Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Асиметрични криптосистеми

Статус
Затворена за нови мислења.

Ata

Intern
21 април 2007
418
15
Ја сум јалнаш , или што е работава. Па вчера ги пратив оваа и една друга тема, сега ги нема? Ги избрисале админиве или.
ај ке ти стаам пак.

Значи , јас имам два клуча, јавен и приватен. Јавниот го објавувам на веб страна сите да го видат, нешто како телефонскиот број. Ако некој сака
мене да ми прати сигурна (енкриптирана) порака, го гледа мојот јавен клуч и пораката што сака да ја прати ја енкриптира со мојот јавен клуч.
Така енкриптираната порака не може да се декриптира со истиот (јавниот) клуч со која се енкриптирала. Еднинствено може да се декриптира
само со приватниот клуч, кој го поседувам само јас. Така јас ке можам да ја декриптирам пораката. На тој начин имаме сигурна комуникација.
ИСто така кога јас ќе сакам да вратам одговор, јас го гледам јавниот клуч на таа особа и одговорот го енкриптирам со неговиот јавен клуч и
како таков го праќам преку нет, и само тој може да ја декриптира пораката зашто само тој го има приватниот клуч.
Подложен е овој медот единствено на bruce force. Затоа колку подолга енкрипција (256 битна, наместо 128 битна ) овозможува поголема заштита
во смисла на тоа дека на тој начин го зголемувате времето потребно да се пробие енкриптираниот текст, со помош на brute force. Тоа се должи на
фактот што алгоритмите што се користат тука се јавно познати и достапни (нивните спецификации и начинот на работа) па може да се кодираат
и да се искористат за декриптирање на пораката со brute-force методот со пробување на сите можни клучеви. (Добрата страна е што ова трае енормно
долго). Се нарекува уште и public-key cryptosystem

За оваа тема има да се пишува многу, али да не претерувам само јас, нека пишат и другите па да се надополнуваме. Ч)

SwIPE

Intern
29 мај 2007
346
5
Ја сум јалнаш , или што е работава. Па вчера ги пратив оваа и една друга тема, сега ги нема? Ги избрисале админиве или.
ај ке ти стаам пак.

Подложен е овој медот единствено на bruce force. Затоа колку подолга енкрипција (256 битна, наместо 128 битна ) овозможува поголема заштита
во смисла на тоа дека на тој начин го зголемувате времето потребно да се пробие енкриптираниот текст, со помош на brute force. Тоа се должи на
фактот што алгоритмите што се користат тука се јавно познати и достапни (нивните спецификации и начинот на работа) па може да се кодираат
и да се искористат за декриптирање на пораката со brute-force методот со пробување на сите можни клучеви. (Добрата страна е што ова трае енормно
долго).

Па затоа постои Cryptanalysis напад преку Rainbow табели - далеку по моќен и по ефективен напад за разбивање на hash од Brute Force нападот.
Но ме интересира каков тип на hash имаат овие клучовите, мислам кој алгоритам се користи за енкриптирање/hash - ирање дали MD2, MD4, MD5, SHA-1, SHA-2 (256/384/512) или...

LiquidWorm

Администратор
26 март 2007
2.674
194
www.zeroscience.mk
Добро...зашто пак забегувате од темата....
_EAX почни друга тема на пример: Алгоритам за енкрипција а не тука да прашуваш во асиметрични криптосистеми...
луѓето потоа неможат да се снајдат...дај ве молам...
Благодарам.

LiquidWorm

Администратор
26 март 2007
2.674
194
www.zeroscience.mk
Па ти немаш 3 години...ги прочита правилата (се надевам) и знаеш што како, неможам јас по секој корисник да одам и да поправам грешки од овој вид (забегување од тема)..

П.С. Ако мислиш да продолжиш со оваа дискусија во врска со ова, отвори нова тема во Боречки клуб и ке си се расправаме....
Благодарам.

SNACH

Intern
7 јули 2007
2
0
Hash агоритми се алгоритми кој не енкриптираат со помош на клуч или клучеви туку со hash табели.Вака изгледа
input-SNACH - output-KM+EK.>A269D2f -
А од алгоритмитешто ги спмна горе сите се hash алгоритми плус
HAVAL,PANAMA,RadioGatun,RIPEMD 128, RIPEMD-128/256,RIPEMD-160/320
Tiger(2)-192/160/128,VEST-4/8 (hash mode), VEST-16/32 (hash mode),
WHIRLPOOL и др.

Ata

Intern
21 април 2007
418
15
Па некако ќе да не е така, нема многу везе со тоа што го постирав на почеток.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.113
Мислења
1.005.972
Членови
36.673
Најнов член