Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дигитални крипто-валути: совети - подесувања (забранета трговија ако сте без права на огласување!)

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
здраво дечки
поприлично сум нов во копапање копам етериум и имам проблем со риговите во последно време постојано се ресетираат или гасат ,дали и вие се срекавате со ваков проблем и помош ако може

поздрав
Pisi specifikacii od niv i na koj os si ?

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Не би ти препорачал со SMos да мешаш 580 и 480 во ист риг бидејќи тој не дава одделно волтажа да подесиш за јадрата а 580 и 480 бараат различни волтажи ... сепак ако до сега ти работеле можно да е до нестабилна струја или некое напојување ...

rx480

read-only
30 ноември 2017
24
4
Не би ти препорачал со SMos да мешаш 580 и 480 во ист риг бидејќи тој не дава одделно волтажа да подесиш за јадрата а 580 и 480 бараат различни волтажи ... сепак ако до сега ти работеле можно да е до нестабилна струја или некое напојување ...
Ne se mesani edni rigovi se so 480 drugi 580ki i do sega rabotea odlicno problemot se desava od vcera i site rigovi se restartiraat mislam deka ne e do struja ili napojuvanje

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Ne se mesani edni rigovi se so 480 drugi 580ki i do sega rabotea odlicno problemot se desava od vcera i site rigovi se restartiraat mislam deka ne e do struja ili napojuvanje
Po sto pretpostavi deka ne e do napojuvanjata ?
Edno napojuvanje ako potfrle , odma krasuva grafikata i so nedovolno struja ne moze da kopa i rigot se restartira i na sekoi 5 minuti toj ciklus ke se vrte se dodeka ne iskluce naednas ili ne rikne graficka ili napojuvanje.
Ako nemas iskustvo podobro plati nekoj da ti go srede. Ne eksperimentiraj so skapa oprema kako pocetnik.

Nokia

hello world
18 декември 2009
55
52
здраво дечки
поприлично сум нов во копапање копам етериум и имам проблем со риговите во последно време постојано се ресетираат или гасат ,дали и вие се срекавате со ваков проблем и помош ако може

поздрав

Би ти препорачал да пробаш да тестираш со фреквенциите и напоните графичка по графичка а притоа во позадина нека ти работи HWInfo се додека не почнеш да добиваш error-и од секоја графичка одделно. Тоа им се максимумите :)

Ако веќе подолго време ти работи машинава, провери случајно да не имаш проблеми со power конекторите до графичките или ако се работи за модуларно напојување да не случајно има проблем со контактите на каблите со напајањето. Препорачливо за мајнери е да се користат класични напојувања бидејќи со тек на време контактот кај модуларните знае да оксидира и да почне да прави проблеми. Значи, ако машината работела и сега почнале проблеми, голема е веројатноста да имаш проблем со напојувањето до графичка/ите.

smole

poweruser
18 април 2007
3.898
4.579
Како апсолутен лаик во темава, гледам дека доста ригови се продаваат.

Зошто?

Паѓа вредноста на етериумот или?

12 април 2017
1.918
1.259
Да, во глобала, се паѓа, незнам колку е профитабилно сега, ама очигледно е дека не е многу профитабилно.
upload_2019-1-29_14-15-30.png

xristijanGTI

hello world
7 март 2011
328
374
Ќупурли
xristijanGTI's setup  
Processor & Cooler
R5 1600 AF
Motherboard
MSi Tomahawk B450 max
Storage
Samsung EVO 250GB SSD
PSU
550W EVGA SuperNOVA 550 G3
RAM
G.SKILL RipjawsV F4 DDR4 16GB
Video card
RTX 2060s
Case
Thermaltake Versa J21
Mouse
Logitech MX master 3
Keyboard
HyperX Alloy FPS Pro Cherry MX Red
Audio
Logitech G430
Monitor
DELL p2418d
OS
Windows 10 x64
Моментално була, у минус се копа чекаме подобри времиња за истоварање ако дојдат секако :eek:h:

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Дали постои некаква валута која се исплати за копање во моментов?

makadam

read-only
28 март 2011
25
17
Моментално е на нула заработката од копање на етер. Обично вистинските играчи копаат не да ги продаават етериумите за $ туку да стават што е можно повеќе во нивниот волет. По константинопол хардфорк потребни ќе биде да имаш 32е за валидација на нод.

Sent from my Redmi 3S using Tapatalk

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
I mene toa me interesira, da cueme mislenje od postarite clenovi kopaci :)
Најдобро мислење од постар член копач што досега сум чул е следново: Вие копајте си, не се замарајте многу со хешот, цената на коинот и "народното мислење". Со малку среќа и диверзитет во иднина профитот сам ќе си дојде."
Тој стар копач досега неколку куќи и коли си купи од рударењето.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Најдобро мислење од постар член копач што досега сум чул е следново: Вие копајте си, не се замарајте многу со хешот, цената на коинот и "народното мислење". Со малку среќа и диверзитет во иднина профитот сам ќе си дојде."
Добро, тоа е се на место, но има над 1000 коини моментално, цените се на земја дури и со најјаките како ЕТХ и слично, мислам дека "што да се копа" и кои коинови да се чуваат е едно од најбитните прашања во моментот бидејќи да бидеме реални тие цени што беа тешко дека ќе се вратат а исто и 90% од коините тешко дека ќе се кренат од земја ...

12 април 2017
1.918
1.259
Колку што знам јас Zero(ZER) е со многу многу мал профит, али не е загуба. Проблем е што пред 15 дена ја хакнаа главната менувачница, така да нема голем 24h volume за да продаваш често.
Али добивка е што е амбициозен проект со мал market cap, така да ако почне да расте ќе бидеш во голема добивка. Исто така во изработка се utility nodes, али не се со голема добивка.

Edit: Само незнам со колква цена на струја е тоа, ќе се информорин и ќе ви кажам.

Последна промена:

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
GRIN

Sent from my iPhone using Tapatalk

12 април 2017
1.918
1.259
Колку што знам јас Zero(ZER) е со многу многу мал профит, али не е загуба. Проблем е што пред 15 дена ја хакнаа главната менувачница, така да нема голем 24h volume за да продаваш често.
Али добивка е што е амбициозен проект со мал market cap, така да ако почне да расте ќе бидеш во голема добивка. Исто така во изработка се utility nodes, али не се со голема добивка.

Edit: Само незнам со колква цена на струја е тоа, ќе се информорин и ќе ви кажам.

Копачот од кој ја земав информацијата плаќа струја $0.0765 / KW, така да малце поефтино од нас.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Ми ги читаш мислите.
Да додадам на тоа , сеа му е мајнката со паднат дифф да се накопа крипто а не кога ке е на најјвисокото.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Добро, тоа е се на место, но има над 1000 коини моментално, цените се на земја дури и со најјаките како ЕТХ и слично, мислам дека "што да се копа" и кои коинови да се чуваат е едно од најбитните прашања во моментот бидејќи да бидеме реални тие цени што беа тешко дека ќе се вратат а исто и 90% од коините тешко дека ќе се кренат од земја ...
Не ми текнува на ниту еден коин што досега сум го копал кој со текот на времето не му пораснала цената во однос на потрошената струја и амортизација на опремата, на пример ETH, ETC, DCR, SC, ( XLM кој го купив пред којзнае колку време со дел од ETH а порасна многукратно , да не збориме за BTC кој не сум го копал но сум претварал дел од ETH во BTC) итн. Без разлика, кога и да сум ги продавал секогаш носеле заработка. Повеќето од нив како поминуваше времето пораснаа во цена и над 200 пати. И денес да ги продавам со оваа состојба на пазарот пак би имал голем профит. (Како се заебав што само што ќе ги ископав веднаш ги продавав DCR и SC :eek:h: али тоа е што е).

Рударењето (или копањето) не е нешто што се прави преку ноќ, си бара трпение и време. Незнам во моментов некој стар копач кој ги чувал коините со години да биде у минус, напротив сите се во голем плус. Е сега има доста "нови рудари"(не дека јас сум "стар рудар" споредено со многу на форумов) кои почнаа со рударење и брзо се откажаа. Доста луѓе кои купија опрема или коини кога тоа беше "хит"(прескапо) гледам се префрлија на лесен и брз начин на заработка (или загуба) т.н. трејдање што јас никогаш не би го правел.

Стратегијата историски гледано е многу едноставна, копаш тоа што во моментот е најисплатливо и потоа дел го чуваш а со дел од него си купуваш коини кои сметаш дека во иднина би им пораснала цената( диверзитет или понашки кажано да не бидат сите јајца во иста кошница ).

Плус се работи за инвестиција во компјутерска опрема која е под гаранција(некој делови имаат и по 5 години гаранција) и може да се искористи за многу намени. Ја у станот на пример преку зима се грејам со два рига, ем плаќаат струја, ем грејат(со можност за регулација на температура), ем читам, ем јутуб, ем филмови и што све не што и онака би правел на компјутер. Може и да склопиш конфигурација од старата опрема за да ја продадеш. Или да ја продадеш опремата по повисока цена од таа за која си ја купил. Комбинации има безброј. Цените на графичките моментално е багатела, идеално време за пазарење. Така да посигурна инвестиција од компјутерска опрема за копање, здравје.

Ми ги читаш мислите.
Да додадам на тоа , сеа му е мајнката со паднат дифф да се накопа крипто а не кога ке е на најјвисокото.
Еее коа копавме по неколку етери дневно и тоа со неколку графички :D па коа цената на етерот рипна над 1400 долари а ние со цела фарма графички не можевме толку да ископаме али дифот тогаш ни еба мајката. Да не проверувам колку SC и DCR дневно сме копале, срце да не ме фати.

Последна промена:

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Практикувам најмногу да се купуваат ригови кога му е најјниска цената и најјнеисплатливо копањето . Односно со ризик да се вложат 10.000е во ригови а воедно да се копа со нив и да се плаќа струја 5-6 месеца од свој џеб. Цената на еден риг со 6 карти коишто копаат 181мх на етх најјефтино сум го земал е 350е комплетен , додека најјскапиот ме кошташе 1000е. Така да просечната цена на еден риг е 500-600е моментално. Со сума од 10.000е можат да се накупаат ригови коишто би копале околу 3-4 гигахеша = 10-14етх месечно односно да се стегнат заби и барем пола година да се плаќа струја од свој џеб за да се чека скокот на криптото. Бидеќи бтц е водечкиот лидер на сите криптовалути и ако има скок тој и на сите шиткоини нагло скока , односно преферирам некој шиткоин од самото негово излегување да почне да се копа со една машина макар 1 месец заради количина собирање кај и да е неговата цена е неизбежна.Барем според мене на овоа поле јас успеав односно почнав со една графика :) и сеуште си се водам спрема оваа математика.
П.С у последниов месец сум во план сите ригови да ги правам по 10 карти на една рамка со цел да скратам на трошоци за матични и напојувања на коишто мислам дека е поисплатливо со по 10 карти на една рамка али и покомплицирани за наоѓање дефекти во случај на фалична карта.

12 април 2017
1.918
1.259
Бидеќи бтц е водечкиот лидер на сите криптовалути и ако има скок тој и на сите шиткоини нагло скока , односно преферирам некој шиткоин од самото негово излегување да почне да се копа со една машина макар 1 месец заради количина собирање кај и да е неговата цена е неизбежна.Барем според мене на овоа поле јас успеав односно почнав со една графика :) и сеуште си се водам спрема оваа математика.
Потполно се согласувам(иако не копам), ако биткоин скокне X3, ниските капови може да идат X30.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Практикувам најмногу да се купуваат ригови кога му е најјниска цената и најјнеисплатливо копањето . Односно со ризик да се вложат 10.000е во ригови а воедно да се копа со нив и да се плаќа струја 5-6 месеца од свој џеб. Цената на еден риг со 6 карти коишто копаат 181мх на етх најјефтино сум го земал е 350е комплетен , додека најјскапиот ме кошташе 1000е. Така да просечната цена на еден риг е 500-600е моментално. Со сума од 10.000е можат да се накупаат ригови коишто би копале околу 3-4 гигахеша = 10-14етх месечно односно да се стегнат заби и барем пола година да се плаќа струја од свој џеб за да се чека скокот на криптото. Бидеќи бтц е водечкиот лидер на сите криптовалути и ако има скок тој и на сите шиткоини нагло скока , односно преферирам некој шиткоин од самото негово излегување да почне да се копа со една машина макар 1 месец заради количина собирање кај и да е неговата цена е неизбежна.Барем според мене на овоа поле јас успеав односно почнав со една графика :) и сеуште си се водам спрема оваа математика.
П.С у последниов месец сум во план сите ригови да ги правам по 10 карти на една рамка со цел да скратам на трошоци за матични и напојувања на коишто мислам дека е поисплатливо со по 10 карти на една рамка али и покомплицирани за наоѓање дефекти во случај на фалична карта.
Статистиката, минатото, праксата моја, праксата твоја а и на многу други покажуваат дека паметно си правиш.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Статистиката, минатото, праксата моја, како и праксата на многу поискусните покажуваат дека паметно си правиш.
Samo 300e imam vlozeno realni pari vo 2013ta :) Drugoto samo po sebe si idelo. Moj sovet do novajlite : Trpenie !

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв