1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

Блокирање по дати

Дискусија во форумот 'PHP, ASP, JSP (JavaServer Pages)' започната од makedonce, 13 Септември 2009.

  1. makedonce

    makedonce
    Intern

    609
    11
    12 Април 2007
    Здраво имам прашање дали може некое копче да се блокира според дата т.е. да создадам настани за целата година и кога се настаните да се блокира копчето.
    Се надевам ме разбравте што ми треба :)

    Фала однапред до сите
     
  2. TheDarkHacker

    TheDarkHacker
    Баниран/a

    285
    17
    16 Мај 2009
    <?php
    date_default_timezone_set('Europe/Zagreb');
    $at="";
    if(date("d/m")=="08/09"){
    $at="disabled='disabled'";
    }
    ?>
    <input type="button" value="Moe kopce" <?php echo $at; ?>>
    Примеров е за 8 септември.
     
  3. makedonce

    makedonce
    Intern

    609
    11
    12 Април 2007
    Фала многу супер работни но зошто кога му додавам и според време да работи ми кажува дека последниот ред е грешен т.е. сакам додадам и работно време

    Многу ти благодарам за помошта
     
  4. TheDarkHacker

    TheDarkHacker
    Баниран/a

    285
    17
    16 Мај 2009
    Хммм,можеш да ми покажеш што си пишал?
    Инаку ако те разбрав точно ти сакаш во одредено време само да биде тоа?Пример во 5 часот

    <?php
    date_default_timezone_set('Europe/Skopje');
    $at="";
    if(date("d/m")=="08/09" and and (date("h")==5)){
    $at="disabled='disabled'";
    }
    ?>
    <input type="button" value="Moe kopce" <?php echo $at; ?>>

    Инаку имало и Скопје тимезона
     
  5. makedonce

    makedonce
    Intern

    609
    11
    12 Април 2007
    :) Еве вака да објаснам пример денес е 15.09.2009 моето работно време е од 10ч до 17ч и копчето да работи овој временски интервал а иначе за викенди ми стана јасно како да го контролирам како целосен не работен ден т.е. кодот ќе малку по долг ќе има многу настани .....мислам дека ме разбра :)
     
  6. makedonce

    makedonce
    Intern

    609
    11
    12 Април 2007
    Ми дава грешка на 4 линија
     
  7. TheDarkHacker

    TheDarkHacker
    Баниран/a

    285
    17
    16 Мај 2009
    Извини,двапати and сум пишал...Ја не гуглам,сам измислувам.
    Примеров во осми септември,во 5,6 и 7 часот копчето ќе биде блокирано
    <?php
    date_default_timezone_set('Europe/Skopje');
    $at="";
    if(date("d/m")=="08/09" and (date("h")==5 or date("h")==6 or date("h")==7)){
    $at="disabled='disabled'";
    }
    ?>
    <input type="button" value="Moe kopce" <?php echo $at; ?>>

    Примеров во осми септември во 5,6 и 7 часот копчето ќе работи,а сите останати денови нема...
    <?php
    date_default_timezone_set('Europe/Skopje');
    $at="disabled='disabled'";
    if(date("d/m")=="08/09" and (date("h")==5 or date("h")==6 or date("h")==7)){
    $at="";
    }
    ?>
    <input type="button" value="Moe kopce" <?php echo $at; ?>>
     
  8. TheDarkHacker

    TheDarkHacker
    Баниран/a

    285
    17
    16 Мај 2009
    Оффф,кажи заврши ли работа?
    ОТ:
    Многу сакам да решавам ПХП проблеми па дај боже 5-6 еррора да ти се појават :))
     
  9. makedonce

    makedonce
    Intern

    609
    11
    12 Април 2007
    :)) чекав да помине 1ч за да видам дали работи зошто не е зададено на минути и не ми се исклучи меѓу другото ќе го пробам пак но ќе треба да чекам 1ч. :)
     
  10. TheDarkHacker

    TheDarkHacker
    Баниран/a

    285
    17
    16 Мај 2009
    Сега го тестирав,работи...Види што часови си пишал,нема тука 16 часот, само 4 има:))
    Се надевам дека решив проблем
     
  11. makedonce

    makedonce
    Intern

    609
    11
    12 Април 2007
    Да да знам за времето. Ако го додадам овој код
    Ќе го покажува целото време со минути и секунди нели?
    Ти пратив лична порака прочитај ја.
     
  12. TheDarkHacker

    TheDarkHacker
    Баниран/a

    285
    17
    16 Мај 2009
    Хммм ИТ форумот не прима вариабли пишани со таг
    PHP:
      па затоа пиши го кодот од почеток без користење на опцијата пхп код([php]

    Како и да е кодот нема шанси да стигнеш до времето кое е со секунди.
    Еве сосе ден/месец час:минути:секунди
    <?php
    echo date("d/m h:i:s");
    ?>

    Доколку го прочиташ кодов се надевам дека ќе разбереш нешто
    <?php
    $disabled
    ='disabled="disabled"';
    if(
    date("d/m h")=="08/09 10"){
    //ako denes e 8 septemvri i e deset casot togas mozes da kliknes na kopceto
    $disabled='';}
    ?>
    <input type="button" value="Klikni da doznaes koj praznik e denes" <?php echo $disabled?>>
     
  13. makedonce

    makedonce
    Intern

    609
    11
    12 Април 2007
    Фала многу сега разбрав како може да се прилагодува датата и времето се е ок но каде точно би бил кодот ако сакам ова копче да функционира т.е. кога ќе работи копчето и го притиснеш да ти отвори страница.
    Се надевам ме разбра :)
     
  14. TheDarkHacker

    TheDarkHacker
    Баниран/a

    285
    17
    16 Мај 2009
    <?php
    $disabled='disabled="disabled"';
    if(date("d/m H")=="08/09 24"){
    //ako denes e 8 septemvri i e 24 casot togas mozes da kliknes na kopceto
    $disabled='';}
    ?>
    <input type="button" onclick="window.location='http://google.com'" value="Odi na Gugl" <?php echo $disabled; ?>>

    Со големо H наместо 12 часовен формат,добиваме 24 часовен.
    П.С:
    Незаборавај дека пред било која страница треба да ставиш http://,
    освен неколку исклучоци за кои треба да знаеш за релативни линкови
     
Слични теми
  1. spektrumZX
    Одговори:
    5
    Прегледи:
    997
  2. DEXTER
    Одговори:
    7
    Прегледи:
    1,182
  3. everest
    Одговори:
    33
    Прегледи:
    2,557
  4. skullmonkey
    Одговори:
    0
    Прегледи:
    675
  5. Master_Boy
    Одговори:
    11
    Прегледи:
    817
Вчитување...

Сподели

Вчитување...