1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

classpath проблем: java.lang.UnsatisfiedLinkError

Дискусија во форумот 'Java' започната од maximilian, 25 Март 2011.

  1. maximilian

    maximilian
    Gaining Experience

    1,064
    74
    26 Март 2008
    Здраво дечки, пробувам да направам еден туториал -> http://www.java3d.org/starting.html и требе да додадам classpath.

    Е сеа, направив со десен клик на Libraries -> Add JAR/Folder и ги додадов jar фајловите што ми требаат, но сепак пак го фрла следниов exception:

    Код:
    Exception in thread "main" java.lang.UnsatisfiedLinkError: no j3dcore-d3d in java.library.path
            at java.lang.ClassLoader.loadLibrary(ClassLoader.java:1734)
            at java.lang.Runtime.loadLibrary0(Runtime.java:823)
            at java.lang.System.loadLibrary(System.java:1028)
            at javax.media.j3d.NativePipeline$1.run(NativePipeline.java:231)
            at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
            at javax.media.j3d.NativePipeline.loadLibrary(NativePipeline.java:200)
            at javax.media.j3d.NativePipeline.loadLibraries(NativePipeline.java:157)
            at javax.media.j3d.MasterControl.loadLibraries(MasterControl.java:987)
            at javax.media.j3d.VirtualUniverse.<clinit>(VirtualUniverse.java:299)
            at java3d.Hello3d.<init>(Hello3d.java:10)
            at java3d.Main.main(Main.java:11)
    Java Result: 1
    Како можам да го решам проблемот? Си ги сокинав нервите пробувајќи свашта, но не бива.

    Помош?!
     
  2. dimitars

    dimitars
    Gaining Experience

    1,681
    333
    8 Мај 2007
    project -> properties -> Java build path во Libraries.
    Го имаш овдека во листава?
    Едит: види овде: http://it.com.mk/forum/showpost.php?p=188495&postcount=12
    Кога ќе ти се појави фолдерот lib, влези во него и на .јар фајлот оди десен клик build path -> add to build path
     
    1 person likes this.
  3. maximilian

    maximilian
    Gaining Experience

    1,064
    74
    26 Март 2008
    Не гледам такво нешто, освен ако не мислиш на Build projects on Classpath.

    Еве што имам:
    [​IMG]

    И во run јазичето исто ги имам додадено jar фајловите.

    Го постирав и на dream in code форумите проблемов, и таму еден член ми одговори:
    Е сеа, видов дека во фолдерот од фајловите што ги симнав има и DLL а првпат слушнав дека треба и тоа да се средува. Можеби ако го средам него ќе го решам проблемот. Каде да го ставам тој .dll фајл? Или па димитарс, тоа твоето за project -> properties -> Java build path во Libraries можеби не сум го средил добро пак???
     
  4. dimitars

    dimitars
    Gaining Experience

    1,681
    333
    8 Мај 2007
    Оф, јас претпоставив дека имаш Eclipse, јас ти ја кажував постапката за eclipse за јар библиотека. За нетбеанс а богами и за dll искрено немам појма како треба.
     
  5. Petkovsky

    Petkovsky
    Intern

    323
    31
    7 Декември 2009
    Чек па гледам дека ти фали j3dcore-d3d во линканите библиотеки...
     
  6. maximilian

    maximilian
    Gaining Experience

    1,064
    74
    26 Март 2008
    Така де, dll библиотека е, ама не знам каде да ја ставам....
     
  7. Petkovsky

    Petkovsky
    Intern

    323
    31
    7 Декември 2009
    1 person likes this.
  8. maximilian

    maximilian
    Gaining Experience

    1,064
    74
    26 Март 2008
    Првиот не успева го имав пробано.
    Вториот линк е со некојси софтвер Excelsior JET.

    Како да го изведам тоа?
     
  9. dimitars

    dimitars
    Gaining Experience

    1,681
    333
    8 Мај 2007
    Ако користиш windows, десен клик на my computer -> properties -> advanced system settings -> environment variables и во system variables кје одбериш PATH и ќе кликниш на едит, и ќе го додадеш патот до длл фајловите ( стави ; па после патеката пример ;C:\.....)
     
  10. maximilian

    maximilian
    Gaining Experience

    1,064
    74
    26 Март 2008
    ^ Пробав и така, не помага... :pcuenje:
     
  11. maximilian

    maximilian
    Gaining Experience

    1,064
    74
    26 Март 2008
    Го решив проблемот, макар што ни јас не знам точно како, али ќе објаснам шо сум направил можеби ќе му помогне на некој друг:

    1. Uninstall на Java JDK, JRE и Java 3D 1.5.2
    2. реинсталација на истите
    3. Uninstall на NetBeans и потоа Re-Install
    4. Ја сменнив CLASSPATH променливата вака: .;c:\Program Files (x86)\Java\jdk1.7.0\jre\lib\rt.jar;C:\Program Files (x86)\Java\jdk1.7.0\lib\tools.jar;%CLASSPATH%
    5. Создадов нова user variable: JAVA_HOME и таму патеката ја поставив: .;c:\Program Files (x86)\Java\jdk1.7.0\jre\lib\rt.jar;C:\Program Files (x86)\Java\jdk1.7.0\
    6. Копирав .dll фајлот во папката на проектот

    Важно е да напоменам дека при сите инсталации, директориумот за инсталација не беше C:\Program Files, a C:\Program Files (x86). Порано некои од претходните инсталации што ги спомнав беа ставени едни во Program Files (што го дава како дифолт директориум) а другите во Program Files (x86). Според мене тука беше проблемот. Но бидејќи сите стапки што ги опишав погоре ги направив наеднаш, не можам точно да кажам што конкретно ми го реши проблемот.

    Фала на сите за помошта што ми ја понудивте, ми помогнавте многу, особено за дефинирање на CLASSPATH променливата.

    Позз.... :*
     
Слични теми
  1. MARTIN_MKD
    Одговори:
    7
    Прегледи:
    3,247
  2. GoranBT
    Одговори:
    13
    Прегледи:
    2,591
  3. virus_
    Одговори:
    3
    Прегледи:
    1,154
  4. JackDanielsHere
    Одговори:
    11
    Прегледи:
    1,452
  5. Goroner
    Одговори:
    7
    Прегледи:
    1,477
Вчитување...

Сподели

Вчитување...