Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Datoteki vo C i argc i argv?

Статус
Затворена за нови мислења.

The_Darkness

Gaining Experience
17 мај 2007
103
53
int(int argc, char *argv[]) : moze li nekoj da mi objasni za sto sluzat argc i argv,znam deka e nesto so imeto na datoteka od komandnata linija ama ne mi e jasno za sto potocno.i ako moze nekoj dobar tutorial za datoteki,bidejki nikako ne mozam da gi razberam,mnogu mi se slozeni nekako. fala vo sekoj slucaj:bye1:

''TcM>>

Intern
6 јануари 2008
961
39
hmmm i jas mislev da go postavam ova prasanje, ama si rekov aj batali. Pa i mene me interesira, pa ako ima nekoj malce slobodno vreme bi mozel da objasni (samo ako saka)...

S

pwnz0r1lla
8 март 2007
1.550
52
www.it.com.mk
Na kratko, se koristi za davanje na argumenti na programata od komandnata linija. Imeno, argc e od tipot integer i go sodrzhi brojot na argumentite dadeni od komandnata linija, dodeka argv gi sodrzhi tie argumenti.

Taka na primer ako od komandnata linija ja startuvame programa kako:
Код:
proggy.exe 1 vtorArgument 3ti
argc kje ima vrednost 4, bidejki se broi i samoto ime na programata.
argv nizata pak kje gi ima slednite vrednosti:
argv[0] -> proggy.exe
argv[1] -> 1
argv[2] -> vtorArgument
argv[3] -> 3ti

Taka nekako bi bilo. :)

S

pwnz0r1lla
8 март 2007
1.550
52
www.it.com.mk
#include <stdio.h>

int main(int argc, char *argv[]){
int i;
printf("argc=%d\n",argc);
for(i=0;i<argc;i++) printf("argv[%d]=%s\n",i,argv);
return(0);
}

The_Darkness

Gaining Experience
17 мај 2007
103
53
ок во ред,сфатив што е работата.имам уште едно прашање па да не отварам нова тема ке го поставам тука. при компајлирање преку cmd, иако е точна задачата почна да ми се јавува ова:" collect2: cannot find 'ld' ". и потоа не сака да ја изврши задачата. некоја идеја до што е проблемот??? инаку како компајлер го користам MingW:zbunet3:

n3tG0d

Intern
9 април 2007
121
4
ld e linker kako prvo... toa znaci nemoze da go najde ako go imas instalirano. a kaj go najde toj compiler. najubavo e da instaliras cygwin za pod windows.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
47.907
Мислења
987.167
Членови
36.043
Најнов член