **р ќе му е на некој мојот идентитет...баш ме интересира што ќе направи....или чекај да подразмислам која од 10 картици попрво би ја истрошил...или би се претставил како мене и би влегол во сефот во СТБ и би ми ги собрал парите што сум ги заложил...:)
Абе ај те молам...

Kako vo Evropa, so vakvi razmisluvanja. No comment.
Samo se prasuvam kolku dushi se prekrstile koga go procitale ova.
Jas ne se krstam od drugi pricini, ama inace odma bi... :)

Ata

Intern
21 април 2007
418
15

Dobra poenta, ama na pogresno mesto , batka.

SwIPE

Intern
29 мај 2007
346
5
Конкретно за овој оглас не вервам дека е неков вид на измама зашто Чорбев(неговиот mail е наведен ) е вработен во ФЕИТ(електро-нашки), така да верувај дека нема да ти краде идентитет...

Во ред тоа, e-mail от што го добил Ata го зедов само како еден прост пример, бидејќи пишував во оваа тема, да пишував во друга тема ќе беше земен како пример огласот од таа тема, сепак моето мислење повеќе ми беше насочено општо за сите огласи и испраќањето на CV, тоа е и очигледно, бидејќи само во почетокот се споменува конкретниов оглас, а се понатаму се однесува општо за крадењето на идентитети.
Како и да е сепак се извинувам ако некој е навреден или погрешно го сфатил моето мислење.

SwIPE

Intern
29 мај 2007
346
5
Абе ај те молам...

Хмм... Можеби нешто си во право, но во основа не би се сложил со тебе. Никогаш не можеме да бидеме сигурни 100% додека не се увериме во нештото, но одкако ќе се увериме тогаш веќе ќе биде доцна (во овој случај). Затоа треба малку да се подразмисли: Како ќе се увери некој дека тоа е така додека не провери, но откако ќе провери тогаш можеби ќе биде и доцна. Па поради тоа не може да се одфрли и таа варијанта.

SwIPE

Intern
29 мај 2007
346
5
Toa za kradenje na identitet vo potpolnost si vo pravo.
Tipot sto go prati ova, e asistent na ETF, toj e od ohrid, pa valjda se znae so tipcite na firmata.
CV-to mu go prakas nemu, pa on im gi dava niv (im prai usluga).
Mejlot ne dojde samo do mene, na predmetot sto go predava toj , kopmjuterska grafika, imame yahoo grupa, pa vakvi raboti praka tamu.

Bidi siguren deka ova ne e slucaj so kradenje na identitet.
Barem ne ovde, posto ima pristap do studenski, kade ima informacii za preku 1000 studenti sto studiraat na ETF.

Во ред, во ред, инаку... сум немал поим кој е типот, а и не е толку важно тоа, бидејќи e-mail от што си го добил го зедов само како пример - ми беше потребен само за да се надоврзам на темата за крадење на идентитети.

Citav negde deka lani, najgolema zarabotka vo SAD hakerite (krakerite potocno) imale od kradenje na identiteti.

Си читал во првиот број од IT SEC ;)

Za kolku e toa opasno , ke vi preporacam edna ekstra kniga:

Od serijalot Stealing The Network "How to own an identity"

Inace ova e seriljal od 4 knigi, koga pocnav ke gi pisam i drugite, ekstra se, sekoj sto go insteresira sigurnost ednostavno mora da gi procita.

"How to own a box"
"How to own a continent"
"How to own a shadow" -> e ovaa poslednava e zakon, cela kniga e edna prikazanaa, brkaat eden haker, Nesto kako so mistnik ,ama od stranata na shimamura.

Што се однесува до книгите:
Таа Stealing The Network: How To Own A Box ја имам прочитано, таа втората мислам дека ја имам, но ја немам прочитано, додека пак таа третата воопшто ја немам. Да не ја барам по NET можеш да ја закачиш на RAPIDSHARE и да ми пратиш линк за download. Само линкот можеш да го пратиш на ПП, бидејќи на форумов е забрането постирање на линкови (нелегални) од RAPIDSHARE, не дека со тоа авторот ќе земе некоја пара повеќе или ќе се спаси од пиратерија, туку правила си се правила. Да се вратам на темава... ако викаш дека книгата е добра, а според тоа што го кажа за неа гледам дека е добра, тогаш вреди да се прочита. Инаку... моментално читам една книга - The Hacker Crackdown чиј автор е Bruce Sterling, многу добра книга, ако сакаш можам да ти ја пратам по e-mail или да ја закачам на RAPIDSHARE.

Andrijeski

Gaining Experience
1 март 2007
2.599
65
andrijeski.net
Ви ја прочитав дискусијата..

Морам да кажам дека имам лошо искуство со праќање/давање на CV туку така. Ако не е сигурна компанија која со правилник регулира дискреција и приватност, тешко да пратам CV. А за праќање на CV на некој е-mail на личност за која немам поим, која не ми дава никакви гаранции не доаѓа во предвид.
Имам конкретни случаи каде некои личности откако го виделе моето CV им се допаднало па буквално ископирале делови од него (до 50%) и си ги ставиле во нивните резимеа. Дури и конкретни проекти и работни места на кои ја сум работел :)

Ata

Intern
21 април 2007
418
15
Во ред тоа, e-mail от што го добил Ata го зедов само како еден прост пример, бидејќи пишував во оваа тема, да пишував во друга тема ќе беше земен како пример огласот од таа тема, сепак моето мислење повеќе ми беше насочено општо за сите огласи и испраќањето на CV, тоа е и очигледно, бидејќи само во почетокот се споменува конкретниов оглас, а се понатаму се однесува општо за крадењето на идентитети.
Како и да е сепак се извинувам ако некој е навреден или погрешно го сфатил моето мислење.

Брат многу убаво се разбравме. И баш супер сто го потенцираше тоа, пошто сварно има многу луѓе кои не обрнуваат внимание на такви ствари.
И ептен ми е мило сто знаеш неои работи, и што си во најмала рака свесен за се што се случува.

Ata

Intern
21 април 2007
418
15
Што се однесува до книгите:
Таа Stealing The Network: How To Own A Box ја имам прочитано, таа втората мислам дека ја имам, но ја немам прочитано, додека пак таа третата воопшто ја немам. Да не ја барам по NET можеш да ја закачиш на RAPIDSHARE и да ми пратиш линк за download. Само линкот можеш да го пратиш на ПП, бидејќи на форумов е забрането постирање на линкови (нелегални) од RAPIDSHARE, не дека со тоа авторот ќе земе некоја пара повеќе или ќе се спаси од пиратерија, туку правила си се правила. Да се вратам на темава... ако викаш дека книгата е добра, а според тоа што го кажа за неа гледам дека е добра, тогаш вреди да се прочита. Инаку... моментално читам една книга - The Hacker Crackdown чиј автор е Bruce Sterling, многу добра книга, ако сакаш можам да ти ја пратам по e-mail или да ја закачам на RAPIDSHARE.

Да не се повторувам, да диал-уп сум, идеш на www.flazx.com има таму дел за security, таму ке ја бобараш, имаш една страна со излистани книги со слика од коверот , нема да ја промаршиш.
Ако не ти се брза, од октомври сум ск. мозам да ти ја снимам, имам и други такви книги.
Јас момнетално ја читам Cyber Terrorisam, сеа не се приказни со личности ко овие, ама ако те интересира политика, добра е.

Таа твојата мислам дека ја немам. Мозез да ја пратис по маил. Ај пп ке пратам.

D

Администратор
31 март 2007
3.982
4.147
www.aqtos.com
Абе ај те молам...

hmm... mnogu pogreshno mislenje. Najnovata sluchka so kradenje na identitet povrzhana so Makedonija i makedonski gragjani beshe ona pukanjeto vrz trojca (dvajca mazhi i zhena so malo dete) vo Bugarija. Prvichno bea izjaveni iminja, i beshe izjaveno deka se makedonski drzhavjani. Beshe kazhano nekoe ime konkretno, ne go pametam ,a nemam vreme da ti dadam linkovi od vesnici i slichno momentalno.

Posle za mnogu kratko vreme se javi vistinskiot chovek, go imashe ako dobro pametam na naslovnata na Dnevnik, i se vospostavi deka pasoshot mu e ukraden i deka site trojca vrz koi e pukano se vsushnost drzhavjani na Srbija.

Identitet ne se krade samo za zdobivanje na materijalni sredstva.

I ushte neshto, gi pametish li site onie koi bea uapseni na bankomati so falsifikuvani kreditni kartichki... Gi ima povekje od 20-tina vo poslednite 2 godini. Zboruvam za uapseni i osudeni, pa ti vidi sega kako odat rabotite.

bons

Gaining Experience
9 април 2007
242
67
Човеку збориш за крадени пасоши и фалсификувани картици...не за крадење идентитет...и btw укртаден пасош се пријавува во МВР( и свесен си за последиците) и го прогласуваат украдениот за неважечки...а тебе ти издаваат нов...а тоа дека тој пасош се најдол кај типот не мора да значи дека бил негде искористен зашто отпосле биле најдени мислам уште 5 други пасоши од различни држави, отпрвин беше објавено дека се макденоци, па после пронајдоа бугарски пасоши, па беа објавени како бугари, па после им јавија од србија дека се срби... и за фалсификуваните картички...јас мислам дека е крадење на сметка...а не на идентитет....

Ata

Intern
21 април 2007
418
15
Ви препорачувам да ги гледата The Net со Sandra bulok, и Identity Theif.
Али ова е сто отсто офф топик сега.

D

Администратор
31 март 2007
3.982
4.147
www.aqtos.com
Човеку збориш за крадени пасоши и фалсификувани картици...не за крадење идентитет...и btw укртаден пасош се пријавува во МВР( и свесен си за последиците) и го прогласуваат украдениот за неважечки...а тебе ти издаваат нов...а тоа дека тој пасош се најдол кај типот не мора да значи дека бил негде искористен зашто отпосле биле најдени мислам уште 5 други пасоши од различни држави, отпрвин беше објавено дека се макденоци, па после пронајдоа бугарски пасоши, па беа објавени како бугари, па после им јавија од србија дека се срби... и за фалсификуваните картички...јас мислам дека е крадење на сметка...а не на идентитет....

Mislam deka si vo golema greshka, i izgleda ne sum edinstven:
http://en.wikipedia.org/wiki/Identity_theft

mENDol

Intern
24 декември 2007
83
2
Абе ај те молам...

Neznam ja druze, ja konkretno imam katicki doduse i stalo mi e nekoj da ne mi go svirne, se pazam, ne prakam CV, menjam kodovi cesto i sl. Taka da ako ti ne se osekas deka imas potreba od zastita, verojatno e toa vo red isto tolku mnogu e vo red i ako imas potreba od zastita da se stitis....valjda se razbirame
Zbor mi bese, Makedonija nie bosi sme malku, i nemastija e, ama sve poveke se stremime kod zapad i so dobrite doadjaat i losite raboti, taka da opusteni sme dodeka nekoj ne te izbrici, pa posle da vidime kako ke prais muabet na ovaa tema.....

I eve to prost prmer, dovolno e fraer da pokusa preku tvoj kompjuter so tvoj identitet da gi hakira MVR...da vidis kako ke te najdat odma, brat.....

p.s. Ako nekoj neznae MVR ima nova edinica formirano za cyber crime vo MK, ne znam koi se deckite ama nacuv frari bile za kompjuteri.....uups -off topic-...

reng

Intern
13 август 2007
683
19
Доста добра спам порака за крадење на идентитетот ми стигна. Доколку живеев во Америка може и ќе паднев на истата.

From:
"Bank of America" <[email protected]>
Add sender to Contacts

Bank of America Higher Standards
Customer using a laptop for Online Banking Online Banking Alert

to reset your passcode please
Sign In »

Online Banking Sign-in Error

For your security, access to Online Banking has been locked because the number of attempts to sign in exceeded the number allowed. To regain access, you must restore your account. Please click here and submin your information.

Your security is important to us. If you are not aware of this situation, please contact us immediately at 1.800.933.6262.

Want to confirm this email is from Bank of America? Sign in to Online Banking and select Alerts History to verify this alert.

Want to get more alerts? Sign in to Bank of America Online Banking and click the "Manage Alerts" link in the "I want to..." box.

Because email is not a secure form of communication, please do not reply to this email.
If you have any questions about your account or need assistance, please call the phone number on your statement or go to Contact Us at www.bankofamerica.com.
Official Sponsor 2004-2008 U.S. Olympic Teams Bank of America, Member FDIC.
© 2008 Bank of America Corporation. All Rights Reserved.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.348
Мислења
1.010.090
Членови
36.677
Најнов член
Kazanizam

ит маркет