Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

Tobey

hello world
23 април 2017
211
48
Здраво на сите. Ми треба совет од Вас за купување нов Iphone. Во игра се само новиот SE 2020 пошто навикнат сум на Home button, досега користев 7+ но никако неможам да се навикнам на големината пошто порано имав 5, 5s и 6s. Еден другар донел од Германија Iphone 8 и го дава за 300 евра нов неотпакуван со интернационална гаранција. Моето прашање е дали да скратам на трошоци и да го земам 8-ката или да соберам уште некој денар за SE? Која би била подобра опција. Инаку сум просечен корисник и не ми се толку битни камера, резолуција на екран и сите други работи по кои се споредуваат телефоните. Благодрам однапред.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Јас купив се2. Пред тоа имав нокиа 7 плус и сум задоволен, да помал е ама е ненормално брз, а и батеријата не е лоша, денеска ми е прво празнење имам уште 73% ,а 2 часа сот. Без игри нормално не гејмам

Jackie

Баниран/a
7 февруари 2020
49
24
Јас купив се2. Пред тоа имав нокиа 7 плус и сум задоволен, да помал е ама е ненормално брз, а и батеријата не е лоша, денеска ми е прво празнење имам уште 73% ,а 2 часа сот. Без игри нормално не гејмам
SE 2020 е секако подобар избор од 8, поентата ми беше дали заштедата од 200 евра со купување на 8-ка е добар избор или за кратко време со Update-и на software нема да стане бавен и да ја троши брзо батеријата и пак да треба да искеширам 500 евра за SE :)

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
SE 2020 е секако подобар избор од 8, поентата ми беше дали заштедата од 200 евра со купување на 8-ка е добар избор или за кратко време со Update-и на software нема да стане бавен и да ја троши брзо батеријата и пак да треба да искеширам 500 евра за SE :)

Ако планираш да го користиш подолго (3+ години) би рекол подобро iPhone SE да земеш...

Jackie

Баниран/a
7 февруари 2020
49
24
Ако планираш да го користиш подолго (3+ години) би рекол подобро iPhone SE да земеш...
Не сум некој што често менува телефони, така да сакам да издржи што е можно повеќе, а Android не доаѓа во предвид, така да и 2 години да знам дека ќе издржи за мене е супер :)

bxxxn

user
11 март 2011
1.659
1.812
Не мора да се отвара, се вади само леќата со фен со топол воздух и се лепи нова.
Види со @deni.mitev или во iStyle (доколку вршат таква поправка)

Happy

user
21 јуни 2010
1.578
751
Во природа
www.conspirazzi.com
Happy's setup  
Processor & Cooler
G630 Sandy Bridge 2.7Ghz
Motherboard
H61
Storage
500Gb Hitachi 7200RPM
PSU
Gambird 700W
RAM
4Gb DDR3
Video card
Sapphire 6770 1Gb GDDR5
Mouse
Gigabyte 6800
Keyboard
Diana
Audio
Lampashko (prodavam ako ima zainteresirani)
Monitor
Belinea
OS
XP; Vista; 7

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Мхм, ок. Е сега едно прашање, дали сакаш да кажеш дека моделот кој е најпродаван, е најдобар или? те молам биди малце појасен, бидејќи за сите други кои се реални, самата графа те демантира XD

Delicon

user
10 јуни 2007
1.265
795
delicon.mk
Мхм, ок. Е сега едно прашање, дали сакаш да кажеш дека моделот кој е најпродаван, е најдобар или? те молам биди малце појасен, бидејќи за сите други кои се реални, самата графа те демантира XD
Не бе друже, никој не кажа дека тој е најдобар, графата е чисто информативна да се види како стојат работите.
И јас како тебе имам сменето многу телефони и знам прос и конс на двете страни.
Коментарот беше наменет за тие што само го хејтаат ајфонот, а го немат фатено во рака. Ги има милион во темава, а не гледам ни близу толку низ темите за андроид телефони од епл фанбојс.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Не бе друже, никој не кажа дека тој е најдобар, графата е чисто информативна да се види како стојат работите.
Коментарот беше наменет за тие што само го хејтаат ајфонот, а го немат фатено во рака. Ги има милион во темава, а не гледам ни близу толку низ темите за андроид телефони од епл фанбојс.

Не гледаш бидејќи Apple корисниците се премногу горди за да се "замараат" со андроид, за разлика од андроид страната. Поголема шанса имаат да се префрлат него обратно заради врзаноста за IOS.

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Ама зошто и би се замарале? Зошто би се замарале и Андроид фанови да хејтаат континуирано iOS?
Ок е разумно да се дискутира и да се каже свое мислење ама фанбојизам и фрлање камења по други брендови, расправање со фанбојс од спротивниот табор е стварно губење време.

Денес пишува некој дека Apple е само маркетинг и заработува од прост народ што не се разбира, а утре иде и купува маица и патики од Timberland. :D

Happy

user
21 јуни 2010
1.578
751
Во природа
www.conspirazzi.com
Happy's setup  
Processor & Cooler
G630 Sandy Bridge 2.7Ghz
Motherboard
H61
Storage
500Gb Hitachi 7200RPM
PSU
Gambird 700W
RAM
4Gb DDR3
Video card
Sapphire 6770 1Gb GDDR5
Mouse
Gigabyte 6800
Keyboard
Diana
Audio
Monitor
Belinea
OS
XP; Vista; 7
Јас лично имам неутрално мислење за apple.

Pros:
Ги почитувам професионалци што се во нивниот екосистем што работат со филмографија, графика итн.

Прост пример монитор на apple има одлична осветленост и боите се подобри од обичен монитор. Кабли и квалитет на опремата е одлична.

За 700Е iphone11 е одличен флагшип за камера/батерија = главни атрибути на телефон.

За видеа снимање се меѓу најдобрите со генерации. Секој што знае да користи смартфон е активен на социјални мрежи сака да се снима.

Facetime: добро оптимизиран сервис за видео комуникација.

Генерално добра синхронизација лаптоп/телефон/таблет.

Таблетите им се меѓу најдобрите ако не и најдобри.

Cons:
Кај low end, спори полначи од 5W (најсигурни пошто не греат и не се гломазни = елегантни).

Слаба меморија на флагшипи.

Фалат тракатанци: џек за слушалки, инфраред, усб - ц, слот за меморија, 120Hz display, always on display, итн.

Кабли и галантерија ужас скапи и не доволно квалитетни за парите (за телефони).

Лоша оптимизација со андроид и виндоус (нови формати на фајлови пред предходна најава)

IOS знае да изнервира кога за небаре прости работи на андроид, ама е постабилен на долги стази.

Испратено од LYA-L09 преку IT.mk форум апликација

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.604
1.764
Јас лично имам неутрално мислење за apple.

Pros:
Ги почитувам професионалци што се во нивниот екосистем што работат со филмографија, графика итн.

Прост пример монитор на apple има одлична осветленост и боите се подобри од обичен монитор. Кабли и квалитет на опремата е одлична.

За 700Е iphone11 е одличен флагшип за камера/батерија = главни атрибути на телефон.

За видеа снимање се меѓу најдобрите со генерации. Секој што знае да користи смартфон е активен на социјални мрежи сака да се снима.

Facetime: добро оптимизиран сервис за видео комуникација.

Генерално добра синхронизација лаптоп/телефон/таблет.

Таблетите им се меѓу најдобрите ако не и најдобри.

Cons:
Кај low end, спори полначи од 5W (најсигурни пошто не греат и не се гломазни = елегантни).

Слаба меморија на флагшипи.

Фалат тракатанци: џек за слушалки, инфраред, усб - ц, слот за меморија, 120Hz display, always on display, итн.

Кабли и галантерија ужас скапи и не доволно квалитетни за парите (за телефони).

Лоша оптимизација со андроид и виндоус (нови формати на фајлови пред предходна најава)

IOS знае да изнервира кога за небаре прости работи на андроид, ама е постабилен на долги стази.

Како се пишува знак на тестатурата на иос со долго задржување на пример ќе задржам врз Ѕ буквата и ќе се напише #?

Delicon

user
10 јуни 2007
1.265
795
delicon.mk
23C43BBF-58CC-4318-BE7F-7092C3E0C613.jpeg

Ако мислиш на ова, исто е, задржуваш на буквата и се појавуваат алтернативните букви.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ама зошто и би се замарале? Зошто би се замарале и Андроид фанови да хејтаат континуирано iOS?

Денес пишува некој дека Apple е само маркетинг и заработува од прост народ што не се разбира, а утре иде и купува маица и патики од Timberland. :D

Најверојатно затоа што за разлика од порано кога IOS беше супериорен, сега е на еднакво ниво па дури и би рекол полош? ова е од моето скорешно искуство со иПхоне 11, ако не се лажам 3 апдејти го имав, и не видов во трите некое посебно подобрување, имав масовен reload на апликации и голем дрејн на мирување на уредот, дури и во активна употреба камерата трошеше многу.

Иначе иПхоне е одличен уред од хардверски аспект, комплетен е со исклучок на ноч и 4GB рам....ок да не заборавам и 5W почнач :D

Delicon

user
10 јуни 2007
1.265
795
delicon.mk
Најверојатно затоа што за разлика од порано кога IOS беше супериорен, сега е на еднакво ниво па дури и би рекол полош? ова е од моето скорешно искуство со иПхоне 11, ако не се лажам 3 апдејти го имав, и не видов во трите некое посебно подобрување, имав масовен reload на апликации и голем дрејн на мирување на уредот, дури и во активна употреба камерата трошеше многу.

Иначе иПхоне е одличен уред од хардверски аспект, комплетен е со исклучок на ноч и 4GB рам....ок да не заборавам и 5W почнач :D

Уште си има мака со рилоад на апликациите. Лош рам менаџмент со последниот иос.
Трошењето на батерија е средено.

Happy

user
21 јуни 2010
1.578
751
Во природа
www.conspirazzi.com
Happy's setup  
Processor & Cooler
G630 Sandy Bridge 2.7Ghz
Motherboard
H61
Storage
500Gb Hitachi 7200RPM
PSU
Gambird 700W
RAM
4Gb DDR3
Video card
Sapphire 6770 1Gb GDDR5
Mouse
Gigabyte 6800
Keyboard
Diana
Audio
Monitor
Belinea
OS
XP; Vista; 7

Си немал таблет и лаптоп. На тој полнач има Fast charge со 2.1А и е од прилика x3 пати побрзо. Сепак ни близу до 40W што ги имам на хуавеито :)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно