Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Дали верувате во Господ?

Дали верувате во Господ?

• Да

Гласови: 8 44,4%
  • Не

Гласови: 10 55,6%

• Вкупно гласале
    18
  • Анкетата е затворена .
Статус
Затворена за нови мислења.

Ata

Intern
21 април 2007
418
15
Со многу луѓе правам муабет на тема, наука (ИТ) и вера (Господ).
И некако повеќето (ај не сите) се со ставот дека дека тие две работи не одат заедно.Демек или ќе веруваш на нули и единици, или ќе веруваш во Господ.
Како тоа скоро 95% од тие што студирале ИТ, не верувале и сл.
Баш ме интересира, пошто на форумов има едно 600 членови, и сите ги интересита ИТ, колку од нас веруваат во Господ а колку не. Едоставно онака генерално. Јас лично верувам дека иднината е во луѓето кои се занимаават со наука (и баш ме интересира во какви раце е иднината :) , толку)

Јас лично берувам во Господ, и некако колку повеќе навлегувам во науката, моето верување е поцврсто. Можда иронично звучи.

Да се разбереме, не ми е идејата, тука да се расправаме дали треба или не треба да веруваме, и еден со друг да се докажуваме , зошто да а зошто не.
21 век е, плус демократија, секој си има право на лично уверување, мене баш онака ме интересира какво е стањето кај нас.
Пошто читав дека во некои држави на блискиот исток, многу поголем бил бројот на научници/луѓе што се занимаваат со наука, кои верувале во Господ, од тие кои не верувале.

Пак да напоменам, не сакам тука религиски проповеди да држиме, што чинело а што не. Секој нека си каже, и нека образложи ако сака зошто да а зошто не.

P.S Админи, може да се направи и анкета, баш онака да имаме визуелна претстава, не знам ако сметате дека е ок тоа, јас лично мислам дека не се коси со ништо на форумов оваа дискусија.

Andrijeski

Gaining Experience
1 март 2007
2.599
65
andrijeski.net
Едноставен одговор: Да.

Јас лично берувам во Господ, и некако колку повеќе навлегувам во науката, моето верување е поцврсто. Можда иронично звучи.
-Јас би рекол, што повеќе живеам моето верување е поцврсто :)

Анкета можеш и сам да направиш, немора *админите* да ја прават. Не гледам никаков проблем околу тоа..

D

Администратор
31 март 2007
3.970
4.135
www.aqtos.com
Lichno, ne veruvam vo nikoja religija shto postoi na planetava i mislam deka tie postojat samo za da go kontroliraat narodot.

Veruvam deka postoi svet na drugite planeti, veruvam deka postoi neshto shto ima pogolema sila, nadmokjnost... no ne veruvam vo religiskite Gospodi koi postojat na planetava.

Ne znam kolku mozhat da me sfatat za ova mislenje...

Interesno filozofsko mislenje na ova tema e "God is something which nothing greater can be conceived." od Anselm.

P.S. Editiraj ja temata, i kje mozhesh da si postavish sam anketa, ke gi vidish opciite.
P.S.S. Temata ti e otvorena vo Off-topic temi, taka da ne gledam ni jas zoshto bi mislel deka se kosi so politikata na forumot ili slichno. :)

Ata

Intern
21 април 2007
418
15
Мислев да не несакате тука за вакви ствари да се дискутира. Муабетот му беше да не ме сватите погрешно, да мислите дека сакам пропаганда да ширам или некој религиски месија да изигрувам.
За вакви ствари има други форуми.

D

Администратор
31 март 2007
3.970
4.135
www.aqtos.com
Мислев да не несакате тука за вакви ствари да се дискутира. Муабетот му беше да не ме сватите погрешно, да мислите дека сакам пропаганда да ширам или некој религиски месија да изигрувам.
За вакви ствари има други форуми.

Sekcijata off-topic e stavena bash za namena da se diskutiraat raboti koi ne se povrzhani so IT, taka da nemaj gajle. ;-)

A dali si ti religiski mesija i slichno, dokolku se pridrzhuvash do pravilata i i postapuvash principielno, togash nemame nishto protiv. ;-)

M

Mr.Alien

Гостин
Каков господ, какви бакрачи. Верувам само во она што мо`ам да го видам и опипам. Не сум имал вонтелесни искуства, ниту ми се прикажувале луѓе кои ги нема повеќе, ниту сум слушал нивни гласови. Верувам во емпирија, но не во филозофски смисол на зборот, туку на искуството како основа за се.
Завлегување во тоа што сметам за религијата ќе одземе барем 1.000 редови текст, а не верувам дека некој сака да чита толку.
Ќе резимирам веднаш - да постоеше господ, немаше да се случуваат војни, болести, луѓе да умираат на застрашувачки начини, во језиви болки, на морбидни начини и сл.
Земете го в предвид и следниов факт. Секогаш кога некое свештено лице за некое прашање нема одговор или не знае што да одговори, к*ња во стилот "таинствени се патиштата господови, чедо мое". Ајде бе. Што беше она што се тресеше во ладна вода?
За модата за венчавање во црква. Велам мода со мирна совест, бидејќи познавам доста луѓе, и мои блиски, кои се венчале во црква токму8 поради тоа, и се крстеле кусо време пред венчавката, а црква пред тоа виделе само на слика.
Јас не се венчавав во црква, бидејќи не сакав да правам лакрдија од нешто што на некој му е свето и во тоа верува.
Немам ништо против некој да верува, почитувам, почитувам и религија, но подалеку од мене.
Наречете ме и антихрист, сеедно ми е. Имам неколку добри аргументи (починати млади луѓе во најубави години, мене блиски и драги).
Не сум верник, но од друга страна немам ништо против на пример вапцање јајца. Тоа го има и во мојот дом. Почитувам и Божиќ....зошто да не. Единствено, не сум верник, но немам ништо против тоа.

M

Mr.Alien

Гостин
Lichno, ne veruvam vo nikoja religija shto postoi na planetava i mislam deka tie postojat samo za da go kontroliraat narodot.

Во потполност се сложувам!! И би додал - затупуваат!!

Veruvam deka postoi svet na drugite planeti, veruvam deka postoi neshto shto ima pogolema sila, nadmokjnost... no ne veruvam vo religiskite Gospodi koi postojat na planetava.
Ne znam kolku mozhat da me sfatat za ova mislenje...

Тврдење дека сме единствени свесни и интелигентни луѓе во целиот универзум е чист идиотизам. И јас верувам дека постојат напредни цивилизации, како и планети со разни облици на живот, макар и сосема различни од нашиов и од оној кој стереотипно го замислуваме.
А за Мр.Господ....веќе реков. А доколку и постои, дали е еден за цел универзум или постојат повеќе, во разни видови, својствени за поинакви цивилизации од нашава? И како управуваат во тој случај? Како БОРД на ГОСПОДИ:)) :LOL: ?

Andrijeski

Gaining Experience
1 март 2007
2.599
65
andrijeski.net
Верувам само во она што мо`ам да го видам и опипам.

И јас верувам дека постојат напредни цивилизации, како и планети со разни облици на живот, макар и сосема различни од нашиов и од оној кој стереотипно го замислуваме.

:ha:

Andrijeski

Gaining Experience
1 март 2007
2.599
65
andrijeski.net
Ако веруваш само во она што ќе го видиш и опипаш, дали тоа е верување?
Ако имаш докази за нешто дека е така, нема што веќе да веруваш во него, едноставно така е :)

И да, многу фино си ја промашил поентата на темава.. Од верување во Господ до Антихрист и одење во црква

M

Mr.Alien

Гостин
Ако веруваш само во она што ќе го видиш и опипаш, дали тоа е верување?
Ако имаш докази за нешто дека е така, нема што веќе да веруваш во него, едноставно така е :)
Па, единствено со пипање и гледање можеш да се увериш дека нешто стварно постои, дека има маса, облик и сл.

И да, многу фино си ја промашил поентата на темава.. Од верување во Господ до Антихрист и одење во црква
Види, мислев на можноста некој да ме нарече така поради моите ставови. Не гледам како сум ја промашил темата. Во секој случај, ако мислиш дека сум ја промашил, ОК, твое мислење, немам ништо против.
За жал, за мојот став кон религијата и верувањето во господ имам силни причини, кои никому не пожелувам да ги има.

M

Mr.Alien

Гостин
@ Andrijeski
Ако со она ":ha: " во постот #10 сакаш да укажеш на спротивставени ставови...ОК, можеби делува така. Ај, тогаш да парафразирам - СМЕТАМ дека постојат и други "напредни цивилизации, како и планети со разни облици на живот, макар и сосема различни од нашиов и од оној кој стереотипно го замислуваме".

Andrijeski

Gaining Experience
1 март 2007
2.599
65
andrijeski.net
За жал, за мојот став кон религијата и верувањето во господ имам силни причини, кои никому не пожелувам да ги има.

Жал ми е за твоите лоши искуства.. Можеби некој ден некои работи ќе ти се разјаснат :) Поздрав :bravo:

Ata

Intern
21 април 2007
418
15
Сварно не сакам да влегувам во вакви дискусии, пошто ќе се оттргнеме од темата многу. Ама ако сметаш дека постојат вонземјани и други светови, значи веруваш дека постојат што е исто со тие што веруваат во Господ. Никој не го видел, некои имаат чиство дека тој е присутен и веруваат во него, како што имаш веројатно чуство дека не сме сами во универзумот.

Искрено и јас мислам дека постојат други цивилизации некаде на други планети, и дека животот на земјата не е ексклузивитет. И тоа верување не е никаква контрадикторност со религиите, барем не со мојата, каде што се вели дека "Господ е господар на сите светови".

Но , во секој случај секој си има право на свое мислење, искрено твоето мислиње многу го почитувам, имам доста другари кои се атеисти, и се супер луѓе, во никој случај не значи дека ако си религиски човек си и добар човек. Тоа нема врска.
Јас религијата ја гледам како самоизградување на личноста, и постигнување духовно возвишенство на најлесен начин.

Во секој случај затоа сме сите различни, па затоа и веруваме во различни работи.

А Mr.Alien изјавите од типот "Каков Господ, какви бакрачи" не се соодветни, барем за нивото на интелегенција кое јас сметам дека ти го поседуваш, но можеби грешам во проценката.

M

Mr.Alien

Гостин
Проценка за нивото на интелигенција или соодветноста на изразите?
Ни на крај памет не ми беше некого да навредувам, а доколку (и несакајќи) тоа сум го сторил со цитираниот израз, тогаш му се извинувам.
Is it OK now?

M

Mr.Alien

Гостин
И јас сметам дека религиозноста никого не го прави подобра или полоша личност. Тоа е лична работа и личен избор. Никој не треба и не смее да биде убедуван или разубедуван. Како што е лична работа дали ќе прифатиш некого кој е или не е религиозен.
Јас лично немам такви предрасуди кон луѓето. Кого сметам дека треба и сакам да го прифатам, го прифаќам си сите негови доблести и маани, со карактерот и навиките кои ги има, евентуалните предрасуди и лични убедувања.
И сметам дека тоа е единствено исправно....или грешам?

M

Mr.Alien

Гостин
Ама ако сметаш дека постојат вонземјани и други светови, значи веруваш дека постојат што е исто со тие што веруваат во Господ.
Не се сложувам. Не гледам дека постои некаква врска помеѓу овие две работи.

Никој не го видел, некои имаат чиство дека тој е присутен и веруваат во него, како што имаш веројатно чуство дека не сме сами во универзумот.
Не чувствувам дека не сме сами. Логично размислувам. Таа и таква веројатност сметам дека е нерационално да се исклучи.

Andrijeski

Gaining Experience
1 март 2007
2.599
65
andrijeski.net
hitler.jpg

Freaker

Intern
9 април 2007
418
8
Верувам во технологијата и сум закоравен комунист (НЕ СДСМ-ОВЕЦ) по идеологија, можеби контрадикторно но верувам и во Бог, е сега моето гледање на Бог не е како што проповедаат свештениците или приказните дека е тоа стар дедо со бела брада (Ѓорѓи Колозов покој му на душата закон господ глумеше). Ќе тргнам од фразата Extraterrestrial life или вонземски живот, значи моето гледање на Бог е дека тој е вонземјанин со далеку поголеми моќи од нашите. Значи Исус создавал од ништо храна, кај да е и луѓето ќе научат да го модифицираат атомот и да прават што сакаат од празен простор, Богородица забременила без телесен контакт и тоа е возможно со ин витро оплодување, во Библијата се спомнуваат адам и ева како први луѓе, можеби се мисли на првите едноклеточни организми со x и со xy хромозоми, не треба се да се сваќа буквално Библијата е пишана од луѓе што сигурно пред 2000 години го немале ова знаење што го имаме денес. И првобитните луѓе мислеле дека громот е гнев божји ама тоа е незнаење не религија. Бог сватете го како вонземјанин како енергија сеедно е. Колку и да напредува технологијата секогаш ќе останат неодговорени прашања како може вселената да биде бескрајна или што е постаро јајцето или кокошката, тоа се прашања на кои наједноставен одговор е дека господ ги создал и крај, но кој го создал господ зошто е тој вечен зошто не им помага на луѓето кога им е тешко зошто остава да има војни и ред други работи. Едно од најважните работи во Библијата е Армагедон или крај на светото кога антихристот ќе направи војна и баш кога ќе треба да победи господ ќе се појави на небото и ќе го уништи, која му е целта на антихристот да прави војна ако однапред знае дека ќе изгуби:zbunet3:
Значи муабетот ми е дека има многу збунувачки работи во религијава и колку повеќе размислуваш толку повеќе прашања ќе излегуваат.
Јас не сум го видел господ ниту некое чудо, но сепак верувам, не сум ја видел ни ајфеловата кула но верувам дека постои, а виножитото го гледам но реално не можам да го допрам. Добра е темава отвара многу простор за дискусија но е доста тешка

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
48.825
Мислења
1.001.710
Членови
36.638