Туторијал Client<->Server Communication [RSA&AES/PHP]

Дискусија во форумот 'PHP, ASP, JSP (JavaServer Pages)' започната од Pulse, 13 Септември 2017.

 1. Pulse

  Pulse
  Practice makes perfect

  1,113
  1,033
  26 oктомври 2014
  Машко
  Full Stack Web Developer
  Туторијалот накратко ќе ви покаже/објасни како да направите безбедносна врска помеѓу клиент и сервер.
  Се што ви е потребно се неколку готови класи(во атач) и 2 генерирани RSA клучеви(Private Key и Public Key).

  Мој предлог е целата комуникација да ја вршите на следниов начин:
  1) Клиентот побарува RSA Public Key
  2) Клиентот генерира 2 AES клуча (Key & IV)
  3) Клиентот ги енкриптира овие 2 клуча со претходно добиениот Public Key од сервер и ги испраќа до сервер
  4) Серверот ги декриптира со неговиот RSA Private Key и ги зачувува 2та AES клуча

  Кога веќе 2те страни ќе ги имаат клучевите за AES енкрипција, целата комуникација ќе се одвива со AES, RSA се исфрла од употреба.

  Во секоја датотека на почетокот потребно е да запишете:
  PHP:
  <?php
  include('Crypt/RSA.php');
  include(
  'Crypt/AES.php');
  ?>
  Генерирање на RSA Private и Public Кeys
  PHP:
  $rsa = new Crypt_RSA();
  extract($rsa->createKey());
  echo 
  $privatekey;
  echo 
  '<br/>';
  echo 
  $publickey;
  * Добро размислете како и каде ќе го чувате RSA Private клучот!
  * Доколку дојде до 3ти лица може лесно да се злоупотреби.

  Генерирањето AES клучеви
  Овие клучеви треба за секој клиент да ви бидат различни, генерирањето на истите можете сами да го одредите. Пократко кажано ова му доаѓа нешто како рандом стринг. Постојат примери(побарајте на гугл) како се генерираат безбедни AES клучеви.

  Енкрипција и Декрипција со RSA
  PHP:
  $string "It.com.mk";
  $rsa = new Crypt_RSA();
  extract($rsa->createKey());
  $rsa->loadKey($privatekey);
  $encrypted $rsa->encrypt($string);
  $rsa->loadKey($publickey);
  echo 
  $rsa->decrypt($encrypted);
  Енкрипција и Декрипција со AES
  PHP:
  $string "It.com.mk";
  $aes = new Crypt_AES();
  $aes->setKey('abcdefghijklmdsfdp');
  $aes->setIV('abcdgsdfhjklmnos');
  $aes->enablePadding();
  echo 
  $aes->decrypt($aes->encrypt($string));
  Важно да се знае:
  Доколку некој од енкриптираните/декриптираните стрингови ви се појави со хиероглифи, искористете ги base64_encode() и base64_decode() фунцкиите.

  #Мислење1000 :D
   

  Прикачени датотеки:

  Последна промена: 13 Септември 2017
  Frozen., shooter, null_ptr и на уште 1 им се допаѓа ова.
Слични теми
 1. Jas
  Одговори:
  15
  Прегледи:
  1,855
 2. gkolevski
  Одговори:
  3
  Прегледи:
  1,107
 3. angelce
  Одговори:
  1
  Прегледи:
  866
 4. Jovan.B
  Одговори:
  0
  Прегледи:
  562
 5. hebocig
  Одговори:
  8
  Прегледи:
  1,506
Вчитување...

Сподели