IgorB
Intern
- 27 октомври 2011
- 52
- 22
Со видлив саат и дневен печатен весник во позадинаОва е многу добар совет. Не на сите пратки, но на пратки од $100 пожелно е да се снимаат.
Со видлив саат и дневен печатен весник во позадинаОва е многу добар совет. Не на сите пратки, но на пратки од $100 пожелно е да се снимаат.
Готово. Што сте се договориле е крајно. Додека не ти легнат парите не му стискај аксептДруштво, едно прашање. Порачав нешто ситно 4$,ама ми стигна сосема нешто друго. Отворив dispute, пратив слики, му пишав на кинезот дека погрешна пратка ми стигна. Вика ок, смени дека причина за dispute е broken in transit и ќе ги ги вратам парите. Тоа ми стигна у dispute порака. Ме мати нешто? Што се случува кога ќе кликнеш accept dispute? Не порачувам прв пат од али, ама до сега не сум имал потреба за dispute
Точно е, но зависи и со кој вид на шипинг си го нарачал. Батерии за лаптоп ми стигале без проблем. Батерии за камери ми доцнеле, затоа последната барав да ја пратат преку DHL, не прифатија и на крај ми ја пратија со TNT. Кит батерии за апарат со полнач, ми дојда одвоено. Прво полначот, по неколку дена батериите.Порачав камера за во кола, и пратката не е мрдната 10 дена. Му пишав на кинезов зошто стои пратката, ми вика дека содржи батерија и затоа толку долго чека.
Стварно првпат нарачувам нешто со батерија ама не знаев дека пратки со батерии се задржуваат за проверка.
Или кинезов нешто ме трола, знае некој за вакви пратки со батерии нешто повеќе?
Значи јас ако порачам Eneloop батерии со комплет полнач ке ми стигнат одвоено ?Точно е, но зависи и со кој вид на шипинг си го нарачал. Батерии за лаптоп ми стигале без проблем. Батерии за камери ми доцнеле, затоа последната барав да ја пратат преку DHL, не прифатија и на крај ми ја пратија со TNT. Кит батерии за апарат со полнач, ми дојда одвоено. Прво полначот, по неколку дена батериите.
Изгледа требаше да пишам овде за да мрдне праткаваТочно е, но зависи и со кој вид на шипинг си го нарачал. Батерии за лаптоп ми стигале без проблем. Батерии за камери ми доцнеле, затоа последната барав да ја пратат преку DHL, не прифатија и на крај ми ја пратија со TNT. Кит батерии за апарат со полнач, ми дојда одвоено. Прво полначот, по неколку дена батериите.
Кога не се замараш со шипингот, многу побрзо стигаат.Порачав камера за во кола, и пратката не е мрдната 10 дена. Му пишав на кинезов зошто стои пратката, ми вика дека содржи батерија и затоа толку долго чека.
Стварно првпат нарачувам нешто со батерија ама не знаев дека пратки со батерии се задржуваат за проверка.
Или кинезов нешто ме трола, знае некој за вакви пратки со батерии нешто повеќе?
Ми имаат и пратки што никогаш не стигнале зошто има секакви продавачи, може би никогаш не ни ги пратиле тие ствари па секогаш проверувам до каде е.Кога не се замараш со шипингот, многу побрзо стигаат.
Најверојатно само неколку пратки имаш порачано па уште ти е интересно да си глеаш тоа.
Многу помирна глава си кога не пратиш така да препирај го „интересното“.
Лично, од Али нарачувам само ептен ако нема во МК или е многу поскапо на eBay (и ако квалитетoт не е пресуден). Eneloop-ot би ти препорачал да ги земеш од PixPlus.Значи јас ако порачам Eneloop батерии со комплет полнач ке ми стигнат одвоено ?
Еве dispute history. Генерално, сега се чека некаква акција на мене. Имам уште два и пол дена да одговорам. Прашањето ми е што треба да направам сега? Да го модифицирам dispute како што бара кинезот ? најблиско до "broken in transit" e "damaged goods".... Досега не сум водел dispute па ме интересираат туѓи искуства. Пак ќе кажам, се работи за 4 $, ништо страшно, ама фино би било да си ги врати парите кинезот, зошто грешката е негова...Готово. Што сте се договориле е крајно. Додека не ти легнат парите не му стискај аксепт
има логика во тоа со диспјут статистиката негова. Го модифицираф диспјутот во damaged goods така да сега топката е кај негоМислам дека комотно можеш да кликнеш што и да бара како причина, он веќе ти го прифатил диспјутот и ке ти ги врати парите. Не ме држи за збор, јас еднаш имам диспјутирано (одсега и ова е збор) и кинезот ми пиша нешто вакво да кликнам како опција и ми ги врати парите. Мислам дека немаш гајле, он само бара како најбезболно да влезе кај него во статистика, ако влезе како оштетено во транспорт, не е проблем со него, ама ако влезе како грешен продукт ке го гледаат сумљиво наредните купувачи.
Благодарам за инфо линковите. Сега кинезот има два и пол дена да одговори, ако не диспјутот ќе ескалира автоматски до алиекспрес. (така пишиуваТи си покренал dispute он може да го прифати или одбие. Најверојатно ти го одбил и ти кажал да наведеш друга причина за dispute, сега ете пак имаш open dispute опција.
http://activities.aliexpress.com/adcms/help-aliexpress-com/dispute_request.php
http://activities.aliexpress.com/adcms/help-aliexpress-com/dispute_claim_process.php
Ко за прв пат ќе пробаме со по пацифистички методи. Ако не иде... ќе се жалиме до чичко алиМене неколку пати ми доаѓале расипани работи, или пак не ни доаѓале, фино лепо си отварам диспјут. Он дали ми пишувал пораки или не мене не ме интересира. А видам да ми го откашал диспјутот, ескалирам и али го решава проблемот. Парите после тој процес ми легнувале на сметка за пар дена.