1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

codeblocks проблем!!!

Дискусија во форумот 'C // C++' започната од igorimor, 1 Април 2018.

  1. igorimor

    igorimor
    Intern

    18
    0
    4 Август 2017
    Машко
    codeblocks проблем!!!


    Јас сум почетник во C++


    Досега работам со Code::Blocks

    Дали можам со Code::Blocks да кодирам книговодсвен програм.

    Когаа уклучувам мк фонт.и F9 ми се јавуваат хироглифи, ми јавува грешка.

    Дали мозе во Code::Blocks да се кодира на мк фонт


    imam Visual Studio 2005 beta 2

    dali mozam da kodiram knigovodvena program so ovaj program или мора

    Downloads | IDE, Code, & Team Foundation Server | Visual Studio Препорачај ми програм.!!!


    Поз!!!
     
  2. null_ptr

    null_ptr
    Gaining Experience

    388
    308
    20 ноември 2013
    Машко
    Користи UTF-8 при запишување на податоците
     
  3. igorimor

    igorimor
    Intern

    18
    0
    4 Август 2017
    Машко
    Изменето од модератор: 1 Април 2018
  4. Multipass

    Multipass
    Gaining Experience

    113
    206
    1 ноември 2015
    Машко
    Џабе му е, C/C++ не есапи UTF-8. Ако го вклучи ќе може да пишува кирилица на едиторот, после компајлирање хиероглифите ќе си останат.

    Единствено со некои надворешни библиотеки или со заобиколување со wchar_t може да има некаква кирилица, искрено не вреди за трудот.

    Поздрав.
     
  5. igorimor

    igorimor
    Intern

    18
    0
    4 Август 2017
    Машко
    Па добро како се направени досега програмите за книговодсво,здраство и.тн
    се се на кирилчен фонт.
    мислење ,

    најдов за wchar_t
    мислиш ќе помогне

    What size wchar_t do I need for Unicode?

    wchar_t is defined for the C standard library,
    накратко што видив е за C ne za C++

    In C++, wchar_t is a distinct fundamental type (and thus it is not defined in <cwchar> nor any other header).

    In C, this is a typedef of an integral type.

    odam off line brzo se vracam
     
    Изменето од модератор: 1 Април 2018
  6. Multipass

    Multipass
    Gaining Experience

    113
    206
    1 ноември 2015
    Машко
    Другар, програмите што ги наведе се правени во комбинација со GUI (graphical user interface) пакет и користат некоја посебна надворешна библиотека што поддржува UTF-8.

    Самиот јазик е стар, и иако постојано го обновуваат, дури и последната верзија C++17 е без нативна поддршка за UTF-8. Премостот со wchar_t е комплициран, воопшто не е елегантен и пак не функционира како што треба.

    Гледам дека си почетник, прво научи убаво да бараташ со јазикот и конзолата, после ти препорачувам да учиш нови библиотеки за него и тек на крај седни и научи некој GUI пакет.

    Ако ти се брза да програмираш GUI софтвер учи Visual Basic, но убаво си почнал со C++ вака барем откако ќе го научиш ќе имаш далеку поголемо разбирање за компјутерска архитектура, манипулација со меморија, итн.

    Убаво е што истражуваш и имаш желба, продолжи со темпото и за брзо време ќе разбереш све што ти треба.

    Поздрав.
     
    На Oktar и igorimor им се допаѓа ова.
  7. igorimor

    igorimor
    Intern

    18
    0
    4 Август 2017
    Машко
    Ok
    А да ми препорача некој книга во врска со овој проблем,
    како мк и така ен ,за почетници и напредно ниво.
    Истажувам ,
    What is a GUI (Graphical User Interface)?
    Поз
     
  8. Fatal1ty_

    Fatal1ty_
    Großmeister

    20,342
    20,839
    28 Февруари 2008
    Машко
    Experienced Web Developer
    @igorimor прочитај правила на форум. Научи да користиш форум па после учи програмирање... пријателски совет
     
    На mrmarko4fun, DareDevil, Oktar и уште 3 други им се допаѓа ова.

Сподели

Вчитување...