Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Го има во мобеликс, багателна цена 30 800 денари. Не чекајте!!!111

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
По мобилариве има "активирани", сеуште како нови но со активирана гаранција (со околу 9-10 месеци преостанати), и околу 600 евра идат.
дени кај крале (ајбутик) работи, поарно од то за во мобилара нема :)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Не ми се верува дека се велича телефон со 4,7" екран и 720p.

720 факинг Пи!!
Во 2020-та година!

Епа ај ако не да си ја извадам старата Sony Handycam камера. Можда има 720x480 ама има добра оптика!!
И LCD на преклоп..

nvpoll

read-only
6 септември 2016
31
29
Зрновци,Кочани
nvpoll's setup  
Processor & Cooler
ryzen 3 2200
Motherboard
1151
Storage
///
PSU
Cooler masater lite 600w
RAM
16 gb ddr4 2666mhz
Case
Najeftiniot :D
Mouse
SteelSeries Sensei Ten
Keyboard
250 denari od star amc
Audio
SteelSeries Arctis 1
Monitor
19 inc 60 hrz lg ......
OS
win 7
Не е битно екран,перформанси етц
Едноставно сакам помал телефон и би го купил
Исто и сестрами го вкечка стариот iphone se само поради тоа што нема друг сличен таа величина

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Мене само некој да ми објасни тоа „помал телефон“ шо го форсираат сите шо значи.

Значи тргнете на страна дали е ајфон или не е. Ако ти е битно САМО да е помал телефон - тогаш има многу помали од ова ајфонов со иста големина на екран сигурно!

Ајфонов има огромни безели. Со самото тоа е огромен за телефон со таа големина на екран. Да бидеме на чисто значи јас би сакал да се прави дистинкција меѓу:

- Помал телефон
- Телефон со помал екран

Пошо кога го фалите Ајфон СЕ како „мал телефон“ јас само слушам заблуда во самиот поим пошо телефонот е голем за таа димензија на екран.

Споредено со телефони со 50% поголеми екрани секако дека е мал, ама споредено со телефони со приближно иста димензија на екран Ајфон СЕ е поголем телефон.

На крај на денот се што слушам јас коа некој ќе каже „ми се свиѓа Ајфон СЕ бидејќи сакам мали телефони“ - е дека уствари он/она сака Ајфони и си ја рационализира одлуката дека ова ќе е Ајфонот шо ќе го купи.

nvpoll

read-only
6 септември 2016
31
29
Зрновци,Кочани
nvpoll's setup  
Processor & Cooler
ryzen 3 2200
Motherboard
1151
Storage
///
PSU
Cooler masater lite 600w
RAM
16 gb ddr4 2666mhz
Case
Najeftiniot :D
Mouse
SteelSeries Sensei Ten
Keyboard
250 denari od star amc
Audio
SteelSeries Arctis 1
Monitor
19 inc 60 hrz lg ......
OS
win 7
Е де наброј ми мали телефони колку има да под 6 inc
Ама тел да е испод 6inc не екран

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Новите Nakyrokyro телефони се сите испод 6 инчи.

Шала на страна:

Google Pixel 4
Galaxy S10e
Google Pixel 3a
Galaxy Note 10 (не плус моделот)
Galaxy S9
....

и ред други.

Е сеа ако цепидлачиме за милиметри во една или друга димензија само присети се дека овие телефони и у камера и у спецификации се или подеднакво или подбри од Ајфонот, и во ништо буквално не се поназад (освен софтверска поддршка 5 годишна и iOS шо немаат - ко шо иам кажано порано тие работи само со ајфон ги добиваш така шо нема шо да се дебатира, ако ти треба или сакаш или преферираш iOS секако зимаш ајфон нема шо да се споредува со други телефони)

ЕДИТ: И као мој завршен аргумент, пошо нели цело време се збори $400 телефон дека е па пошо споредуваме амерички цени и достапност јас не знам зошто некој би купил (освен нели ко шо кажав приврзаност за apple екосистем и iOS) iPhone SE 2020 покрај Galaxy S10 кој според овој скриншот исто може да се најде за 400 долари на амазон, е исто така МАЛ телефон, но има ДАЛЕКУ подобар и 30% поголем екран, подобар и помодерен дизајн, подобра камера и се друго подобро:

upload_2020-5-9_23-42-54.png

Или ете, ко шо спомнаа други членови iPhone 11 на старо за исти пари или од мобилари со 9-10 месеци преостаната официјална гаранција за некој денар повеќе е дефинитивно подобра опција.

Според мене ова е телефон САМО за оние кои се на мобилен договор у странство, каде телефонов ќе им го понудат за некои 100-200 долари плус на сметката разредени низ наредни две години, и за 10 долари месечно или зависно од планот за ич пари можда ќе го добијат - постари лица или лица шо не се по технологија шо се навикнати на ајфон 6 па ќе си го купат ова као замена за да им трае уште 3-4 години.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Е сеа ако цепидлачиме за милиметри
Нема шо да цепидлачиме. Се работи за тешка форма на фетиш. Простете ми ама да фукнеш 500 и кусур евра на овој модел на Ајфон е тежок фетиш. Ја контам определбата кон тоа некој да има iPhone ама ова стварно....

09-05-2020 LG G8 ThinQ vs Samsung Galaxy Note10 - Visual phone size compare - PhoneArena.png

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
@toshex
Овие што ги наброја сите се поголеми а некои и не занемарливо... ама се согласувам дека има меѓу нив подобар избор. Galaxy s10e ми е пример прва алтернатива. И јас не би го купил iPhone SE иако до пред некое време користев iPhone 7.

Само не знам зошто е чудно ако некој не сака да носи 160мм долг телефон и бара што помал...
Apple fanboy сигурно ќе купи 11ка а не овој...

Јас се шифтнав еднаш од iPhone 5s на Nexus 6 и телефонот беше супер за користење по дома ама по џепови беше мака да се носи. Имав шорц кај што не можев да го закопчам џебот од него. После него прејдов на iPhone 7 којшто беше далеку попрактичен за носење. Сега не би сакал да сум пак на 4.7” екран пошто сметам дека е мал ама реално па и не би ми сметало толку многу...

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027
Друга група таргетираат ејпл, колку и да расправаме ќе се продава за таму кај што е наменет, и ок ќе помине. ја би дал 250 евра ништо повеќе .

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
@toshex
Овие што ги наброја сите се поголеми а некои и не занемарливо... ама се согласувам дека има меѓу нив подобар избор. Galaxy s10e ми е пример прва алтернатива. И јас не би го купил iPhone SE иако до пред некое време користев iPhone 7.

Само не знам зошто е чудно ако некој не сака да носи 160мм долг телефон и бара што помал...
Apple fanboy сигурно ќе купи 11ка а не овој...

Јас се шифтнав еднаш од iPhone 5s на Nexus 6 и телефонот беше супер за користење по дома ама по џепови беше мака да се носи. Имав шорц кај што не можев да го закопчам џебот од него. После него прејдов на iPhone 7 којшто беше далеку попрактичен за носење. Сега не би сакал да сум пак на 4.7” екран пошто сметам дека е мал ама реално па и не би ми сметало толку многу...

Не е чудно да сакаш мал телефон, воопшто.

Ама кога трендот е да малите телефони (пример ајфон 11) имаат големи екрани, а кажеш дека телефон со 4.7 инчи екран а исти димензии е мал - тоа е збунувачкото.

Сакам дистинкција меѓу сакање мал телефон и сакање евтин ајфон и сакање евтин мал телефон. Толку.

Мали телефони има премиум, има и не толку премиум со одлични перформанси но не се ајфон.

Единствен евтин НОВ мал ајфон е ова и треба да се декларира ко мал со мал екран. За мене тоа шо има 4.7 инчи екран е главно нешто шо паѓа у очи и е врзано со димензиите. Да, телефонот има мали димензии но и УЖАСНО МАЛ екран и МАЛА БАТЕРИЈА за тие димензии.

Во 2020 телефони со тие димензии далеку повеќе нудат. Ете ко шо кажа ајфон 11 е пример за тоа у исти димензии како добиваш многу многу повеќе. Шо значи некој шо сака мал ајфон, првично треба да сака ајфон 11. Ако одиш на ајфон СЕ правиш компромис за камера, екран и батерија во најмала рака. И готаш аргументот „сакам мал телефон“ не е примарен аргумент за мене, туку „сакам поевтин мал телефон“ - читање меѓу редови.

Ако веќе сакаш мал телефон у тој ценовен ранг, а не ти е НЕОПХОДНО или КЛУЧНО да биде ајфон - има многу подобар избор. Секој шо ќе каже „не сум апле фан, ама затоа шо сакам мали телефони ова ми е најдобар избор“ не е објективен. Толку.

Друга група таргетираат ејпл, колку и да расправаме ќе се продава за таму кај што е наменет, и ок ќе помине. ја би дал 250 евра ништо повеќе .

Токму ова шо го кажа Дени. Таргетира американци шо обновуваат договори и се навикнати на слични ајфони (6,7,8) и на кои телефонов им излага џабе на договор и е одма очигледен избор за нив. И ќе се продава ко алва.

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027
На моја рака највеќе ми одговара големина на ајфон х, нема подобро избалансиран телефон.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
После новиот Ајфон SE 3 ќе ви биде таман за џеповите со 5.8 инчи, итн инт..

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
После новиот Ајфон SE 3 ќе ви биде таман за џеповите со 5.8 инчи, итн инт..

Аппле ја знае идеалната димензија на човечки џеп, и прави СЕ телефони баш за тоа. Они за 400 долари ти даваат тоа шо најарно ќе ти пасира у џебот. Другите не разбираат :)))

Следно 5.8 инчи у иста големина на телефон и сите пак ќе викаат како идеално е и како е чудо како толкав екран у тие димензии. КАХМ:...

Мала дигресија: телефон е ствар за ало ало, и конзумирање на видео и текстуална содржина у денешно време. За ало ало, сите телефони тука некаде се не верувам дека некој ќе одбере еден или друг модел само заради квалитет на аудио повици ден денес.

За конзумирање на видео/текст содржина ти треба доследно брзо телефонче - и сите поасални телефони денес се дали андроид или ајоес - и колку поголем екран во големината на телефон шо ја сакаш толку поарно. И секако добра батерија за да ти свири јутубот шо подлго.

Дали има а13 или а10 чипсет, ако исто работат јутуб видеата и на двата - уопште не менува за просечен корисник. Значи нема ти 3д моделирање да работиш на телефонот... Дури и во мобилни игрици искуството уопште нема да е толку драстично различно. Еве резервниот телефон шо го имам некој си шаоми со мидренјџ спецификации си тера и јутуб и игрици без проблем. Не е најдобар, ама за ич пари е сосема доволен.

Затоа не сфаќам попалување по небитни спецификации во одредени телефонски сегменти. Ако веќе се работи за флегшип, океј - плаќаш 1000 евра океј е да сакаш се да е нај нај. Ама у ценовен ранг за 400 долари побитно е да стават поарен екран, и подобра батерија отколку најновиот а13 чип у телефонот - според мене.

Затоа Ајфон СЕ е промашај, пошо е небалансиран телефон. Имаш најјак процесор со најтиња батерија и екран шо беше солиден пред 5 години. Споредено со ОЛЕД екраните кои ги добиваш и во кинески телефони денес е далеку полош. И со тој најјак процесор пак не добиваш ни поарна камера или софтвер за камерата - нема најт моуд...

Значи небалансиран телефон.

Последна промена:

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Аппле ја знае идеалната димензија на човечки џеп, и прави СЕ телефони баш за тоа. Они за 400 долари ти даваат тоа шо најарно ќе ти пасира у џебот. Другите не разбираат :)))

Следно 5.8 инчи у иста големина на телефон и сите пак ќе викаат како идеално е и како е чудо како толкав екран у тие димензии. КАХМ:...

Мала дигресија: телефон е ствар за ало ало, и конзумирање на видео и текстуална содржина у денешно време. За ало ало, сите телефони тука некаде се не верувам дека некој ќе одбере еден или друг модел само заради квалитет на аудио повици ден денес.

За конзумирање на видео/текст содржина ти треба доследно брзо телефонче - и сите поасални телефони денес се дали андроид или ајоес - и колку поголем екран во големината на телефон шо ја сакаш толку поарно. И секако добра батерија за да ти свири јутубот шо подлго.

Дали има а13 или а10 чипсет, ако исто работат јутуб видеата и на двата - уопште не менува за просечен корисник. Значи нема ти 3д моделирање да работиш на телефонот... Дури и во мобилни игрици искуството уопште нема да е толку драстично различно. Еве резервниот телефон шо го имам некој си шаоми со мидренјџ спецификации си тера и јутуб и игрици без проблем. Не е најдобар, ама за ич пари е сосема доволен.

Затоа не сфаќам попалување по небитни спецификации во одредени телефонски сегменти. Ако веќе се работи за флегшип, океј - плаќаш 1000 евра океј е да сакаш се да е нај нај. Ама у ценовен ранг за 400 долари побитно е да стават поарен екран, и подобра батерија отколку најновиот а13 чип у телефонот - според мене.

Затоа Ајфон СЕ е промашај, пошо е небалансиран телефон. Имаш најјак процесор со најтиња батерија и екран шо беше солиден пред 5 години. Споредено со ОЛЕД екраните кои ги добиваш и во кинески телефони денес е далеку полош. И со тој најјак процесор пак не добиваш ни поарна камера или софтвер за камерата - нема најт моуд...

Значи небалансиран телефон.

Ваљда само се придржават на старата стратегија iPhone SE да ги задржи димензиите на стариот модел кој згаснува (SE 2016 од iPhone 5, SE 2020 од iPhone 8) за да не избегаат муштериите у случај да неќат поголем iPhone.

Инаку она што сакав да го потенцирам со претходниот пост е дека S10 и iPhone 11 (бар јас) не ги сметам за мали телефони туку некоја средна категорија. Некој што до вчера користел iPhone SE 2016 веќе мора да прифати повеќе од 1cm со новиов SE не па со iPhone 11.

А факт е дека срамота е у 2020 да вадат телефон со таков Screen/Body ratio и тоа не смее да се правда.

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027
A кој би купил ипх 11 ако извадат исти екран како 11 во вакво куќиште , нема логика и таа страна, секако гледано од нивна точка за профит.

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
A кој би купил ипх 11 ако извадат исти екран како 11 во вакво куќиште , нема логика и таа страна, секако гледано од нивна точка за профит.

Ќе надокнадеа профит со тркалана за Mac :D

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Iphone XR е тој ист концепт де, мал телефон со голем екран, но не флегшип. Само сеа ме брзи да барам спецификации како стои у споредба со овој СЕ, и патем зашо не извадија нов XR со 11ката?

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Грешка си.... Xr и 11ка се поголеми од X/Xs i 11 Pro.

Има луѓе што сакаат помали димензии и од овие...
А најразумна препорака останува да направи човек жртва за тој 1цм плус а да добие телефон со подобри карактеристики.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Iphone XR е тој ист концепт де, мал телефон со голем екран, но не флегшип. Само сеа ме брзи да барам спецификации како стои у споредба со овој СЕ, и патем зашо не извадија нов XR со 11ката?

Iphone 11 ti e iPhone Xr 2 vsusnost.
Ama marketinski si izigraa super i gi zbunija site :)

mkgunner

hello world
29 октомври 2008
444
339
Кичево
mkgunner's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 1600AF
Motherboard
MSI B450 Gaming Plus Max
Storage
Kingston A2000 250GB
PSU
Chieftec GPS-600A8
RAM
2x8Gb G.Skill Ripjaws F4-3200C16D-16GVGB
Video card
XFX RX570 4GB
Case
No name
Mouse
некаков Кинез
Keyboard
Delux K5108 (11 години, абер нема да рикне)
Audio
Panasonic SA-AK20 на AUX
Monitor
AOC 27V2Q
OS
Windows 10 Pro

Happy

user
21 јуни 2010
1.578
751
Во природа
www.conspirazzi.com
Happy's setup  
Processor & Cooler
G630 Sandy Bridge 2.7Ghz
Motherboard
H61
Storage
500Gb Hitachi 7200RPM
PSU
Gambird 700W
RAM
4Gb DDR3
Video card
Sapphire 6770 1Gb GDDR5
Mouse
Gigabyte 6800
Keyboard
Diana
Audio
Lampashko (prodavam ako ima zainteresirani)
Monitor
Belinea
OS
XP; Vista; 7
1. Драстично послаби CPU/GPU
2. Послаб модем/GPS
3. Послаба изработка
1. Точно
2. Дискутабилно/GPS не е точно дека ајфон има подобар од xiaomi
3. За изработка само 11 серијата се ко што треба. Се што не е од 11 серијата се крши после едно паѓање. Xiaomi/Huawei по мене се врвот за издржливост за меинстрим телефони. Самсунг и ајфоните од 2019 навака не се лоши.

Напомена за ајфон корисници:

Ако немаш некоја ненормално добра понуда не се зема ајфон од 11 серијата пред да излезе нов. 12ката ке има шпорет плочи дизајн и рамка од ајфон 4.

View: https://youtu.be/ZUXwDpGylpw

120hz дисплеј.

Испратено од LYA-L09 преку IT.mk форум апликација

Последна промена:

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
3. За изработка само 11 серијата се ко што треба. Се што не е од 11 серијата се крши после едно паѓање. Xiaomi/Huawei по мене се врвот за издржливост за меинстрим телефони. Самсунг и ајфоните од 2019 навака не се лоши.

Многу со сигурност кажуваш нешто што не е апсолутна вистина.
Мене iPhone 7 (без маска) ми има неколку пати саглам паднато и жив, здрав остана. Имам другари со преживеан паднат iPhone а има и што го скршиле. Телефонот е нормално/просечно издржлив...

Happy

user
21 јуни 2010
1.578
751
Во природа
www.conspirazzi.com
Happy's setup  
Processor & Cooler
G630 Sandy Bridge 2.7Ghz
Motherboard
H61
Storage
500Gb Hitachi 7200RPM
PSU
Gambird 700W
RAM
4Gb DDR3
Video card
Sapphire 6770 1Gb GDDR5
Mouse
Gigabyte 6800
Keyboard
Diana
Audio
Lampashko (prodavam ako ima zainteresirani)
Monitor
Belinea
OS
XP; Vista; 7
Многу со сигурност кажуваш нешто што не е апсолутна вистина.
Мене iPhone 7 (без маска) ми има неколку пати саглам паднато и жив, здрав остана. Имам другари со преживеан паднат iPhone а има и што го скршиле. Телефонот е нормално/просечно издржлив...
Жена ми и се погоди еден ајфон 6 со добра маска паѓан е на дрвен под па не се кршел.
IphoneX еднаш ми падна селфи камерата отиде. Ајфон 8 исто од едно паѓање задната страна лом.

Huawei mate20pro 5-6 пати ми има летано во купатило од пантолони за перење кога ги ставам, една точка има само на рамката.

Се ова може да биде среќа или несреќа ама јас лично 80% од лугето што ги знам се со ајфони.

Испратено од LYA-L09 преку IT.mk форум апликација

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв