Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Дали може фолдер по име "con" во Vista

SwIPE

Intern
29 мај 2007
346
5
Преименување на фајл или фолдер во '' con '' на Vista

Дали ќе може некој од Вас што користи Vista да проба дали може да преименува некој фајл или фолдер во '' con '' (Con, CoN, CON, cOn...). Тоа не е можно да се направи во останатите Windows оперативни системи, па затоа ме интересираше дали може тоа да се изведе на Vista. Ај проверете баш сакам да знам дали е изводливо, бидејќи поради хардверски причини неможам да инсталирам Vista и самиот да испробам.

neW1

Gaining Experience
10 мај 2007
679
126
Дали ќе може некој од Вас што користи Vista да проба дали може да преименува некој фајл или фолдер во '' con '' (Con, CoN, CON, cOn...). Тоа не е можно да се направи во останатите Windows оперативни системи, па затоа ме интересираше дали може тоа да се изведе на Vista. Ај проверете баш сакам да знам дали е изводливо, бидејќи поради хардверски причини неможам да инсталирам Vista и самиот да испробам.

за што е таа екстензија? ај баш ке пробам само да се пребацам од кубунту на виста.

SwIPE

Intern
29 мај 2007
346
5
Не биди толку сигурен...
Ова е screenshot од Windows XP:

http://www.flickr.com/photos/9566996@N03/1069697230/

Зависи на кој Windows, еве пробај на Windows XP да направиш New Folder или Text Document и пробај да го преименуваш во '' con '', ова на сликата може да е и нешто наместено или пак можеби се работи за некој од постарите Windows - и. Ако имаш XP пробај креирај некој фолдер или Text Document и преименувај го со rename во '' con '' ако можеш.

D

DimitarMK

Гостин
да, незнам за виста ама на икс-пе неможе...може само c-латиница, o-кирилица n-латиница

SwIPE

Intern
29 мај 2007
346
5
Не биди толку сигурен...
Ова е screenshot од Windows XP:

http://www.flickr.com/photos/9566996@N03/1069697230/

Тоа на сликата не мора да значи ништо, истото се прави за 10 секунди ;)
Пробај направи го ова:

- Отвори на пр. во C:\WINDOWS\Temp и креирај фолдер со име '' con` ''

- Отвори Properties на ново направениот фолдер ( con` ), кликни лев клик во празниот простор за да се деселектира фолдерот и со ALT+TAB врати го назад Properties прозорецот.

- Направи screenshot

- Отвори го screenshot - от во Paint и направи ги промените кои мислиш дека требаат за да изгледа фолдерот '' con` '' како оригинално направен.

- Провери го attachment - ов за да ги видиш резултатите

Така да... додека самиот не се увериш во нештото, неможеш да бидеш сигурен дека е точно тоа што го тврдат други (зборам општо, не лично), бидејќи на крај испадна '' да е жив Photoshop '', односно во овој случај Paint :)
Чисто информативно: Неможе да се преименуваат фолдери и фајлови ни во COM1 ; COM2 ; COM3 ; COM4 ; COM5 ; COM6 ; COM7 ; COM8 ; COM9 . Нема потреба да објаснувам за секој посебно од овие поими што претставува (исто важи и за CON), затоа ГУГЛАЈТЕ ;)

P.S НЕ станува збор за никаква програмерска грешка

Атачменти

• CON FILE.zip
    33,2 KB · Прегледи: 4

efto

Gaining Experience
19 април 2007
332
268
Не се работи ниту за нешто наместено, ниту за c-латиница, o-кирилица n-латиница, ниту пак за Photoshop или Paint.
Решението е едноставно:

start>run>cmd и напиши md .\con\

Пробајте и сами па видете...

SwIPE

Intern
29 мај 2007
346
5
Не се работи ниту за нешто наместено, ниту за c-латиница, o-кирилица n-латиница, ниту пак за Photoshop или Paint.
Решението е едноставно:

start>run>cmd и напиши md .\con\

Пробајте и сами па видете...

OK, во ред е тоа. Најверојатно не сме се разбрале добро, во примеров наведуваш како може да се КРЕИРА фолдер '' con '', но моето прашање се однесува на тоа: Дали може да се ПРЕИМЕНУВА фајл или фолдер во '' con '' ?
Односно: Десен клик на mouse - от <> New <> Folder и со Rename го преименуваме во '' con ''.
Значи сепак креираме фолдер, НО креираме фолдер со име '' New Folder '' кој подоцна сакаме со Rename да го преименуваме во ''con '' - за разлика од командата MD [drive]:\con\ каде директно се креира фолдер '' con '' без негово преименување.

P.S Го променив насловот на темава од '' Дали може фолдер по име "con" во Vista '' во '' Преименување на фајл или фолдер во '' con '' на Vista '' за да нема забуни, бидејќи првиот наслов ја менуваше суштината на поставеното прашање.

_EAX

Intern
17 август 2007
827
6
www.rutix.byethost17.com
druze toa ime e zabraneto od samiot OS, bidejki pretstavuva ime za nesto drugo odnosno se koristi za nesto sto mu treba na operativniot system, nesto sto vraka vrednost na NULL, zatoa i nemoze da go kreiras.

probaj i so com1, com2 ...

SwIPE

Intern
29 мај 2007
346
5
druze toa ime e zabraneto od samiot OS, bidejki pretstavuva ime za nesto drugo odnosno se koristi za nesto sto mu treba na operativniot system, nesto sto vraka vrednost na NULL, zatoa i nemoze da go kreiras.

Знам знам друже, многу добро знам дека е забрането од самиот OS, само прашањето што го поставив (Дали може да се преименува фајл или фолдер во '' con '' на Vista ?) можеше да се одговори кратко и јасно: МОЖЕ / НЕМОЖЕ, не беше целта на прашањето да се докажуваме кој може тоа да го направи, како да се направи или зошто е тоа така, што претставува тоа и сл. едноставно дали може тоа да се направи на Vista, значи некој кој користи Vista да провери и да даде краток одговор: МОЖЕ или НЕМОЖЕ. Се надевам ме сфаќаш што сакам да кажам.

Веќе го напишав тоа во 8th пост, за поголема листа во 9th пост ;)

_EAX

Intern
17 август 2007
827
6
www.rutix.byethost17.com
pa dobro be druze aj procitaj si go prasanjeto i kazi mi kako ke go svatis.......jas go svativ na nacin kako da neznaes zasto se koristi, zasto nemoze da se kreira itn itn...........ova ti go kazuvam od gledna tocna na citanje.......nemozam da ti vlezam vo um i da vidam sto mislis ti.........

btw go napisav i za lugeto koi neznaat, da doznaat.....

piss

SwIPE

Intern
29 мај 2007
346
5
pa dobro be druze aj procitaj si go prasanjeto i kazi mi kako ke go svatis.......jas go svativ na nacin kako da neznaes zasto se koristi, zasto nemoze da se kreira itn itn...........ova ti go kazuvam od gledna tocna na citanje.......nemozam da ti vlezam vo um i da vidam sto mislis ti.........

piss

За тоа си во право, во некои случаи и јас погрешно ги разбирам некои мислења од други членови иако ти за нив се правилно поставени, не сепак се прават проблеми како што кажа ти од гледна точка на читање. Ај поздрав ;)

SwIPE

Intern
29 мај 2007
346
5

piss

Ха Ха Ха ова последново сега го гледам, се надевам мислиш на PEACE :LOL:

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.048
Мислења
1.004.894
Членови
36.671
Најнов член