1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

  Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
  Сокриј

BB кодови

 • [B], [I], [U], [S] - Болдиран, закосен, подвлечен и пречкртан текст

  Го прави означениот текст болдиран (bold), закосен (italic), подвлечен (underlined), или пречкртан (strike through).

  Пример:
  Ова е [B]болдиран[/B] text.
  Ова е закосен [I]italic[/I] текст.
  Ова е подвлечен [U]underlined[/U] текст.
  Ова е пречкртан [S]struck-through[/S] тескт.
  Резултат:
  Ова е болдиран text.
  Ова е закосен italic текст.
  Ова е подвлечен underlined текст.
  Ова е пречкртан struck-through тескт.
 • [COLOR=color], [FONT=name], [SIZE=size] - Боја, фонт и големина на текст

  Ги менува бојата, фонтот или големината на селектираниот текст.

  Пример:
  Ова е [COLOR=red]црвен[/COLOR] и [COLOR=#0000cc]син[/COLOR] текст.
  Ова е [FONT=Courier New]Courier New[/FONT] текст.
  Ова е [SIZE=1]мал[/SIZE] и [SIZE=7]голем[/SIZE] текст.
  Резултат:
  Ова е црвен и син текст.
  Ова е Courier New текст.
  Ова е мал и голем текст.
 • [URL], [EMAIL] - линк

  Креира линк преку користење на означениот текст како цел.

  Пример:
  [URL]http://www.example.com[/URL]
  [EMAIL][email protected][/EMAIL]
  Резултат:
  http://www.example.com
  [email protected]
 • [URL=link], [EMAIL=address] - Линкување (напредно)

  Го поврзува означениот текст со имејл адреса..

  Пример:
  [URL=http://www.example.com]Води до example.com[/URL]
  [[email protected]]Прати ми е-маил порака[/EMAIL]
  Резултат:
  Води до example.com
  Прати ми е-маил порака
 • [USER=ID] - Линк до профил

  Обезбедува поврзување со кориснички профил. Ова генерално се прави автоматски кога се тагира односно посочува корисник.

  Пример:
  [USER=1]Корисничко име[/USER]
  Резултат:
  Корисничко име
 • [IMG] - Слика

  Прикажи слика преку користење на означен текст како URL.

  Пример:
  [IMG]https://forum.it.mk/​styles/flatawesomeplus​/xenforo/avatars/avatar_s.png[/IMG]
  Резултат:
  [​IMG]
 • [MEDIA=site] - Инкорпориран медиа фајл

  Инкорпорира медиа фајл од одобрени сајтови во Вашата порака. Се препорачува да го користите медиа копчето во editor tool bar. Одобрени сајтови: Dailymotion; Facebook; Liveleak; Metacafe; Tweets; Vimeo; YouTube;

  Пример:
  [MEDIA=youtube]oHg5SJYRHA0[/MEDIA]
  Резултат:
  You Tube видеото ќе биде прикажано тука.
 • [LIST] - Листи

  Прикажува булети или нумерирана листа.

  Пример:
  [LIST]
  [*]Bullet 1
  [*]Bullet 2
  [/LIST]
  [LIST=1]
  [*]Entry 1
  [*]Entry 2
  [/LIST]
  Резултат:
  • Bullet 1
  • Bullet 2
  1. Entry 1
  2. Entry 2
 • [LEFT], [CENTER], [RIGHT] - Позиционираност на текст

  Ја менува позиционираноста на избраниот текст.

  Пример:
  [LEFT]Лево позициониран[/LEFT]
  [CENTER]Централно позициониран[/CENTER]
  [RIGHT]Десно позициониран[/RIGHT]
  Резултат:
  Лево позициониран​
  Централно позициониран​
  Десно позициониран​
 • [QUOTE] - Цитиран текст

  Прикажува текст кој е цитиран од друг извор. Можете да го додадете името на изворот..

  Пример:
  [QUOTE]Цитиран текст[/QUOTE]
  [QUOTE=A person]Нешто што рекле[/QUOTE]
  Резултат:
 • [SPOILER] - Текст кој може да содржи информации кои не сакате да ги дознаете

  Сокрива текст кој може да содржи информација што не сакате да ја дознаете па мора да се кликне за да стане видлив.

  Пример:
  [SPOILER]Едноставна информација која не сакате да ја дознаете[/SPOILER]
  [SPOILER=Spoiler Title]Информација која не сакате да ја дознаете со наслов[/SPOILER]
  Резултат:
  Едноставна информација која не сакате да ја дознаете
  Информација која не сакате да ја дознаете со наслов
 • [CODE], [PHP], [HTML] - Приказ на програмски код

  Прикажува текст на еден од неколкуте програмски јазици, прикажувајќи ја синтаксата доколку е возможно.

  Пример:
  [CODE]Генерален
  код[/CODE]
  [PHP]echo $hello . 'world';[/PHP]
  Резултат:
  Код:
  Генерален
  код
  PHP:
  echo $hello 'world';
 • [INDENT] - Порамнување на текст

  Го порамнува означениот текст. Ова може да се вгради и за поголеми порамнувања.

  Пример:
  Обичен текст
  [INDENT]Порамнет текст
  [INDENT]Повеќе порамнет[/INDENT]
  [/INDENT]
  Резултат:
  Обичен текст
  Порамнет текст
  Повеќе порамнет​
 • [PLAIN] - Обичен текст

  Оневозможува превод на BB кодови во означениот текст.

  Пример:
  [PLAIN]Ова не е [B]bold[/B] текст.[/PLAIN]
  Резултат:
  Ова не е [B]bold[/B] текст.
 • [ATTACH] - Внес на атачмент

  Внесува атачмент на наведената позиција. Доколку атачментот е слика, или тамбнеил или целосната верзија ќе биде инстертирана. Тоа ќе биде направено преку клик на соодветното копче.

  Пример:
  Мала слика: [ATTACH]123[/ATTACH]
  Full Size: [ATTACH=full]123[/ATTACH]
  Резултат:
  Содржината на прикачената датотека ќе биде прикажана тука.