Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Asus vs Abit

M

Mr.Alien

Гостин
Исто како да си прашал кој има поголеми цицки, кокошката или гуската :)) .
Тешко е да се каже и кој е подобар производител од овие два, а камоли плоча. Има матични плочи од разни категории, од најсиромашни со опции наменети пред се' за Office конфигурации, па преку плочи ориентирани кон Workstation и gaming конфигурации се' до серверски плочи. И во сите овие категории има избор помеѓу повеќе модели, со различни цени и ниво на опременост (и расположливи опции).
Јас лично повеќе преферирам ABIT, пред се' поради далеку подобрите оверклок опции. И ASUS не е за фрлање, далеку од тоа, но долгогодишните навики тешко се менуваат, зарем не?:tainstven:

loris

Gaining Experience
7 мај 2007
630
50
Велес - Скопје
Јас сум сепак за ASUS не дека ја преферирам ама целиот мој комјутер има делови од АСУС и јас лично сум многу задоволен. Ама сепак ја ценам и АБИТ имаат стварно добри плочи, се разбира секој од производителите си има свои адути па така има и многу добри АСУС плочи за една намена и АБИТ плочи за друга намена. На крај сепак би рекол АСУС.

Angel

Intern
21 април 2007
314
27
Abit

Abit definitivno e podobar vo sekoja klasa. Jas izgorev 4 ASUS a niedna Abit. A site onie koi sakaat stabilnost i brzina Abit AB9, neshto najdobro

Drash

Intern
14 јули 2007
252
3
i jas mislam deka ABit e podobra od ASUS imam AN7 (malku e stara) i mnogu sum zadovolen, a inaku razmisluvam za nova ploca ASUS M2N Digital Home Klik here(ovde) da ne ima nekoj komentar za ovaa ploca?

M

Mr.Alien

Гостин
ABIT AN7

Ја продаваш ли?
И кој процесор го користиш на неа?

Drash

Intern
14 јули 2007
252
3
Користам sempron 2600+ socket A(за во музеј е) и продавам цел компјутер не само матична
а инаку за M2N DH што мислиш?

rene

Intern
19 јули 2007
45
0
asus definitivno decki.kupiv 5pw dh deluxe..haos e.opxii kolku sakas..OC si poddrzva maski...wi-fi,mp3..so sakas od pile mleko.i za gameri i za media i site raboti.

somun

Intern
19 јули 2007
55
0
што чипсет има Рене таа плоча,P35.
Абит се дефинитивно подобра марка, тоа што асус кај нас се толку познати криви се кинезите.Мали жолти произведители на чкарт опрема или нашки добиле лиценца.АСУС нема шанса со АБИТ.Поевтини се да,по комерцијални да, но подобри никако

minimoog

Intern
14 јули 2007
317
16
Да бе, за малку ќе пропаднеа ABIT зошто имаа огромен RMA, изгубија групна тужба во USA, па мораа илјадници плочи да ги вратат...Мада ова беше пред две години, сега незнам какви се ABIT...И не ги споредувам со ASUS, може производи со исти карактеристики да се споредуваат.

И да се живи и здрави кинезите. Заедно со тие од Тајван.

alex_under

Intern
26 јуни 2007
36
0
Абит се дефинитивно подобра марка, тоа што асус кај нас се толку познати криви се кинезите.Мали жолти произведители на чкарт опрема или нашки добиле лиценца.АСУС нема шанса со АБИТ.Поевтини се да,по комерцијални да, но подобри никако

„омекни“ малку сомунче.
Не ги потценувај асус, т.е. не ги преувеличувај абит.
Смешен (безвезен) ти е коментаров со кинезиве... :ua:

rene

Intern
19 јули 2007
45
0

kako mislis sto cipset ima..pa ti pisi ubo be gledaj malku...
intel 975x
intel ich7r

somun

Intern
19 јули 2007
55
0
Добро бе извинете,,еее,нели може да има некој свое мислење.Прашањео е која е подобра а не која е попозната.
BTW имам асус плоча, респект за асус али мислам дека абит се подобри.
Рене кај имаш пишано што чипсет е , верувам дека мемаш поима кој е P35 чипсет.
Да го избришам предходниот пост само да не ме карате.:)_

rene

Intern
19 јули 2007
45
0
Добро бе извинете,,еее,нели може да има некој свое мислење.Прашањео е која е подобра а не која е попозната.
BTW имам асус плоча, респект за асус али мислам дека абит се подобри.
Рене кај имаш пишано што чипсет е , верувам дека мемаш поима кој е P35 чипсет.
Да го избришам предходниот пост само да не ме карате.:)_

p35 ti e najnov cipset intelov..so ke poddrzva ddr2+ddr3 dual channel memorija,ke poddrzva fsb 800,1066,1333 mg..namenet za najnovite 45nm intel.go ima na najnovite asus p5k serri.

M

Mr.Alien

Гостин
ASUS....

Хммм, зависи од каде ги набавуваш. Верувале или не, има неколку категории на ист модел, наменети за различен пазар, секако и со различна цена.
Неколку фирми кај нас ги носат / носеа ASUS, секој од различен извор. Согласно на тоа и квалитетот беше...различен.
Имав можност (неофицијално, на пријателска база) да тестирам еден ист модел на матична плоча (не е битно кој) донесен од една од нашите поголеми фирми и истиот модел набавен од германскиот пазар. Во поглед на стабилноста при оверклокувањето и оверклок потенцијалот, моделот од германскиот пазар постигна скоро 30% повисоки скорови при синтетички тестови, и не "зариба" ниту по шестчасовен стрес тест на Sisoft Sandra, при максимален приоритет.
ABIT ги носи само една фирма во градов. Неколку други кои тврдат дека ги увезуваат лажат - ги земаат од нив.

M

Mr.Alien

Гостин
P35

Сосема ОК, но да го почекаме X38.
И појаснете, не пливајте.
Плоча P35 или P35 чипсет?
P35 чипсетот го има на P5K плочите, а 975X на P5W.

somun

Intern
19 јули 2007
55
0
За чипсетот стануваше збор. А погоре си објаснил убаво и делумно си ме оправдал за кинезите.Сакав да кажам дека кеј нас се се увезува од кина и дека овие производи ни одблиску не се споредуваат со тие на запад.Асус и ред други се кина, јас ја имам P5B-E,и не дека е добра ,али за разлика од пријателчиња од запад е послаба баш ко шо кажа Mr.Alien

somun

Intern
19 јули 2007
55
0
Ај да коментираме за најавенит Eaglelake чипсет на Intel. Слушнал ли некој за овој најавен чипсет?
Или да отворам нов топик?Ако има доволно заинтересирани.

M

Mr.Alien

Гостин
Отварај нов, поинтересно и попрегледно ке биде.

delaqua

Intern
11 јули 2007
17
0
Асус

Како фирма Асус е доста напредната, далеку повеќе од Абит и во секој случај е подобра.Јас имам матична asus p5ld2 и сум многу задоволен:bravo:

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.219
Мислења
1.007.924
Членови
36.674
Најнов член
Zl4tk0