Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Чуден проблем - компјутерот не сака да се гаси ниту пак да спие.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.419
8.015
Мелмак
Ајде дечки одамна сме немале вака „забавен“ чуден проблем и на кој да му се случи ако не на мене хаха.

Имено компјутеров почна да се однесува чудно. Коа ќе проба да отиде во Sleep одма се пали пак. Мислев до некој мрежен или УСБ уред да не е ама све тоа исклучив да не може да го wake компјутерот и пак ист проблем. И се откажав за дента викам џабе ќе го изгасам со Хибернација, и пак исто одма се упали... и на крај викам епа SHUT DOWN и замислете после SHUT DOWN одма пак се вклучи сам...

Умот ми отиде да не е нешто копчето заглавено ама не е. Па ми отиде да не е некоја прашинка спој да прави на контактите за копчето внатре. Презедов мерки:

• исчистив прашина и све тоа иако немаше многу
  • исклучив напојување од прекинувачот на напојувањето
  • го притиснав копчето за палење неколку пати за да се направи discharge на кондензатори итн
  • го затворив куќиштето, упалив напојување, упалив компјутер

Пробав да го ставам во Sleep компјутерот - И СИ РАБОТИ...

Еј мајката, океј решен проблемот нели?

Епа денес снема струја, и коа дојде струја си вклучив компјутер, работев... и после саати работење решив да станам на пауза, ставам компјутерот на SLEEP - пак неќе да спие.

Го исклучив од прекидач на напојување, копчето за палење неколку пати притискање, палење пак напојување и компјутер - РАБОТИ SLEEP.

------

Што може да е? :)

Mercilesss

Gaining Experience
20 февруари 2023
347
283
Ајде дечки одамна сме немале вака „забавен“ чуден проблем и на кој да му се случи ако не на мене хаха.

Имено компјутеров почна да се однесува чудно. Коа ќе проба да отиде во Sleep одма се пали пак. Мислев до некој мрежен или УСБ уред да не е ама све тоа исклучив да не може да го wake компјутерот и пак ист проблем. И се откажав за дента викам џабе ќе го изгасам со Хибернација, и пак исто одма се упали... и на крај викам епа SHUT DOWN и замислете после SHUT DOWN одма пак се вклучи сам...

Умот ми отиде да не е нешто копчето заглавено ама не е. Па ми отиде да не е некоја прашинка спој да прави на контактите за копчето внатре. Презедов мерки:

• исчистив прашина и све тоа иако немаше многу
  • исклучив напојување од прекинувачот на напојувањето
  • го притиснав копчето за палење неколку пати за да се направи discharge на кондензатори итн
  • го затворив куќиштето, упалив напојување, упалив компјутер

Пробав да го ставам во Sleep компјутерот - И СИ РАБОТИ...

Еј мајката, океј решен проблемот нели?

Епа денес снема струја, и коа дојде струја си вклучив компјутер, работев... и после саати работење решив да станам на пауза, ставам компјутерот на SLEEP - пак неќе да спие.

Го исклучив од прекидач на напојување, копчето за палење неколку пати притискање, палење пак напојување и компјутер - РАБОТИ SLEEP.

------

Што може да е? :)
Провери task scheduler (можеби некој софтвер при инсталација има додадено нешто) i event viewer log

toshex

the fool
18 септември 2013
6.419
8.015
Мелмак
Нишо такво нема, пред месец дена форматирав компјутер за виндоус 11... минимално софтвер иам ставано. Зар стварно може софтверски да се пали после Shutdown сам компјутерот???

Mercilesss

Gaining Experience
20 февруари 2023
347
283
Нишо такво нема, пред месец дена форматирав компјутер за виндоус 11... минимално софтвер иам ставано. Зар стварно може софтверски да се пали после Shutdown сам компјутерот???
Па да ако знаеш да го сетираш. Ги провери BIOS settings, дали е се ок? Имаш и таму опција за power on alarm нешто така се вика, различно за секој BIOS.
Note - не сите BIOS-и го имаат тај сетинг.

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.198
18.381
Ресет на BIOS

Иначе има полно опции за S1, S3 итн, wake after power loss..
Ако ти се губи време да ги чепкаш една по една тогаш go ahead

А не е лошо да ги редетираш повер плановите на дифолт

Ако е Intel платформа стави/ресетирај/апдејтирај Intel Management Engine Interface (Intel MEI)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.419
8.015
Мелмак
АМД платформа е ама пак ќе кажам едно е SLEEP опции ама shut down да не работи ко шо треба ми е многу чудно. Ќе пробам со биос ресет нареден пат коа ќе се деси проблемов.
Мислењето е автоматски споено:

Па да ако знаеш да го сетираш. Ги провери BIOS settings, дали е се ок? Имаш и таму опција за power on alarm нешто така се вика, различно за секој BIOS.
Note - не сите BIOS-и го имаат тај сетинг.

Тоа е опција за после снемување струја да се запали сам компјутерот пример ако е сервер некој и тоа е битно. Иам HASS серверче така наместено со таа опција. Ама не би требало рачно ако дадеш shut down да ти го пали пак компјутерот - а и у секој случај неам наместено такво нешто на десктопов и дури и да имав немаше да се среди со чекорите кои ги пишав дека го средуваат.

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.889
5.811
Идиотизамот на Windows 11.

Имам пишувано за ова. Дури не ги ни пишува кои уреди може да го будат од што е се за инает направено. Ама пробај си ја среќата со powercfg /devicequery wake_armed,” “powercfg /lastwake може ќе открие кај тебе нешто.

Steam.

On your way to fame
31 мај 2011
1.028
944
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600 w/ Deepcool AK400
Motherboard
ASUS ROG STRIX B450-F GAMING II
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2
PSU
DeepCool PF750
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
ASUS ROG STRIX RTX 2080 Ti
Case
CM Elite 335U
Mouse
LAMZU Atlantis Mini Pro
Keyboard
MK870 w/ JWICK Black
Audio
Xonar DGX w/ Sennheiser HD215
Monitor
AOC 24G2SP
OS
Windows 10
Кај мене истово беше да ја изгасам мрежната да не може да го wake-не компјутерот од device manager. Истиот проблем со shutdown го имав. Исто така ако плочата ти има ErP, упали го. И исто така, имаш ко 3 години понови биоси излезено за таа плочата(со оглед на тоа што си пишал во потпис на која верзија си на биос) можно е да е решен silently проблемот во една од нив (првин би апдејтнал, па после со ерп и се)

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.752
2.850
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Зар стварно може софтверски да се пали после Shutdown сам компјутерот???
да.
матичната плоча има RTC (real-time-clock) чип кој во 90% од случаевите си има и своја батерија (во другите 10% има само кондензатор).

RTC чипот служи за да компјутерот знае колку е време кога ќе го уклучиш (а рецимо не си на интернет). Епа тој RTC чип има и alarm функционалност, кој е поврзан со пинче кое може да го уклучи компјутерот. Алармот може да се подеси софтверски. Еден use-case е рецимо, го ставаш компјутерот во sleep, он претпоставува дека има батерија за 10 саати sleep и подесува alarm за 9 саати да се разбуди и да се исклучи.

Е сега … осим ако не е нешто ептен пореметен windows-от (што додуше му е у природа) - можно е и да имаш некој расипан кондензатор на плочата кој и при гасење „дава“ сигнал (доволно напон) да плочата мисли дека треба да се уклучи.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.419
8.015
Мелмак
Значи шокиран сум дека ова стварно значи може да е софтверско и биос итн. Као до завчера немав никаков проблем со ова и се уште немам ете после „трикот“ со гасење напоување... Нишо ќе ги следам советиве нареден пат кога ќе се деси и ќе видам што ќе најдам у БИОС и слично.
Мислењето е автоматски споено:

да.
матичната плоча има RTC (real-time-clock) чип кој во 90% од случаевите си има и своја батерија (во другите 10% има само кондензатор).

RTC чипот служи за да компјутерот знае колку е време кога ќе го уклучиш (а рецимо не си на интернет). Епа тој RTC чип има и alarm функционалност, кој е поврзан со пинче кое може да го уклучи компјутерот. Алармот може да се подеси софтверски. Еден use-case е рецимо, го ставаш компјутерот во sleep, он претпоставува дека има батерија за 10 саати sleep и подесува alarm за 9 саати да се разбуди и да се исклучи.

Е сега … осим ако не е нешто ептен пореметен windows-от (што додуше му е у природа) - можно е и да имаш некој расипан кондензатор на плочата кој и при гасење „дава“ сигнал (доволно напон) да плочата мисли дека треба да се уклучи.

А нема некако да се исклучи автоматско палење? Пошо десктоп е ова не ми треба да се пали на аларми и на кога ќе му текне хаха.

hristijand1

Intern
8 мај 2021
3
1
Дали провери powercfg -requests на администраторски промпт? Најарно начекај го компјутерот кога ќе биде да ти „тера инает“ па пробај ова.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.419
8.015
Мелмак
Проверував powercfg -lastwake според некои гајдови ама нишо немаше. Ќе пробам и со -requests тенкс.

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.752
2.850
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.198
18.381
Значи шокиран сум дека ова стварно значи може да е софтверско и биос итн. Као до завчера немав никаков проблем со ова и се уште немам ете после „трикот“ со гасење напоување...
Затоа што ОС-от „соработува“ со БИОС-от и некои сетинзи остануваат се до губење на напон.

Ај ова како админ во command prompt (Command prompt as Admin)
rundll32.exe powrprof.dll,SetSuspendState 0,1,0

Ова за присилен шат даун
shutdown /s /f /t 0

Ова да изгаснеш хибернација
powercfg -h off

toshex

the fool
18 септември 2013
6.419
8.015
Мелмак
Затоа што ОС-от „соработува“ со БИОС-от и некои сетинзи остануваат се до губење на напон.

Ај ова како админ во command prompt (Command prompt as Admin)
rundll32.exe powrprof.dll,SetSuspendState 0,1,0

Ова за присилен шат даун
shutdown /s /f /t 0

Ова да изгаснеш хибернација
powercfg -h off

Тоа првото ми напраи шатдаун ама ко шо кажав у моментов неам проблеми така шо не е conclusive. Ќе видиме коа ќе почне да праи пак така проблеми ќе пишам тука па ќе тстираме све шо имате ко идеја.

Прееска после снемување струја (а дур беше компјутерот на sleep) откоа дојде струјата почна така да прави. Периодов имаше често power outages тука така шо може и до тоа нешо да е, ама да и јас ко шо вика @gdamjan се сомневам дека некој компонент некаде кондензатор ли што ли веќе не е нај нај...

Шо не е ни битно новиве кондензатори коа откажуваат не прават експлозии така шо ако цркне тогаш ќе му ја мислиме кај и да е хахаха.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.386
7.408
Скопје
www.facebook.com
Ја не знам зашто ја искомплициравте до толку една обична софтверска грешка која што си бара наново преинсталација на оперативен систем.
Истиот проблем го имав и јас кога менував графички на мојава конфигурација и не сакаше да се гасне. И кога ке го изгасев од псу пак самиот си се пушташе.
Откако направив свежа инсталација све се опорави само по себе и веќе неколку месеца немам проблеми.
Самото снемување на струја на пц резултира некои пати со системски грешки.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.419
8.015
Мелмак
Ја не знам зашто ја искомплициравте до толку една обична софтверска грешка која што си бара наново преинсталација на оперативен систем.
Истиот проблем го имав и јас кога менував графички на мојава конфигурација и не сакаше да се гасне. И кога ке го изгасев од псу пак самиот си се пушташе.
Откако направив свежа инсталација све се опорави само по себе и веќе неколку месеца немам проблеми.
Самото снемување на струја на пц резултира некои пати со системски грешки.
Дефинитивно и тоа ќе го пробам ако не помогне нишо друго.

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.198
18.381
Дефинитивно и тоа ќе го пробам ако не помогне нишо друго.
Без да ти солам памет или да патронизирам..
Мој совет ти е да се позанимаваш со проблемов, чисто for science.
Преинсталација е најбрза и најбезболна работа но има ситуации каде што форматирање или преинсталација се невозможни или неприфатливи а ти гарантирам дека еден ден ќе се соочиш со такво нешто.

И за да не губиш време на преинсталации ти препорачувам, односно на сите им препорачувам, да користиш Imaging програма од типот на Acronis True Image Home, Macrium Reflect и слични (Acronis recommended под услов да инсталираш фри Western Digital верзија која од друга страна бара да имаш барем еден диск од тој бренд. Макар и привремено додека помине инсталацијата)

Шо знам, барем јас така размислувам. Можеби тебе или вам не ви се губи време но за мене нема постресно нешто од преинсталација на Windows заедно со еден куп програми кои веќе сум забравил и како сум ги подесил или пак како сум ги крекнал да работат as intended

toshex

the fool
18 септември 2013
6.419
8.015
Мелмак
Ко шо кажав прво све шо пишавте тука ќе пробам на крај ко последни опции формат а дури после тоа проверка на цел хардвер/расклапање ако ептен стане неподнослив проблемот.

Crash_Bandcoot

Gaining Experience
1 декември 2015
21
58
Случајно да не си мењал монитор и/или displayport кабел? Вакви random проблеми со палење/гасење на PC знаат да се дешаваат кога се користи displayport кабел со активен pin 20. Ако да ( ако користиш displayport ) - пробај дали ќе се среди со HDMI кабел или друг displayport кабел.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.419
8.015
Мелмак
Еј нема шанси сеа да мењам дисплеј порт кабли. Од сам старт користам ист сетап на монитори со дисплеј порт 1.2 оригина Дел кабли не зезај. Не велам дека не е можно ама не може до вчера све океј и сеа наеднаш не е океј.

Макар ми праи периодично виберот некои артифакти на видеото од позиви и слично у последно време. Има смисла дека нешо после апдејти Виндоус да имаат сјебано нешо или Нвидиа... ама сепак мислам дека е симптоматично ова за виндоус 11 највеќе на виндоус 10 си спиеше све хахаха.

Fredy

Unstoppable
12 октомври 2014
1.173
3.125
Skopje
Fredy's setup  
Processor & Cooler
Intel I5 13500 /Noctua D14
Motherboard
Gigabyte B760 Gaming X DDR 5
Storage
970 evo plus 500gb + Kingston A2000 NvMe 1Tb + SSD Samsung 850 pro 256gb
PSU
EVGA SuperNova 750 G3
RAM
2x16GB DDR5 Kingston Fury Beast @6000Mhz
Video card
MSI 3080 Suprim
Case
NZXT s340 Elite
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard
G.Skill Ripjaws KM780 RGB cherry mx brown
Audio
Sennheiser HD 518 + Kurzweil KS40A
Monitor
Asus RoG PG279Q 1440p 165Hz IPS
OS
Windows 11 Pro
Јас го имав овој проблем откако инсталирав samsung magician.
Све живо пробував за на крај да ми текне на него и откако го анинсталирав проблемот магично исчезна.
Пробај види и кај тебе да не е до него проблемот.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.478
Мислења
995.573
Членови
36.482
Најнов член
arsandrej