Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

ФИНКИ, ФЕИТ, ПМФ или УГД ?

Creed_Bratton

hello world
6 август 2007
285
330
EU
според мене, добар смер за тебе би бил некој од новите смерови на финки, мислам дека има софтверско инженерство насока, разгледај шо предмети се тамо, има доста програмирање.

технички сигурно си поткован сега, но сепак на факс ке запознаеш многу контакти и научиш нови работи шо ке ти се најдат во животот.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.891
roka.mk
Ако веќе имаш познавање од она што го наброја, запиши се на најлесниот колку да имаш диплома.

Мојот совет.

Eva Molotow

hello world
14 април 2008
106
30
Зависи колкава е твојата амбиција. Ако сакаш да можеш да си се наречеш себеси инженер и да имаш познавање од секоја област на информатиката, тогаш оди на факултет. Ако сакаш само да се вработиш, и само со курс лесно ќе најдеш работа.

На факултет се учи многу, но се учи само основата на многу теми.
Јас лично не би се двоумела за дали да одам на факултет или не, знаењето е непроценливо, а и дипломата е голем бонус. :)

P.S. Математика is a must, ако ти е слаба страна и имаш желба да се запишеш на технички факултет, најубаво ти е да седнеш да ја научиш цела средношколска математика што се учи на природно математички смерови пред запишување, многу ќе ти олесни. На факултет нема да имаш време да се навраќаш на основите.

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Ако навистина имаш познавање од она што го наброја , зборам да знаеш да изработиш целосен проектц а не некој задачки . Тогаш запиши приватен колку да имаш диплома и работи си на проекти од дома.

Ако знаеш само да решаваш некои школски задачки тогаш оди на финки.

Eva Molotow

hello world
14 април 2008
106
30
Тешко оној на кого титулата му е амбиција.:)
Ако збориме за титули, титула можеш да стекнеш и да завршиш приватен факултет ти како што предложи, нели? Под инженер не мислев титула "дипломиран инженер по x" туку фигуративна претстава за твоето знаење.
Очигледно не си ја сфатил поентата на постот ако го сфати тоа буквално.
Ако навистина имаш познавање од она што го наброја , зборам да знаеш да изработиш целосен проектц а не некој задачки . Тогаш запиши приватен колку да имаш диплома и работи си на проекти од дома.
Диплома од приватен факултет само ќе ти го деградира CVто. Толку.
Практично искуство е многу поценето.
Ако знаеш само да решаваш некои школски задачки тогаш оди на финки.
И на ФИНКИ се решаваат школски задачки.

Harrabed

user
22 април 2013
1.370
1.542
Зависи колкава е твојата амбиција. Ако сакаш да можеш да си се наречеш себеси инженер и да имаш познавање од секоја област на информатиката, тогаш оди на факултет. Ако сакаш само да се вработиш, и само со курс лесно ќе најдеш работа.

На факултет се учи многу, но се учи само основата на многу теми.
Јас лично не би се двоумела за дали да одам на факултет или не, знаењето е непроценливо, а и дипломата е голем бонус. :)

P.S. Математика is a must, ако ти е слаба страна и имаш желба да се запишеш на технички факултет, најубаво ти е да седнеш да ја научиш цела средношколска математика што се учи на природно математички смерови пред запишување, многу ќе ти олесни. На факултет нема да имаш време да се навраќаш на основите.

Сега еве сега пуштив да се симнуват едно 20+ книги од дискретна математика и калкулус ќе ги исчитам па што сака нека биде.

Де препораки за други книги кој ќе ми дојдат од корист за понатаму(нешто математика или слично) не е битно дали ќе бидат Англиски или Македонски(само на овие 2 јазици ќе ги разберам,)

genius

hello world
6 ноември 2007
361
268
genius's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i3 4150
Storage
Western Digital 1TB EZEX + Western Digital 250GB
RAM
8GB DDR3 Kingston
Video card
Asus HD7750 1GB DDR5
Audio
Samson SR850
Monitor
LG 24' IPS + Samsung 19'
OS
Ubuntu 16.04 + Windows 8.1
Сега еве сега пуштив да се симнуват едно 20+ книги од дискретна математика и калкулус ќе ги исчитам па што сака нека биде.

Де препораки за други книги кој ќе ми дојдат од корист за понатаму(нешто математика или слично) не е битно дали ќе бидат Англиски или Македонски(само на овие 2 јазици ќе ги разберам,)

Не ти требаат 20+ книги, за секој предмет имаш линк на страната на финки и најдоле ти пишува литература. Овие две ќе ти требаат
H.Anton, I.Biven, S.Davis, Calculus Early Transcendentals
Kenneth H. Rosen, DISCRETE MATHEMATICS AND ITS APPLICATIONS, SIXTH EDITION

Harrabed

user
22 април 2013
1.370
1.542
Не ти требаат 20+ книги, за секој предмет имаш линк на страната на финки и најдоле ти пишува литература. Овие две ќе ти требаат
Dobro utre kje gi simnam sega sum na laptop. I use nesto sakam da znam, sto predmeti za matura da odberam za da mozam da odam na finki ili pak so bilo koj mozam da se zapisam?

Za ova mi treba pomos.

Pilsator

lurker
15 мај 2012
531
160
Dobro utre kje gi simnam sega sum na laptop. I use nesto sakam da znam, sto predmeti za matura da odberam za da mozam da odam na finki ili pak so bilo koj mozam da se zapisam?

Za ova mi treba pomos.

Можеш со било кој ама ќе собериш помалку поени. Што да одбереш за максимален број на поени?! Имаш екстерни и имаш интерни предмети за матура. Треба да одбереш два екстерни и два интерни. Екстерни предмети ти се англиски или математика и задолжителен македонски. За максимален број на поени од матура ти треба математика, доволно е основно ниво и македонски. Додека за интерните предмети си малку послободен. Можеш информатика, дигитални системи, програмирање, англиски. Имаш по ПП линк за предмети од страната на ФИНКИ (незнам дали смеам тука да постирам).

brzi

hello world
18 април 2007
217
116
brzi's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k | CM 420 Evo
Motherboard
Asus Z97K
Storage
120GB Kingston HyperX Savage | WD Blue 1TB
PSU
DeepCool DQ750ST 750W
RAM
16GB HyperX Beast 2400MHz
Video card
Sapphire RX480 4GB OC+
Case
Sama Titan
Mouse
Asus ROG G900
Keyboard
CM Storm QuickFire Stealth
Audio
Bose SoundTrue AE2
OS
Win 10
Финки или ФЕИТ, професор Владимир Трајковиќ е незаменлив.

brzi

hello world
18 април 2007
217
116
brzi's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k | CM 420 Evo
Motherboard
Asus Z97K
Storage
120GB Kingston HyperX Savage | WD Blue 1TB
PSU
DeepCool DQ750ST 750W
RAM
16GB HyperX Beast 2400MHz
Video card
Sapphire RX480 4GB OC+
Case
Sama Titan
Mouse
Asus ROG G900
Keyboard
CM Storm QuickFire Stealth
Audio
Bose SoundTrue AE2
OS
Win 10
Алгоритми и структури на податоци, Дистрибуирани компјутерски системи, Мобилни оперативни системи и можеби некој други.

Harrabed

user
22 април 2013
1.370
1.542

Фала многу за книгите.

igor_bef

hello world
21 август 2011
87
83
Скопје
igor_bef's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i7-4790 Processor
Motherboard
Gigabyte GA-Z87-DS3H
Storage
Patriot Blast 240GB + Hitachi Deskstar 7K1000.C 1TB
PSU
Cooler Master M2 620 Silent
RAM
Kingston Hyper Genesis 2x4GB 1600Mhz
Video card
Gigabyte 1050ti OC 4GB
Case
Thermaltake Commander MS-I
Mouse
Bloody v7 + Logitech M210
Keyboard
Logitech K260
Audio
Creative X-Fi Gamer
Monitor
LG 27MP68HM-P
OS
Windows 10 Professional
Друже немој да идеш да студираш информатика по шо тие се две различни работи. ако те интересира дизајн и графика, запиши се на некој таков колеџ или курс за да ја добиеш основата и потоа до тебе е, во зависност од тоа колку ќе се трудиш толку и ќе напредуваш...
Поздрав!

13 ноември 2014
12
2
Ме интересираат отприлика со кои оцени од четирите години и матура може да влезам во државна квота ако матура имам полагано математика ...

ImTheDude

Careful man, there’s a beverage here!
31 октомври 2011
740
1.247
ImTheDude's setup  
Processor & Cooler
i7 11700KF
Motherboard
ROG STRIX Z590-E
Storage
512GB M.2 NVMe™ PCIe® 3.0 SSD + 8TB HDD
PSU
750W 80+ Gold
RAM
2x16GB DDR4
Video card
AMD RX 6900 XT RedDevil
Case
Asus ROG GC35
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Gigabyte K83, Logitech F710, XBox 360
Audio
Focusrite Scarlett 2i2 2nd
Monitor
LG 34" UltraGear OLED WQHD 1440P 240Hz
OS
Win 11
Ако сакаш реално да заработиш од дизајн и графика, запиши се на најлесниот факултет што постои во земјава колку да имаш диплома (и да си ја закачат мама и тато кога ќе бидат стари на ѕид па да се фалат на комшиите и роднините) а во меѓувреме симни туторијали од Lynda и сите останати што ќе ги најдеш по торенти за Illustrator, Photoshop, CSS и учи како што би учел за на факс едно 2 години. Потоа 2 години "стажирај" со тоа што ќе работиш за малку пари од дома, крени сајт - wordpress, joomla било што и нуди услуги за 5 пари. За 4 години има да испечеш занат + ќе имаш диплома од некој Филозофски, Социологија, Педагошки или ватевер, макар било 6.00 просек.

Верувај вака само има леб да видиш во земјава. Со факс ќе имаш диплома и никакво практично знаење, ќе молиш по ВИП, 3ДХ, Сивус и слични пи*дарии да им бидеш слуга за 200 до 500 еура (ова второво за ултра талентирани после 6 години работа).

Дизајн не се учи на школо со тон глупи предмети, губење време со пријавување испити, учење мртва материја, носење кравати и оделца и сл. Оваа земја е далеку од Запад, џабе се преправаме и копираме некои стилови и принципи што владеат таму.

Знам дека нема да послушаш :) ама сети се на постов после 4-5 години. ;)

После 2 и кусур години ова е уште поточно од тогаш кога било кажано. Се согласувам со секој збор. Сите нови со слични прашања ви препорачувам да го прочитате ова уште еднаш :)

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Озбилно, вие што плукате по факултетите тука, успеавте во животот? Еве ја читам темава и смешно ми е, а уствари за плачење сме

Јас на пример на факултет научив полно работи кои ги користам во реални проекти и што не верувам дека ќе се научат без здраво за готово да го разлисташ материјалот. Има цели книги напишано за тие проблематики, не ми е јасно како може некој да го негира факултетот.

Има полно што напишале скрипта и се нарекуваат програмери... А незнаат како работат алгоритми за графови и слично кој се основа за секое интервју во асолна компанија како гугл и слично.

if, else i for секој знае, дури и на медицински факултет ги учат тие работи.

Доста е од тие so called програмери што учат од туторијали

Мој совет е до секого кој го интересира нешто повеќе и реално сака да научи нека се запише на ФИНКИ, нека учи редовно, нека си прави вежби и слично сам и нека ги применува тие работи во реален живот. На финки една тема од предмет ја поминуваме три пати. Еднаш Предавања( Со професор ), еднаш Аудиториски вежби ( Со асистент), еднаш лабораториски вежби - за кој сме оценувани. Океј, некој работи се учат површно, но тоа ти е добра основа ако се заинтересираш за нештата и си речеш дај бе да земам да го пробам нештово да не лежам и да чекам на готово. Ох да и да плукам по државата на крај да гледам да избегам во Америка и да читам јавни ВЦ...

Последна промена:

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.891
roka.mk
Озбилно, вие што плукате по факултетите тука, успеавте во животот? Еве ја читам темава и смешно ми е, а уствари за плачење сме

ДА успеавме, и тек планираме да успеаваме и да ги надминуваме сопствените граници.

Али да не ме сватиш погрешно запишан сум нас на ПМФ и имам дури и положено еден испит Англиски со 9-ка ;)

E

emet_

Гостин
насловот од статијата кажува доволно.
http://it.mk/makedonija-itu-izvestaj/

без разлика каде и да завршиш исто ти се фаќа кога во земјава не постои инфраструктура за сите да можат просперираат. освен диплома, знаење и практична работа на секого му е потребно и нешто повеќе од тоа.

се менаа времињата, не е како порано сите да добијат шанса.

Изменето од модератор:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно