Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

најдобра банка во мк?

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.483
554
Јас плаќав сметки со картичка од ТТК и немаше никакви Mтокени. Ништо не ми даде за да потврдам.

Пред ова воведување Мтокен ми давало некогаш кодови по порака да потврдувам ама сега воопшто ништо не ми даде.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Сега некаков проблем со мојата сметка, не можам да се најавам на Интернет Банка од броусер. Генерирам ОТП код го внесувам и добивам порака
Невалиден OTP код или блокиран мТокен уред.

Хаос направија со токенов.
И мене исто ми се случи завчера (КБ). Еден рефреш на прелистувачот и пак сѐ работеше без проблем. Моментален ситен прекин... нормална работа...

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.188
1.190
Скопје
Успеав :D , сите безбедносни сертификати ги прелажа и сега сите бакарски апликации работат дури и и OneId работи. Да има вакви телефони во иднина што можат да се модификуваат како сакаш ќе биде одлично.
Но од септември 2026 гугл ќе воведе поригорозни безбедносни системи па ќе видиме како тогаш ќе биде заобиколувано ова.

Recovery ми е сега OrangeFox што е фактички мини Андроид Ос.
Дриже а си размислил дека може сам себе да си пукал во нога со ова? Да се само хакираш

Chiller

user
8 март 2012
1.545
1.148
Скопје Аеродром
Дриже а си размислил дека може сам себе да си пукал во нога со ова? Да се само хакираш
Тешко ова, зошто сите пакети ги испратив на вирус тотал. Нема во ниеден пакет барем еден сомнителнен маилваре или билокаков безбедносен баг.
Гледам дека заедницата на F-druid реагира на Гугл кој од септември ќе го затвори целиот нивен OS, за да неможат програмери да ставаат нивен личен програм кој нема реклами и нема тракери.
Сега започнува „војна“ со ова ќе видиме кој ќе ја изгуби.
Андроидот ќе биде сличен на IPhone со тотално затворен код.... да видиме дали ќе успее во сето ова.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.188
1.190
Скопје
Тешко ова, зошто сите пакети ги испратив на вирус тотал. Нема во ниеден пакет барем еден сомнителнен маилваре или билокаков безбедносен баг.
Гледам дека заедницата на F-druid реагира на Гугл кој од септември ќе го затвори целиот нивен OS, за да неможат програмери да ставаат нивен личен програм кој нема реклами и нема тракери.
Сега започнува „војна“ со ова ќе видиме кој ќе ја изгуби.
Андроидот ќе биде сличен на IPhone со тотално затворен код.... да видиме дали ќе успее во сето ова.
Само внимавај и следи ги сметките

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
252
242
Што е со Мтокен од КМБ. Татко ми пробува да плати и има сетирано на апп. На ЕВН оди да плати веб страната вели испратен е токен до мтокен, ама таму па не стига ништо. Хелп деск на КБ е зафатено цел ден.
Oва се среди со користење на понов телефон, стариот телефон беше на Андроид 9.

И мене исто ми се случи завчера (КБ). Еден рефреш на прелистувачот и пак сѐ работеше без проблем. Моментален ситен прекин... нормална работа...
Се среде наредниот ден и кај мене.

kloki

hello world
24 јули 2015
330
74
Здраво на сите, напиете искуство со најнова ажурирана верзија на Мбанка(мтокен) од КБ подобра или полоша од постара верзија.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.693
3.333
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Ja ke si gi zatvoram site smetki i ke gi ostavam samo na Halk i Komercijalna, samo tie ostanaa so okej trosoci i ostanaa razumni, drugive site preteraa, vadene gotovina na salter Komercijalna 10 den Halk 30 den Nlb i drugite procent minimum od 100 den pa nagore
Која е причината да имаш повеќе сметки во различни банки, доколку сакаш да споделиш? Јас од секогаш сум на една банка и ги користам само нејзините услуги, и искрено не можам да најдам причина како приватно лице да користам повеќе сметки од други банки.

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
570
389
Која е причината да имаш повеќе сметки во различни банки, доколку сакаш да споделиш? Јас од секогаш сум на една банка и ги користам само нејзините услуги, и искрено не можам да најдам причина како приватно лице да користам повеќе сметки од други банки.
Imav potreba od povekje smetki, toa e moj izbor, ne spodeluvam za mene tuku kazuvam opsto, istite nadomestoci sto nlb/silk road/stopanska/sparkasse/uni ke mi gi naplatat na mene ke ti gi naplatat i tebe ako imas smetka tamu, ako imam povekje smetki nema povekje da mi zemat za odrzuvanje, kaj site e isto, no nadomestocite sto halk i komercijalna gi naplakjaat se znacitelno poniski od site ostanati. Osobeno Komercijalna, podiganje gotovina od salter 10 den, nlb % min 100 den max 500, sparkasse min 100 max 1000, ttk od 80 do 3000 boze boze

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.684
3.778
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Јас користам 3 банки пример. Глвана ми е стопанска (плата), тутунска на времето имав картичка ама не ја користев години и беше во мирување.
Од X причини на работа бараа сметка во тутунска бана и ја активирав повторно картичката пред 10 години и ден денес ја користам.
3та банка немам картичка (само орочени пари)
За плаќање користам 2 картички: Интернет картичка од стопанска за ситници (тему, алија, некоја сметка) и покрупни работи картичка од тутунска

Последна промена:

Petarys

hello world
28 јули 2009
253
448
Прага, Чешка
Имам 4 чешки банки, 1 македонска и 2 необанки
Raiffeisen за плата и бенефити - loungekey, онлајн доктор итн
Ceska Sporitelna за инвестиции и пензиски придонеси од фирма
Airbank - најкул апликација и дизајн на картичка - за секојдневни плаќања
Partners bank - најдобра конверзија (0% маржа)

Revolut + Wise - за секој случај

Комерцијална: за во Македонија

Интересен факт е што од сите овие сметки, плаќам само у Комерцијална, другиве се бесплатни.

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
...
Ceska Sporitelna за инвестиции и пензиски придонеси од фирма
...
Можеш да вадиш од банкоматите на Шпаркасе без конверзија? Обратното сигурно функционира на пр. дебитна картичка од хрватска Erste Bank на Шпаркасе банкоматите во Македонија нема трошоци на конверзија (Decline conversion или Одбиј конверзија на левата страна на екранот од банкоматот).

Petarys

hello world
28 јули 2009
253
448
Прага, Чешка
Можеш да вадиш од банкоматите на Шпаркасе без конверзија? Обратното сигурно функционира на пр. дебитна картичка од хрватска Erste Bank на Шпаркасе банкоматите во Македонија нема трошоци на конверзија (Decline conversion или Одбиј конверзија на левата страна на екранот од банкоматот).

Може без провизија, само конверзијата Круна - Денар е најлоша со ČS - 4.5%. Со Partners исто може од секој банкомат бесплатно да вадам, и пак е со супер конверзија.

Направив тест трансакција пред некој ден со ČS и не се тачни.
ČS - 0,4172 CZK/MKD
Partners/Visa - 0,3993 CZK/MKD

На мали суми е ситна разликата, ама на поголеми се познава. Еднаш се заебав и купив iPhone во Македонија со чешка картичка пред да се едуцирам, и мислам дека платив дополнителни 100 евра поради лоша конверзија :D
IMG_4154.png

Последна промена:

Viko

hello world
28 јуни 2022
305
283
За се од овие нивни „достигнувања“ наплаќаат ко да ја измилиле нуклеарната физика.
Горе-доле исто ти дојде како и другите, да „поскапи“ се ама со AMEX картичките нудат доста кешбек и останати глупости...

Viko

hello world
28 јуни 2022
305
283
СТБ почнале да наплаќаат користење на Google pay и Apple pay, користење на електронско банкарство 35 денари месечно, користење електронско банкарство со користење на дигитални паричници 50 денари.......
Мајка ми ми кажа баш пред некој ден и наплатиле 50ден. иако нема користено Google Pay од октомври...

Не е проблемот во тие 15ден. проблемот е што масовно сите банки се „фураат“ дека се дигитални и кој ти знае што не, а врти сучи на цена на крајниот корисник.

П.С. сега ми текна, кога Google Pay стана достапен кај нас СТБ даваа Tesla на Giveaway за да промовираат користење на услугата, ама ете пуста желбичка за кое денарче плус... :)

Атачменти

• 1774563350010.png
    1774563350010.png
    4,1 KB · Прегледи: 42
  • 1774564047495.png
    1774564047495.png
    7,6 KB · Прегледи: 43

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
570
389
Ako mene me prasuvas i tie 15 den se problem, naplati mi 70 za odrzuvanje ne e problem ama da mi naplatuvas za banalni raboti koi kaj site se besplatni ili za nekoi raboti koi ne gi koristam i sl ne e korektno.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно