• Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

com.mk или само .mk?

osogovo

Intern
4 април 2008
8
0
www.im.mk
Со најновите иэмени во правилникот на МарНет, доэволена е директна регистрација под .мк. Па ме интересира кое е вашето мислење, дали мислите дека е подобро да се продолжи со com.mk или само .mk ?

MetalGear

On your way to fame
14 април 2007
3.007
531
www.ibiz.mk
наравно .mk јас немам никаква намера да зимам .com.mk кога можам само .com да земам

а сеа .мк е добро само уште малку да се убрза процесот и 5ка ке биде:bravo:

sojic

Intern
29 април 2007
435
24
Сепак, јас сум за стариот начин.

Да се знае што е организација, што е фирма, што е влада, што е школа.

Вака само .мк немам „подетално“ за каков сајт се работи.

S

pwnz0r1lla
8 март 2007
1.550
52
www.it.com.mk
Сепак, јас сум за стариот начин.

Да се знае што е организација, што е фирма, што е влада, што е школа.

Вака само .мк немам „подетално“ за каков сајт се работи.

Ditto...

A i plus lugjeto (onaka polu pismeni, pa i nepismeni) nekako se naviknati na toa 'tocka kom tocka mk'

hmmm

Gaining Experience
30 ноември 2007
1.242
80
hmmm's setup  
Processor & Cooler
i5 3570k @4.2GHz & CM Hyper 212+
Motherboard
AsRock Z77 Pro3
Storage
Samsung 840 EVO 120GB + WD Black 1TB
PSU
Corsair CX600
RAM
2x4GB G.Skill Sniper 1600MHz
Video card
HD4000
Case
Custom
Mouse
Gigabyte GM-M7000
Keyboard
Generic
Audio
Asus Xonar DG
Monitor
Compaq Q2159
OS
Windows 8 64bit
Ditto...

A i plus lugjeto (onaka polu pismeni, pa i nepismeni) nekako se naviknati na toa 'tocka kom tocka mk'

Tocno taka.

aj i jas nesto da kazam vo vrska so ova, mozebi bidejki sum naviknal so .com.mk ili neznam, nekako samo .mk mi izgleda nekako necelosno... inaku dobra idea :bravo:

AMD_fan

Gaining Experience
10 ноември 2007
3.646
139
Што се однесува до идејата мслам дека е добро да се пушти во употреба и .mk. Има милион страници без .com (.de .au .us .ru ....) Така да... време беше за овој потег од Марнет. A што се однесува до навиката на луѓето, не се секирајте. Ќе се навикнат и на .mk страници. :)

Aleks

Gaining Experience
18 мај 2007
5.748
289
Супер е што се пушта во операција и .мк домејнот

Damien

Intern
6 мај 2008
11
0
И мене лично повеќе ми се допаѓа .mk. Секогаш ме нервирало тоа што сме се разликувале од другите земји во тој поглед.

Niki

Баниран/a
21 април 2007
404
1
Со најновите иэмени во правилникот на МарНет, доэволена е директна регистрација под .мк. Па ме интересира кое е вашето мислење, дали мислите дека е подобро да се продолжи со com.mk или само .mk ?
Јас сум само за МК
како што знам само mk си постоеше и досега на пример vlada.mk не е нова страна. Уште во 1998 година кога прв пат ставив интернет тогашниот ISP Медис страницата му завршуваше само со mk

Vavo

Intern
20 октомври 2007
273
17
Skopje
Тешка глупост. Ако веќе мислеле требаше од почеток да биде така. Глупости......сега го исмислија? Као ...најнов материјал користен од НАСА за вашето тафче :))

Ќе има фрки, сигурно е тоа.

А ќе може приватно лице да си купи?

elena_vol4ica

Intern
24 април 2008
21
0
.mk sekako, redno vreme beshe..Bugarite, Albancite grcite site si imaat svoi (.bg, .al, .gr), a nie se moravme .com.mk, org.mk i svashta...Ovaka e poubavo.

mkd

Gaining Experience
5 јуни 2007
288
136
.mk

@Vavo
Сеуште нема да можат физички лица да регистрираат домени.

@Niki
Точно, но за досегашно регистрирање на домен без .com .org .net во Македонија мораше да се добие посебна дозвола од Марнет, па таквите домени се броеа на 1-2 раце.

dani_janev

Intern
19 април 2007
280
7
конечно .мк ...и ја сум само за .мк ...да се знае.
инаку МарНет како државна институција е една од ретките што уште се типичен пример за бирократија...треба многу работи да се менуваат тамо

maximilian

Gaining Experience
26 март 2008
1.064
74
Јас мислам дека не треба да биде ниту com.mk ниту само mk, а net.mk. :D Toa com.mk многу некако на реклама ме потсеќа, а ова е форум со одредена група на луѓе и затоа некако најмногу ми “лепе“ it.net.mk.

loris

Gaining Experience
7 мај 2007
630
50
Велес - Скопје
Според мене би требало да биде com.mk зошто половина или повеќе од македонците кои користат инернет незнаат што е тоа com.mk и тие по навика на секоја страна ставаат com.mk или ако е странска com.
Тоа е моето мислење.

greenman

Intern
9 ноември 2007
211
1
Според мене би требало да биде com.mk зошто половина или повеќе од македонците кои користат инернет незнаат што е тоа com.mk и тие по навика на секоја страна ставаат com.mk или ако е странска com.
Тоа е моето мислење.

Ama mislam deka navikite moze da se promenat.

loris

Gaining Experience
7 мај 2007
630
50
Велес - Скопје
Да кон тоа би требало и да се стремиме, но познавајќи го нашиот народ, тешко би се одвивало тоа.
Како за пример да ги земеме нашите граѓани кои неможат да се навикнат каде треба да се фрла отпадот... ај нема везе забегав.
И јас сум за да се смениме, вака не можеме никаде да стасаме а камоли ЕВРОПА.

fuUuUzZzZy

On your way to fame
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
Да кон тоа би требало и да се стремиме, но познавајќи го нашиот народ, тешко би се одвивало тоа.
Како за пример да ги земеме нашите граѓани кои неможат да се навикнат каде треба да се фрла отпадот... ај нема везе забегав.
И јас сум за да се смениме, вака не можеме никаде да стасаме а камоли ЕВРОПА.

Nema vrska .com/ .com.mk/ so Evropa.. Nikoj nema da zameri dokolku ostaneme na .com.mk ili se prefrlime na samo .mk.. Toa si e nasha rabota.

Inaku opshto do site koi shto smetaat deka nemozheme da se naviknime za edno .mk.. Se dodeka taka mislat nishto nema da se popravi.. Chekajte be malce.. Makedoncvie ne se luge? Do tolku se zaostanati? Samite vashi takvi razmisluvanja go pravat loshiot zbor za Makedonecot, a daleku od toa deka ne sme mozhele da nauchime ni edno .mk.. Mislam deka edinstvena drzhava sme koja shto samite drzhavjani si ja unazaduvaat...
Zoshto imate nabieno tolku kompleksi? Poznato e deka se` se mozhe ako se saka.. Isto e i so ova..
Dokolku sekoj saka, i se obide da go pravi pravilnoto, bez iskluchoci Makedonija nema da bide na vakvo deredze..
Se dodeka site vikame deka Makedonija i Makedoncite nishto nemozhat, a edna Albanija, Bugari, Grcija, Srbija i bilo koj drug mozhe, samo nie nemozheme, nishto ne pravime..
Za da se popravat dosegashinte greshki, trgnite od samite sebe.. Prvo vie samite obidete se da napravite neshto shto mozhe da gi ispravi dosegashnite greshki, i site loshi raboti koi shto direktno vlijaat i ja unazaduvaat drzhavava.. Koga sekoj kje saka, svojata drzhava da bide podobra od kolku shto e, mislam deka kje se dostigne do toa..
Mozhebi nema da uspee vo site sferi, no barem za nekoi vakvi ednostavno glupavi raboti kje mozhe da uspee.. No se razbira, dokolku se saka..

Dokolku site sme pesimisti, ednostavno kje si tapkame vo mesto so pesimistichka izreka " ah nie ova ne go mozheme.. ostavete go na drugite ..", dodeka ostanatite drzhavi se izdignuvaat se povekje i povekje pochnuvajki od nekoj vakvi elementarni "problemi"..

greenman

Intern
9 ноември 2007
211
1
Nema vrska .com/ .com.mk/ so Evropa.. Nikoj nema da zameri dokolku ostaneme na .com.mk ili se prefrlime na samo .mk.. Toa si e nasha rabota.

Inaku opshto do site koi shto smetaat deka nemozheme da se naviknime za edno .mk.. Se dodeka taka mislat nishto nema da se popravi.. Chekajte be malce.. Makedoncvie ne se luge? Do tolku se zaostanati? Samite vashi takvi razmisluvanja go pravat loshiot zbor za Makedonecot, a daleku od toa deka ne sme mozhele da nauchime ni edno .mk.. Mislam deka edinstvena drzhava sme koja shto samite drzhavjani si ja unazaduvaat...
Zoshto imate nabieno tolku kompleksi? Poznato e deka se` se mozhe ako se saka.. Isto e i so ova..
Dokolku sekoj saka, i se obide da go pravi pravilnoto, bez iskluchoci Makedonija nema da bide na vakvo deredze..
Se dodeka site vikame deka Makedonija i Makedoncite nishto nemozhat, a edna Albanija, Bugari, Grcija, Srbija i bilo koj drug mozhe, samo nie nemozheme, nishto ne pravime..
Za da se popravat dosegashinte greshki, trgnite od samite sebe.. Prvo vie samite obidete se da napravite neshto shto mozhe da gi ispravi dosegashnite greshki, i site loshi raboti koi shto direktno vlijaat i ja unazaduvaat drzhavava.. Koga sekoj kje saka, svojata drzhava da bide podobra od kolku shto e, mislam deka kje se dostigne do toa..
Mozhebi nema da uspee vo site sferi, no barem za nekoi vakvi ednostavno glupavi raboti kje mozhe da uspee.. No se razbira, dokolku se saka..

Dokolku site sme pesimisti, ednostavno kje si tapkame vo mesto so pesimistichka izreka " ah nie ova ne go mozheme.. ostavete go na drugite ..", dodeka ostanatite drzhavi se izdignuvaat se povekje i povekje pochnuvajki od nekoj vakvi elementarni "problemi"..

Lele ne znaes kolku si vo pravo.:bravo::bravo::bravo:

osogovo

Intern
4 април 2008
8
0
www.im.mk
Како што гледам повеќето мислења се эа .мк.:bravo: И јас сум дефинитвно эа .мк и се надевам дека во иднина најголем број домени ќе бидат .мк, но мислам дека и сегашниве com.mk ќе останат уште подолго време поради процедурите на МарНет. Само эа пример эа да се пререгистрира веќе постоечки домен од com.mk во .мк треба да поднесете барање эа эатворање на com.mk и ново барање эа регистрација на .мк.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
44.622
Мислења
927.260
Членови
33.215
Огласи
1.325
Најнов член