Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Дали можам да приклучам интернет кабел во десктоп и со USB адаптер да споделувам Wi-Fi на други уреди?

Bezimenko00

Intern
20 јули 2020
19
16
Дали можам да приклучам интернет кабел во десктоп и со USB адаптер да споделувам Wi-Fi на други уреди?
Целта ми е да заштедам 2к-2.5к денари за гигабитен рутер. На лаптоп знам дека можи ама има добра интегрирана Wi-Fi картичка, а овие адаптерите не се на PCI слот или било како на матична.
Досега знаев дека се користат само за да се поврзи на дадена Wi-Fi мрежа, а не да дели, осветлете ме :D

stefan

Gaining Experience
13 април 2007
560
279
Прилеп
@Bezimenko00 , де бе брат што ке заштедиш само проблеми ке имаш со рутирање и конекција, појди купи си Tplink рутерче, сега барем се евтини имаш за 600 денари.
Било кој рутер од 100мбит ке ти брка работа. Нема потреба гигабит да ставаш.

Miki98

Gaining Experience
13 јануари 2021
540
322
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com
Целта ми е да заштедам 2к-2.5к денари за гигабитен рутер. На лаптоп знам дека можи ама има добра интегрирана Wi-Fi картичка, а овие адаптерите не се на PCI слот или било како на матична.
Досега знаев дека се користат само за да се поврзи на дадена Wi-Fi мрежа, а не да дели, осветлете ме :D
Да може, но ја менува разлика друго е да си на лан кабел и WiFi,на WiFi може побрзо да оди со предност од GHz канали,ете јас на 250метра фаќам wifi со 2.4 Ghz а кај мене го правам 5Ghz и имаш разлика во Mbps на интернетот и брзината на отварање.
@stefan добро ти кажа земи си рутер добар и адаптер за компјутер wifi 6.
Предлог за рутер од мене.
Just found this amazing item on AliExpress. Check it out! MKD4,955.22 40%OFF | Huawei BE3 Pro WiFi Router Quad Core Network Signal Repeater Wi-Fi 7 3600Mbps 2.4GHz 5GHz Wireless Amplifier For Home Office
Screenshot_2024-01-09-23-30-22-628_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg

Bezimenko00

Intern
20 јули 2020
19
16
@Bezimenko00 , де бе брат што ке заштедиш само проблеми ке имаш со рутирање и конекција, појди купи си Tplink рутерче, сега барем се евтини имаш за 600 денари.
Било кој рутер од 100мбит ке ти брка работа. Нема потреба гигабит да ставаш.
Имам 150/150 интернет, сакам да го искористам целиот bandwidth (за seeding и разни глупости, upload за стримање) и сакам да заштедам пари за да склопам конфиг (секоја илјадарка ми е важна) затоа шо ми се заеба лаптоп од 70-80к и го користев за стримање × хотспот, без никаков проблем. Ах да и тие 3-4ms од модем на рутер преферирам да не ги губам затоа што би преферирал да има проблем WiFi кое сам го користам, од шо да ми крева рандом рутер 3-4мс, па додаден баферблоут, губење пакети и сл.

Фала за препораката, да не биди ко да се лутам со одговорот ^
Мислењето е автоматски споено:

Фала!

Bezimenko00

Intern
20 јули 2020
19
16
Да може, но ја менува разлика друго е да си на лан кабел и WiFi,на WiFi може побрзо да оди со предност од GHz канали,ете јас на 250метра фаќам wifi со 2.4 Ghz а кај мене го правам 5Ghz и имаш разлика во Mbps на интернетот и брзината на отварање.
@stefan добро ти кажа земи си рутер добар и адаптер за компјутер wifi 6.
Предлог за рутер од мене.
Just found this amazing item on AliExpress. Check it out! MKD4,955.22 40%OFF | Huawei BE3 Pro WiFi Router Quad Core Network Signal Repeater Wi-Fi 7 3600Mbps 2.4GHz 5GHz Wireless Amplifier For Home Office
Погледнете го атачментот 133646
Искрено брат не ми менува дали ќе кочи или сигнал (во 40m² седам) слабеел, само сакам да ете ми текни да одам на тронот или вкревет да гледам стори на IG или појма немам стрим некој или нз Shorts глупости.

Ако бев за земање рутер би зел солиден рутер (ASUS или Linksys) со QOS, open firmwarе (знам дека скоро сите имаат) и триста тракатанци, ама немам потреба од рутер + гледам секоја илјадарка да ја заштедам за конфигурација.

Инаку да, фала ти за препораката

Во било какво сценарио на вифи ќе имаш загуби.
Гејмингот да не трпи, WiFi колку за глупости ми треба на тел нешто да скролнам + не ми треба некој опсег и max 3-4 уреди би биле поврзани (95% од времето, 1-2 уреди)

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.606
13.125
Никогаш не сум користел. Но секако дека може. Се сеќавам дека не секој адаптер поддржуваше софт вај фај. Но денес би требало секое адаптерче да може. Ако имаш дома ништо не те чини да пробаш. Ако треба да купуваш адаптер тогаш сепак читни спецификации дали поддржува правење хотспот.

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.660
15.196
Никогаш не сум користел. Но секако дека може. Се сеќавам дека не секој адаптер поддржуваше софт вај фај. Но денес би требало секое адаптерче да може. Ако имаш дома ништо не те чини да пробаш. Ако треба да купуваш адаптер тогаш сепак читни спецификации дали поддржува правење хотспот.
Хотспотот е софтверска работа. Улогата на адаптерот е конверзија од радио во дигитал. Тој ќе претвора во радио влез и излез што и да му се даде од страна на софтверот. Ова го зборувам од теорија што сум учел, сигурно е покомплицирано од тоа. Можеби и драјверот да има улога ама мислам дека софтверски секој адаптер ќе поддржи хотспот, како на времето кога правевме два мрежни адаптера да прават NAT.

Bezimenko00

Intern
20 јули 2020
19
16
Тука е проблемот со вифи.
Би имало проблем ако директ од оптички модем се игра (на PC), а после тоа да се споделува со хотспот, затоа шо не ми звучи логично?

Можеш. На лаптопот имаш mobile hotspot функција
Погледнете го атачментот 133651
Да знам на лаптоп, сакав да знам за десктоп
Супер, фала
Хотспотот е софтверска работа. Улогата на адаптерот е конверзија од радио во дигитал. Тој ќе претвора во радио влез и излез што и да му се даде од страна на софтверот. Ова го зборувам од теорија што сум учел, сигурно е покомплицирано од тоа. Можеби и драјверот да има улога ама мислам дека софтверски секој адаптер ќе поддржи хотспот, како на времето кога правевме два мрежни адаптера да прават NAT.
Знам дека можат 2 или повеќе компјутери (зависи од излезите на кабелот да се поврзани на интра (знам дека држ. администрација вака сл. му се поврзани некои од комп) или на интернет (ако на газдите на компјутерниците не му се даваа пари за нов свич за 1-2 компјутери, можеа со мрежна да му споделат на др комп).

Арно ама мислев дека овие малите USB уреди служат само да се конектира на WiFi, ама коментарите на темава ме просветлија

Последна промена:

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.660
15.196
Нема врска дали е лаптоп или компјутер, има врска дали има етернет и вифи

EDIT: Ќе го пробам ова дома на десктоп па ќе ти кажам, потсети ме во ПП

Последна промена:

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.660
15.196
тој не сака да даде 1000 ден за рутер вие му нудите од 5000 ден и најлошиот можен рутер, нема полоши рутери 6 ген од хаваи, ѓубре невидено, и уште да с е чека 2 месеци....
Погледнете го атачментот 133647
Јас имам дома Huawei AX WiFi6 и немам никаков проблем ни со дисконекции, ни со забавување, работи 2 години веќе фантастично, и во фирма го имам ставено. Ај прати ми линк, што точно пребаруваш?

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.752
2.850
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Арно ама мислев дека овие малите USB уреди служат само да се конектира на WiFi, ама коментарите на темава ме просветлија
зависи од чипот и од драјверот.

треба да може да подржува AP mode.

само идејата не е нешо паметна, искрено. да мора да работи PC-то стално за да имаш wifi не е практично. исто ќе нема wifi кога ти се update-ира windows-от или кога го поправаш драјверот за wifi - а највише ќе ти треба тогаш. непрактично

Хотспотот е софтверска работа. Улогата на адаптерот е конверзија од радио во дигитал.
не е баш така просто :)

AP-то прави одреден менаџмент и иако дел од тоа се прави во драјверот (значи софтверски), и хардверот мора да подржува одредена функционалност. посебно тие group re-keying и сл. енкрипции кои не ги прави client device.

Fearless

Gaining Experience
22 јули 2009
793
262
Скопје
Колку што гледав на Win10/11 има опција за Mobile Hotspot кој може да дели конекција од Ethernet port на било кој Wireless/Bluetooth адаптер кој е врзан на компјутерот. Јас моментално тестирав со bluetooth и интересно функционира малку поспоро само :). Работеше и со вифи.
1704903403167.png

gamon

Practice makes perfect
15 септември 2014
1.549
1.836
orgrimar
Нема врска дали е лаптоп или компјутер, има врска дали има етернет и вифи

EDIT: Ќе го пробам ова дома на десктоп па ќе ти кажам, потсети ме во ПП
преку 30 корисници и фирми со хаваи вифи 6 рутери имале проблеми, сите магично решени со промена на рутерите, не сум видел вакво ѓубре во 30 год искуство, одбегнувајте ги во широк лак... сите вифи 6 со постарите немало проблем

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.660
15.196
преку 30 корисници и фирми со хаваи вифи 6 рутери имале проблеми, сите магично решени со промена на рутерите, не сум видел вакво ѓубре во 30 год искуство, одбегнувајте ги во широк лак... сите вифи 6 со постарите немало проблем
Хмм.. шта речи.

не е баш така просто :)

AP-то прави одреден менаџмент и иако дел од тоа се прави во драјверот (значи софтверски), и хардверот мора да подржува одредена функционалност. посебно тие group re-keying и сл. енкрипции кои не ги прави client device.
Не со хардверска поддршка, тоа јасно..... Ама со софтверска? М?

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.752
2.850
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Хмм.. шта речи.

Не со хардверска поддршка, тоа јасно..... Ама со софтверска? М?
тоа зборам, некои функционалности мора хардверот да ги има и без тоа џабе софтерски AP.

Bezimenko00

Intern
20 јули 2020
19
16
Колку што гледав на Win10/11 има опција за Mobile Hotspot кој може да дели конекција од Ethernet port на било кој Wireless/Bluetooth адаптер кој е врзан на компјутерот. Јас моментално тестирав со bluetooth и интересно функционира малку поспоро само :). Работеше и со вифи.
Погледнете го атачментот 133654
Ова ми беше main concern (дали просто кажано, едно адаптерче 600-700 ден. врши иста работа како WiFi карта со PCI, ама ете си функционира,

10Q

@gdamjan Би можел да издржам тој полсат или сат ко би се апдејтирале драјвери или Windows, ама браво, јас искрено толку far-fetched не ни размислив, само instant gratitude имам, а тоа е едно од пороците на модерното општество, небитно да не филозофирам многу, фала ти!

Fearless

Gaining Experience
22 јули 2009
793
262
Скопје
Па да ама и останатите членови имаа поента. Адаптерчето исто чини пари а има безвезе рутер за 600-700-800 денари кој подобро од моево решение ќе работи. И плус ќе ти остане во иднина како стандалоне уред да го маткаш навака натака и да се најде за слични работи. Но ако имаш веќе адаптерче или има некој да ти позајми/даде, тогаш пробај. Не знам дали баш со сите ова функционира.
На залиха во Анхоч

Bezimenko00

Intern
20 јули 2020
19
16
Па да ама и останатите членови имаа поента. Адаптерчето исто чини пари а има безвезе рутер за 600-700-800 денари кој подобро од моево решение ќе работи. И плус ќе ти остане во иднина како стандалоне уред да го маткаш навака натака и да се најде за слични работи. Но ако имаш веќе адаптерче или има некој да ти позајми/даде, тогаш пробај. Не знам дали баш со сите ова функционира.
На залиха во Анхоч
Малце рано одговарам, ама да, си работи така со едно адаптерче (има лимит 8 уреди - од Windows е мислам), си споделувам интернет од кабел (кај мене дирек оптика>модем>ПЦ) и нема додатна опрема шо би можела да придонеси моето гејминг искуство да се влоши,

Не викам да земате сеа сите вака да фрлате рутери и ко мене дирек од кабел од бандера на ПЦ да се поврзите :ROFLMAO::ROFLMAO: затоа шо Безименко така рекол, ама ако сакате да пробате, слободно -5мс минимум на повеќето гејм сервери во Франкфурт, Амстердам, Минхен, Берлин......

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.478
Мислења
995.569
Членови
36.482
Најнов член
arsandrej
На врв Дно