1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

Делители и прости броеви

Дискусија во форумот 'C // C++' започната од Марко Петревски, 19 oктомври 2016.

  1. Марко Петревски

    Марко Петревски
    Intern

    7
    2
    18 oктомври 2016
    Машко
    Здраво. Ако може помош малку.. Да внесувам броеви се додека не ставам точка и за секој број да се провери дали е прост број и да се отпечати. Исто така уште една задача: Да се најдат делители на n и да се отпечатат и исто така колку делители има. Фала однапред.
     
  2. stevo15

    stevo15
    Gaining Experience

    259
    227
    17 Септември 2012
    Машко
    Имаш нешто напишано? Си заглавил негде?
     
  3. Марко Петревски

    Марко Петревски
    Intern

    7
    2
    18 oктомври 2016
    Машко
    Немам ништо...
     
  4. null_ptr

    null_ptr
    Gaining Experience

    521
    450
    20 ноември 2013
    Машко
    Здраво и добредојде,

    дај постирај твој прогрес или како си ги разложил па да објасниме ако си заглавил или имаш проблем некаде, оваа се почетнички вежби/задачи и мислам дека не треба да ги прескокнеш а и некој друг само да ти го пише кодот.
     
    На Astro му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Марко Петревски

    Марко Петревски
    Intern

    7
    2
    18 oктомври 2016
    Машко
    Незнам како би одело.. Можеби треба n%delitel==0 за да се провери дали е делител па така делителот ке се зголеми за 1 со delitel++ и пак ке се провери со нов делител. Размислувам но не ми оди некако... Ако ми го напише некој кодот ќе го разгледам и ќе ми се разјасни. Ова го пишував за вторава задача а првата стварно незнам :)
     
  6. stevo15

    stevo15
    Gaining Experience

    259
    227
    17 Септември 2012
    Машко
    Код:
    #include <iostream>
    using namespace std;
    
    int main(){
        int n, deliteli = 0;
        cin >> n;
       
        for(int i = 1; i <= n; i++){
            if(n % i == 0){
                deliteli++;
                cout << "Brojot " << i << " e delitel na " << n << endl;
            }
        }
       
        cout << "\nBrojot " << n << " ima vkupno " << deliteli << " deliteli\n";
       
        return 0;
    }
     
  7. Марко Петревски

    Марко Петревски
    Intern

    7
    2
    18 oктомври 2016
    Машко
    Фала, а за првата задача мала помош што и како треба да правам. Немора цела програма..
     
  8. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,197
    1,232
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    првата задача ти е полесна од втората.
    делот кај што велиш да внесам точка, само провери
    if(broj == "."){
    // bla bla
    } else{
    // dokolku ne e tocna shto da pravi
    }
     
  9. stevo15

    stevo15
    Gaining Experience

    259
    227
    17 Септември 2012
    Машко
    Ќе ти треба еден надворешен циклус кој ќе врти се додека не внесиш точка, и еден внатрешен кој ќе број делители на внесениот број. Е сеа доколку има 2 делители вклучувајќи го бројот 1 и внесениот број тогаш бројот е прост и го печатиш.
     
  10. Costigan_Jr

    Costigan_Jr
    Unstoppable

    2,846
    3,945
    5 Јули 2013
  11. Марко Петревски

    Марко Петревски
    Intern

    7
    2
    18 oктомври 2016
    Машко
  12. Costigan_Jr

    Costigan_Jr
    Unstoppable

    2,846
    3,945
    5 Јули 2013
    Oпростено ти е :) Мој совет е да го разгледаш учебникот и да пробаш самостојно да најдеш решение. Не барај помош, застани, потсети се и математика ако си заборавил, ова е вовед во програмирањето, подобро да го совладаш сега, самостојно.
     
    Astro, Boldozer и на FLEGMA им се допаѓа ова.
  13. DrMTR

    DrMTR
    Guru

    6,289
    6,401
    27 Март 2014
    Подобро да учат Python/Perl отколку овие глупости во средно ама ајде..
     
    На Astro и Kajsibebraat им се допаѓа ова.
  14. Costigan_Jr

    Costigan_Jr
    Unstoppable

    2,846
    3,945
    5 Јули 2013
    И Pascal би вршел работа.
     
    На DrMTR му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Марко Петревски

    Марко Петревски
    Intern

    7
    2
    18 oктомври 2016
    Машко
    Одам на приватни часови немам учебник а у школо учиме паскал ама сега почеток па учиме основни работи и по тоа немам учебник па затоа побарав на форумот помош иначе фала за советот ќе се потрудам така..
     
    На Astro му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Costigan_Jr

    Costigan_Jr
    Unstoppable

    2,846
    3,945
    5 Јули 2013
    Уште немате учебници? Добро, кое школо е тоа? Учебници се набавуваат првиот месец, веќе сте втор месец. Писмени ќе имате наскоро. Има професор во школото? По ѓаволите отиде образованиево..
     
    На Boldozer и DrMTR им се допаѓа ова.
  17. stevo15

    stevo15
    Gaining Experience

    259
    227
    17 Септември 2012
    Машко
    Код:
    #include <iostream>
    #include <string>
    #include <cstdlib>
    using namespace std;
    
    
    
    int main(){
        string c;
        cin >> c;
       
        while(c != "."){       
            int broj = atoi(c.c_str()); // pretvoranje na string vo broj
            bool prost = true;
           
            for(int i = 2; i < broj; i++){
                if(broj % i == 0){
                    prost = false;
                    break;
                }
            }
           
            if(prost){
                cout << "Brojot " << broj << " e prost!\n";
            }
           
            cin >> c;
        }
       
        return 0;
    }
     
  18. Марко Петревски

    Марко Петревски
    Intern

    7
    2
    18 oктомври 2016
    Машко
    Е ајде де... По други небитни предмети имаме учебници а за предметот кој ни е на некој начин еден од главните за тој смер немам учебник..
     
    Последна промена: 19 oктомври 2016
    На Costigan_Jr му/ѝ се допаѓа ова.
  19. DrMTR

    DrMTR
    Guru

    6,289
    6,401
    27 Март 2014
    Све во земјава е отишло у кондурас..

    [​IMG]
     
    Misko6000, Astro и на Costigan_Jr им се допаѓа ова.
  20. alumen :)

    alumen :)
    On your way to fame

    1,125
    596
    6 Јануари 2012
    Машко
    Учебникот за средно по информатика врска си нема.
    Единствено чаре им е да се снаоѓаат по интернет, на англиска литеретураи слично. Во средно се учи Ц++ на факултет (финки) Ц :)
     
    На Costigan_Jr му/ѝ се допаѓа ова.
  21. Costigan_Jr

    Costigan_Jr
    Unstoppable

    2,846
    3,945
    5 Јули 2013
    absurd_balkon3.jpg
    Тоа е тоа... И на машински се учи Ц..хм...a ФИНКИ беше факултет за програмирање :D
     
    На alumen :) му/ѝ се допаѓа ова.
  22. DrMTR

    DrMTR
    Guru

    6,289
    6,401
    27 Март 2014
    Е беше некогаш.. Сеа продуцира полуобразовани кадри за во државна администрација . :D
     
    На Costigan_Jr му/ѝ се допаѓа ова.
  23. Sukhoi

    Sukhoi
    Practice makes perfect

    1,697
    1,148
    16 Јуни 2010
    Машко
    Прв семестар се почнува со C (структурно програмирање) а потоа во втор семестар се преоѓа на објектно-ориентирано(Java и Cpp). Сега сум прва година на факс, немате појма само колку луѓе немаат врска со програмирање. Додека тие што учеле нешто Cpp во средно, материјалот сега ке им изгледа ко боза. Само малку е различна синтаксата ама исти се примерите.
    P.S Сметам дека постот е корисен за членот што ја отвори темата, ако не слободно бришите бидејќи е off-topic.
     
    На alumen :) му/ѝ се допаѓа ова.
Слични теми
  1. pankipan4e
    Одговори:
    11
    Прегледи:
    2,981
  2. kirev
    Одговори:
    3
    Прегледи:
    4,924
  3. mariomako
    Одговори:
    6
    Прегледи:
    1,663
  4. vbasic
    Одговори:
    1
    Прегледи:
    3,477
  5. Tunee
    Одговори:
    1
    Прегледи:
    946
Вчитување...

Сподели

Вчитување...