Darth Wader
Intern
- 12 јули 2007
- 4
- 0
Bas me intersira brojot na c++ programeri vo makedonija.
Spored mene okolu 25 cekam vasi mislenja.
Spored mene okolu 25 cekam vasi mislenja.
Ако се мисли на вработени (програмеришта), па и тука се некаде +- 20.
Програмери што знаат да направат програма Hello world во C++ има 5-6000 (ова на тепка беше)
Солидни програмерчиња не се повеќе од 200
Па и толку е Македонија 2 000 000 народ што сакате повеќе
Во сивус не се сите 200 C++ програмериОва се бројки кои само ги давате без врска... не знам стварно на што ги базирате...
Кога ќе појдеме од тоа дека Севус има само около 2-300 вработени во Скопје, па потоа ги поредиме другите фирми и установи... мислам дека ќе произлезе поголема бројка... неможам да кажам колку се... треба некој да отиде и да истражува...
Во сивус не се сите 200 C++ програмери
Јас до тие бројки дојдов вака
C++ се учи на Електро и ПМФ, битола учат C# исто и на приватните учат C#. Да земеме 10 генерации од електро и пмф, не се повеќе од 5-6 000 студенти кои се сретнале со тој програмски јазик. Горе долу самоуки нека има уште 100тина.
Од сите тие, вработани како C++ програмери кои го владеат јазикот, гарантирам дека нема повеќе од 50тина.
И уште 200 кои работат како почетници, волонтираат или се на пракса, зошто толку е капацитетот на македонските фирми.
Сега, од памет се?
Java, C#И на ФЕИТ се учи C# (Еве прашајте го И.Чорбев). Штета ако на приватните не го изучуваат C++, јас цело време си мислев дека се учи ... добро кој програмски јазик се учи таму како пример за објектно-ориентиран јазик ?
А што е толку битно колку има C++ програмери ?
Те уверувам дека немаш точни информации и дека зборуваш „рекла - казала“ муабети.
Те уверувам дека немаш точни информации и дека зборуваш „рекла - казала“ муабети. Ако веќе истапуваш со такво мислење, провери ги официјалните извори.
Ова веќе преоѓа во друга дискусија. Нема потреба повеќе да се влече во таа насока.
Штета што често дискусиите одат во насока, „Кој е боље“
Нема повеќе да учествувам во оваа бескорисна тема.
Јас студирам на ФЕИТ и никогаш не сум го сретнал во програмата програмскиот јазик C#.
Баш ме интересира кога се изучува?
da ne ne studiras na FEIT?![]()
just kiddin
Ова се бројки кои само ги давате без врска... не знам стварно на што ги базирате...
Кога ќе појдеме од тоа дека Севус има само около 2-300 вработени во Скопје, па потоа ги поредиме другите фирми и установи... мислам дека ќе произлезе поголема бројка... неможам да кажам колку се... треба некој да отиде и да истражува...
вака во сеавус C++ отприлика има помалку од 15 С++ програмери .....
Ја се извињавам за скретање са теме али не могу да не приметим... Овај, разумем шта пишете, али неке речи су заиста супер!
Рецимо оно "големо" или "не го изучуваат"... Хехе овде се понекад у шали чује да неко тако прича али стварно супер изгледа кад сви тако причате
Ето толико, извините за офтопик.
Сигурно се повеќе од 25 програмери во C++, во Прилеп има сигурно 15тина кои имаат одлично познавање од C++.