Стани премиум член, добиј куп бенефити и поддржи ја работата на IT.mk!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

D-Link DSL-360R

burglar

Intern
27 август 2007
19
0
www.skopjewifi.com
Овој ADSL модем е еден што иде во понудата на mt.net за ADSL модеми. Е сега рутерот ако сакате да го конфигурирате, нема да можете :D Оваа верзија со овој FirmWare нема опција за конфигурирање преку web interface, ниту пак преку telnet, ssh...
Ако пробате да скенирате порти нема да добиете ниту една отворена.
Се обидов да изгуглам нешто ама по се изгледа овие модеми освен во MK ги има само во унгарија и во црна гора.
Унгарски незнам(а и со транслаторите ништо не се разбира), црногорците не се упатени....

Дали некој има повеќе инфо за овој рутер, пошто како што разбрав DSL-360R е уствари 360Т.!?
За 360Т има firmware(со Web interface conf, telnet...)

jpetrov

Intern
19 мај 2007
136
0
За ДСЛ-360Т: ресетирај ги поставките со држење 10 секунди на копчето за ресет, потоа оди на дифолт веб интерфејст мислам дека ќе можеш да влезеш. во основа земено не е достапен заради тоа што работи во bridge моде- а како таков и нема што потреба да се подесува. овака можеш да го префрлиш во router и преку веб интерфејсот да подесиш ппое конекција, дхцп и слично.

Можеби вреди ова и за Р варијантата?

burglar

Intern
27 август 2007
19
0
www.skopjewifi.com
За ДСЛ-360Т: ресетирај ги поставките со држење 10 секунди на копчето за ресет, потоа оди на дифолт веб интерфејст мислам дека ќе можеш да влезеш. во основа земено не е достапен заради тоа што работи во bridge моде- а како таков и нема што потреба да се подесува. овака можеш да го префрлиш во router и преку веб интерфејсот да подесиш ппое конекција, дхцп и слично.

Можеби вреди ова и за Р варијантата?

Ресетирањето прво го направив но DSL-360R нема воопшто Web interface ниту пак било какво подесување.
За мониторинг на конекцијата има програмче(што мене не ми врши работа)Ч SM50B. За да работи ке мора прво да имате инсталирано WInPcap.
Едина работа која неможам да ја сватам е како може да ставам default address на неконфигурабилен модем да биде:192.168.1.1. Сега пошто имаме толку машини во мрежата, ако двајца имаме ист модем неможеме еден да користи нет(бидејќи ќе настане колизија на адреси).
Барем на флеш да ставеле различни адреси од А-Б класа.

Инаку се работи за TrendNet Chipset и портата со која комуницира програмата е 43690

darko220066

Intern
9 октомври 2007
8
0
... дај ако има некој некоја идеја или знае како да се конфигурира овој модем под Ubunty 7.04 :p .... демек се линуксаши ... ама на тема за ова NO RESPONSE :p

godovic

Intern
5 септември 2007
55
46
Не е во ред еден форум да заврши со "Се снајдов...".
Chat - можеби, ама бидејќи форумот е наменет повеќе луѓе да го читаат - би било во ред да напишеш што значи тоа се снајдов.

поздрав

_EAX

Intern
17 август 2007
827
6
www.rutix.byethost17.com
Не е во ред еден форум да заврши со "Се снајдов...".
Chat - можеби, ама бидејќи форумот е наменет повеќе луѓе да го читаат - би било во ред да напишеш што значи тоа се снајдов.

поздрав

taka e :bravo: moze nekoj drug ke go ima istiot problem ... i pak ke treba da prasuva. pisi kako go resi problemot

darko220066

Intern
9 октомври 2007
8
0
taka e :bravo: moze nekoj drug ke go ima istiot problem ... i pak ke treba da prasuva. pisi kako go resi problemot
во право сте ... на брзање бев ... еве ми исправка :)

To set up the modem:

1.

Open Applications → Accessories → Terminal
2.

In the terminal type:

sudo pppoeconf

3.

A text-based menu program will guide you through the next steps, which are:

1. Confirm that your Ethernet card is detected.
2. Enter your username.
3. Enter your password.
4. If you already have a PPPoE Connection configured, you will be asked if it may be modified.
5. Popular options: you are asked if you want the “noauth” and “defaultroute” options and to remove “nodetach” - choose Yes.
6. Use peer DNS - choose Yes.
7. Limited MSS problem - choose Yes.
8. When you are asked if you want to connect at start up, you will probably want to say yes.
9. Finally you are asked if you want to establish the connection immediately.

4.

Once you have finished these steps, your connection should be working.

To start your ADSL connection on demand, in a terminal type:

sudo pon dsl-provider

To stop your ADSL connection, in a terminal type:

sudo poff dsl-provider

mogi

Intern
8 ноември 2007
2
0
A zarem na nikoj ne mu tekna...

Epa, koga ovie modemi sto gi imame, odnostno stranite za niv se samo na ungarski turski i neznamkoj jazik, a na stranite na dlink nema nisto za niv, zarem ne e ocigledno deka ovie verzii se ili specijalno naracani, taka sto nemaat web ili telnet interfejs. Ima dve moznosti:
1. Interfejsite za konfiguriranje se hardverski onevozmozeni (no postojat). Onevozmozeni se so cel nie da ne ch'chkame i da ne si prajme mrezi. Isto taka bez posveten server ili ruter(so operativen sistem vo nego) ne mozeme da priklucuvame poveke kompjuteri na edna konekcija bez oni da detektiraat. Inaku spored nacinot na konektiranje ocigledno e deka samite adsl-modemi se vo <Bridge Interface Mode>.
2.(ova e poverojatno) Samite modemi se hardcoded za da bidat vo bridge mode, odnosno taka se proivedeni. Pomislete na mass production. Kolku ke cini da se nabavat modemi so site nishani (Web interface, linux operating system, telnet interface, modem, bridging, i uste mnogu; ovde e ocigledno deka stanuva zbor za kompjuter so procesor, mala memorija, operativen sistem) , a kolku bi cinelo da se napravi zdelka za modemi koi ne se nisto drugo osven transformatori i nasochuvachi na signalot kako sto se ovie. Pa nekoj procent koj mi paga na pamet bi bil 30% od cenata na originalniot modem, a mozebi i pomalku.
Seto toa ke se otkrie koga ke se najde nekoj "pameten" da go otvori svojot modem, da go procepka, i da ni kaze, ili pak dovolno e samo da prati sliki so golema rezolucija nekade(kako na ovoj forum).

Stefan87

Intern
19 јули 2011
1
0
Здраво дечки!

Гo имам истиот модем, значи D-link DSL-360r, и рутер linksys wrt54gc. Кога го земав рутерот мислев сетирањето на рутерот ке биде стандардно. Но со овој модел на модем не било така.

Користам Windows 7, и од погоре написаното за терминал гледам дека го нема на овој windows, пробав да го донлодирам, ама пак не мозев да се снајдам.

Значи проблемот ми е што кога ке го поврзам модемот со рутерот па со лап топот, на рутерот не свети сијаличката за интернет. Иначе користам интернет од он. нет или сега оне и од таму ми е модемот.

Ако знае некој што треба да променам, нека напише.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
45.603
Мислења
945.611
Членови
34.089
Огласи
1.975
Најнов член