1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

Блокирање на десниот клик на вашата веб страна...

Дискусија во форумот 'HTML, CSS, JavaScript, XML базирани' започната од NIKIHACK, 12 oктомври 2008.

  1. NIKIHACK

    NIKIHACK
    Intern

    438
    27
    10 Февруари 2008
    Машко
    Информатичар со стил :)
    Доколку сакате да го блокирате десниот клик за гостите на вашата вебстрана,додадете го следиот код на истата:

    Код:
    <script language="JavaScript">
    
    <!--
    
    var message="Don't copy me!";
    
    function clickIE4() {
      if (event.button==2) {
        alert(message);
        return false;
      }
    }
    
    function clickNS4(e) {
      if (document.layers||document.getElementById&&!document.all) {
        if (e.which==2||e.which==3) {
          alert(message);
          return false;
        }
      }
    }
    
    if (document.layers) {
      document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
      document.onmousedown=clickNS4;
    }
    else if (document.all&&!document.getElementById) {
      document.onmousedown=clickIE4;
    }
    
    document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
    
    // -->
    
    </script>
    
     
  2. spiderman

    spiderman
    Intern

    783
    44
    16 Април 2007
    Блокирање на десен клик е добра работа но нема никаква функција односно не е никаква заштита. Бидејки се оди на File save webpage as...и тука се собираат сите податоци со сликички и source-кодот на самата страна. Е сега друга варијанта е да ги смениш левото и десното копче на маусот во контрол панел со што десниот клик ке стане лев и левиот клик десен.И сега само стискаш на дотичната страна со левото копче и walla имаш view source и останати тракатанци ...така да горенаведеното е џабе пишување но во секој случај е добро да се знае :D
     
    1 person likes this.
  3. sojic

    sojic
    Intern

    435
    23
    29 Април 2007
    Што фајде ако го блокираш десното копче. Само ќе го изнервираш посетителот.

    Баш ме интересира зошто би го блокирал?

    Често пати има потреба Десен клик->Отвори во нов прозор/јазиче, Десен клик ->Копирај ја е-маил адресата....
     
  4. milevskiz

    milevskiz
    Intern

    214
    5
    9 Април 2007
    Па може на пример во некој тип на апликација за е-тестирање :))) да не може прашањата да се копираат, корисно зошто да не!!
     
  5. MetalGear

    MetalGear
    On your way to fame

    2,993
    503
    14 Април 2007
    Машко
    ова е за оние само посетители кои не знаат ништо и ти сега имаш голема галерија со слики и да не може тој да ги смина на компјутер
    али да има малку познавање ке го среди тоа за секунда
     
  6. DaciSS

    DaciSS
    Gaining Experience

    949
    288
    3 Јануари 2008
    Машко
    Systems and Network Administrator
    Епа за Copy пак ќе можеш да си правиш, лев клик селектираш и ctrl+c :D a за View Page Source Ctrl+U. Овој код никогаш не би го додал на моја страна. Добра практика кога правите веб страна, не трупајте работи на страната само затоа што знаете да искодирате нешто туку и размислете дали ви е потребно тоа нешто.
     
  7. Master4e

    Master4e
    Intern

    242
    9
    11 Мај 2007
    Супер си е кодот фала друже.
    Инаку јас за крадење слики преферирам drag'n'drop т.е нема десен клик. :)
     
  8. gdamjan

    gdamjan
    On your way to fame

    2,271
    552
    3 Април 2008
    Firefox-> edit -> preferences (или tools->options во windows) -> Content -> Advanced кај Javascript -> allow to disable or change context menu - NOT!
     
  9. TheDarkHacker

    TheDarkHacker
    Баниран/a

    285
    17
    16 Мај 2009
    Човекот си мисли да не можеш да ми снимиш негова слика инаку џабе се мачел.Еве јас што измислив,наместо сето тоа:
    Код:
    <body oncontextmenu="return false">
     
  10. spiderman

    spiderman
    Intern

    783
    44
    16 Април 2007
    printscreen i se e kako podmackano :)
     
  11. DaciSS

    DaciSS
    Gaining Experience

    949
    288
    3 Јануари 2008
    Машко
    Systems and Network Administrator
    File ->Save Page as... и во фолдерот ќе ги имаш сите слики
     
  12. S

    S
    pwnz0r1lla

    1,550
    52
    8 Март 2007
    ма нема никакво фајде... нема никакво објаснување зашто би блокирал нешто такво.
     
  13. DaciSS

    DaciSS
    Gaining Experience

    949
    288
    3 Јануари 2008
    Машко
    Systems and Network Administrator
    еве нешто основно за urlconnection, искомпајлирајте го во јава и ке добиете source code на веб страната, во примеров yahoo.com

    Код:
    import java.net.*;
    import java.io.*;
    
    public class URLReader {
        public static void main(String[] args) throws Exception {
    	URL yahoo = new URL("http://www.yahoo.com/");
    	BufferedReader in = new BufferedReader(	new InputStreamReader(yahoo.openStream()));
    	String inputLine;
    
    	while ((inputLine = in.readLine()) != null)
    	    System.out.println(inputLine);
    
    	in.close();
        }
    }
     
  14. paloski.marko

    paloski.marko
    Intern

    47
    11
    25 Јуни 2009
  15. Stolee

    Stolee
    Intern

    23
    1
    10 Март 2009
    Супер е, само можеш да одеш во tools ->> view page info и таму се сите слики што ги содржи страната :)
     

Сподели

Вчитување...