Стани премиум член, добиј куп бенефити и поддржи ја работата на IT.mk!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Предлог Десктоп конфигурација за работа (нема да се користи за игри)

Return01

Intern
12 јули 2023
14
9
Здраво, нов член на форумов,

барам мислење за работна (десктоп)конфигурација за буџет од околу 1000 (буџетот може да биде помал, но ако стварно вреди може и да оди малце над дадениот).
Компјутерот би се користел за софтверски развој, при што би се кориселе Виртуелни машини, Podman/ Docker контејнери, Датабази(понекогаш знаат да содржат множества од 10.000.000+ податоци), backend Web програмирање и мал дел Front End.
Што се однесува до процесорот, размислував за AMD Ryzen 7 5700X на DDR4, Intel i5 13400F на DDR4, Intel i5 13600K на DDR5 и AMD Ryzen 7700X на DDR5 плочи.
Во врска со RAM се двоумам помеѓу 2x16GB и 2x32GB; јас лично преферирам да 64GB, колеги со кои имам разговарано велат дека сеуште е многу и се џабе фрлени пари во моментов, дека кога ќе излезат поголеми и поевтини плочки RAM (DDR5, со оглед дека тешко се наоѓаат DDR4 со толкав капацитет), да се заменат моментално купените со нив(нови) .Би сакал ваше мислење за брзини и тајминзи околу ова.
За графичка карта, размислував да земам нешто половно колку да има одвоена и да не прави толку терет на CPU.
За складиште размисулвав за SSD Samsung 980 Pro 1TB Gen 4 или SSD Kingstone KC3000 1TB Gen 4. Доколку се земе плоча со PCIe Gen 5 би сакал да докупам уште едно(сметам дека значително го подобрува/убрзува работењето).
Матична плоча ја оставив последна пошто зависи многу од процесорот и комбинацијa.

Исто така ме интересира какво е вашето искуство со новите Intel процесори кои имаат E-cores, дали се корисни за ваков тип на работа. Гледам доста луѓе се жалат дека се маркетиншки трик, но мене искрено ми изгледа како доста корисно во овој случај, бидејќи јадро плус си е јадро плус, дал било послабо или појако и не би правело толку разлика. Повеќе ме загрижува несоодветно Schedule-ирање на работата на погрешни јадра во значително захтевни работни задачи.
Да напоменам дека компјутер ми треба до крај на летово, така да чекање за нови процесори/RAM итн., немам време.

Фала однапред

wolverine

Practice makes perfect
27 јуни 2012
1.197
1.324
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
2TB Samsung 980 Pro | 2x Samsung 980 PRO 500GB | 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
EVGA 3070 XC3
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
FL ESPORTS F12 - Kailh Box White Switch
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Ubuntu / Windows
Ако користиш виртуелки како мене (2-3 одеднаш) земи си 64GB рам. 32GB до нигде не стасува ко ќе уклучиш една виртуелка пошто минимум во денешно време е барем 16GB на виртуелка, барем тоа замене е така. Ко ќе уклучиш повеќе апликации како што се WebStorm (Idea), база на податоци, па и Docker некогаш, одма си меморијата.

За процесор јас го користам 13600K со DDR5, купив DDR5 ради иднината, последниве 6-7 години бев на DDR4.

За прашањето со E-Cores, ако користиш VMWare Workstation треба само да направиш еден tweak и ги прави e-cores достани како виртуелни јадра. Топ си работи, не сум имал проблем. За разлика од претходниот 3700X, овој лета и многу помалце грее.

За крај гледај да си земеш подобра матична (од 200 еур нагоре и тоа Z790 сокет ако одиш со 13600K) пошто тие имаат повеќе PCI lanes, нешто што е многу битно. Пошто нели, џабе купуваш процесор ако матичната ти прави bottleneck.

Return01

Intern
12 јули 2023
14
9
Благодарам за препораките, добро е да се чуе дека E-cores не прават проблем, пошто повеќето Review-а и Benchmark-ови кои се наоѓаат по интернет се 90% за игри или графика.
За разлика од претходниот 3700X, овој (Intel i5 13600k) лета и многу помалце грее.
Ова го заприметив. Повеќето луѓе што ги знам ми велат дека 13gen Intel процесориве "ненормално" грееле и дека тешко е да се одржуваат на "оптималнa" температура. Мислиш задолжително е да се купува водено ладење доколку се одлучам да земам слично, или може и со подобро воздушно да се пројде?

thrw

Gaining Experience
3 декември 2021
464
341
Јас користам „12700k“ на 32 „gigabyte“ со „DDR4“ и работам со 4 виртуелки, 2 во исто време и понекогаш 3-та. Подигнувам база на податоци со „Apache Cassandra“ и „MongoDB“, чат пат Mysql... Нема многу податоци ама е синхронизирана да додава записи што се случуваат на 2 виртуелки што се активни наизменично кога праќам од една во друга информации и жртвени јагниња за тестирање на слабости при мрежни симулации. Исто така CIsco апликацијата вопшто не сакаше работи кога беа уклучени ефикасните јадра и морав да ја ги исклучувам при работа. Другите немаа проблем со тоа што Виртуелната машина што работеше на „Android“ во некои моменти заглавуваше и приметував големо затоплување на процесорот се додека не ја исклучев. Немав никаков проблем во ниту една Развојна околина, со тоа што компилаторот за „java“ и „c#“ воопшто не ги користеше ефикасните јадра кога имав алгоритам од O(n^2) а додека се пософистицирани алгоритми ги уклучуваше.

wolverine

Practice makes perfect
27 јуни 2012
1.197
1.324
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
2TB Samsung 980 Pro | 2x Samsung 980 PRO 500GB | 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
EVGA 3070 XC3
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
FL ESPORTS F12 - Kailh Box White Switch
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Ubuntu / Windows
Благодарам за препораките, добро е да се чуе дека E-cores не прават проблем, пошто повеќето Review-а и Benchmark-ови кои се наоѓаат по интернет се 90% за игри или графика.

Ова го заприметив. Повеќето луѓе што ги знам ми велат дека 13gen Intel процесориве "ненормално" грееле и дека тешко е да се одржуваат на "оптималнa" температура. Мислиш задолжително е да се купува водено ладење доколку се одлучам да земам слично, или може и со подобро воздушно да се пројде?
Јас немам никакви проблеми со греење процесорот, напротив баш поладен е од Ryzen. Користам Arctic Liquid Cooler II 360. Немам искуство со воздушни кулери, можеби нешто од Noctua што одговара на сокетот би било соодветно.

Return01

Intern
12 јули 2023
14
9
Фала за одговорот.
Исто така CIsco апликацијата вопшто не сакаше работи кога беа уклучени ефикасните јадра и морав да ја ги исклучувам при работа.
Од ова имам најмногу страв. Неможам да се замислам дека би имал многу трпение секој пат кога ќе треба да се сработи нешто да ги гасам во BIOS, па откако ќе завршам со работа повторно да ги овозможам... слично имам и од други слушнато, само не до толку екстремен случај воопшто да не работи (всушност ова е прв ваков случај за кој слушам), каде треба во одредени апликации (најчесто виртуелки) да се доделат посакуваните јадра рачно за да работи како што треба.
Дали покрај сето ова би препорачал Intel за работа, или нешто од AMD е по соодветно?
Јас користам „12700k“ на 32 „gigabyte“ со „DDR4“ и работам со 4 виртуелки, 2 во исто време и понекогаш 3-та.
Препорачуваш користење на DDR5 во моментов или DDR4 е сосема доволно сооглед на перформанси, цена, созреаност на платформа итн. ? Гледам матични плочи за DDR5 на доста места сеуште немаат(или многу мал избор/залиха), а за RAM-от иако има избор, латентноста е ужасна, а и цените се доста повисоки од надвор(иако тоа и не е толкав проблем сооглед на цената зa 1GB колку е мала).
Мислењето е автоматски споено:

Јас немам никакви проблеми со греење процесорот, напротив баш поладен е од Ryzen.
Ок, фала многу.
P.S. одговарам вака, немам доволно репутација за допаѓања

thrw

Gaining Experience
3 декември 2021
464
341
Фала за одговорот.

Од ова имам најмногу страв. Неможам да се замислам дека би имал многу трпение секој пат кога ќе треба да се сработи нешто да ги гасам во BIOS, па откако ќе завршам со работа повторно да ги овозможам... слично имам и од други слушнато, само не до толку екстремен случај воопшто да не работи (всушност ова е прв ваков случај за кој слушам), каде треба во одредени апликации (најчесто виртуелки) да се доделат посакуваните јадра рачно за да работи како што треба.
Дали покрај сето ова би препорачал Intel за работа, или нешто од AMD е по соодветно?

Препорачуваш користење на DDR5 во моментов или DDR4 е сосема доволно сооглед на перформанси, цена, созреаност на платформа итн. ? Гледам матични плочи за DDR5 на доста места сеуште немаат(или многу мал избор/залиха), а за RAM-от иако има избор, латентноста е ужасна, а и цените се доста повисоки од надвор(иако тоа и не е толкав проблем сооглед на цената зa 1GB колку е мала).

Ок, фала многу.
P.S. одговарам вака, немам доволно репутација за допаѓања
Не сум имал или работел долгорочно со „AMD“ компјутери надвор од неколку лаптопи да дадам веродостоен одговор. Тоа не значи дека не го препорачувам „Intel“ покрај овие мали работи. Дали ме провоцира? Да ако сум 5-6 часа на компјутер и работам. Ако нешто ми е за кратко, знам дека ќе работам во тој програм и ќе ги исклучам. Повеќето матични плочи имаат профили да зачуваш со тоа да ги снимиш и да ти бидат на рака да ги активираш при секое влегување во „Bios“.

Кога ја склопував машината, дадов за „Ram“ парот колку што сега чини „DDR5“ локално. Во тој момент беше во секоја гледна точка поисплатлива работа отколку што чинеше „DDR5“ тогаш. Сега ако ме прашуваш, тој истиот пар сега чини 6000 денари поевтино ако би го склопувал компјутерот. Така да можам да си додадам 6000 денари за друг дел :)
Немам можност да коментирам дали вреди „DDR5“ за разлика од „DDR4“. Со тоа што не се прават веќе нови „DDR4“, опцијата да искористиш добри зделки ќе се намалува како што си поминува времето. За виртуелките, базите на податоци и „Cisco“ воопшто не сум забележил дискусија дека е подобро на „DDR5“.

Return01

Intern
12 јули 2023
14
9
Не сум имал или работел долгорочно со „AMD“ компјутери надвор од неколку лаптопи да дадам веродостоен одговор. Тоа не значи дека не го препорачувам „Intel“ покрај овие мали работи. Дали ме провоцира? Да ако сум 5-6 часа на компјутер и работам. Ако нешто ми е за кратко, знам дека ќе работам во тој програм и ќе ги исклучам. Повеќето матични плочи имаат профили да зачуваш со тоа да ги снимиш и да ти бидат на рака да ги активираш при секое влегување во „Bios“.

Кога ја склопував машината, дадов за „Ram“ парот колку што сега чини „DDR5“ локално. Во тој момент беше во секоја гледна точка поисплатлива работа отколку што чинеше „DDR5“ тогаш. Сега ако ме прашуваш, тој истиот пар сега чини 6000 денари поевтино ако би го склопувал компјутерот. Така да можам да си додадам 6000 денари за друг дел :)
Немам можност да коментирам дали вреди „DDR5“ за разлика од „DDR4“. Со тоа што не се прават веќе нови „DDR4“, опцијата да искористиш добри зделки ќе се намалува како што си поминува времето. За виртуелките, базите на податоци и „Cisco“ воопшто не сум забележил дискусија дека е подобро на „DDR5“.
Јас како ги гледам работиве, изборот дал да се земе AMD или Intel процесор се сведува на личен вкус повеќе него на перформанси и подршка. А вистинското прашање работава е дал да се оди DDR4 или DDR5.
Што се однесува до RAM, мислам дека за DDR4 и DDR5 брзините се тука некаде едно со друго, но најголема разлика е во количината. За DDR4 "оптимална"(под ова мислам перформанси и количина за цена на чинење) количина е 2x16GB, односно 32GB вкупно, додека за DDR5 е некаде околу 2x32GB, односно 64GB (во иднина може да излезе и 2x24GB да е оптимално). И по цените што ги гледам по продавници кај нас за 16 GB плочка DDR4 без размислување е поисплатливо, но за 32GB цените се тука некаде(ок DDR5 е малце поскап али е очекувано, со оглед дека е релативно нова технологија).
За пример еве две понуди што ги најдов во Setec:
Прашањето е колку е способен меморискиот контролер да издржи 64GB, пошто од тоа што гледам по нет, DDR5 контолериве имаат дури проблеми со 64GB (барем во моментов).
Што се однесува до цена на MB и CPU мислам дека соодносот е ист, колку пари за CPU толку отприлика и за MB.

Имам и прашање за сите:
Кои продавници вака препорачувате за делови, ови се плус минус тие или имам пропуштено некои(одамна немам гледано вака за поголемо нешто) :
  1. Сетек
  2. Anhoch
  3. DDStore
  4. Neksio

thrw

Gaining Experience
3 декември 2021
464
341
Жирафа е добар играч, си купувам по секоја година нешто кога ќе падне на попуст зошто имаат навистина попуст како попуст од локалните продавници.
Други локални не знам, има по Штип, Битола и Струмица неколку ама не ги знам по име. Само каде се наоѓаат.
360100211_587802160219964_2871268901241237144_n.jpg

Линк.
Ова го платив 11000 денари во 2022 година ова време во Сетек. :)

Исто така добро што ме потсети, ако земаш на „Intel“ матична плоча што беа парот со 12-та генерација, „DDR5“ контролерот на „Z690“ е малку полош од тој на „z790“ и на „AM4“ матичните плочи. И ако планираш во некоја иднина да ги земеш новите мемории со новите капацитети што се нудат во таа серија, има можност да не бидат подржани од таа матична плоча, дури и да произведителот се ослони да ги ажурира сите матични плочи за таа подршка, само да знаеш дека не значи фабричка планирана подршка.

Return01

Intern
12 јули 2023
14
9

Мислење за следнава конфигурација:​

Искрено не ми се допаѓа тоа што матичната е "Gaming", али има добар број на IO порти што ми се доста потребни(принтер, скенер итн.). Повеќе од две SSD-ња не би ставал и би сакал да имам опција(доколку може) да надоградам во иднина со SSD Gen 5.
Околу куќиште исто неможам да се одлучам, пошто сакам некое без стакла (да не е проѕирно) и да нема вентилатори во боја, а да има ок ладење (по можност 2 вентилатори да влечат напред, 1 позади да вади воздух).
Исто не е нужно, но е посакувано, да бидат тивки вентилаторите.

Би сакал да чујам ваши предлози!

Исто така 750W е доволно доколку ставам во иднина графичка некоја? Нема да се користи за игри напоменувам повторно, строго за работа.

Kefi

Intern
8 јануари 2023
5
0
слично, но со стакла и одлични перформанси, со дискретен лед напред, кој можеш да го изгасиш

Return01

Intern
12 јули 2023
14
9
слично, но со стакла и одлични перформанси, со дискретен лед напред, кој можеш да го изгасиш
Фала за пепораката, баш сега гледам на нет препораки за тоа куќиште. Мислам дека Be Quiet! Pure Base 500 (обичниот, не DX моделот) ми се допаѓа (барем на изглед) повеќе бидејќи нема стакло и лед светла. Заборавив да ставам во претходниот пост дека преферирам минималистичен дизајн, без светла и без стакло.
...и одлични перформанси...

Дали има нешто плус што го прави DX моделот подобар?

Kefi

Intern
8 јануари 2023
5
0
Не заборави, прочитав погоре што бараш. Со слични идеи тргнав кога барав вакво куќиште, и завршив на ДХ моделот, најмногу поради тоа што преферирав мрежа напред а не цвст ѕид со странични отвори, за подобро ладење и последователно потивка машина.

Бев скептик за стакло на куќишта, ама засега не сум забележал некој сериозен проблем со нив, а изгледаат малце подобро. Ако не ставаш вентилатор на капакот, со хоризонтален кулер на процесор, стакло е ок. Нема лед на вентилаторите, лед светлото напред е доста дискретно, и можеш сосем да го исклучиш ако баш не ти годи. Напојувањето што си го одбрал е солидно, но имаш опција за кулермастер в2 750 во сетек, што би требало да е нијанса подобро и доста поевтино, барем според малопродажниве цени.

Return01

Intern
12 јули 2023
14
9
Не заборави, прочитав погоре што бараш. Со слични идеи тргнав кога барав вакво куќиште, и завршив на ДХ моделот, најмногу поради тоа што преферирав мрежа напред а не цвст ѕид со странични отвори, за подобро ладење и последователно потивка машина.
Фала ти што ми врати порака, за малце ќе го купев Pure Base 500, незнам како ми се има увртено во глава дека предниот дел е некој дебел сунѓер, а не тврда пластична покривка (најверојатно од слики што видов за сунѓерот што е од внатрешната страна на покривката). Абсолутно се сложувам со тебе и исто така сега мислам дека Pure Base DX моделот е далеку подобра опција. Фала ти уште еднаш.
Напојувањето што си го одбрал е солидно, но имаш опција за кулермастер в2 750 во сетек, што би требало да е нијанса подобро и доста поевтино, барем според малопродажниве цени.
Те молам да ми потврдиш дали станува збор за следново напојување:
Јас определував според следнава страна:
Според рангирањето, Cooler Master напојувањето е ставено во Tier B, додека Deep Cool е Tier A. Има серија на Cooler Master која е во Tier A али таа почнува со V , линк во прилог:
Edit: Ова е Тier A напојувањето, на ова мислеше Cooler Master V750 GOLD-V2 ?

Последна промена:

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.311
13.131
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Пази со куќиштето, предниот панел се корне за да го извадиш, што ако често го чистиш многу брзо ќе се открши некое пластиче. Јас затоа го елиминирав кога гледав за мене. Морам често да го чистам затоа што имам многу прашина во околината.

Зедов 802-јка, единствена маана му е што е големо. Добро, и скапо, но мислам да го користам многу години.

Последна промена:

Kefi

Intern
8 јануари 2023
5
0
Фала ти што ми врати порака, за малце ќе го купев Pure Base 500, незнам како ми се има увртено во глава дека предниот дел е некој дебел сунѓер, а не тврда пластична покривка (најверојатно од слики што видов за сунѓерот што е од внатрешната страна на покривката). Абсолутно се сложувам со тебе и исто така сега мислам дека Pure Base DX моделот е далеку подобра опција. Фала ти уште еднаш.

Те молам да ми потврдиш дали станува збор за следново напојување:
Јас определував според следнава страна:
Според рангирањето, Cooler Master напојувањето е ставено во Tier B, додека Deep Cool е Tier A. Има серија на Cooler Master која е во Tier A али таа почнува со V , линк во прилог:
Edit: Ова е Тier A напојувањето, на ова мислеше Cooler Master V750 GOLD-V2 ?
Што се случува кога не пазиш. Јас кога земав, V-серијата беше со оваа цена, околу 6300ден а сега ставиле MWE во тој ранг, без да забележам дека го смениле моделот. Така да, мислев на В моделот, ама очигледно и цената сега е друга иако сеуште малце поевтино. Во ваков случај, изборот не е толку очигледен, и веројатно нема да згрешиш што и да земеш, може да ти влијае и со која фирма имаш подобра или полесна соработка, или просто ти е физички поблиску :)

едит: листата за напојувања ми е и мене почеток за споредба, плус кога имам време пробувам да најдам осврт на нет. Имаше пар за кулермастерот, за дипкул не сум барал до сега, не ми затребало .)

Return01

Intern
12 јули 2023
14
9
Пази со куќиштето, предниот панел се корне за да го извадиш ...
WOW !!! "се корне за да го извадиш" е културно кажано, јас имам палено косилици употребувајќи помалку сила него човеков на видеово што што му требаше за да извади една мочана, евтина, пластична покривка на куќиштето.
Цените на куќиштава нови мора да признаам дека не ми се допаѓаат баш баш, али од друга страна кога ќе размисли човек и не е толку лошо сооглед дека добиваш и 2-3 ,би рекол квалитетни, вентилатори со скоро сите од нив.
Зедов 802-јка, единствена маана му е што е големо. Добро, и скапо, но мислам да го користам многу години.
802-јката ги задоволува сите мои побарувања за куќиште, али неможам да си ја оправдам цената. Скоро дупло од Pure Base 500DX. Сите претходни компјутери што сум ги поседувал во минатото, при надградба, сум ги продал во склоп со куќиште, па немам многу искуство колку е добро и возможно да се продааваат останатите делови засебно и колку лесно или добра цена би земал така.
На ова прашање се согласува со @thrw, дека пре би ги вложил парите во нешто што би ми значело повеќе, на пример за подобар CPU i7 13700k одколу во куќиште. Немој да ме разбереш погрешно дека мислам дека е грешка да се вложат повеќе пари во куќиште, едноставно за моите лични потреби(да завршам со работа што е можно побрзо и поефикасно), не гледам причина во толкава инвестиција во куќиште.

Што се случува кога не пазиш. Јас кога земав, V-серијата беше со оваа цена, околу 6300ден а сега ставиле MWE во тој ранг, без да забележам дека го смениле моделот. Така да, мислев на В моделот, ама очигледно и цената сега е друга иако сеуште малце поевтино. Во ваков случај, изборот не е толку очигледен, и веројатно нема да згрешиш што и да земеш...
Цените мислам дека се прилично исти за сите фирми за тоа што нудат. На Cooler Master сериите на производи им се доста конфузни и треба човек да внимава доста.
... може да ти влијае и со која фирма имаш подобра или полесна соработка, или просто ти е физички поблиску :)

едит: листата за напојувања ми е и мене почеток за споредба, плус кога имам време пробувам да најдам осврт на нет. Имаше пар за кулермастерот, за дипкул не сум барал до сега, не ми затребало .)
Нема залихи по продавнициве, пробувам да најдам од едно место да земам се, и да им платам во ќеш.

Што мислите за следново куќиште:

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.311
13.131
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
WOW !!! "се корне за да го извадиш" е културно кажано
Сепак со една рака го тегне капакот без да го држи куќиштето, можеби не е толку изразено, но за мене беше доволно да го елиминирам. Сомнително ми беше и што на други ривјуа од поизвиканите јутјубџии не покажуваат како се вади. Можеби и грешам, ама ете морав да кажам.

Kefi

Intern
8 јануари 2023
5
0
WOW !!! "се корне за да го извадиш" е културно кажано, јас имам палено косилици употребувајќи помалку сила него човеков на видеово што што му требаше за да извади една мочана, евтина, пластична покривка на куќиштето.
Цените на куќиштава нови мора да признаам дека не ми се допаѓаат баш баш, али од друга страна кога ќе размисли човек и не е толку лошо сооглед дека добиваш и 2-3 ,би рекол квалитетни, вентилатори со скоро сите од нив.

802-јката ги задоволува сите мои побарувања за куќиште, али неможам да си ја оправдам цената. Скоро дупло од Pure Base 500DX. Сите претходни компјутери што сум ги поседувал во минатото, при надградба, сум ги продал во склоп со куќиште, па немам многу искуство колку е добро и возможно да се продааваат останатите делови засебно и колку лесно или добра цена би земал така.
На ова прашање се согласува со @thrw, дека пре би ги вложил парите во нешто што би ми значело повеќе, на пример за подобар CPU i7 13700k одколу во куќиште. Немој да ме разбереш погрешно дека мислам дека е грешка да се вложат повеќе пари во куќиште, едноставно за моите лични потреби(да завршам со работа што е можно побрзо и поефикасно), не гледам причина во толкава инвестиција во куќиште.

Цените мислам дека се прилично исти за сите фирми за тоа што нудат. На Cooler Master сериите на производи им се доста конфузни и треба човек да внимава доста.

Нема залихи по продавнициве, пробувам да најдам од едно место да земам се, и да им платам во ќеш.

Што мислите за следново куќиште:
Прво за куќиштево што го спомна, мб311л, одма не, нема да ти ја собере плочата, подржува мини и микро АТХ, плочата ти е АТХ.

Капакот не е никаков проблем, од искуство. Секако, кој не сака да го корне, може да ги притисне културно пластичните држачи од внатре, од двете страни, без никаква сила.

View: https://youtu.be/zCnagbKkVzE

Return01

Intern
12 јули 2023
14
9
Прво за куќиштево што го спомна, мб311л, одма не, нема да ти ја собере плочата, подржува мини и микро АТХ, плочата ти е АТХ.
За погрешен модел постирав. Мислев на Cooler Master TD500

Сепак со една рака го тегне капакот без да го држи куќиштето, можеби не е толку изразено, но за мене беше доволно да го елиминирам. Сомнително ми беше и што на други ривјуа од поизвиканите јутјубџии не покажуваат како се вади. Можеби и грешам, ама ете морав да кажам.
Можно е, иако Pure Base се најниската класа на куќишта што ги нуди Be Quiet!

OneTwo

Intern
29 август 2019
23
32
Конкретно за V750-ката, моментално Сетек се на некоја тешка дрога. Ги следам цените некое време и моделов има паѓано и на ~6.000мкд (и ситно), а нормалната цена му е некаде ~6.700 мкд. Последниов период го немаше на залиха, го донесоа пред 4-5 дена, прво стоеше само во магацин за ~6.700 мкд, а од пред 2-3 дена го пуштија по продавници по 8.000 мкд (све ова според сајтот, не знам колку им е прецизен). Зборот ми е, очекувам наскоро Сетек да имаат некој нов „попуст“ и да го вратат у разумни граници. Не за друго, пошо е едини модел за тие пари а да е Tier A 750W на Cultist листата и одличен избор според рецензентот на Toms Hardware (во 2021-ва), па можеби ти вреди да почекаш.

Return01

Intern
12 јули 2023
14
9
Конкретно за V750-ката, моментално Сетек се на некоја тешка дрога. Ги следам цените некое време и моделов има паѓано и на ~6.000мкд (и ситно), а нормалната цена му е некаде ~6.700 мкд. Последниов период го немаше на залиха, го донесоа пред 4-5 дена, прво стоеше само во магацин за ~6.700 мкд, а од пред 2-3 дена го пуштија по продавници по 8.000 мкд (све ова според сајтот, не знам колку им е прецизен). Зборот ми е, очекувам наскоро Сетек да имаат некој нов „попуст“ и да го вратат у разумни граници. Не за друго, пошо е едини модел за тие пари а да е Tier A 750W на Cultist листата и одличен избор според рецензентот на Toms Hardware (во 2021-ва), па можеби ти вреди да почекаш.
Фала за одговорот. Краен рок за составување на целиот PC ми е до крајов на месецов. Се надевам дека ќе има нешто намаленија до тогаш, иако откако почнав да гледам сериозно (некаде пред 2 недели), цените се исти по продавнициве. Единствено нешто што е променето е тоа дека снемуваат залихи, МНОГУ БРЗО!!!. За пример, гледав во Нексио што како имаат за да споредам цени, и уште од пред две недели имаат само една матична плоча на Z790 чипсет и тоа од најевтината Ultra Durable серија што не подржува ни DDR5. Состојбата се нема променето веќе 2 недели...
Веќе почна да ме фаќа страв дека некој дел ќе го снема на залиха и ќе се скапам од чекање додека да донесат нови, или уште полошо, ќе треба да ја менувам целата конфигурација
BTW кога сме кај SETEC, продаваат нови HAF X за 6000ден.

Последна промена:

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
45.602
Мислења
945.609
Членови
34.089
Огласи
1.975