1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

Button Function

Дискусија во форумот 'Java' започната од Jovan.74, 8 Јуни 2010.

  1. Jovan.74

    Jovan.74
    Intern

    209
    6
    6 Јуни 2010
    Машко
    Уште учам Јава, па наидов на проблем. Креирав JButton и една слика. И сега сакам кога ќе го стиснам копчето да ја снема сликата. За копчето ја повикувам класата ButtonDown но проблемот е што не го пронаоѓа копчето во таа класа. Помош ???
     
  2. feit

    feit
    Intern

    684
    43
    12 Февруари 2009
    Дај прати го кодот да видиме што повикуваш... Најверојатно не го повикуваш копчето..
     
  3. vik

    vik
    Intern

    1,936
    31
    14 Април 2007
    не ти треба ништо да повикваш, него ти треба да направииш инстанца од класа која имплементира ActionListener и да му ја дајш како параметар на addActionListener() методот на JButton-от

    еве пример.
     
  4. Jovan.74

    Jovan.74
    Intern

    209
    6
    6 Јуни 2010
    Машко
    vik фала на помошта,, уште сум почетник па на еден туториал видов дека мора нова класа да се направи за функцијата... уште еднаш фала многу ;)
     
  5. Jovan.74

    Jovan.74
    Intern

    209
    6
    6 Јуни 2010
    Машко
    ми се јави нов проблем ама да не отварам нова тема за тоа :) значи вака сеа, имам една boolean варијабла во main, и после во функцијата за копчето сакам да ја променам во false, ама ми вика дека морам да ја декларирам како final за да ја користам во таа функција. ама final варијаблите не се менуваат ве молам помош ?
     
  6. Биа

    Биа
    Intern

    121
    15
    24 ноември 2008
    Женско
    Функцијата да не ти е final?
     
  7. Jovan.74

    Jovan.74
    Intern

    209
    6
    6 Јуни 2010
    Машко
    не функцијата е public static ако на тоа мислиш :)
     
  8. Jovan.74

    Jovan.74
    Intern

    209
    6
    6 Јуни 2010
    Машко
    проблемот е решен, задачата е точна фала на сите што ми помогнаа :)
     

Сподели

Вчитување...