Стани премиум член, добиј куп бенефити и поддржи ја работата на IT.mk!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Дали ми е потребен SSD heatsink?

Sadwerkl

Intern
15 ноември 2022
20
13
Првпат правам конфигурација и имам матична Asus Prime b-550m-a. Матичната не доаѓа со heatsink за SSD, а SSD-то ми е Kingston 1TB PCIe 4.0 кое исто така не доаѓа со heatsink. Прашањето ми е дали е потребно да имам heatsink за SSD и ако треба има ли некаде да се купи само heatsinк? Колку што гледав на веб-страниците на Anhoch и Setec таква работа немаат.

Astro

Epic
20 јуни 2012
9.010
13.920
Првпат правам конфигурација и имам матична Asus Prime b-550m-a. Матичната не доаѓа со heatsink за SSD, а SSD-то ми е Kingston 1TB PCIe 4.0 кое исто така не доаѓа со heatsink. Прашањето ми е дали е потребно да имам heatsink за SSD и ако треба има ли некаде да се купи само heatsinк? Колку што гледав на веб-страниците на Anhoch и Setec таква работа немаат.
Јас експериментирав на темава минатата недела и мојот заклучок е дека ДА, потребен е Heatsink за некои ССД-а, не сите.
Ако твојот ССД е Kingston NV2 тогаш нема да е потребно, не загрева до толку. Ако е KC3000 тогаш и тоа како треба ССД. Мојот KC3000 загреа на 78 степени после десетина секунди пуштен бенчмарк на CystalDisk. Тоа за мене е неприфатлива температура. Затоа ставив хитсинк (основен) што доаѓаше заедно со матичната плоча B450 Aorus Pro и температурата после тоа не надминуваше 70 степени при бенчмарк.
Гледам по нетов дека има хитсинкови со активно ладење за ССД-а, ќе си нарачам неколку, ќе се најдат.

Sadwerkl

Intern
15 ноември 2022
20
13
Јас експериментирав на темава минатата недела и мојот заклучок е дека ДА, потребен е Heatsink за некои ССД-а, не сите.
Ако твојот ССД е Kingston NV2 тогаш нема да е потребно, не загрева до толку. Ако е KC3000 тогаш и тоа како треба ССД. Мојот KC3000 загреа на 78 степени после десетина секунди пуштен бенчмарк на CystalDisk. Тоа за мене е неприфатлива температура. Затоа ставив хитсинк (основен) што доаѓаше заедно со матичната плоча B450 Aorus Pro и температурата после тоа не надминуваше 70 степени при бенчмарк.
Гледам по нетов дека има хитсинкови со активно ладење за ССД-а, ќе си нарачам неколку, ќе се најдат.
NV2s ми е SSD-то, значи веројатно нема да ми треба. Инаку дали знаеш дали некаде кај нас може да се купи само heatsink за SSD посебно? Има на Amazon и на AliExpress, ама не ми се чека цел месец да пристигне.

zemakius

Intern
17 октомври 2020
42
39
Мислам дека оваа ситуација бара експериментирање.. на пример надгледувајги температурите со и без heatsink. Провери дали за твојот PC-Case ти е потребно пре-уредување на вентилаторите, дирекција на движење на воздухот низ куќиштето.

Јас моментално на SSD на кое ми е инсталиран OS ми е (покриено) со heatsink, а второто М.2 SSD ми е без heatsink.

SSDs_temps.png
Температурата со црвено е главното SSD на кое имам OS и цел друг софтвер на него.
Температурата со сино е второто SSD кое е без heatsink, но ретко го користам најчесто чувам слики и слично во него.

mihovkris

Unstoppable
1 јуни 2016
3.231
2.833
Неготино
NV2s ми е SSD-то, значи веројатно нема да ми треба. Инаку дали знаеш дали некаде кај нас може да се купи само heatsink за SSD посебно? Има на Amazon и на AliExpress, ама не ми се чека цел месец да пристигне.
Го имам истото и истата плоча, уживај не ти треба. 53 степени ми кренало макс.

Astro

Epic
20 јуни 2012
9.010
13.920
Не ти треба хитсинк за него. Set it and forget it.

Daniel86

Guru
28 мај 2013
3.607
9.779
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
G-Skill Ripjaws 3000Mhz
Video card
Intel UHD730 & Asus R7 250
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
Razer Basilisk Essential
Keyboard
Coolermaster Devastator 3
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Philips 222EL
OS
Windows 10 Pro 64bit
Мојот KC3000 загреа на 78 степени после десетина секунди пуштен бенчмарк на CystalDisk.
Де бе Астрич, нели беа фалени по форумов тие дека не загревале? Се дигна фама дека многу помалку од 980 про загревале.

Astro

Epic
20 јуни 2012
9.010
13.920
Де бе Астрич, нели беа фалени по форумов тие дека не загревале? Се дигна фама дека многу помалку од 980 про загревале.
Поима немам, прв пат од тебе сега слушам. Али за да извадат 7000/7000 mbps мора да загреваат, нема сакам-нејќам :LOL:

Daniel86

Guru
28 мај 2013
3.607
9.779
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
G-Skill Ripjaws 3000Mhz
Video card
Case
Mouse
Razer Basilisk Essential
Keyboard
Audio
Monitor
Philips 222EL
OS
Windows 10 Pro 64bit
Поима немам, прв пат од тебе сега слушам. Али за да извадат 7000/7000 mbps мора да загреваат, нема сакам-нејќам :LOL:
Брат ме мрзи да барам сега, имаше цела страница ако не и повеќе мислења околу таа тематика, не знам ни кај беше. Очигледно мерење пениси и правдање на инвестиција...

thrw

Gaining Experience
3 декември 2021
464
341
Јас сметам дека ова се однесува со моите тестови и мислења. Астро инсистира дека мораат да работат со ладилници за да се добијат маркетираните брзини иако кај мене „KC3000“ достигнува ~6500 брзина, и 1TB и 2TB моделите. Сите се наоѓаат под фабричкиот ладилник на плочата „Gigabyte Aorus Elite D4“ и функционираат во 4.0 операција. „980 pro“ е секогаш 10 степени повисоко од овие при тестирање и стресови и се наоѓа помеѓу двата „KC3000“ Едниот ми е горе што се поврзува на процесорот, тој е и поладен од другиот за незначителни 4-5 степени, другите се под графичката карта и ладилниците на матичната плоча, многу блиску. Кога „980 pro“ ќе крене температура се загрева и тој до него(„KC3000 2TB“); истите се поврзани до чипот на матичната плоча.

Мислењево претпоставував пред да го прочитам се однесуваше на најновите 5.0 внатрешни мемории што НУЖНО им е да имаат ладилник(Што НЕ Е Фабрички, туку тие дебелите што се како ладилници за процесори) бидејќи се загреваат уште побрзо и потопло од 4.0. Кај 4.0 мемориите само тие што беа(се) водечките модели на производителите што ги покажуваа мускулите со маркетингот и „вртоглавите“ четирицифрени брзини им се потребни ладилници. „980 pro“ мислам дека спаѓа во таа категорија ама „KC3000“ не спаѓа зошто тие го пресилуваа тој моделот што се викаше „Fury Renegade...“.

Astro

Epic
20 јуни 2012
9.010
13.920
KC3000 според мене дефинитивно спаѓа во категорија на која и фали пасивно ладење и тоа добро. Таа металната лушпа сега што му ја ставиле е бескорисна. Истото го прочитав и во неколку од ривјуата пред да го купам и планирав да му ставам хитсинк и му ставив. Ама кај мене не го грее до толку пошто сум лимитиран на B450 и PCI-E 3.0 Ама кога го тестирав на Asus B550M-K и PCI-E 4 тогаш ме изненади колку брзо рипна накај 80 степени температурата. Јас не би го силувал без саглам хитсинк и термал пад.

Daniel86

Guru
28 мај 2013
3.607
9.779
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
G-Skill Ripjaws 3000Mhz
Video card
Case
Mouse
Razer Basilisk Essential
Keyboard
Audio
Monitor
Philips 222EL
OS
Windows 10 Pro 64bit
Јас сметам дека ова се однесува со моите тестови и мислења
Не не, воопшто, генерално зборував, не ни знаев кој постирал тестови и мислења. Доколку те навредив се извинувам, само малку наидов на контрадикции помеѓу споменатите постови и овој на Астро.

zemakius

Intern
17 октомври 2020
42
39
Во секој случај јас сум за местење на heatsink врз SSD-то, нека си поужива посекако секогаш е најдобро да се избегне thermal throttling (загушување, губење на перформасни заради превисока температура) на компјутерските делови.

Последна промена:

Astro

Epic
20 јуни 2012
9.010
13.920
Тешко на тие ССД-а ако ги зачукаш во некој сериозен лаптоп, па им се погоди и DDR5 и некој чип да е блиску до нив, па и уште јузерот ако им се погоди ќе ја ниде нуклеарна фузија :LOL:

• Ми се допаѓа
Реакции: gego

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
45.610
Мислења
945.732
Членови
34.094
Огласи