C++ за почетници, помош

Дискусија во форумот 'C // C++' започната од krashot, 3 ноември 2016.

 1. viksa98

  viksa98
  Intern

  8
  6
  1 oктомври 2016
  Машко
 2. andersonspace

  andersonspace
  Intern

  38
  3
  14 Јануари 2017
  Женско
  здраво на сите. може ли некој да ми каже дали е вистина дека драјвери може да се прават само во ц(с) прграмскиот јазик. дури ниту во ц++ (с++) пошто јас знам ц# (c#). ова го имам прочитано на нет и не ми се верува во тоа.
   
 3. bokiscout

  bokiscout
  Practice makes perfect

  1,665
  1,892
  17 Март 2011
  Машко
  Embedded C
  Не е точно дека се пошуваат само во C, се пишпуваат и во асемблер и во C++.

  1. Се избира асемблер ако за платформата за која се пишпуваат не постои C / C++ компајлер или се обрнува особено внимание на брзината на драјверот или големината на извршниот фајл.

  2. Се одбира C ако за платфомрата за која се пишува драјверот има C / C++ компајлер и нема толку голема потреба од брзина и големина како под 1, па значително се олеснува работата пишувајки во C.

  3. Не се одбира чист C++ затоа што е потешко да напишеш C++ компајлер отколку C компајлер. Дополнителните можности што ги нуди C++ со себе повлекуваат и повеќе код за компајлерот што со себе повлекува повеќе време за развој и поголема цена а и поголема веројатност за грешка. А покрај тоа имаш и поголем извршен фајл што не е убаво кога се работи за embedдed уреди.

  4. Windows и Mac корисат малце поткастрена верзија на C++ за драјверите.

  5. Се преферира јазикот во кој е пишуван и самиот оперативен систем.
   

Сподели