Ata
Intern
- 21 април 2007
- 418
- 15
Ако сакам некому да пратам порака и тој да е сигурен дека јас сум му ја прател пораката, а без притоа да ми е важно некој да може да ја прочита истата, тогаш можам пораката да ја енкриптирам со мојот приватен клуч (да ја скремблирам), и да ја пратам ко таква, и да ја пратам истата порака екриптирана со неговиот јавен клуч . Тогаш примачот ги има двете пораки. Со помош на мојот јавен клуч (кој веќе рековме дека е достапен за секого, затоа е јавен), може да ја декриптира (дескремблира) пораката (која јас сум ја енкриптирал со мојот приватен клуч) и да ја спореди со другата (која била енкриптирана со неговиот јавен клуч, а тој ја декриптира со неговито приватен клуч), ако тие се совпагаат тогаш јас сум ја пратил, пошто само јас го имам мојот приватен клуч , за да можам првично да ја скремблиран пораката.
Друг метод кој често се користи, е пораката која ја праќам да ја ставам на hash функција, и да не ја склембирам целата порака, туку замо излезот од хешот, на тој начин, пократок е потписот.
Друг метод кој често се користи, е пораката која ја праќам да ја ставам на hash функција, и да не ја склембирам целата порака, туку замо излезот од хешот, на тој начин, пократок е потписот.