Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

AMD CPU/APU генерална дискусија

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.029
1.329
Скопје
Е жешки се 3Д процесорите. А јадрата за да бустаат (независно дали 3д или не) сакаат под 55Ц. Мене во ЦБ23 5600Хот ми буста на сите јадра со 4.4Гхц константно. Ако надмине околу 55Ц паѓа за 100Мхз. Над 60 може и до 4.2 да падне. Така да не ме чуди твојот што на 70Ц не буста повеќе од тоа. Ама затоа 3Д кешот надокнадува во перформанси и тоа како .
PBO Scalar обично е на 1Х и треба така да биде. Со зголемување на 2Х или повеќе се добива 100-200мхц повисок буст ама над 2Х е малку ризично (некои немаат гајле и ставаат и 10Х ама дали долгорочно ќе резултира со деградирање не е сигурно )
Јас така добив наместо 4.3 на сите јадра во ЦБ23 да биде 4.4Мхц.
Абе сите јадат бубрези демек нема гајле и 85 степени не е проблем за 3д процесорите, а веројатно не ја провериле "Effective Clock" секцијата во HwInfo. Пошто пример на CPUZ(или Clock на HwInfo) ќе ти прикажува дака работи на 4050Hz, а во реалноста ти работи на пониско(ко пример 3700Hz без CO кај мене).
Јебеш скалар, за 1% подобрување не го мучам. Рамот на 3466 го возам пошто работи со помали волтажи, а фино тјунирање на меморија не се одразува приметно на 3д процесориве(ради ќешот). Домаќински ;).

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.514
4.478
Скопје
hackitfree.github.io
Абе сите јадат бубрези демек нема гајле и 85 степени не е проблем за 3д процесорите, а веројатно не ја провериле "Effective Clock" секцијата во HwInfo. Пошто пример на CPUZ(или Clock на HwInfo) ќе ти прикажува дака работи на 4050Hz, а во реалноста ти работи на пониско(ко пример 3700Hz без CO кај мене).
Јебеш скалар, за 1% подобрување не го мучам. Рамот на 3466 го возам пошто работи со помали волтажи, а фино тјунирање на меморија не се одразува приметно на 3д процесориве(ради ќешот). Домаќински ;).
И друго нешто што приметив - мене на Б350 стара матична со +100Мхц оверклок и -28ЦО ми вади скоро исто како и на ќерка ми ПЦто - на дифолт Б550 матична.
Рендерира со 4.1Гхц ЦБ23 - ист скор како мојот ! И го остаив на дифолт - викам нема потреба - има добар кулер и Се.. Најверојатно е до разлика во плочите а можеби е и до силиконска лотарија ;)

Joco Ilievski

On your way to fame
24 август 2011
535
527
Тетово, Јегуновце
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 2700x / Wraith Prism
Motherboard
Aorus B450 Pro
Storage
Samsung EVO 850 250GB / WD500GB HDD
PSU
Sharkoon SilentStorm Icewind Black 80 Bronze Plus 750W
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
SAMA Inpower Black Gold 5 v2
Mouse
Benq Zowie EC1-A
Keyboard
Sharkoon Skiller Pro+
Monitor
Dell U2414H
OS
Windows 10 Pro
И 2700х што го имам грее доста, а сум со сток кулер и со custom curve у биос за обртаите н вентилаторот.
Ам ане се разбрам многу у процесориве за да видим дали нешто го кочи, што го кочи, дали температурата му прае проблем и слично. При гејминг знае да дигне до кај 80кна степени и нешто ситно плус.

Е сеа прашањето ми е, 5700x3d од али или 5600х? Дали 5700x3d е доста подобар и побрз од 5600х?
Зошто сакам барем некој период да сум раат од мењавање процесор.. :LOL:

orce97

Gaining Experience
19 декември 2022
415
416
www.youtube.com
И 2700х што го имам грее доста, а сум со сток кулер и со custom curve у биос за обртаите н вентилаторот.
Ам ане се разбрам многу у процесориве за да видим дали нешто го кочи, што го кочи, дали температурата му прае проблем и слично. При гејминг знае да дигне до кај 80кна степени и нешто ситно плус.

Е сеа прашањето ми е, 5700x3d од али или 5600х? Дали 5700x3d е доста подобар и побрз од 5600х?
Druze, so rabotite sto gi napisa deka gi praes na PC 5600x ti e dovolno se nad toa ti e frlanje pari. Jas so mojot 5600x go koristam PC za video editing i audio produkcija (Ableton) i nemam nikakov problem taka da da sum na tvoe mesto bi odel so 5600x.

Joco Ilievski

On your way to fame
24 август 2011
535
527
Тетово, Јегуновце
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 2700x / Wraith Prism
Motherboard
Aorus B450 Pro
Storage
Samsung EVO 850 250GB / WD500GB HDD
PSU
Sharkoon SilentStorm Icewind Black 80 Bronze Plus 750W
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
SAMA Inpower Black Gold 5 v2
Mouse
Benq Zowie EC1-A
Keyboard
Sharkoon Skiller Pro+
Monitor
Dell U2414H
OS
Windows 10 Pro
Druze, so rabotite sto gi napisa deka gi praes na PC 5600x ti e dovolno se nad toa ti e frlanje pari. Jas so mojot 5600x go koristam PC za video editing i audio produkcija (Ableton) i nemam nikakov problem taka da da sum na tvoe mesto bi odel so 5600x.
The thing is, 5700x3d од али кошта исто колку што кошта 5600х овде. Ако не е некоја голема разлика меѓу двата, барем да не чекам месец дена од али
Сфатив инаку дека 5600х е добро, солидно процесорче

orce97

Gaining Experience
19 декември 2022
415
416
www.youtube.com
The thing is, 5700x3d од али кошта исто колку што кошта 5600х овде. Ако не е некоја голема разлика меѓу двата, барем да не чекам месец дена од али
немој со тиа англицизми брат ќе те блокирам хаха :D

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.514
4.478
Скопје
hackitfree.github.io

Ако сакаш да си раат од апгрејди - нормално 5700Х3Д. Само тoа сток кулер- заборави. Мора едно асално кулерче да ставиш за да го ладиш ;)
И нормално - ако ти се чека и кине нерви :(
Мислењето е автоматски споено:

Еве ти убаво ривју

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.194
5700x3D ти е no brainer, со сите ризици од Али земени во предвид.

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.029
1.329
Скопје
Ја не би се мислел на твое место и би идел со 5700x3d, со оглед на тоа дека ко што и самиот спомна е иста цената со 5600Х, кој покрај тоа што има повисок макс буст клок, е 6 јадрен, а 3д-во е 8 јадрен.
И додатен аргумент е дека кај нас слична достапна опција е 5800x3d кој е средно 4% побрз од 5700x3d во игри а кошта дупло($340-50 во анхоч).
Башка си завршил работа со таа платформа, више на цпу апгрејд не треба да мислиш, следно ти е идење на AM5.
Што се тиче ризик со нарачување од али, секогаш ќе постои. Но реално процесор е комјутерски дел кој најретко може да се случи да е дефектен(дури и да е користен) па да се заебаваш со враќање. Мада интел сега гледам сакаат да го негираат тоа со дебаклов што им се дешава :)
Иначе од истиот продавач што ти го пушти @Steam. го имам земено, добар скор има продавницата, и од сите што го продаваат истиот процесор најдолго постои.
Беше пратен со Сингапурска пошта, за 10 дена беше кај нас во Македонска пошта и уште 3-4 дена на нив им требаше да ми го достават, значи се на се 2 недели.

JamesKirk

Practice makes perfect
12 февруари 2015
2.105
1.850
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
MSI
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.029
1.329
Скопје
Е жешки се 3Д процесорите. А јадрата за да бустаат (независно дали 3д или не) сакаат под 55Ц. Мене во ЦБ23 5600Хот ми буста на сите јадра со 4.4Гхц константно. Ако надмине околу 55Ц паѓа за 100Мхз. Над 60 може и до 4.2 да падне. Така да не ме чуди твојот што на 70Ц не буста повеќе од тоа.
Поверојатно е да не е биосот наштиман перфектно за него пошто е релативно нов процесор.
Изгледа ипак до биосот е, ми заврши работа таа статијата од 3dnews што ја пушти, не знаев кои му се лимитите на 5700x3d. Гледам дека EDC лимит треба да е 105А, според HWInfo кај мене иде максимум до 94А на синебенч. Со PBO на ауто во рајзен мастер лимитот на EDC место 105А го покажува 140А(ко што е кај 5800X3D) и како да има хард лимит на 2/3(не мрда повеќе од 67%), ваљда не доработиле нешто буљашиве од Асрок него набрзина помножиле поделиле и склепале поддршка.

Најдов уште еден младич со истава плоча и процесор, со буквално истите симптоми, EDC до 94A и намален "Effective Clock" според HWInfo. За разлика од мене го пробал и на друга плоча и таму ефектив клок му бил без некоја разлика од клок.
Им пишав на Асропациве, па да видиме што ќе кажат, ваљда ќе го решат со апдејт на биос.
Од друга страна па поладен процесор за жртва од 3-4% перформанси само во потешки задачи :)

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.514
4.478
Скопје
hackitfree.github.io
АМД, а зошто не би и 5100X4D?
Чиста екологија. Шкартот од 5600Х3Д не се фрла туку се прави 5500Х3Д .
Нека има - зошто - добри перформанси за посиромашните . Немам ништо против :)

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.514
4.478
Скопје
hackitfree.github.io
Мал апдејт доколку некој е загрижен околу најновава „ранливост„ на АМД процесорите Sinkclose (Синклоза на македонски ;) ) ...

„AMD emphasized the difficulty of exploiting Sinkclose: To take advantage of the vulnerability, a hacker has to already possess access to a computer's kernel, the core of its operating system. AMD compares the Sinkhole technique to a method for accessing a bank's safe-deposit boxes after already bypassing its alarms, the guards, and vault door.„

Извор

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.029
1.329
Скопје
Изгледа ипак до биосот е, ми заврши работа таа статијата од 3dnews што ја пушти, не знаев кои му се лимитите на 5700x3d. Гледам дека EDC лимит треба да е 105А, според HWInfo кај мене иде максимум до 94А на синебенч. Со PBO на ауто во рајзен мастер лимитот на EDC место 105А го покажува 140А(ко што е кај 5800X3D) и како да има хард лимит на 2/3(не мрда повеќе од 67%), ваљда не доработиле нешто буљашиве од Асрок него набрзина помножиле поделиле и склепале поддршка.

Најдов уште еден младич со истава плоча и процесор, со буквално истите симптоми, EDC до 94A и намален "Effective Clock" според HWInfo. За разлика од мене го пробал и на друга плоча и таму ефектив клок му бил без некоја разлика од клок.
Им пишав на Асропациве, па да видиме што ќе кажат, ваљда ќе го решат со апдејт на биос.
Од друга страна па поладен процесор за жртва од 3-4% перформанси само во потешки задачи :)
Мал абдејт доколку некој се најде во слична ситуација.
Ми потврдија од Асрок дека можат да го репродуцираат иство понашање и кај нив и го решија за 3 дена проблемот со апдејт на биос, сега и ефективен клок ми е практично ист со клок и ги добив тие 3-4% што фалеа на бенчмарци.
Сваќам дека е прилично ретка(споредено со нормални плочи и/или постари процесори) комбинација, но да додадеш поддршка за процесор(пред 10 месеци) и да не се позамара некој да удри елементарен тест и да види дека има баг...
Значи ебени 10 месеци тера народ без да му е јасно дека нешто(или да се чуди што на пенисот) се дешава со таа плоча и 5700x3d процесор. А малтене премиум сегмент е. Не ми се верува колку е све отидено у курац.
Него ај, барем со мојов тикет решен е проблемот на голем број луѓе, пошто да не пишев тука и да не се замуабетевме немаше ни да навлегувам и ќе си терав и ја ко другиве, ко магарац :).

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.029
1.329
Скопје
Дефинитивно. За гејминг ама апла нема резон да се апдејтува на ам5, дури и 7800x3d е средно 20% побрз од 5800x3d(или 25% од 5700x3d)освен епетен ако мора човек све најдобро да има. Реално од гледна точка цена/перформанси е апсурдно, поготово денеска, пошто моментално има купон од $20(Back to School sale) за над $149 на Али и 5700x3d се зима за $145. 16 парчиња на залиха останати за со купон, дали ќе ја обнови количината чим се потрошат којзнае, вчера ова време беа 38 парчиња.

Последна промена:

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.029
1.329
Скопје
Ууууу, што фина работа... Win11 24H2 ќе ги почасти сопствениците на AMD процесори со средно зголемување на перформанси во игри од 10%(до 35% во некои наслови).

На видеово доле тестирани се ЗЕН 4 и ЗЕН 5 процесори, но и ЗЕН 3 треба да имаат подобрување.
Колкаво ќе биде за ЗЕН 3 тек треба да видиме пошто не најдов некој ривјуер да направил детален тест, но видов коментар од некој рандом лик кој наводно тестирал 5800x3d на 23H2 во админ мод и добил 5-10% подобрување, но без коментар во колку и кои наслови, така да останува да видиме.

View: https://www.youtube.com/watch?v=rlfTHCzBnnQ

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.494
5.639
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 5900x + be quiet! Pure Loop 280
Motherboard
MSI MAG X570 Tomahawk
Storage
Samsung NVME 970 Evo Plus 500, Synology DS 920+
PSU
Cooler Master V750 Gold v2
RAM
2x16GB G-Skill 3200 CL16
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
be quiet! Silent Base 802
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Мало е полето за набројување
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
KDE Neon
Ууууу, што фина работа... Win11 24H2 ќе ги почасти сопствениците на AMD процесори со средно зголемување на перформанси во игри од 10%(до 35% во некои наслови).

На видеово доле тестирани се ЗЕН 4 и ЗЕН 5 процесори, но и ЗЕН 3 треба да имаат подобрување.
Колкаво ќе биде за ЗЕН 3 тек треба да видиме пошто не најдов некој ривјуер да направил детален тест, но видов коментар од некој рандом лик кој наводно тестирал 5800x3d на 23H2 во админ мод и добил 5-10% подобрување, но без коментар во колку и кои наслови, така да останува да видиме.

Значи, АМД ми продавал осакатени продукти...

The_Witch_Hunter

Unstoppable
23 мај 2012
1.366
3.130
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 9 7950X3D | ROG Ryuo III 360 ARGB
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade 2TB | Samsung 970 EVO 1TB | WD Purple™ WD20PURX 2x2TB
PSU
Corsair HXi Series™ HX1000i
RAM
Kingston FURY™ Beast DDR5 32GB 6000MT/s CL30
Video card
ASUS TUF Gaming GeForce RTX® 4090 OC Edition 24GB GDDR6X
Case
be quiet! Dark Base Pro 901
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
ASUS ROG Claymore
Audio
Creative A250 | ROG Strix GO Core
Monitor
Dell AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC ULTIMATE
OS
Windows 11 Pro 23H2

Десен клик на гејм ланчерот (Steam, Epic, EA App etc...) или на самата игра > Run as administrator и немора да чекате милост од Микрософт да пушти стабилна верзија од 24H2, истиот резултат ќе го постигнете. Ова е познато одамна, веќе 2 години скоро како ја имам сретнато информацијата. Меѓутоа не очекувајте магија во GPU ограничени сценарија. Тестовите се како што гледате на 1080p со RTX 4090.

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.029
1.329
Скопје
Значи, АМД ми продавал осакатени продукти...
Ваљда ова Ултито им е што го чувале за специјална пригода :)(малку ми е неверојатно да не биле свесни претходно), но со дебаклов на 9ххх мораа да го кастаат сега :D .
Кој знае што се дешава во позадина, но во секој случај е позитивна работа за нас, солиден аплифт само со апдејт на виндовс, ја не се жалам.
Мислењето е автоматски споено:

Десен клик на гејм ланчерот (Steam, Epic, EA App etc...) или на самата игра > Run as administrator
Мислам дека го спомињаа и ова во други видеа на темава, но дека не е исто ко да работиш на администраторски акаунт, не ме фаќај за збор. А и колку што разбрав некои додатни оптимизации на скеџулерот има во 24H2.

The_Witch_Hunter

Unstoppable
23 мај 2012
1.366
3.130
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 9 7950X3D | ROG Ryuo III 360 ARGB
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade 2TB | Samsung 970 EVO 1TB | WD Purple™ WD20PURX 2x2TB
PSU
Corsair HXi Series™ HX1000i
RAM
Kingston FURY™ Beast DDR5 32GB 6000MT/s CL30
Video card
ASUS TUF Gaming GeForce RTX® 4090 OC Edition 24GB GDDR6X
Case
be quiet! Dark Base Pro 901
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
ASUS ROG Claymore
Audio
Creative A250 | ROG Strix GO Core
Monitor
Dell AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC ULTIMATE
OS
Windows 11 Pro 23H2
Мислам дека го спомињаа и ова во други видеа на темава, но дека не е исто ко да работиш на администраторски акаунт, не ме фаќај за збор. А и колку што разбрав некои додатни оптимизации на скеџулерот има во 24H2.
Точно, но крајниот резултат е тој. И не е само во игри проблемот, кај било што CPU захтевно може да има подобрување ако го пуштиш како админстратор. Не мора скриениот администраторски акаунт, тој по default на се дава администраторски привилегии па и на потенцијален малициозен софтвер, затоа и не е препорачливо така. Доволно е десен клик и run as administrator на самиот софтвер.

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.029
1.329
Скопје
Точно, но крајниот резултат е тој. И не е само во игри проблемот, кај било што CPU захтевно може да има подобрување ако го пуштиш како админстратор. Не мора скриениот администраторски акаунт, тој по default на се дава администраторски привилегии па и на потенцијален малициозен софтвер, затоа и не е препорачливо така. Доволно е десен клик и run as administrator на самиот софтвер.
Муабетот ми беше дека разбрав дека не е ист крајниот резултат али лично немам тестирано(може и да не сум доразбрал) така да нема да спорам на темава, ако си правел споредба онда топ, ете брз начин како да се добие некој фрејм плус.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
47.709
Мислења
984.310
Членови
35.900
Најнов член
Gj0rgiew
На врв Дно