Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Дилема за лесен блутут маус со мек среден клик и claw grip

Дилема за лесен блутут маус со мек среден клик и claw grip?

• Вкупно гласале
    9
  • Анкетата е затворена .

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.968
5.865
Веќе неколку години сум во потрага по идеалниот маус, и моментално стигнав до овие неколку опции.

1. Маусот треба да е безжичен, да се поврзува на блутут бидејќи модерните лаптопи веќе немаат усбА, а маусите немаат усбЦ.

2. Тежината треба да е во рамки на нормала односно апсолутен максимум 100г, а што помалку тоа подобро.

3.
Claw grip како и тежината автоматски ги отфрла MxMaster3s, 502wireless и сличните тенкови наменети за palm grip.

4. Средното копче треба да е што помеко и полесно за притискање. Ова е многу често барана опција за сите кои работат Maya, Cad, или имаат движење на мапа на среден клик. И кои работат веб базирани работи со табови.

5. Лизгалките одоздола да не се ужасни. Некои мауси имаат гумени (да, да гумени) лизгалки кои не се лизгаат туку го држат маусот да не се мрдне. Страшно. Ете и тоа морало да се каже, кој да претпостави.

6. Батерија или АА, ААА или усбЦ за полнење.

7. Софтвер за мапирање на копчињата и енергетска ефикасност да се испогасат сите работи и да се деинсталир а софтверот. Нормално.

8. Liftoff distance да е нормален. Веќе се знае дека маус не смее да фаќа на 2 цд, и што пониско е подобро. Секако во рамки на нормала. Работата што го утепа Razer Viper Mini е ова уствари.

9. Копчињата да се барем 5, пожелно повеќе.

10. Менување на свичови и се што треба од електроника е сосем прифатлива опција. Голем дел од овие е веројатно дека ако ги задржам за употреба ќе си јадат Kalih Silent Mute или Omron Omron 20M D2FC-F-7N, или пак ќе им ги отворам свичовите за да ги омекнам.

До сега од опции имам најдено:

- Razer Orochi V2
, не знам како се покажал средниот клик, ама другото многу ветува. Се надевам дека лесно се стискаат копчињата иако не се исечени посебно туку дел од школката.

- SteelSeries Rival 3, меѓу потешките опции ама ветува во секое поле ако се оди се една батерија. Навидум потенцијален проблем во liftof distance дека некогаш знаело да е повисок.

- SteelSeries Aerox 3
, исто како горниот со тоа што е многу полесен и се полни на усбц. Навидум потенцијален проблем во liftof distance дека некогаш знаело да е повисок.

- SteelSeries Aerox 5, поголем маус дискутабилно дали е за claw grip соодветен.

- Logitech Mx Anywhere 3, потенцијално океј маус доста фален, ама непознато е како се однесува средното копче. Logitech само во најефтините мауси ставаат добри средни копчиња како на приемр М90, нагоре строго ѓубре и камен тврди за притискање.

- Logitech M650L, тивок маус кој треба да ги исполнува потребностите, ама ривјуа има минимално. Може да е малку тесен за држење, ама би требало да е во ред. Велат дека копчињата се прелесни за стискање и дека по некогаш и по грешка се приситка некое од нив. Ама не знаеме за средното копче дали е такво лесно или не.

- Razer DeathAdder V2 X HyperSpeed Wireless, делува дека е голем и не е за claw grip, тврдо средно копче.

- Roccat Kone Pro Air,
овие Roccat се многу фалени во форуми за CAD и заради доброто средно копче. Најфален маус е Kone 120 жичниот, ептен бил добар средниот клик. Дали е така и на безжичниов, којзнае. Кај нас во жирафа се нуди само овој модел на безжичен Roccat.

- Microsoft Bluetooth Mouse, овој маус го имам. Лизгалките му се гумени. Тоа ќе треба да го променам со некои тефлонски. Средното копче е ненормално лесно, тоа е тоа што се бара. За мене за claw grip ми се високи предните копчиња само. И има само 3 копчиња. Не се симнува надоле доволно предницата, за разлика од Rival 3 на пример. А и тежок е со оглед на тоа колку е мал околу 78 грама ако не се лажам.

- A4tech би требало да ги исполнуваат овие услови исто така, ама кај нас веќе ги нема. Инаку јас имам 13 години А4тецх со идеални копчиња, идеален скрол, идеална батерија, се идеално. Само не е блутут и има 3 копчиња.

Ако имате коментар, бујрум. Ако имате предлог пак бујрум. Цената не е пресудна, ако се задоволени барањата. А ако некое не е задоволено и треба да се касапи маусот (не е проблем) би преферирал да е што поефтин, бидејќи се губи гаранција од чепкањето.

Инаку Logitech M90 од 400 денари маус има идеален скрол и идеални копчиња и идеално средно копче. А4tech стариов исто. Боже сачувај на блутут и поскапи мауси да се ставело добри копчиња (освен 1 - 2 копче), како ембарго да има ставено на добри копчиња се однесуваат производителиве.

xenon

אֶהְיֶה אֲשֶׁר אֶהְיֶה
15 јануари 2011
4.154
11.112
Skopje
xenon's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9950X3D, Arctic LF III 420mm
Motherboard
Asux X670E-E
Storage
8TB (1 x 980 PRO 2TB + 3Х KC3000) SSD / 2 x 8tb HDD
PSU
Antec 1300W Pro Platinum
RAM
128GB DDR5 G.skill
Video card
Geforce 4080 Super
Case
Enthoo Primo - Phanteks
Mouse
Logitech MX Master 3s
Keyboard
Logitech Craft
Audio
Asus Xonar STX, Adam A7x, Adam A3x, TC Electronic BMC-2 (DAC)
Monitor
42" OLED Asus PG42UQ 4K
OS
Windows 11 Pro

boksata

Fast & Curious
27 декември 2017
501
828
Средниот клик на kone pro air мене не ми се допаѓа баш, се друго е во ред. Ги исполнува барањата од рефератот.

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.968
5.865
Дали има некој со Orochi V2 да сподели мислење? Или да го има некој Orochi v2 во околината на Центар/Карпош/Влае само за 1 минута да го кликнам средното копче да видам дали е прифатливо за cad, maya, map, web?

Некако натаму ми влече,
  • батеријата викаат дека е добра, секаде.
  • тежината е 68грама со алкална ААА (значи и помалку со благ мод)
  • копчињата сите се средливи и со обични свичови (освен средното* проблем)
  • Блутут има, нормално клучна работа.
  • Формата многу ја фалат, мало ама широчко. На изглед е далеку од сјајно ама тоа е.
  • Лизгалките се супер.
  • Софтверот е океј. Може да се деинсталира и си памти маусот. Едино што не памти (Бог да чува ама ајде) е сетингот за Lift off Distance, кој се ресетира на секое гасење на маусот. Не знам како не ги мрзело да го прават да е посебен само овој сетинг да не се зачувува. Без софтвер е 2мм фиксно, ваљда не е страшно.
-

Негативност:
- среден клик не е со обично копче и нема можност за модификација ако не чини, освен промена на свич. И осетот не е како на нормален свич нажалост. Заради ова и морам да го кликнам и одма ќе знам.

Може и inbox.

П.С. Колку што можев да видам од по нетов, изгледа дека средното копче може да се замени со нормален свич! Кој што потоа лесно се модифицира ако има потреба! Дури и ги има дупчињата кои се потребни за свичот изгледа.
View: https://youtu.be/QFN8NdU77PA

Еве тука се гледа дека има простор оставено за нормален свич на самата плочка за средниот клик.

Последна промена:

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.063
1.380
Скопје
1. Маусот треба да е безжичен, да се поврзува на блутут бидејќи модерните лаптопи веќе немаат усбА, а маусите немаат усбЦ.
Ако бараш блутут само ради тајп ц, во тој случај еве ти го решението.

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.968
5.865
Ако бараш блутут само ради тајп ц, во тој случај еве ти го решението.
Решението што го нудиш ми е на масава. Истото, купено од салонот кај Мида завчера. Не е решение воопшто. Односно можеби е за фиксни компјутери без усбА, ако има такви, но не и за лаптопи.

Секако со новиве лаптопи треба да се има такво адаптерче во торба, ама за не дај боже, никако за постојана употреба за маус. Грозно е, кршливо е, штрчи како чир, треба да го вадиш на секое ставање во ташна итн.

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.063
1.380
Скопје
Решението што го нудиш ми е на масава. Истото, купено од салонот кај Мида завчера. Не е решение воопшто. Односно можеби е за фиксни компјутери без усбА, ако има такви, но не и за лаптопи.

Секако со новиве лаптопи треба да се има такво адаптерче во торба, ама за не дај боже, никако за постојана употреба за маус. Грозно е, кршливо е, штрчи како чир, треба да го вадиш на секое ставање во ташна итн.
Мислев да не не ти паднала на ум варијантата, па да потсетам.
Иначе да, не сум корисник на лаптопи, така да не ми паднале на ум потенцијалниве проблеми, ти држи вода муабетот.

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.968
5.865
Мислев да не не ти паднала на ум варијантата, па да потсетам.
Иначе да, не сум корисник на лаптопи, така да не ми паднале на ум потенцијалниве проблеми, ти држи вода муабетот.
Знаеш што е поефикасно ако сакаш така? Нешто жично да се земе, и да се земе usbC кабел и да го сменам. Рецимо Разер Випер Мини усбц. Или нешто ултра лесно со таа финта.

Еве вака:
View: https://youtu.be/GQlzXWZdTbU

Сепак убаво би било компанииве да направеа усбЦ рисивер, а не само усбА. Барем за скапиве. (Pulsar X2, Model O, Xtryfy) знаеш помали компании што би можеле да зграбат од колачот, идеја ова она. Ама пре вреќа сол би изеле. (Секако јас мејл ќе им пуштам, и онака беспари е мејл пуштање.)

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.063
1.380
Скопје
Сепак убаво би било компанииве да направеа усбЦ рисивер, а не само усбА. Барем за скапиве. Ама пре вреќа сол би изеле..
Не брзај па ти , за некоја година ќе биде, чек да ги потрошат прво сите тајп А конектори :).
Не се само они, пример е-ридери тек годинава почнаа да искачаат со тајп Ц. Иначе уште беа со микро усб замисли, уреди од 100-200-300 и повеќе евра.
Веќе со премиум глувци би требало да ставаат тајп Ц донгл со адпатер за тајп А. Сите среќни.
Али веројатно нема некоја голема побарувачка/поплаки за тој апсект, и пошто секој цент се рачуна дур не им се качат на глава ќе си тераат по старо.

architect

Unstoppable
27 ноември 2008
2.556
3.721
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
i7 9700k Coffe Lake / NZXT Kraken x62
Motherboard
ASRock Z390 Pro4
Storage
SSD Samsung M.2 970 EVO 250 GB / 850 EVO 250 GB / WD EZEX 1TB
PSU
Corsair HX750i 80 Plus Platinum
RAM
G.SKILL TRIDENT Z RGB 2x 8GB ddr4 3000 mhz
Video card
Asus Rog Strix Gaming RТX 3070 O8G 8GB DDR6
Case
NZXT H500i black/red
Mouse
Logitech G Pro X Superlight white / Logitech G502 RGB / Deskpad Corsair MM350 PRO XL
Keyboard
ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 White
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
310645469_411304227861539_9134376056811764291_n.png

draganamon

On your way to fame
24 јануари 2016
687
875
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Сега ја видов темата.
Не знам дали веке купи или не, но дали си размислил за Logitech Anywhere 2S ?
Постар модел да, но средното копче е многу подобро за користење од Anywhere 3.

fuzzjaw

Unstoppable
13 јануари 2014
2.062
3.832
Сепак убаво би било компанииве да направеа усбЦ рисивер, а не само усбА. Барем за скапиве. (Pulsar X2, Model O, Xtryfy) знаеш помали компании што би можеле да зграбат од колачот, идеја ова она. Ама пре вреќа сол би изеле. (Секако јас мејл ќе им пуштам, и онака беспари е мејл пуштање.)

Таквите помали компании се фокусирет строго на гејминг мауси, гејминг во 99% од случаите значит десктоп, hence за жал USB-C ресивер немат многу смисла. Дури и потешко е на модерна матична да се најт слободен USB-C порт отколку USB-A, со исклучок на high-end плочите.

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.968
5.865
Тенк.

Средниот клик на kone pro air мене не ми се допаѓа баш, се друго е во ред. Ги исполнува барањата од рефератот.
Корисна информација. Фала

Logitech M720 Triathlon. Втор купив, одличен е.
Тенк

4 копчиња само? Мислам дека ептен е само за травел ова. И на целото штедење е потежок од orochi на пример.

Сега ја видов темата.
Не знам дали веке купи или не, но дали си размислил за Logitech Anywhere 2S ?
Постар модел да, но средното копче е многу подобро за користење од Anywhere 3.
Очаен маус. На 2с го имам гледано и пред годиниве, тркалцето нема клик. Нешто кое ми е есенцијално. А и на секој човек мислам. Како и да е анувхере 3 го решава тоа по цена од 99г за мало маувче. Доаѓа во обѕир, исклучиво 3јката со нормалното копче. 2с никако. Имено Аерокс и Ороцхи се мање више истото ама со многу подобри карактеристики, сензори и се друго и многу полесни за зглобот на крајот на денот.

Таквите помали компании се фокусирет строго на гејминг мауси, гејминг во 99% од случаите значит десктоп, hence за жал USB-C ресивер немат многу смисла. Дури и потешко е на модерна матична да се најт слободен USB-C порт отколку USB-A, со исклучок на high-end плочите.
Океј нека се фокусираат они, ама ова е пазарна економија, пред се секоја компанија се фокусира на пари. И не гледам како може да е проблем да се издаде донгл кој би коштал рецимо преплатени 10$, да се докупи од корисник, а тебе ти го отвара пазарот кон дбојно или тројно поголем број на потенцијални купци.
На пример еве јас не гејмам, ама имам гејмерски копмоненти затоа што реално се што е салам веќе е гејмерско. Ете сакам и гејмерски маус, затоа што има бенефит од гејмерските карактеристики и за друга употреба (освен ргбто). Болките во зглобовите се многу помали кај ултра лесни мауси. Овозможуваат подолга употреба без напрегање итн.

Се ќе биде, што не биднато. :)

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.537
9.593
Дени, мислам дека колку повеќе навлегуваш, толку помала станува шансата да најдеш маус што ќе ти ги задоволи барањата. Односно, со нови анализи и тестови секој ден само повисоки критериуми развиваш - ќе ти се допадне едно нешто кај маус X, друго кај маус Y и така до недоглед со секој нов пробан маус.

Веќе е отидено во екстреми како што гледам, така што не верувам дека ќе најдеш нешто што 100% ќе ти ги задоволи барањата за жал.

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.968
5.865
Дени, мислам дека колку повеќе навлегуваш, толку помала станува шансата да најдеш маус што ќе ти ги задоволи барањата. Односно, со нови анализи и тестови секој ден само повисоки критериуми развиваш - ќе ти се допадне едно нешто кај маус X, друго кај маус Y и така до недоглед со секој нов пробан маус.

Веќе е отидено во екстреми како што гледам, така што не верувам дека ќе најдеш нешто што 100% ќе ти ги задоволи барањата за жал.
Денес се видов со форумџија за да чепнам малку Орочи в2 и мислам дека тоа е тоа што го барам.
1. Има 6 копчиња.
2. Сите се модификуваат како сакам.
3. Средното го пробав и е релативно океј и вака. Но оставиле можност да се среди ако треба.
4. Страничните се топ, секако јас ќе ги досредам да се по мој мерак уште полесни.
5. Блутут нормално.
6. Има мод за намалување тежина со 3д принтани делови, недеструктивно. Секако со доста намалена тежина.
7. Има модови за да се направи со LiPoly батерија и усбц боцка, секако со доста намалување во тежина.
8. Меморија си има
9. Држењето е врвно
10. Батерија си држи.

Така да сега за сега натака ме влече.

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.968
5.865
Бидна Orochi V2, како што и мислев така е. Маусот е фантазија. И тоа моментално со АА литиумската што си стигна со него е, а со ААА литиумска ќе е уште подобар.

Башка што има готови 3д фајлови за принтање за дополнително олеснување за ако ти е досадно некогаш:

Згора на тоа се продава и modkit ако сака некој да не се замара, и само плаг енд плеј да го направи уште полесен и со ли поли батерија:
А истото може и со нарачани делчиња посебно да се стокми и DIY што ќе е многу поефтино, и уште полесно. :)

И така, ако некој сеуште бара маувче кое има блутут, за кога не може да се работи со донгл - ете. Секако донглот има каде-каде подобри перформанси во секој поглед.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.368
Мислења
1.010.354
Членови
36.676
Најнов член
Kazanizam

ит маркет