1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

C#, Visual Studio Проблем

Дискусија во форумот 'ASP.NET // VB.NET // C# // Coldfusion' започната од Aowek, 2 Јануари 2020.

  1. Aowek

    Aowek
    Gaining Experience

    487
    201
    14 Април 2012
    Машко
    Следам еден курс на плуралсајт и се појавува овој проблем не можам да продолжам да куцам ради ова секојпат овој проблем го дава.
    Кога одам f5 влага во break mode и фрла exception, пробав да реиснталирам Вижуал истиот проблем се појавува. Фала однапред до сите што ќе помогнат.
    Untitled.png C#.png
     
  2. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,199
    1,251
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    Не сум стручњак во Ц# и визуал студио, но прво што треба да побараш е на гугл.
    Ѕирни ги првите неколку линкови.
    LMGTFY
     
  3. Aowek

    Aowek
    Gaining Experience

    487
    201
    14 Април 2012
    Машко
    Веќе неколку часа гуглав пред да ја отворам темава гледам дупла тема има отворено и од пред некој месец не можам да го решам ова подолг период
     
  4. Avid

    Avid
    Guru

    4,084
    6,077
    21 Јануари 2009
    Кое Visual Studio го користиш и кој курс го следиш?
     
  5. Aowek

    Aowek
    Gaining Experience

    487
    201
    14 Април 2012
    Машко
    Visual Studio 2019 16.4.2 2
    C# Fundamentals од Scott Allen
     
  6. JensenInterceptor

    JensenInterceptor
    Gaining Experience

    576
    220
    28 ноември 2015
    Машко
    Не знам што ти е тоа со доларот од напред ама мислам дека печатење во конзола со параметри вака се правеше:
    Код:
    Console.WriteLine("Hello {0}", name);
    Во твојов случај би дошло:
    Код:
    Console.WriteLine("Hello {0}", args[0]);
    Еве ти и друг пример со повеќе од еден параметар:
    Код:
    Console.WriteLine("{0} is {1} years old and {2}cm tall. ", name, age, height);
    // primer: name = "Viksa", age = 20, height = 179
    // treba da ispechati: "Viksa is 20 years old and 179cm tall. "
    
    Не знам како си добил исклучок FileNotFoundException, ама јасно ти кажува дека не наоѓа некаков фајл. Пиши го кодот што бара да пристапи до фајл?
     
  7. masterwu

    masterwu
    Gaining Experience

    535
    403
    11 Февруари 2016
    Машко
    Во новиот C# се користи $ за да не се замараш со бројки {0}, {1} итн и после да внесуваш варијабли.
     
    dddragan, Aowek и на JensenInterceptor им се допаѓа ова.
  8. JensenInterceptor

    JensenInterceptor
    Gaining Experience

    576
    220
    28 ноември 2015
    Машко
    Хмм, не сум знаел. Ама исклучокот не е поврзан со кодот. Нешто друго му пука.

    @Aowek Или пиши го кодот што пристапува до фајл или затвори го во try/catch/finally код.
    Вака некако:
    Код:
    try
    {
    // kod shto puka
    }
    catch(Exception ex)
    {
        StackTrace st = new StackTrace(ex, true);
       Console.WriteLine("method: {0}(), line number: {1}, ", st.GetFrame(1).GetMethod().Name, st.GetFrame(1).GetFileLineNumber());
    }
    Ова би требало да ти испечати во кој метод пука и на која линија во фајлот.

    Ако ништо не ти печати, стави друг број во st.GetFrame(), 0, 1, 2 итн.
     
    Последна промена: 2 Јануари 2020
  9. masterwu

    masterwu
    Gaining Experience

    535
    403
    11 Февруари 2016
    Машко
    Пастирај го целиот текст од Output прозорецот на pastebin и стави линк овде, би требало да пишува во логот за кој фајл станува збор ако во кодот немаш ништо поврзано со фајлови.
     
  10. D3N1EL

    D3N1EL
    Practice makes perfect

    2,883
    1,453
    10 Август 2010
    Машко
    Случајно да не имаш некоја папка на кирилица? пр. C:\Users\Username\папка\c-sharp-project\
     
    На JensenInterceptor му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Aowek

    Aowek
    Gaining Experience

    487
    201
    14 Април 2012
    Машко
    Ова се случува кога ќе креирам цела папка преку терминал креирав нов проект преку вижуал студио е океј и ако проектот е .нет кор не работи ако е .нет фрејмворк работи појма немам зашо е така нов сум во C# и не можам да го следам курсов убаво ради овој конкретен проблем па импровизирам
     
  12. Aowek

    Aowek
    Gaining Experience

    487
    201
    14 Април 2012
    Машко
    Не знам на кој оутпут мислиш?
     
  13. Aowek

    Aowek
    Gaining Experience

    487
    201
    14 Април 2012
    Машко
    Ne sigurno toa
     
  14. dddragan

    dddragan
    Gaining Experience

    211
    215
    12 Август 2014
    Машко
    1. Пробај Run as administrator на Visual Studio-то. Знае да прави проблеми ова некогаш. Совет, напрај го секогаш при палење да те прашува дали сакаш како администратор да го упалиш. Ќе ти заштеди многу главоболки во иднина. Google it како да го постигнеш тоа.

    2. Пробај го истиот код ама без никакви параметри во логирањето. Само "Hello!" стави и види дали ќе ти работи. Да знаеш во што да бараш проблем, дали во пристапот до аргументите или друго е.

    3. Што проект е ова? Конзолна апликација или нешто друго?
     
    На Avid му/ѝ се допаѓа ова.
  15. JensenInterceptor

    JensenInterceptor
    Gaining Experience

    576
    220
    28 ноември 2015
    Машко
    Да не имаш некој фајл што го референцира проекот, а не го наоѓа?
    Отвори го фајлот со наставка .csproj во Ноутпад и види да не вчитува фајлови што не ти постојат таму кај што ги бара.

    Чим кликаш Ф5 и ти пука ондак нешто не наоѓа при компајлирање.

    Не личи дека треба да работиш со Дот Нет Кор во книгата, така да префли се на Дот Нет Фрејмворк. Ако е само за Це Шарп, Дот Нет Фрејмворк ти е доволен.

    Дот Нет Кор е многу нов, и ќе се користи за тоа Универзал Виндоус Платформ. Ќе можеш и на Линукс да куцаш Це Шарп во иднина со Дот Нет Кор. Мислам веќе може. Јас куцав на Убунту. Само не им е доволно разработено се, како тековно со Дот Нет Фрејмворк.
     
  16. Aowek

    Aowek
    Gaining Experience

    487
    201
    14 Април 2012
    Машко
    И без никакви параметри исти ерор само што проблемот изгледа е во .нет кор проект што креирам,кога креирам .нет фремвојрк и не можам да го следам курсот. Со терминал мн работи а јас не можам дека не е .нет кор и импровизирам сеа ќе видиме.
     
    Последна промена: 2 Јануари 2020
  17. Avid

    Avid
    Guru

    4,084
    6,077
    21 Јануари 2009
    Малку интерпункција не е на одмет.
     
    На Aowek му/ѝ се допаѓа ова.
  18. JensenInterceptor

    JensenInterceptor
    Gaining Experience

    576
    220
    28 ноември 2015
    Машко
    Да не не си инсталирал Дот Нет Кор?
     
  19. mmarko

    mmarko
    Gaining Experience

    91
    59
    1 Март 2013
    Машко
    Вака на прв поглед, во курсот со тоа име што ми искочи прв не гледам да се спомнува .Net Core. Има гледам од истиот автор курс ASP.NET Core Fundamentals, може мислиш на тој...

    Како и да е, работи ли без тоа args[0] (само "Hello" ако отпечатиш)? Дали некаде го додаваш аргументот што тука го печатиш? Ако не проследуваш никаков аргумент, низата args е празна, па нормално е да ти даде грешка ако пробаш да пристапиш до некој елемент од неа (што не постои). Само пак не би требало да е таква грешка како што имаш, туку IndexOutOfRangeException.
     
  20. masterwu

    masterwu
    Gaining Experience

    535
    403
    11 Февруари 2016
    Машко
    Терај си со .NET Core, веќе се користи и за веб апликации во production. Core е иднината на .NET.

    Еве како да го уклучиш output прозорецот доколку н е го гледаш:

    "To display the Output window whenever you build a project, in the Options dialog box, on the Projects and Solutions > General page, select Show Output window when build starts."

    Кога ќе пуштиш да се дебагира, во логот треба да си имаш детално инфо што се случува.
     
  21. Aowek

    Aowek
    Gaining Experience

    487
    201
    14 Април 2012
    Машко
    Инсталиран е сигурно кога одам dotnet -- help ми дава која верзија ја имам 3.1.0
     
  22. Aowek

    Aowek
    Gaining Experience

    487
    201
    14 Април 2012
    Машко
    upload_2020-1-2_19-6-5.png
     
  23. mmarko

    mmarko
    Gaining Experience

    91
    59
    1 Март 2013
    Машко
    Аха друг курс бил тој што го гледав. Сеедно, види го вториот дел од постот.
     
  24. Aowek

    Aowek
    Gaining Experience

    487
    201
    14 Април 2012
    Машко
    И нормален хело ворлд да испринтам истиот еррор го дава ако реирам апликација на таков начин преку терминал како на курсот
     

Сподели

Вчитување...