Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Најдобар бојлер кај нас

bxxxn

user
11 март 2011
1.659
1.812
Сите проточни бараат посебна инсталација, т.е. во зависност од јачината на грејачот 4 х min 4 mm2, осугурачи 32-40 ампери и пожелно е ФИД склопка.

Во зависност од начинот на вклучување на бојлерот има со

- Хидраучични прекинувачи (пример SIEMENS/Bosch DH серијата, H-хидраулични), овие како што ги опишавте кликаат и за нив е потребен одреден притисок да се вклучат. Знаат да мачат мака во недела кога цело маало пере и

- Електрични прекинувачи (пример SIEMENS/Bosch DE серијата, E-електрични), кои што имаат електроника, работат со помали притисоци и знаат да одржуваат зададена температура

Иако вторите се поекономични и поудобни, мајсторите советуваат да се земе од првите бидејќи речиси и да нема што да се поквари.

Како што пиша @Oktar треба само да се внимава да не се вклучат без вода (пример кога ќе снема вода и надојде воздух) бидејќи тогаш не само што нема што да грејат, туку и нема со што да се ладат и голема е шансата грејачот да прегори.

Инаку тоа што не греел бојлерот, веројатно е од низок притисок. Некогаш помага ако се пушти поголем проток, пример и на туш и на славина на чешма на топло на пример.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Некое решение има ли за бигор што може да се монтира на главен довод дома пример?

bxxxn

user
11 март 2011
1.659
1.812
Некое решение има ли за бигор што може да се монтира на главен довод дома пример?

Тешко ти треба електрофореза, осмоза или да ја третираш хемиски водата. Според мое искуство проточните не страдаат нешто многу од бигор, за разлика од обичните бојлери.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Дали пушташе нова инсталација од табла за него специјално?
Да. На трофазна струја е, искористен е осигурачот од парното на струја претходно кое исто така беше 24кв. Еве слика од осигурачот десно, не беше паднат и си работеше бојлерот.

Атачменти

• 20211214_160519.jpg
    20211214_160519.jpg
    3,2 MB · Прегледи: 68

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Тешко ти треба електрофореза, осмоза или да ја третираш хемиски водата. Според мое искуство проточните не страдаат нешто многу од бигор, за разлика од обичните бојлери.
Со мала проточна чешма за во кујна имавме проблем, се запуши мораше и таа да се чисти, не знам дали проточниве бојлери на сличен начин функционираат.

bxxxn

user
11 март 2011
1.659
1.812
Проточниот на скопска вода 10 години немал таков проблем. Ми објаснуваа некој принцип зошто поради дизајнот на грејачите не се нафаќал бигор. Како не можам да најдам референца не знам колку е точно.

Сепак самото упатство најдобро кажува

Cleaning

Simply wipe the appliance with a damp cloth.
Do not use acidic or abrasive cleaning materials.
Notes: It is normally not necessary to descale the appliance.
However, extremely hard water and the frequent flows of
very hot water can cause the appliance to scale up
. In this
case please contact our after-sales service

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Да. На трофазна струја е, искористен е осигурачот од парното на струја претходно кое исто така беше 24кв. Еве слика од осигурачот десно, не беше паднат и си работеше бојлерот.
Не сум експерт, ама ова десново не е осигурачл туку е заштитна ФИ(Д) (диференцијална) склопка и мислам дека е несоодветна за тоа за што е поставена. Ќе поѓинеш дете!

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Електричаров ми кажуваше како ова е некоја заштита на самиот бојлер. Пред да го ставам проточниот имав обичен, Кончар доста стар меѓутоа по консултација со луѓе што веќе користеле проточен се одлучив за таков, и не жалам, имаш топла вода нон стоп а и бојлерчето е доста мало со реновирање на купатилото го затворив во шкаф и воопшто не се гледа и не зафаќа место.

Искрено со ваков проблем со притисок, нема да си ставам трн во здрава нога.

Инаку и јас имам топла вода кога сакам. Бојлерот е вклучен 24/7 кај мене. Само си надополнува понекогаш кога ќе излади на кратко. Топло е купатилото и во зима.

Едино нема да имам топла вода ако сите од дома патуваме на некое време. Само тогаш исклучувам бојлер.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Според мене, најголема предност на проточниот е просторот. Сега имаш и квадратни акумулациони бољери, ама пак, овие се практично џебни во споредба со се останато, ама па затоа моментот со екстра струја и посебна инсталација е малку трики.
Околу топлата вода и слично, јас лично мислам дека акумулационен нуди подобро бањачко искуство, да, лимитиран си со количината на топла вода, ама па имаш убава конзистентност и градуално ладење на водата како се троши. Кај проточните знае да биде проблематично нагодувањето на температурата, посебно кај постарите и механичките модели, поновите со електроники во нив се далеку подобри од тој аспект. Муабетот земи си механички, ќе се расипе електрониката е класичен мајсторски муабет, игнорајте го.

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Тој што користи проточен или што имал еднаш, не се враќа веќе никогаш на буре бојлер.
"Снага се осеча" :cool:
Тој што не користел, не знае што е "боженствена хубавина". :)

bxxxn

user
11 март 2011
1.659
1.812
Дефинитивно е ФИД склопка и јас сум далеку од експерт, но да прашаш некој што се разбира во струја 500 mA ти е склопката, а вообичаено ставаат 30 mA или поосетлива

Fid-sklopka-ETI-40A-63A-.jpg

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Дефинитивно е ФИД склопка и јас сум далеку од експерт, но да прашаш некој што се разбира во струја 500 mA ти е склопката, а вообичаено ставаат 30 mA или поосетлива

Fid-sklopka-ETI-40A-63A-.jpg
Абе јас сум експерт, само сум многу скромен :D
Затоа и реков дека е несоодветно поставена

Последна промена:

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346

Инаку и јас имам топла вода кога сакам. Бојлерот е вклучен 24/7 кај мене. Само си надополнува понекогаш кога ќе излади на кратко. Топло е купатилото и во зима.

Едино нема да имам топла вода ако сите од дома патуваме на некое време. Само тогаш исклучувам бојлер. Ама имаш и топлински загуби.
Мислењето е автоматски споено:

Не сум експерт, ама ова десново не е осигурачл туку е заштитна ФИ(Д) (диференцијална) склопка и мислам дека е несоодветна за тоа за што е поставена. Ќе поѓинеш дете!
Од што ќе погинам? 2ца електричари ја виделе досега склопкава и рекле дека е добра. Едниот е стар искусен електричар што работел во ЕМО Охрид( ако ја знаеш фабрикава јасно ти е каков гигант е бидена во YU).
На таа склопка претходно беше уклучено парно на струја исто трофазно исто 24кв и се живееше со неа 20 години.
Не ставија нова склопка ради лошо заземјување во зградата ( така ми објанија кога се реновираше станот и бојлерчето го ставија на оваа склопка и буквално функционора исто како ФИД).

Последна промена:

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com

Едино нема да имам топла вода ако сите од дома патуваме на некое време. Само тогаш исклучувам бојлер.

Абе да ако веќе имаш, ставање бољер од 100+ литра кога се вселуваш или веќе мењаш дотраен бојлер ептен нема смисла. Особено откако ќе ги осетиш благодетите на проточен. Ем нема да ти висат 100 до 150 кг. на глава, се ослободува место ем ако некој реши да не се бања една недела нема џабе да грее вода :)

На пример јас живеам претежно сам. Еднаш дневно ќе се истуширам, можда и избричам. Останатите 11 часа и 50 минути нема потреба да ми догрева.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
После користење на проточен бојлер во станов кај мене и неколку месеци во друг стан, не ми паѓа на памет уште еднаш да се враќам на обичен.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
@Скоти ова фид е за проточниот ? Ако да - зошто има закачено нула ?
Појма неам брат не сум електричар:LOL: Само знам ова што го пишав погоре, човекот секако доаѓа утре кај мене во стан па ќе го прашам.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
Појма неам брат не сум електричар:LOL: Само знам ова што го пишав погоре, човекот секако доаѓа утре кај мене во стан па ќе го прашам.
колку што знам (а не многу..) се приклучуваат на 3/PE, значи без нула
провери дали со притискање на "тест" паѓа склопката :)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Абе да ако веќе имаш, ставање бољер од 100+ литра кога се вселуваш или веќе мењаш дотраен бојлер ептен нема смисла. Особено откако ќе ги осетиш благодетите на проточен. Ем нема да ти висат 100 до 150 кг. на глава, се ослободува место ем ако некој реши да не се бања една недела нема џабе да грее вода :)

На пример јас живеам претежно сам. Еднаш дневно ќе се истуширам, можда и избричам. Останатите 11 часа и 50 минути нема потреба да ми догрева.

Кај мене е цело семејство, тинејџери, излегувања, школо итн. Секој ден по некој се бања или тушира. Имам високи таваници 2.80м. Го собира бољерот во ќош на купатило а под него може машина за перење плус уште една над неа за сушење. Баш така и меревме.

Во моментов не гледам никаква потреба од проточен, особено ако притисок знае да зеза.

Ви благодарам за советите. Проточно можда ќе ставам во кујна. А во иднина секако ќе имам во предвид кога че останеме сами со невестата.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
@Скоти ова фид е за проточниот ? Ако да - зошто има закачено нула ?
Затоа што по дизајн така работи ФИ склопката, мора да има и нула. Работата на ФИ склопката е да мери дали целата струја што влегува во системот, излегува во иста количина, т.е. нема течење на струјата во непожелна насока, односно кон заземјувањето. Не сум сигурен дека ова убаво го објаснив... ај вака... струјна клешта, ваљда некој од вас видел, ако ја ставиш околу фаза и нула, ќе добиеш отчитување нула, затоа што стрите се поништуваат, колку влегува толку и излегува и нема забегување. Доколку со струјната клешта ја фатиш само фазата, ќе добиеш отчитување на инструментот, т.е. колку струја влече потрошувачот. Ова со влегува и излегува, не ми се свиѓа како звучи во објаснувањево... али факит.

Од што ќе погинам? 2ца електричари ја виделе досега склопкава и рекле дека е добра. Едниот е стар искусен електричар што работел во ЕМО Охрид( ако ја знаеш фабрикава јасно ти е каков гигант е бидена во YU).
На таа склопка претходно беше уклучено парно на струја исто трофазно исто 24кв и се живееше со неа 20 години.
Не ставија нова склопка ради лошо заземјување во зградата ( така ми објанија кога се реновираше станот и бојлерчето го ставија на оваа склопка и буквално функционора исто како ФИД).

Искрено, муабетов дека е електричар од ЕМО охрид уште повеќе ме упатува да ти кажам, не го слушај, најди некој што екшли разбира, али па и не е убаво врз база на тој податок да речам дека не го бива електричарот.

Зошто ќе погинеш, затоа што ќе се активира склопката кога ќе ти пробие грејач да речеме и водата ќе има директен контакт со струја, со многу струја во случајов, т.е. ќе пробие кон заземјување. Склопкава ќе исклучи тек на 500мА. Тоа е многу. Според најновите стандарди, за купатила и други слични простории каде има влага, читај проводливоста е поголема, се става ФИ склопка од 30мА, а на остатокот од станот/куќата се става 300мА т.е. 0,3А. Твојава е 0,5А... за во санитарен јазол. на бољер. проточен. Склопкава била ок за котел за парно, ама верувај ми дека не е ок за бољер.

Искрено, многу мал трошок е да ја замениш со соодветна, 20-30 евра. Ја на твое место би консултирал и некој малку помодерен електричар, овој твојов можеби уште става денарчиња во "бушони".

Патем, на сликата не видов, ама мислам и дека немаш посебни осигурачи за проточниот и дека ти е директно врзан на тие кај саатот. Исто така проблем.

Едит: Ми текна пример, допри фаза со прст на место каде има ФИ склопка и тоа соодветна, 300мА, ке осетиш мнооооогу мало пецкање, затоа што склопката ќе исклучи чим ќе протечат 300мА во насока која не е кон нулата, а доколку ова го направиш на место каде нема ФИ склопка, ќе чекаш да надмине 16А струјата низ тебе па тек тогаш ќе падне осигурачот. Епа струјата на реакција на ФИ склопката кажува уствари колку ќе те пецне, 500мА не е баш малце ако си гол и мокар. Има склопки на 5мА, ама па тие често зезаат на мали варијации, ама па со нив, ништо нема да осетиш.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Затоа што по дизајн така работи ФИ склопката, мора да има и нула. Работата на ФИ склопката е да мери дали целата струја што влегува во системот, излегува во иста количина, т.е. нема течење на струјата во непожелна насока, односно кон заземјувањето. Не сум сигурен дека ова убаво го објаснив... ај вака... струјна клешта, ваљда некој од вас видел, ако ја ставиш околу фаза и нула, ќе добиеш отчитување нула, затоа што стрите се поништуваат, колку влегува толку и излегува и нема забегување. Доколку со струјната клешта ја фатиш само фазата, ќе добиеш отчитување на инструментот, т.е. колку струја влече потрошувачот. Ова со влегува и излегува, не ми се свиѓа како звучи во објаснувањево... али факит.

Искрено, муабетов дека е електричар од ЕМО охрид уште повеќе ме упатува да ти кажам, не го слушај, најди некој што екшли разбира, али па и не е убаво врз база на тој податок да речам дека не го бива електричарот.

Зошто ќе погинеш, затоа што ќе се активира склопката кога ќе ти пробие грејач да речеме и водата ќе има директен контакт со струја, со многу струја во случајов, т.е. ќе пробие кон заземјување. Склопкава ќе исклучи тек на 500мА. Тоа е многу. Според најновите стандарди, за купатила и други слични простории каде има влага, читај проводливоста е поголема, се става ФИ склопка од 30мА, а на остатокот од станот/куќата се става 300мА т.е. 0,3А. Твојава е 0,5А... за во санитарен јазол. на бољер. проточен. Склопкава била ок за котел за парно, ама верувај ми дека не е ок за бољер.

Искрено, многу мал трошок е да ја замениш со соодветна, 20-30 евра. Ја на твое место би консултирал и некој малку помодерен електричар, овој твојов можеби уште става денарчиња во "бушони".

Патем, на сликата не видов, ама мислам и дека немаш посебни осигурачи за проточниот и дека ти е директно врзан на тие кај саатот. Исто така проблем.
Ќе го прашам утре и ќе пишам. Иначе без врска е муабетот за модерен итн електричар, зашо да видиш што се е поврзано и какви машини кај мене на работа на струја( кој патем тој ги поврзуваше) ќе смениш мислење. Мада оваа склопка ја врза релативно млад електричар кога се реновираше станот.

Примери со струја и пипкање не применувам, рано е за сликање:LOL:

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Ќе го прашам утре и ќе пишам. Иначе без врска е муабетот за модерен итн електричар, зашо да видиш што се е поврзано и какви машини кај мене на работа на струја( кој патем тој ги поврзуваше) ќе смениш мислење. Мада оваа склопка ја врза релативно млад електричар кога се реновираше станот.
Се слагам донекаде за млад и стар, можеби човекот стварно си работи и си прати и затоа и реков дека не е ок што го осудив според тоа дека работел 100 години во ЕМО, ама да бидеме реални, во фабриките/фирмите во социјализмот работеле сите и секакви, пошто таков бил системот, сите морале да се вработени. Има многу мајстори што се тоа само затоа што нема што друго да работат, па ете, ај ќе монтираат чешми, лустери и слично и немам ништо против тоа, ама сепак си треба инжињерски пристап околу дизајн на нештата.

Кратка приказна, фирмата која ја ангажирав кај мене кога реновирав беа стари мајстори, ама несакав они ништо да мислат, имав ангажирано другар кој ми изработи целосна шема на поврзување со математики со се направено по протокол. Нормално дека првите два дена се натегаа они со муабети, кој ти го правел ова, ова нема врска, нема потреба од ова, многу кабли ти се овие, за на крај кога завршија да ми речат, абе знеш уствари шо убаво вака, нас ни дојде се на готово, само требаше да си пратиме по шемите. П.С. Дојде другаров и 3-4 саати им објаснуваше како да ги читаат шемите.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Да бидеме уште пореални ЕМО била фирмиште на подрачјето на цела Југославија. Пошто и татко и на девојка ми е електричар и работи во електродистрибуција во Белград, ми има кажувано за тежината на ЕМО.
Повеќето електричари во ЕМО беа дошколовани во Германија. Човеков во 80-тите местел струја во Бангладеш, Сингапур, Либија и уште неколку земји во Азија. И да, повеќе него би му верувал искрено него на млади кадри во СРМ.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно