Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

NVME 2TB за околу 5К денари

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
12700F / Arctic Liquid Freezer II 240
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
1TB Firecuda 520 SSD / 500GB Kioxia Exceria SSD / 1TB WD HDD
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
32GB G.Skill Aegis 3200 MHz
Video card
EVGA 3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Modecom Volcano Amirani White
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Cooler Master MK730 Brown Switches
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Не да нема да ти смета.... за 5К кај нас обичен хард диск од 3тб се зима :)
Остај кај нас, кај нас и графичките уште имат цена како во 2020та. За парите ама топ е, обично 100+ евра се 2ТБ во моментот асолните. 40 евра зедов ХДД 2ТБ, така да за 25 евра поќе ССД не е лошо ич.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.132
1.530
Скопје
Да го видев вчера deal-ов, со ова ќе идев.

Последна промена:
  • ми се допаѓа
Реакции: thrw

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Да го видев вчера deal-ов со ова ќе идев.

Ако ми требаше SSD и јас ќе одев со ова. Сепак е многу значаен дел во компјутер. Три или четири илјади денари разлика не се малку. Но за диск на драго срце би ги дал. Само да е посигурна опција. Сум имал главоболија и одамна купувам исклучиво самсунг. Тоа не значи дека други брендови не чинат. Само мене не ми се експериментира.

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Тууу, пред неколку месеци платив 6000 денари за „1 TB“ моделот кај Жирафите, сега ми е криво малку.

Браво за дечките што ги намалуваат цените како што си одат светските трендови.

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Ако ми требаше SSD и јас ќе одев со ова. Сепак е многу значаен дел во компјутер. Три или четири илјади денари разлика не се малку. Но за диск на драго срце би ги дал. Само да е посигурна опција. Сум имал главоболија и одамна купувам исклучиво самсунг. Тоа не значи дека други брендови не чинат. Само мене не ми се експериментира.
Да го видев вчера deal-ов, со ова ќе идев.

108 евра, до кај нас 120 (ако порачваш и други делој не само ССД).

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Да ама порачваш само ССД, 20% од цената ти е на поштарина. Ако земаш поќе работи и се раздели меѓу нив поштарината ќе ти дојди по 2-3 евра од дел.
Да, пак ја имат обновено залихата хахах.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
И јас ги поштувам самсунг, али се имаат опуштено изгледа од многу поштовање. Се имаат исклизано и со 980 Pro 2TB и со 990 Pro моделите.
Така да за ссд со врвни перформанси за системски драјв моментално би идел или со WD Black SN850x или Corsair MP600 Pro XТ, или па во краен случај како поефтина варијанта може Samsung 970 Evo Plus пошто немам лошо слушнато за него.
А ова адатава е идеално за секундарен драјв за игрици и како брз сториџ, да се отарасиме више од ротирачкиве.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
И јас ги поштувам самсунг, али се имаат опуштено изгледа од многу поштовање. Се имаат исклизано и со 980 Pro 2TB и со 990 Pro моделите.
Така да за ссд со врвни перформанси за системски драјв моментално би идел или со WD Black SN850x или Corsair MP600 Pro XТ, или па во краен случај како поефтина варијанта може Samsung 970 Evo Plus пошто немам лошо слушнато за него.
А ова адатава е идеално за секундарен драјв за игрици и како брз сториџ, да се отарасиме више од ротирачкиве.

Ја меркам нешто вакво WD Black SN850x, ама сеуште е скапичко. Додуша цената е ок, сепак е 4ТБ, ама ја сум сиромашен, така да ќе почекам уште некое време пред да се испружам.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Додуша цената е ок, сепак е 4ТБ, ама ја сум сиромашен, така да ќе почекам уште некое време пред да се испружам.
Ај ај, кај и да е ќе стигнат тантиемите од маичките па ќе може да се почне на голема нога да се живее.
2тб сеуште е најисплатлива варијанта, така да зимај 4тб на рати :). И онака веќе плочи со 2+ м2 слота не се реткост, а ако фалат слотови и со PCIE адаптер може да се реши моментот. Ко бонус добиваш редундантност, ако се деси нешто нема сите 4тб да ги изгубиш наеднаш.

Иначе не се безгрешни и WD на поле на буљашки финти, во поефтините модели имаат случка кај што ја имаат заменето меморијата од MLC на QLC без да сменат име на модел или да бидат транспарентни. Истово и Crucial го имаат направено. Адата исто имаат менувано контролер на инфериорен без да кажат или да сменат име на модел.
А после изјавата моја дека "немам лошо слушнато за 970 ево плус" викам да си се фактчекнам, и гледам дека 2021 ќутенката им ги имаат сменето контролерите со инфериорни(наводно во одредени операции бил побрз новиов). При трансфер на големи количини податоци, откако ќе се искористи ќешот со оригиналниот контролер трансферот паѓа на 2/3, а со новиов на 1/3.
Изгледа само Corsair се анѓелчина од споменативе во темава, при промена на мемориите во актуелен модел го имаат сменето името од MP510 на MP510b. Мада може и овие да имаат некој грев, неможев да најдам набрзина, нек се надоврзе некој ако не е така и нив да ги испцуеме ако треба.

Последна промена:

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Ај ај, кај и да е ќе стигнат тантиемите од маичките па ќе може да се почне на голема нога да се живее.
2тб сеуште е најисплатлива варијанта, така да зимај 4тб на рати :). И онака веќе плочи со 2+ м2 слота не се реткост, а ако фалат слотови и со PCIE адаптер може да се реши моментот. Ко бонус добиваш редундантност, ако се деси нешто нема сите 4тб да ги изгубиш наеднаш.

Иначе не се безгрешни и WD на поле на буљашки финти, во поефтините модели имаат случка кај што ја имаат заменето меморијата од MLC на QLC без да сменат име на модел или да бидат транспарентни. Истово и Crucial го имаат направено. Адата исто имаат менувано контролер на инфериорен без да кажат или да сменат име на модел.
А после изјавата моја дека "немам лошо слушнато за 970 ево плус" викам да си се фактчекнам, и гледам дека 2021 ќутенката им ги имаат сменето контролерите со инфериорни(наводно во одредени операции бил побрз новиов). При трансфер на големи количини податоци, откако ќе се искористи ќешот со оригиналниот контролер трансферот паѓа на 2/3, а со новиов на 1/3.
Изгледа само Corsair се анѓелчина, при промена на мемориите во актуелен модел го имаат сменето името од MP510 на MP510b. Мада може и овие да имаат некој грев, неможев да најдам набрзина, нек се надоврзе некој ако не е така и нив да ги испцуеме ако треба.
Лајк.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје

Дали има некој искуство со вакво нешто? Дали се вади full performance и дали ги има некаде во Македонија?
Користам Кингстон А2000 250гб со такво адаптерче, не сум правел споредба со директно на М2, али според спецификациите на ссд-то(2200МБ/1000МБ) изгледа дека нема загуба на перформанси.
Еве тест од моето
Kingston A2000 250GB.png

А еве и сликче од CES за споредба, каде што е прикажан 500ГБ моделот(сигурно директно вклучен на М2) којшто има 1500МБ брзина на запишување

Kingston A2000 500GB.jpg

Од али ми е, незнам овде дали имаат.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Пред неполн месец земав Samsung PM91A1 1TB од CU за 70€, сега е 63. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Паѓаат цените (не е 2ТВ, 1ТВ е) ама мислам дека е добар дил ... https://www.amazon.de/dp/B07MBQPQ62...91552a03ca4a31ab56267dba2904189b51175cc8&th=1
Кај ги наоѓате овие зделки со шипинг до МК? Од милијарди и милијарди производи кои немаат, да најдеш со шипинг не е возможно по случајност.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Амазон носи работи до Македонија? Откога...?
Амазон не, туку другите што продаваат преку амазон. Така е откога се отвори амазон за надворешни продавачи и секој од нив има посебни услови и цени за испорака.
Кај ги наоѓате овие зделки со шипинг до МК? Од милијарди и милијарди производи кои немаат, да најдеш со шипинг не е возможно по случајност.
Има(ше) екстензија што ги филтрира производите според земјата на испорака.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Амазон не, туку другите што продаваат преку амазон. Така е откога се отвори амазон за надворешни продавачи и секој од нив има посебни услови и цени за испорака.
Грешка си, зависи од продукт до продукт. Сум заприметил повеќе пати испраќач да е Амазон и плус да е од нивни дистрибутивен центар.
А тоа што 3rd party sellers праќаат, и тие некогаш не пуштаат до МК, и плус цените кај нив се доста поголеми.
Мислењето е автоматски споено:

Паѓаат цените (не е 2ТВ, 1ТВ е) ама мислам дека е добар дил ... https://www.amazon.de/dp/B07MBQPQ62...91552a03ca4a31ab56267dba2904189b51175cc8&th=1
Добар дил за Германците, за кај нас ете колку ќе излези до дома.
1681977896366.png

shooter

lurker
2 март 2010
656
585
Користам еден сајт, idealo.de , кој е како агрегатор на производи од онлајн продавниците во Германија, и ми излезе таму. За доставата - Така се погодило :)

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Последна промена:

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Супер цена, ама до кај нас вака дава:
Погледнете го атачментот 124994

Плус нашиве нешто тука.
И за гаранција, не дај Боже, истите драми со праќање па примање...Не гледам некој голем бенефит и поента за цела заебанција, особено што и кај нас цените на ССД-ата се паднати и ќе паѓаат уште.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно