Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Aptx HD(SBC XQ) и LDAC за сите на Win 10/11, а SBC "lossless" за понекој

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.037
1.346
Скопје
Пред некој месец искочи драјверов за виндовс 10/11, моментално во бета и бесплатен, но водејќи се по цените на другите софтверчиња што ги продава компанијата, веројатно ќе биде $5-8 кога ќе искочи финална верзија.
Драјверов овозможува модифицирање на битпулот на SBC кодекот, ефективно зголемувајќи го битрејтот на кој што работи самиот кодек.
Пошто е обавезен кодек, практично на било кои блутут слушалки од SBC се добива апгрејд на aptx HD. Според тестови, SBC на 550кбита во дуал ченел конфигурација(битрејтот е поделен на пола по канал) е минимално подобар од aptx HD. А драјверов пошто дозволува и по дифолт е во џоинт стерео конфигурација(што поефикасно го искористува бендвитот), ќе биде уште за некоја нијанса подобар од aptx HD.
Мерени се разликите(артефакти) споредбено со изворниот материјал.
Screenshot 2022-12-25 190655.png

Од тестирани мои 4 уреди, 3 немаа проблем да работат со 550-600кбпс, а четвртиот... ееее четвртиот...

Qudelix SBC Lossless.jpg

Илјада четрсто факинг четрнаесе кбпс. Потврдено дека работи на тој битрејт, пошто рисиверот има риал тајм дисплеј на моменталниот битрејт. Во случајов се работи за Qudelix 5K рисивер.
Би било идеално да се направи некое тестче. Но ако се земе предвид начинот на кој функционира SBC, почнува од ниските фреквенции и оди нагоре дур не го потроши достапниот бендвит и ги сече најтивките делови во високите фреквенции, и дека 44/16 некомпресирано аудио е 1411кбпс... Дами и господа, мислам дека имаме лослес аудио преку блутут и тоа со кодек што и мајкаму не го сака :) .

Фрлете некој коментар со кои блутут слушалки/рисивер колку сте постигнале, баш ме интересира што би можело да оди повеќе од 550-600кбпс па и до 1414 ако се најде друг таков јунак.

Исто битно е да се спомне дека месецов во драјверот е додадена и поддршка за LDAC на Win 10/11. Греота што волку малку текст му посветувам на дотичниов, пошто и ова е ептен долго чекана работа за виндовс, но сепак не е толку распространет како SBC а и ова 1414кбпс кај SBC-во ептен ме возбуди :) .

Steam.

On your way to fame
31 мај 2011
1.028
944
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600 w/ Deepcool AK400
Motherboard
ASUS ROG STRIX B450-F GAMING II
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2
PSU
DeepCool PF750
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
ASUS ROG STRIX RTX 2080 Ti
Case
CM Elite 335U
Mouse
LAMZU Atlantis Mini Pro
Keyboard
MK870 w/ JWICK Black
Audio
Xonar DGX w/ Sennheiser HD215
Monitor
AOC 24G2SP
OS
Windows 10
за SBC незначајна разлика и со поголем битрејт, Sennheiser HD 4.40. Треба да се проба и со адаптер што има поддршка за aptX, овој моменталниов од Анхоч ми е. Успеав bitpool до 85 да кренам без да немам проблеми со buffer; се над тоа е со огромен лаг.

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.037
1.346
Скопје
за SBC незначајна разлика и со поголем битрејт, Sennheiser HD 4.40. Треба да се проба и со адаптер што има поддршка за aptX, овој моменталниов од Анхоч ми е. Успеав bitpool до 85 да кренам без да немам проблеми со buffer; се над тоа е со огромен лаг.
Значи околу 500кбпс, не е лошо. Во џоинт стерео пошто си, ќе му дојде отприлика баш ко aptx HD по перформанс.
Кај мене со 4 саббендс постабилно е на 1414кбпс, можеш да си поиграш и со тоа. Само смали го битпулот, пошто го дуплира битрејтот на 4 саббендс. За 500кбпс ќе му дојде околу 42-43.

Иначе поддршка за aptx(и сите останати кодеци) имаат сите донглови, ствар на софтвер(драјвер) е дали ќе е активен, но е битно да има EDR донглот(што реално сите го имаат денешно време).
Win 10/11 има поддршка за аптх од фабрика(мислам дека првите верзии на 10 немаа). Ако ти поддржува уредот/слушалките SBC и aptx, автоматски го преферира аптх, но нема никаква индикација од самиот виндовс и може да се види со кој кодек е врзан само ако уредот има таква опција.
Е сеа ако е некое ептен тапа донглче, може да имаш подобрување ако земеш некој со подобра антена во случај да ти се лаговите ради ниско ниво на сигнал.

Едит:
Неможам да го едитирам горниов пост, па да додадам тука.
Некои уреди/слушалки може да имаат фабрички лимит на битрејт, во тој случај за да се покачи битрејтот се користи дуал ченел(место џоинт стерео) опцијата.

Последна промена:

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.472
9.488
Прво нека средат проток на двонасочна комуникација во стерео, не да се враќам во 2005-та со XM3-ката кога ќе треба да гејмам и да слушам само моно аудио.

Дополнително еве утрово потрошив 15 минути зашто ми ги конектираше/дисконектираше слушалкиве постојано Win 11 - не е донглето проблем, зашто на Win 10 беше беспрекорно.

Фини работи се овие, ама јас со безжичен квалитетен звук одамна се имам простено преку Bluetooth на Windows...

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.037
1.346
Скопје
Прво нека средат проток на двонасочна комуникација во стерео, не да се враќам во 2005-та со XM3-ката кога ќе треба да гејмам и да слушам само моно аудио.
Средено е одамна, долго постои Faststream(хак на SBC) што го решава тој проблем но има ееептен мала распространетост веројатно пошто неможат да наплаќаат лиценци. Avantree е еден од брендовите што ги знам со уреди со FS поддршка. Исто имаш aptx Voice од пред 1-2 години ако не грешам, што исто е со мала распространетост. Исто и aptx LL може да поддржи фул дуплекс, но незнам некој воопшто да го имплементирал во таа конфигурација.
Ваљда пошто некако нема доволно галама и/или ги сметаат корисниците за ретардирани, се нема направено ништо да се адресира тој проблем еднаш и засекогаш сиве овие години.
Надежта е во BT5.2 и LC3 кодекот, што за жал сеуште не е обавезен по 5.2 спецификација и не ти гарантира дека ќе го поддржува уредот и да е BT5.2 ако не е изричито спомнат, но се надевам ќе го додадат како обавезен. Во секој случај мислам дека ќе видиме добар број на уреди со негова поддршка наредната година.

Фини работи се овие, ама јас со безжичен квалитетен звук одамна се имам простено преку Bluetooth на Windows...
Време ти е за враќање назад на Win10 :).
LDAC на 909кбпс си е перфекција на вин10 со драјверов(не сум ја пробал уште 11ката), веќе околу месец го користам без никаков проблем. А и си беше перфектен и на линукс веќе неколку години уназад.
SBC-во на 1414 веќе е далеку поосетливо на сметњи, со милиметар тело измеѓу рисиверот и предавателот има дропови. Али очекувана работа, пошто го силува бендвитот што е можен преку БТ малтене до даска.

Последна промена:

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.478
Мислења
995.571
Членови
36.482
Најнов член
arsandrej