Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

CPU Cooler for Intel Core 2 QUAD Q6600 Stepping Revision B3?

PC_GAMER

Gaining Experience
16 јуни 2017
422
356
Потребна ми е експертиза од сите Вас кои сте подобро упатени. Гуглав на Интернет, меѓутоа не најдов поконкретни одговори и можни решенија. Затоа се одлучив да создадам тема на овој дел од форумов.
Имам Intel Core 2 Quad Q6600 (верзија B3) и потребен ми е поефикасен ладилник за него. Немам намера да го оверклокувам, но затоа, пак, сакам одлично да лади бидејќи по спецификации забележав дека е TDP 105W. При гуглање на Интернет, единствено забележав дека Cooler Master Hyper 212 EVO е една од можните опции, но сепак не сум доволно сигурен дали ќе може да одговори на потребите на овој процесор. На некои други странски форуми забележав дека го нудат како алтернатива некој си Cryorig H7, но и за него прочитав дека фалинка, а тоа е дека нема бракет за LGA 775.o_O Згора на тоа, имам стандардно ATX куќиште од 2008-ма и не знам дали воопшто може кој било ладилник со подолги димензии од (од прилика) 10-тина сантиметри да се вметне во него.:confused: Ако имате некој друг предлог во врска со ова слободно наведете.

п.с. Претходно користев сток ладилник (оние кои одат заедно со процесорите во пакување) за на крајот да ми се стопи матичната.:mad:

martinmilcev

Gaining Experience
23 октомври 2015
254
244
martinmilcev's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i3-3220 & DeepCool Gammaxx 400
Motherboard
GiGABYTE GA-B75-D3V LGA 1155
Storage
500gb Sata 2 HDD
PSU
500W Gembird PSU6X-12-B Black Power Series
RAM
12GB (2x4GB & 2x2GB) Kingston Hyper X Blu
Video card
GiGABYTE GTX 650 Ti BOOST 2GB GDDR5
Case
SAMA K4 Gaming Black
Mouse
Motospeed V30
Keyboard
Rampage KB-R88
Audio
SteelSeries Siberia V2
Monitor
Dell S2415H
OS
Windows 10
Грее процесоров како луд. Јас го користев со gammaxx 400 кулер од анхоч со тоа што додадов уште еден 120мм кулер на хладњакот за push-pull (само еден иде фабрички 120мм) и незнам кои беа температурите, ама бев многу задоволен. Само што кај мене беше g0 ревизија ако прави некоја разлика.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

psyside

Rising Star
4 септември 2008
29.963
31.076
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Кога е последен пат ладилникот исчистен од прашина, и сменета паста?

igor_igor

Unstoppable
2 септември 2012
2.276
3.902
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-11400F + Deepcool AG400
Motherboard
Gigabyte B560M - DS3H V2
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 8GB (16GB) Kingston HyperX FURY RGB 3200MHz DDR4
Video card
Zotac RTX 3050 Twin Edge OC 8GB GDDR6
Case
SAMA Vision III
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 10 Pro 64 bit
Таков процесор возев 7-8 години со box кулер на Asus P5Q SE/R, купен специјално тогаш кога излезе GTA 4.
Никогаш оверклокуван, се на сток и немаше потреба за подобар кулер, значи од кога го купив па се додека не му го шитнав на STEFF температурите му беа во нормала. :p
Инаку само редовно чистење и менување паста и немаш гајле, ако не го оверклокуваш. :)

PC_GAMER

Gaining Experience
16 јуни 2017
422
356
Кога е последен пат ладилникот исчистен од прашина, и сменета паста?
Редовно го чистев се додека не се стопија кондензаторите и се останато што е околу седиштето на самиот процесор. Инаку во моментов користам двојадрен E8400 на една друга резервна матична што ми остана.

PC_GAMER

Gaining Experience
16 јуни 2017
422
356
Грее процесоров како луд. Јас го користев со gammaxx 400 кулер од анхоч со тоа што додадов уште еден 120мм кулер на хладњакот за push-pull (само еден иде фабрички 120мм) и незнам кои беа температурите, ама бев многу задоволен. Само што кај мене беше g0 ревизија ако прави некоја разлика.

Има разлика. G0 има TDP 95W, додека B3 верзијата има TDP 105W. Затоа барам помоќен ладилник.

psyside

Rising Star
4 септември 2008
29.963
31.076
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Namali napon u bios ako znaes kako

martinmilcev

Gaining Experience
23 октомври 2015
254
244
martinmilcev's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
500gb Sata 2 HDD
PSU
RAM
Video card
Case
SAMA K4 Gaming Black
Mouse
Motospeed V30
Keyboard
Rampage KB-R88
Audio
SteelSeries Siberia V2
Monitor
Dell S2415H
OS
Windows 10
Има разлика. G0 има TDP 95W, додека B3 верзијата има TDP 105W. Затоа барам помоќен ладилник.
Сеедно, мислам дека сепак ќе ти брка работа супер. А кој ти е буџетот? Оти овој ќе те кошта повеќе од вредноста на кулерот, а според мене со некое поефтино решение тешко дека ќе го изладиш.
Deepcool Gammaxx 400 + уште еден 120мм кулер.

PC_GAMER

Gaining Experience
16 јуни 2017
422
356
Сеедно, мислам дека сепак ќе ти брка работа супер. А кој ти е буџетот? Оти овој ќе те кошта повеќе од вредноста на кулерот, а според мене со некое поефтино решение тешко дека ќе го изладиш.
Па околу две илјадарки ми е буџетот. А мислите дека предложениот ладилник може да одговори на потребите на процесорот?

PC_GAMER

Gaining Experience
16 јуни 2017
422
356
Сега разгледував на сајтот на Deep Cool и ги забележав овие два модела: Ice Blade 200M и Gammaxx 300. Забележав дека првиот модел го има во поголема залиха и во Анхоч. Во меѓувреме, исто така, ги измерив димензиите на овие два модела и на самата внатрешност на куќиштето и забележав дека се софпаѓаат. Е сега прашањево ми е, дали вреди да земам некој од овие два модела? Според спецификациите на моделиве, истите се наменети за процесори кои бараат до 130 вати (исто како предлогот Gammaxx 400 на @martinmilcev) - што секако ми внесе некаква надеж во однос на четири јадрениов што го имам. @martinmilcev Ви благодарам за искрените совети, како и на сите останати кои ме удостоивте со тоа што коментиравте на темава, но забележав дека моделот што ми го предлагате не може да го собере во куќиштето само за некој сантиметар (поради што не ќе можам да го затворам страничниот панел на компјутерот. Баш штета.:angry:

W

Whisky Vishera

Гостин
со 212 или 412 нема да имаш никакви проблеми. А да го смениш процесорот за XEON771 со адаптер ако ти поддржува матичната?

martinmilcev

Gaining Experience
23 октомври 2015
254
244
martinmilcev's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
500gb Sata 2 HDD
PSU
RAM
Video card
Case
SAMA K4 Gaming Black
Mouse
Motospeed V30
Keyboard
Rampage KB-R88
Audio
SteelSeries Siberia V2
Monitor
Dell S2415H
OS
Windows 10
Упс, мислев вредноста на процесорот... :)

Astro

Epic
20 јуни 2012
9.171
14.227
Сега разгледував на сајтот на Deep Cool и ги забележав овие два модела: Ice Blade 200M и Gammaxx 300. Забележав дека првиот модел го има во поголема залиха и во Анхоч. Во меѓувреме, исто така, ги измерив димензиите на овие два модела и на самата внатрешност на куќиштето и забележав дека се софпаѓаат. Е сега прашањево ми е, дали вреди да земам некој од овие два модела? Според спецификациите на моделиве, истите се наменети за процесори кои бараат до 130 вати (исто како предлогот Gammaxx 400 на @martinmilcev) - што секако ми внесе некаква надеж во однос на четири јадрениов што го имам. @martinmilcev Ви благодарам за искрените совети, како и на сите останати кои ме удостоивте со тоа што коментиравте на темава, но забележав дека моделот што ми го предлагате не може да го собере во куќиштето само за некој сантиметар (поради што не ќе можам да го затворам страничниот панел на компјутерот. Баш штета.:angry:

Не губи време и не арчи пари. Јас ќе ти дадам кулер за тој процесор и ќе ти помогнам да завршиш успешно една процедура за да го решиш проблемот со ладењето.

Подеднакво важно, покрај изборот на добар кулер е и менаџирањето на количината на струја што проаѓа низ процесорот, ако не е и поважно од изборот на кулер. Пиши ми ПП за повеќе детали.

На кратко, битно е да се провери дали капачето што стои врз процесорот е рамно. Ако не е треба да се израмни со постапка која се нарекува CPU Lapping. Лесно се прави а е многу ефикасно. После тоа треба да се провери колку процесорот е погоден за оверклок и колку е плочата исто така погодна за оверклок. Треба правилно да се намести кулерот, правилно да се нанесе паста, да има квалитетна паста и на крај откако ќе се постигне правилниот оверклок да се обезбеди стабилна работа со најмала можна волтажа а во исто време да е стабилен системот. Тоа не е мала работа да се постигне.

Со истиот процесор и кулеров кој ми е вишок, јас постигнав Q6600 на 3.1GHz стабилен при 1.25v (ако добро памтам) при максимум од 70 степени и тоа летно време.

PC_GAMER

Gaining Experience
16 јуни 2017
422
356
со 212 или 412 нема да имаш никакви проблеми. А да го смениш процесорот за XEON771 со адаптер ако ти поддржува матичната?

Искрено размислував и за тоа. Меѓутоа, не знам дали било што од ова ќе ми користи со оглед на тоа што матичнава ја возам некаде од 2007-ма и е веќе пред рикнување.:D А што е најлошо, вакви знаци почна да ми покажува од утрово. Како што спомена еден од ИТ-членовите погоре на темава дали и воопшто ми се исплаќа да купам нов ладилник или како што и Вие предлагате алтернатива процесор за овој што го имам во фиока.

PC_GAMER

Gaining Experience
16 јуни 2017
422
356
Не губи време и не арчи пари. Јас ќе ти дадам кулер за тој процесор и ќе ти помогнам да завршиш успешно една процедура за да го решиш проблемот со ладењето.

Подеднакво важно, покрај изборот на добар кулер е и менаџирањето на количината на струја што проаѓа низ процесорот, ако не е и поважно од изборот на кулер. Пиши ми ПП за повеќе детали.

На кратко, битно е да се провери дали капачето што стои врз процесорот е рамно. Ако не е треба да се израмни со постапка која се нарекува CPU Lapping. Лесно се прави а е многу ефикасно. После тоа треба да се провери колку процесорот е погоден за оверклок и колку е плочата исто така погодна за оверклок. Треба правилно да се намести кулерот, правилно да се нанесе паста, да има квалитетна паста и на крај откако ќе се постигне правилниот оверклок да се обезбеди стабилна работа со најмала можна волтажа а во исто време да е стабилен системот. Тоа не е мала работа да се постигне.

Со истиот процесор и кулеров кој ми е вишок, јас постигнав Q6600 на 3.1GHz стабилен при 1.25v (ако добро памтам) при максимум од 70 степени и тоа летно време.
Како што споменав и претходно, искрено сега сум во голема дилема. Не знам дали и воопшто да инвестирам во ваква конфигурација која ми изумира постепено или, пак, да чекам целосно да дотрае и да се префрлам на сосема нова конфигурација.:confused: Ќе ви пишувам подетално во ПП. Сега имам работа - морам да излегувам. Патем, уште еднаш благодарам на сите што се понудивте со совети и конкретни решенија за дилемава со која се соочувам.:)

Astro

Epic
20 јуни 2012
9.171
14.227
Не се исплати да инвестираш било што во таква конфигурација. Ако ги имаш деловите на тацна играј си, ако не тогаш чувај си ги парите за понова конфигурација.

PC_GAMER

Gaining Experience
16 јуни 2017
422
356
Ви благодарам на сите што се приклучивте на темава на форумов за Процесори, матични плочи и мемории, и што секој даде свое видување, совети, конкретни насочувања и решенија.:)

Темава ја затворам.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
46.096
Мислења
955.363
Членови
34.503
Огласи
2.307