Стани премиум член, добиј куп бенефити и поддржи ја работата на IT.mk!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

база од повеќе 1000 маилови

Статус
Затворена за нови мислења.

D

Администратор
31 март 2007
3.798
3.741
www.iwmnetwork.com
има ли некој база од неколку илјади македонски мејлови..
Му давам примамвливи понуди на оној што има..

Доколку ти се потребни за спамирање, дали си свесен дека го прекршуваш законот?
Член 117
Небарани комуникации

(1) Користењето на автоматски системи за повикување на телефонски броеви на претплатници без човечка интервенција, како што се факс апарати или електронска пошта, заради вршење на директен маркетинг, може да биде дозволено само доколку претплатниците претходно се согласиле со истото.

(2) Физички и правни лица кои имаат електронски е-меил адреси од потрошувачите на нивните проиводи или услуги, можат да ги користат тие адреси за директен маркетинг на нивни слични производи или услуги, но имаат обврска на потрошувачите да им овозможат во секое време, бесплатно и со користење на едноставни средства, да го спречат користењето на тие адреси.

(3) Се забранува испраќање на електронска пошта со цел за непосреден маркетинг со сокривање или прикривање на идентитетот на испраќачот на пораката, или пак без валидна адреса на која примателот на пораката може да испрати барање за прекин на таквите комуникации.

Член 139

(1) Со парична казна во износ од 4 до 7% од вкупниот годишен приход остварен во деловната година што í претходи на годината кога е сторен прекршокот или од вкупниот приход остварен за пократок период од годината што му претходи на прекршокот доколку во таа година правното лице започнало да работи, ќе се казни за прекршок правно лицеќе му се изрече за прекршок на правно лице, ако:
...
39) ги користи електронските комуникации за директен маркетинг без согласност на претплатникот (член 117 став (1));

40) ја користи електронската адреса на потрошувачите за директен маркетинг без да им овозможи на потрошувачите да го спречат користењето на тие адреси (член 117 став (2));

41) го прикрива идентитетот или дава невалидна адреса заради непосреден маркетинг со користење на електронските комуникации (член 117 став (3));
...
(2) Со парична казна од 20.000 до 25.000 денари ќе се казни за прекршок од ставот (1) на овој член трговец поединец и одговорното лице во правното лице. За прекршок од став (1) на овој член, глоба во износ од 1500 до 8000 евра, во денарска противредност ќе му се изрече и на одговорното лице во правното лице и на трговец поединец.

M

Mr.Alien

Гостин
Хе, хе, хе....
Малку off topic...имаше не толку одамна огласи за купување маил адреси, денар од адреса. Сигурно не им требале за колекција или да си ги менуваат за или како сликички :LOL: .
Наведи за што ти требаат тебе :chudenje: ?!

SMELLS LIKE SPAM....SPAM.....SPAM.....SPAM.....

Ata

Intern
21 април 2007
412
4
Изглеа типот е BB, па да си фати женска :)
Ќе се удвара на меиловите.

Retardinjo

Баниран/a
16 јуни 2007
36
0
вака порака што не содржи линк од веб страна или слично.
Значи може да биде и за добри цели...

Retardinjo

Баниран/a
16 јуни 2007
36
0
Па маркетинг на интенрет.
Значи се работеше за добронамерна пропаганда - што јас и моите истомисленици планираме да ја рашириме на интернет.
Не е за тоа што сите мислите

D

Администратор
31 март 2007
3.798
3.741
www.iwmnetwork.com
Па маркетинг на интенрет.
Значи се работеше за добронамерна пропаганда - што јас и моите истомисленици планираме да ја рашириме на интернет.
Не е за тоа што сите мислите

Зошто мислиш дека ако јас лично би ја добил твојата "добронамерна пропаганда" во е-маил не би ја сметал за СПАМ?

igorkrst

Intern
13 јули 2007
400
1
Член 139

Дали значи дека се казнуваат за СПАМ само правните лица?
Ако е тека тогаш Retardinjo може да користи свој „приватен“ меил да СПАМ-ира.

D

Администратор
31 март 2007
3.798
3.741
www.iwmnetwork.com
Член 139

Дали значи дека се казнуваат за СПАМ само правните лица?
Ако е тека тогаш Retardinjo може да користи свој „приватен“ меил да СПАМ-ира.

Тоа е пишаниот закон во РМ, кој е малку грешен... Но лицата исто така можат да се казнат на суд врз основа на овој член.

igorkrst

Intern
13 јули 2007
400
1
Тоа е пишаниот закон во РМ, кој е малку грешен... Но лицата исто така можат да се казнат на суд врз основа на овој член.

лицата, да доколку се правни. Тоа е грешката на законот.

А тоа дека никој нема да го „крка“ е друга прикаска.

D

Администратор
31 март 2007
3.798
3.741
www.iwmnetwork.com
лицата, да доколку се правни. Тоа е грешката на законот.

Но базирано на тоа, доколку го однесеш предметот на суд, тешко дека физичко лице ќе се извлече... барем ако судскиот систем ни е бар малку во ред... :)

M

Mr.Alien

Гостин
Законов е шуплив како швајцарско сирење. Физичко лице може да се извлече релативно лесно, само да стави нешто како опција за unsubscribe. Па и без тоа, нема директна одредба со која би се теретил. Освен ако биде м*утав да наведе фирма......

Andrijeski

Gaining Experience
1 март 2007
2.599
65
andrijeski.net
Мене лично не ме интересираат македонските закони, и онака не се почитуваат (односно се почитуваат селективно), долга приказна е.

Фактот што некој кој го има мојот е-мејл, и го продал на трето лице кое ми праќа порака за која јас не сум се согласил дека сакам да ја примам е 100% спам.
Виновен е оној кој го продава и тој што го купува.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
45.610
Мислења
945.725
Членови
34.094
Огласи