Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Дигитални потписи

Статус
Затворена за нови мислења.

Ata

Intern
21 април 2007
418
15
Ако сакам некому да пратам порака и тој да е сигурен дека јас сум му ја прател пораката, а без притоа да ми е важно некој да може да ја прочита истата, тогаш можам пораката да ја енкриптирам со мојот приватен клуч (да ја скремблирам), и да ја пратам ко таква, и да ја пратам истата порака екриптирана со неговиот јавен клуч . Тогаш примачот ги има двете пораки. Со помош на мојот јавен клуч (кој веќе рековме дека е достапен за секого, затоа е јавен), може да ја декриптира (дескремблира) пораката (која јас сум ја енкриптирал со мојот приватен клуч) и да ја спореди со другата (која била енкриптирана со неговиот јавен клуч, а тој ја декриптира со неговито приватен клуч), ако тие се совпагаат тогаш јас сум ја пратил, пошто само јас го имам мојот приватен клуч , за да можам првично да ја скремблиран пораката.

Друг метод кој често се користи, е пораката која ја праќам да ја ставам на hash функција, и да не ја склембирам целата порака, туку замо излезот од хешот, на тој начин, пократок е потписот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.064
Мислења
1.005.077
Членови
36.673