• Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

AMD/Radeon - Генерална дискусија

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.274
2.111
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Историски гледано компанијава никогаш не научи две работи:
  • Како да прави драјвери
  • Како да направи асален кулер без да имаш проблеми (гледајте ги последните видеа од Der8auer)
Не е да тролам ама така е. Освен што копаа како луди за друго ништо не ги бива.
Ќе лансираат, ќе победат по бенчови и трајно и засекогаш ќе засерат со драјвери.
шо знам, од кога почнаа да прават open-source драјвери за Linux добри им се драјверите (под Linux). Тоа изгледа за Windows гејмери го бркаат секој микро-FPS па после тиња драјверите.

ок, факт е дека за opensource драјвери има повеќе контрола и проверка и од други (не-АМД) девелопери

The_Witch_Hunter

Unstoppable
23 мај 2012
1.239
2.869
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 7 5800X3D | be quiet! Pure Loop 280
Motherboard
ROG Strix B550-F Gaming
Storage
Kingston FURY™ Renegade 2TB | WD Purple™ WD20PURX 2x2TB
PSU
Corsair HXi Series™ HX1000i
RAM
HyperX® Predator 32GB DDR4-3600 C17
Video card
ASUS TUF Gaming GeForce RTX® 4090 OC Edition 24GB GDDR6X
Case
Corsair Carbide Series® Air 540
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
ASUS ROG Claymore
Audio
Creative A250 | ROG Strix Go Core
Monitor
Dell AW3821DW
OS
Windows 11 Pro
Портошувачот Профитот секогаш на прво место (y)
AMD just clung onto profitability at the end of 2022 thanks to booming server chip sales. Its PC processor and GPU sales are, according to AMD's own numbers, tanking badly. Lower demand for CPUs and GPUs, but AMD is making sure that doesn't hit prices. During AMD's most recent earnings call, Su explained how AMD was adjusting its output of PC CPUs and GPUs in light of lower demand. "We have been undershipping the sell-through or consumption for the last two quarters," Su said, "we undershipped in Q3, we undershipped in Q4. We will undership, to a lesser extent, in Q1."

Nikola100

Unstoppable
30 септември 2019
3.490
3.437
Скопје
Имав и икона од неа по дома, но еве гледам дека она само сакала да не прелаже. Real eyes realize real lies.
Јас мислев така - и сеуште мислам - еднаш пишав овде „Награда треба да и се даде затоа што овозможи ние обичните смртници га гејмаме со високи фрејмови за мали пари„.
Морате да сватите дека гејмериве што по-имуќни уште пред 10 год научиле дека за добар ПЦ треба да имаш Интел+Нвидиа. Не ни пратат како напредуваат работите - се што знаат кога треба да купат нов ПЦ е да е од најнова генерација Интел и најнова генерација Нвидиа.„ Пириод.
А зошто е вака со АМД сега ? Па слабо им оди продажба - нешто мораат да преземат.. Сепак успеаа во тоа да ги спуштат цените како и на Интел ЦПУ така и на Нвидиа картици...

Ron26

On your way to fame
4 мај 2019
369
552
Јас мислев така - и сеуште мислам - еднаш пишав овде „Награда треба да и се даде затоа што овозможи ние обичните смртници га гејмаме со високи фрејмови за мали пари„.
Морате да сватите дека гејмериве што по-имуќни уште пред 10 год научиле дека за добар ПЦ треба да имаш Интел+Нвидиа. Не ни пратат како напредуваат работите - се што знаат кога треба да купат нов ПЦ е да е од најнова генерација Интел и најнова генерација Нвидиа.„ Пириод.
А зошто е вака со АМД сега ? Па слабо им оди продажба - нешто мораат да преземат.. Сепак успеаа во тоа да ги спуштат цените како и на Интел ЦПУ така и на Нвидиа картици...

знаеш како викаат, you either die a hero, or live enough to become the villain:D АМД се најде во ситуацијата на Интел и го користи тоа максимално. Иначе чудна е малце ситуацијава да не им се продаваат процесорите, а да качуваат цени. Нешто не штима. Предосеќам дека ќе почнат и цигански работи да прават како вадење нов сокет секои две генерации како Интел.

Burazer

Gaining Experience
29 јануари 2023
158
130
Тука
Сакаш да кажеш дека и ти ја гледаш Лиса Су како ИТ Мајка Тереза?
Пробуди се сине. Тоа се милијардерски компании и едина цел им е профит.
Верувај, сите се исти и сите користат иста тактика. Додека се фторо место биваа иновативни и конкуретни со цени. Откако ке бидат први менуваат тактита. Тоа го гледаме.
Добро за нас е шо интел влезе со графички.

BorisKjorio

Intern
27 април 2018
30
26
Недојдија бб
Добро за нас е шо интел влезе со графички.

Што ги спречува интел да ги набијат цените во случај да излезат со перформанси накај хајенд ентузијаст левел на нвидиа/амд. Цените/дистрибуцијата не ги диктира ЦЕО-то башка то ова не се црвен крст па да работат без профит... штознам

Burazer

Gaining Experience
29 јануари 2023
158
130
Тука
Што ги спречува интел да ги набијат цените во случај да излезат со перформанси накај хајенд ентузијаст левел на нвидиа/амд. Цените/дистрибуцијата не ги диктира ЦЕО-то башка то ова не се црвен крст па да работат без профит... штознам
Па тоа го зборам и јас. Дека сите користат иста тактита и не треба да се биде фан на никој.

StefanPetrov

On your way to fame
5 април 2016
404
659
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
12700F / Arctic Liquid Freezer II 240
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
1TB Firecuda 520 SSD / 500GB Kioxia Exceria SSD / 1TB WD HDD
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
32GB G.Skill Aegis 3200 MHz
Video card
EVGA 3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Modecom Volcano Amirani White
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Cooler Master MK730 Brown Switches
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Апсолутно ништо не ги спречва а и то ќе биди за некоја година. Да не мислиш ќе излези Интел со 4070 ривал за дупло поевтино? Не се матуфи и тие, убо пиша буразеро, ако видат дека сите други наплаќат поќе и тие ќе си ги позиционираат продуктите соодветно. Ниту Интел, ниту АМД, ниту Нвидиа ни се другари.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.423
4.163
Писти Охту
Речете ми после дека од гејминг не рикале картиве. 1 година рајт беа на мајнинг ;)
Отсеа натаму ке си барам само копани карти, барем сигурен ке бидам дека не биле гејмани со таа верзија на драјвер и барем ке знам дека нема да земам некоја со полунапукнат чип.

Сега после официјалната разврска дека се купени од мајнер шо ги перел со вода пред да ги продај, дали ќе си го повлечиш зборот дека од “гејмање” се сјебале графичките?

Burazer

Gaining Experience
29 јануари 2023
158
130
Тука
Сега после официјалната разврска дека се купени од мајнер шо ги перел со вода пред да ги продај, дали ќе си го повлечиш зборот дека од “гејмање” се сјебале графичките?
Претпоставувам дека мислеш на овоа видео!

Nikola100

Unstoppable
30 септември 2019
3.490
3.437
Скопје
XFX SPEEDSTER SWFT 309 AMD Radeon™ RX 6700 XT -сток сетинзи - фен 100% 6 минути тест на 100% !

onjskt63htha1.png

Читав прашував наводно „нормално е 100-110 степени јадро„
Конечно се решив и му го удрив шрафцигерот на графичката . 20 шрафчиња покасно ја заменив пастата со Kryonaut - Thermal Grizzly ,затворив - пуштам 59Ц картата 86Ц јадрото 70% фен - во истиов програм тестирано , исти услови исто времетраење.
Гаранција сега јок - ама кејф ми е што и да го оставам цел ден во игра позахтевна на 100% - знам нема да прегрее или прегори.
Не бев сигурен - си викам нова ја купив - од прв ден вака се понашаше и викам „Ај нормално е„..
Да знаев уште првиот ден ќе го направев ова..
Најверојатно заради трескање кога ја испраќаат тешкиот ладилник се одвоил малку од ГПУ чипот .
Или добро не ја затвориле или пастата слаба (а не беше стврдната воопшто)

DarthJe5us

Unstoppable
2 јануари 2012
2.735
2.143
XFX SPEEDSTER SWFT 309 AMD Radeon™ RX 6700 XT -сток сетинзи - фен 100% 6 минути тест на 100% !

onjskt63htha1.png

Читав прашував наводно „нормално е 100-110 степени јадро„
Конечно се решив и му го удрив шрафцигерот на графичката . 20 шрафчиња покасно ја заменив пастата со Kryonaut - Thermal Grizzly ,затворив - пуштам 59Ц картата 86Ц јадрото 70% фен - во истиов програм тестирано , исти услови исто времетраење.
Гаранција сега јок - ама кејф ми е што и да го оставам цел ден во игра позахтевна на 100% - знам нема да прегрее или прегори.
Не бев сигурен - си викам нова ја купив - од прв ден вака се понашаше и викам „Ај нормално е„..
Да знаев уште првиот ден ќе го направев ова..
Најверојатно заради трескање кога ја испраќаат тешкиот ладилник се одвоил малку од ГПУ чипот .
Или добро не ја затвориле или пастата слаба (а не беше стврдната воопшто)
Искрено не сфатив што кажуваш. Колку беа температури претходно колку се сега?

Rejzerot

On your way to fame
19 мај 2022
373
612
Скопје
Истово сакав да го пишам,читам 3 пати и викам не е можно ништо да не разбрав,јадрото на волку,на онолку,а сеа на волку и толку :/

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.097
6.441
Скопје
www.facebook.com
Наместо да си кулирате со игрици чат пат вие по цела ден ги горете картиве со тоа бурн ин тестовите. Таквите тестови најјчесто носаат штета/деградација на самиот чип со кревање и спуштање нагло температури. Друго е кога силиконот ке се понаша во игра со постепено покачување на клокови спрема потребата а друго е кога ке го рокнете до даска на најјвисоките клокови. Па после рикале графиките. Самите вие си го правете тоа намерно.

Nikola100

Unstoppable
30 септември 2019
3.490
3.437
Скопје
1676318726687.png
Е како не се гледа кај ГПУ температури има 70 картата беше 109 јадрото.
После ре-пастирање - 59 карта 86 јадро.

Burazer

Gaining Experience
29 јануари 2023
158
130
Тука
Тестирам еве.. Негде е полошо - негде подобро - Други се фалат од 4-15% имало подобрување !
Тоа може на 7000 серија картите. 6000 се вече одлично оптимизирани.
Туку RX 7900XTX на CU за 1000 евра има, а 4090ка 1700 па нагоре.
25-30 % разлика и перфроманси, а 70 % разлика у цена.
7900 XTX прајсе преформанс шие.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
44.590
Мислења
926.679
Членови
33.196
Огласи
1.301