Дешифрирање на Каменот од Розета

Статус
Затворена за нови мислења.

igorkrst

Intern
13 јули 2007
400
1
Каменот е пронајден од страна на војската на Наполеон, за време на војната што ја водел со Англичаните, во Египет. Да скратам, повеќе лингвисти, научници работеле на дешифрирање и успеале да ги дешифрираат двете писма. Едното е Египетски хиероглифи а друго е Данајско писмо.
Е сега, третото писмо кое се наоѓа во вториот ред на каменот никој до сега не успеал да го дешифрира бидејќи никој не му текнало да го спореди со старословенскиот јазик.
Современата историја тоа писмо го нарекува Демотско писмо што значи народно писмо.
Инаку Каменот од Розета е напишан во времето кога со Египет владееле Птоломеите, династија која потекнува од еден генерал на Александар Македонски, Птоломеј Сотар, антички Македонци, по потекло од, пелагониската рамница. Ова династија владеела со Египет се до чуената Клеопатра VII.

Друга грешка што ја правеле научниците и поради која не успеале да го дешифрираат каменот е затоа што поаѓале од тоа дека сите текстови напишани на трите писма требале да бидат идентични, што е апсолутно погрешно.

Значи да не должам заклучокот до кој дошле почитуваните професори Бошевски и Тентов, е дека сите славјански јазици своето потекло го водат од јазикот на античките Македонци. А тоа дека во 6 и 7 век некакви си племиња кои ги нарекувале Словени дошле од зад Карпатите е чиста глупост. За време на петте Македонско-Римски војни Македонија се повеќе слабеела. Римските војници напредувале од од југ, т.е Пелопонез. Многу луѓе тогаш бегале на север, но многу и останале. Тие што побегнале кога се подобриле условите за живот почнале да се враќаат во Македонија.

Откритието на професорите ги разнишаа темелите на современата наука од историската област, и тие не очекуваат некио радикални промени. Откритијата се испратени во најголемите светски научни центри и се чека на нивна реакција.

Најтопло препорачувам да го прочитате интервјуто со академик Томе Бошевски, иако страната е повеќе од тапа.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
44,045
Мислења
870,726
Членови
30,377
Најнов член
Alfonso
На врв Дно