Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Pokemon Go

Chaeld10_8

user
29 март 2011
1.064
926
да седиш цел ден пред компутер не чини да шеташ цел ден не чини шо чини ?

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
да седиш цел ден пред компутер не чини да шеташ цел ден не чини шо чини ?
Да оставиш и компјутер и телефон и да искочиш и да прошеташ ко нормален човек, тоа чини. А не некоја мочана игра да ме натера да го мрднам гзот од столица.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Сеуште не ми е јасно како толкави експерти за психологија и здрав живот има, ама очигледно не размислувате пошироко од самите себе.

Да, на вас не ви треба мочана игра за да искочите надвор.

Но, има копиљаци и повозрасни кои дремат пред компјутер, не прават ништо и само гејмаат по цел ден. Надвор да ги извадиш можеш „само со полиција“. Е сега, оваа игра, која нормално е примарно направена за профит, ги извади тие луѓе надвор и ги натера да се социјализираат со други луѓе. Тој мочан покемон што го бркале низ Скопје или што го сакаат, ги натера да се зачленат во група, да договараат собиранки и да се здружат потенцијално со некој. За овие луѓе, психијатар треба да ги внесе во светот, ама ете може и со Pokemon GO.

За тие луѓе, играва е совршена и дефинитивно е добро нешто. И не знам што е тоа толку тешко да се сфати, кога и ние на форум правиме собиранки и таму јас нема да ви кажам „Здраво, Мартин“, него ви викам „Здраво, TylerMkD“. Исти курац сме (мора изразов) со нив, само они имаат една пасија, ние имаме друга, трета, четврта.

Играта гледајте ја како најмало зло од сите можни - со Angry Birds се дремеше дома, Flappy Bird, OGame (Му текнува на некого) итн...ова бар ги вади луѓето надвор. Не е идеално, не е перфектно, ама тоа е што е. Фантазерски прикаски од типот „не ви треба Pokemon GO, имаш точак иди вози“ не ми требаат овде, значи збориме за деца што буљаат во екран - не може да се очекува таква трансформација од нив.

П.с. Најјаки сме сите ние што не играме Pokemon GO, ајде група да праиме и да се јачаме колку сме јаки.

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Сеуште не ми е јасно како толкави експерти за психологија и здрав живот има, ама очигледно не размислувате пошироко од самите себе.
После твојов текст очигледно ти се сметаш за експерт по психологија и здрав живот.
Фантазерски прикаски од типот „не ви треба Pokemon GO, имаш точак иди вози“ не ми требаат овде, значи збориме за деца што буљаат во екран
Буљаат во екран пошто родителите им дозволуваат. Буљаат пошто родителот да го "отараси" му купува таблет или телефон да штрака по цел ден. Буљаат во екран пошто и самиот тој родител буља во екран по цел ден и нема време да го изнесе детето да прошета малце. Затоа е дојден до курац светов, каде сите сме зависни од технологија.

Абе не идам да серам (да ми простите на изразов) ако немам телефон со мене. До таму сме дојдени.

И се додека чекаме игри како горе-наведенава за да не "извадат" надвор, така ќе тера светов. Ако не сте го гледале, изглејте го филмов. Порано си мислев која глупост е, али најсериозно, тераме во тој правец.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
После твојов текст очигледно ти се сметаш за експерт по психологија и здрав живот.

Буљаат во екран пошто родителите им дозволуваат. Буљаат пошто родителот да го "отараси" му купува таблет или телефон да штрака по цел ден. Буљаат во екран пошто и самиот тој родител буља во екран по цел ден и нема време да го изнесе детето да прошета малце. Затоа е дојден до курац светов, каде сите сме зависни од технологија.

Абе не идам да серам (да ми простите на изразов) ако немам телефон со мене. До таму сме дојдени.

И се додека чекаме игри како горе-наведенава за да не "извадат" надвор, така ќе тера светов. Ако не сте го гледале, изглејте го филмов. Порано си мислев која глупост е, али најсериозно, тераме во тој правец.

Од сите зла, ова е најмалото - тоа ти пишав. Знаеме дека проблемот е што буљаат, ама ај иди реши го ти на друг начин. Вака барем буљаат и шетаат, некако се социјализираат.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје
А ова е лоша работа? До ваму одамна сме „дојдени“ и е океј.
@skullmonkey со години ова го прави па има дете/деца, жена (најубава во Скопје според Јанко), кариера, убав е и се тоа освен коса

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
@skullmonkey со години ова го прави па има дете/деца, жена (најубава во Скопје според Јанко), кариера, убав е и се тоа освен коса
... затоа секад коа некој бара да збори од мој телефон незнам шо да му кажам, а да ме разбере шо се му се дешаало тој ден.

• ми се допаѓа
Реакции: Avid
6 ноември 2012
2.074
2.235
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro
Се е (по)интересно со Augmented Reality, посебно ако играта од твоето детство (90s) го имплементира истото во 2016 :)

Инаку, јас повеќе сум за ова да излезе:

1.jpg 2.jpg

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.891
roka.mk
Еве јас како некој кој бил во зимски сон последни 6 месеци.
Дајте ми линк за симнување? На плеј стор има гомила аплиакции што го носат името покемон го.

Хвала лепо.

Aster MK

hello world
27 јули 2015
330
339

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Јас сум голем ГТА фан , почнувајќи од Сан Андреас па до ГТА 5, ама недај боже да излезе GTA go, има да биде кланица.:eek:
Уствари ако се размисли добро можеби веќе имаме и GTA go (Ница, Франција), ама за среќа кај нас сеуште не.

blackelf

lurker
14 декември 2013
619
546
Зборови од созреан и освестен човек, на кој разумот му проработел одлично. Камо сите да станат како тебе.

Вчера сабајле станав во 6, излегов во 8, отидов на работа, се вратив во 7 вечерта, одморив еден час колку да покакам малце по форумов и да видам што глупости се тропаат, а успат и да си ја средам дневната. Продолжив со работа до 00.30. Јас вчера заработив чисти 50 евра. За еден ден.

Што направивте вие со игрите?

@TylerMkD не дремам цел ден на форум како зомби, имам попаметни работи во животот. И сигурен сум дека поголемиот дел од членовите се полнолетни, луѓе кои треба да прехрануваат семејство еден ден. А со губење време до раните утрински часови поминати во гејмање, тешко дека ќе стекнат некоја работна навика.
Не генерализирам, само спомнав еден пример, не можев да пишувам толку многу затоа што постот ќе испаднеше цели три страни. Гледам дека има доста хејтери, па одат контра мене, што за мене е во ред, само никој не сака да признае дека барем делумно сум во право. Стварно ме мрзи да пишувам повеќе околу темава, не можам и не сакам насила на некого да му долеам памет. Не сме во Америка или Европа, во Македонија сме, па размислете дали е практично губењето време по игри.

@Daniel86

Браво за тоа што си заработил 50 евра за еден ден, свака ти част. Знаеш дека и професорите ми викаа дека нема да успеам у животот?

Не прашуваш “Што направивме ние со игрите?”

Јас те прашувам тебе: Што направи ти со тоа што се пофали дека заработуваш 50 евра дневно? Никако не си право. Кој би рекол дека од Македонија нема некој што заработува од гејминг? Ти си еден класичен македонски стереотип кога е во прашање гејмингот. Ако за тебе играње игри е губење време за мене трчање по топка е губење време. Има луѓе кои едноставно умеат да уживаат во гејмингот, се испразнуваат. А да ти кажам, налет тие 50 евра кога незнаеш за уживање во животот. Имам 17 години и од кантер имам заработено околу 300 евра (оваа година). Ги омаловажуваат тие 300 евра. Мене ми е гајле. Ја тие ги имам добиено уживајки и ми се мотив за ипонатаму да го праам она што сум го правел до сега но подобро.

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Точно така, секој треба да го прави тоа што го исполнува во животот, едноставно да ужива бе па макар да било тоа и бркање покемони ете, или нешто друго.
Јас на пример кога ќе слушнам рибари како се договараат да станат сабајле во 4 или 5 да одат по риба, од прво онака што ми доаѓа на памет е абе овие се лудаци, пошо за мене тоа е незамисливо, ама па од друга страна си викам тие уживаат во тоа , луѓето ги исполнува тоа па зошто да не.
Значи за мене многу работи што не би можел да ги замислам, други луѓе можеби и уживаат во тоа, така да респект за сите, правете тоа што мислите дека е најдобро за вас. :)

6 ноември 2012
2.074
2.235
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Pro
Гледање фудбал и висење по кладилници е трошење време, ама ај...

Он топик, Охрид:

2fa2239779be9b2d4be79c00320dc982.jpg

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.509
3.115
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Од ова што го читам, играта е добра за тинејџери, студенти и невработени. Нема потреба од хејтање, кој може да игра нека игра:) Нема некој бенефит од играње ваква игра ама не гледам и дека има нешто страшно. Освен се разбира ако не забегаш и го посветиш животот на играње.

blackelf

lurker
14 декември 2013
619
546
Од ова што го читам, играта е добра за тинејџери, студенти и невработени. Нема потреба од хејтање, кој може да игра нека игра:) Нема некој бенефит од играње ваква игра ама не гледам и дека има нешто страшно. Освен се разбира ако не забегаш и го посветиш животот на играње.
Играта е премногу добра. Филингот кога ќе фатиш редок поќемон те исполнува. Од многу работи се нема бенефит али нема врска.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Даниел сакаше да долови дека социјалниот аспект секогаш треба да биде пред игрите, ако ова до сега не ви е јасно, ниту еден хипстер/следач на трендови нема да ви помогне. Колку повеќе седиш пред пс, толку си по инфериорен од аспект на социјални вештини, од ова нема бегање, има некои многу ретки исклучоци али тоа е тоа.

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Гледање кантер утакмица е милион пути поголемо трошење време ама ај. А да те издадам дека гледаш "мењам жена", г-динот Драган Вучиќ и се остало срање on a daily basis. Поголемо трошење време од таа патетика НЕМА.
Од сите зла, ова е најмалото - тоа ти пишав. Знаеме дека проблемот е што буљаат, ама ај иди реши го ти на друг начин. Вака барем буљаат и шетаат, некако се социјализираат.
Свесен сум за тоа. Никој не кажува дека можам да го решам. Чисто наведувам до кај сме дојдени кога е потребна игра за да ме изнесе надвор од дома.
Да лоша работа е. Зошто од таквите ситници произлегува целата таа ситуација на незаинтересираност на луѓево за социјализирање во живо и зависноста од технологијата. Полека полека стануваме стока која си ја тераат како што сакаат. Милион побитни работи се случуваат околу тебе, но ти си го имаш смартфонот и кур ти чуе.

920x920.jpg

6 ноември 2012
2.074
2.235
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Pro

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Даниел сакаше да долови дека социјалниот аспект секогаш треба да биде пред игрите, ако ова до сега не ви е јасно, ниту еден хипстер/следач на трендови нема да ви помогне. Колку повеќе седиш пред пс, толку си по инфериорен од аспект на социјални вештини, од ова нема бегање, има некои многу ретки исклучоци али тоа е тоа.

А ако играш игри со другари? Пример седнувате на партија DotA 2, додека се крипа си правите муабет, кој што и како, заебанции кроз игра итн...ова е подобро некогаш него седење на кафе, а и подолго знае да трае.

Значи океј е, не играте, сфативме. Ама како вегетаријанците станувате на темава, мора да се знае дека вашето е подобро. Барем од аспект на гејмер, јас можам да проценам колку и како влијаело врз мене, а и врз сегашниве деца. Вие вашето не знам на што го базирате?

П.с. Дремење пред пс баш ти дава социјални вештини, особено ако дремеш на форуми. Затворените типови во живо овде на форум газат, се изразуваат топ, плус ќе научиш нешто. Ако дремеш на кафе со другари тогаш ќе заостанеш во еден ист круг...али, да не навлегуваме повеќе.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно