1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

база на податоци за пребарување

Дискусија во форумот 'Microsoft SQL Server, MySQL, PostgreSQL, Oracle, S' започната од Software, 10 Јануари 2015.

  1. Software

    Software
    Gaining Experience

    499
    245
    15 Август 2007
    Машко
    Здраво

    до сега немам ништо работено со бази на податоци па дали ќе може да ми објаснете нешто. Мој пријател има фирма и мести интернет за дома. Има околу 250 корисници и за наплата на интернетот води евиденција во Exel табела според;
    - User name
    - pass
    - име и презиме на корисник,
    - сервер на кој е приклучен
    - од кој датум до кој датум ми важи интернетот.
    може да се додаде и мобилен телефон за секој случај.

    Дали постои некој подобар начин да се направи попрегледно евиденција за платен или не платен месец затоа што постојат корисници и по 6 месеци кои немаат платено интернет.
    Дали тоа може да се направи во Microsoft Access ? и како би одело тоа нешто оти јас никогаш го немам чепкано тој програм ниту сум имал потреба.

    Мислам дека не би требало да е многу комплицирано за изработка.
     
  2. DrMTR

    DrMTR
    Guru

    6,191
    6,303
    27 Март 2014
    podobro e da napravi MySql baza so podatoci. ednostavna php skripta, so mysql baza e najdoboroto. :)
     
  3. Fatal1ty_

    Fatal1ty_
    Großmeister

    21,260
    24,692
    28 Февруари 2008
    Машко
    Experienced Web Developer
    mysql + php како што ти кажа DrMTR Ако сте заинтересирани за оваа варијанта пиши ми приватна порака да се договорими околу детали и цени.

    Поздрав.
     
  4. eX3v1l

    eX3v1l
    On your way to fame

    1,095
    631
    2 Мај 2011
    MySQL и PHP и NotePad++ и десетина часа на YouTube и ке си направите :)
     
    На DrMTR му/ѝ се допаѓа ова.
  5. DrMTR

    DrMTR
    Guru

    6,191
    6,303
    27 Март 2014
    Едноставна скрипта е ова. Лесно може да се направи, и самиот во домашни услови. Ако не Фаталити ви е тука. :)
     
  6. lynx

    lynx
    Unstoppable

    3,340
    2,936
    4 Септември 2008
    Абе какво php, sql и слично, за толку малце податоци Excel-от е повеќе од доволен. Не ја потценувајте таа апликација која е доста моќна, со малце прочитување на интернет без проблем може да се научи како да се влечат податоци и прават репорти за било што.
     
    На Zippo му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Zippo

    Zippo
    On your way to fame

    684
    627
    22 oктомври 2014
    Data Analyst
    Се согласувам Excel може и те како да биде моќна алатка ако знае корисникот што сака и има интернет.

    Можеш да ја префрлиш базата во Access да направиш некаков добар интерфејс.
    MySQL и PHP се повеќе од непотребни.
     
    На Software му/ѝ се допаѓа ова.
  8. sasoxmkd

    sasoxmkd
    Gaining Experience

    79
    65
    16 ноември 2011
    Access база би завршила работа за мала база на корисници, графички интерфејс и поедноставни функции од другите бази на податоци.
     
  9. Software

    Software
    Gaining Experience

    499
    245
    15 Август 2007
    Машко
    @Zippo Можеш да ја префрлиш базата во Access да направиш некаков добар интерфејс.
    MySQL и PHP се повеќе од непотребни

    ако може да ми пратиш линк за туторијал било од youtube или од друг сајт да видам да пробам дали ке успеам да направам нешто. еве сега барам материјали за бази на податоци.[/QUOTE]
     
  10. gremlin

    gremlin
    Practice makes perfect

    2,142
    1,527
    18 oктомври 2009
    Машко
    IT
    Нема зошто база на податоци и да кодира и слично, таа структура на податоци и таа количина е сосема ок за во ексел да се чува. Тоа што сака да е попрегледно се средува со тоа што ке си издизајнира 2-3 извештаи во ексел кои со формули ке си влечат податоци.
     
  11. Zippo

    Zippo
    On your way to fame

    684
    627
    22 oктомври 2014
    Data Analyst
    Барај на торенти lynda access 2010 или lynda access 2013, таму има се објаснето.

    Ипак ако сака да вежба нека ја мигрира во Access, ама Access 2013.
     
    На Software му/ѝ се допаѓа ова.

Сподели

Вчитување...