Абе сите јадат бубрези демек нема гајле и 85 степени не е проблем за 3д процесорите, а веројатно не ја провериле "Effective Clock" секцијата во HwInfo. Пошто пример на CPUZ(или Clock на HwInfo) ќе ти прикажува дака работи на 4050Hz, а во реалноста ти работи на пониско(ко пример 3700Hz без CO кај мене).Е жешки се 3Д процесорите. А јадрата за да бустаат (независно дали 3д или не) сакаат под 55Ц. Мене во ЦБ23 5600Хот ми буста на сите јадра со 4.4Гхц константно. Ако надмине околу 55Ц паѓа за 100Мхз. Над 60 може и до 4.2 да падне. Така да не ме чуди твојот што на 70Ц не буста повеќе од тоа. Ама затоа 3Д кешот надокнадува во перформанси и тоа како .
PBO Scalar обично е на 1Х и треба така да биде. Со зголемување на 2Х или повеќе се добива 100-200мхц повисок буст ама над 2Х е малку ризично (некои немаат гајле и ставаат и 10Х ама дали долгорочно ќе резултира со деградирање не е сигурно )
Јас така добив наместо 4.3 на сите јадра во ЦБ23 да биде 4.4Мхц.
Јебеш скалар, за 1% подобрување не го мучам. Рамот на 3466 го возам пошто работи со помали волтажи, а фино тјунирање на меморија не се одразува приметно на 3д процесориве(ради ќешот). Домаќински .