Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.154
556
На прочка :) ј/к
Абе ќе стигнат, сега се крисмас празници + нова година и ќе има огромен застој.
Камо среќа сите да закаснат после 90 дена како што се случи годинава со пратки од Февруари,Март да пристигнат дури во Септември,пратките ќе излезат бесплатно.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Камо среќа сите да закаснат после 90 дена како што се случи годинава со пратки од Февруари,Март да пристигнат дури во Септември,пратките ќе излезат бесплатно.

А што ти очекуваш беспари да ги добиеш работите? :)

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.154
556
А што ти очекуваш беспари да ги добиеш работите? :)
Неколку пратки поради задоцнување ми излегоа бесплатно.Ниту отворив приговор туку paypal сам ме извести дека поради губење на пратката ми ги враќа парите за после 2 месеца пратките да стигнат во главната пошта од каде си ги подигнав.Во една прилика и напишав дека спрема информациите од службеничките во пошта еден куп пратки купени во февруари,март одеднаш стигнале после 6 месеци и сите ги имаат подигнато а претходно парите им биле вратени.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Неколку пратки поради задоцнување ми излегоа бесплатно.Ниту отворив приговор туку paypal сам ме извести дека поради губење на пратката ми ги враќа парите за после 2 месеца пратките да стигнат во главната пошта од каде си ги подигнав.Во една прилика и напишав дека спрема информациите од службеничките во пошта еден куп пратки купени во февруари,март одеднаш стигнале после 6 месеци и сите ги имаат подигнато а претходно парите им биле вратени.

Аха, добро затоа после и многу продавници прекинуваат да праќаат во Македонија или едноставно ни ја зголемуваат цената за достава и осигурување. :)

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.154
556
Аха, добро затоа после и многу продавници прекинуваат да праќаат во Македонија или едноставно ни ја зголемуваат цената за достава и осигурување. :)
Но проблемот не е во Македонија туку во транзитните држави од каде се препраќаат пратките кај нас.Кога ќе си го решат тој проблем тогаш сите пратки без задоцнување ќе пристигнуваат кај нас.

teokitan

hello world
11 октомври 2017
174
139

Не е превара, Алиекспрес не вика ќе ти вратиме пари ако никогаш не ти стигнат, вика ќе ти вратиме пари ако не стигнат за 90 дена, бидејќи тоа они го гарантираат.

Excalibur

lurker
18 октомври 2019
965
508
Но проблемот не е во Македонија туку во транзитните држави од каде се препраќаат пратките кај нас.Кога ќе си го решат тој проблем тогаш сите пратки без задоцнување ќе пристигнуваат кај нас.
Тие ќе си го решат проблемот ама тешко дека некој ќе ги убеди цената на шипингот да ја вратат назад.

А трендот на зголемување се повеќе ескалира на Aliexpress. Ebay имаат друг генерален начин да го решат ова. На крај цената на шипингот ќе се стабилизира на некои 25$ како кај Bangood и така ќе остане.

Не сме некој голем пазар да се замараат со нас.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
А трендот на зголемување се повеќе ескалира на Aliexpress.

Се согласувам, веќе за одредени пратки не се ни исплати да доплатиш за Aliexpress Standard Shipping.

Не е превара, Алиекспрес не вика ќе ти вратиме пари ако никогаш не ти стигнат, вика ќе ти вратиме пари ако не стигнат за 90 дена, бидејќи тоа они го гарантираат.

Точно, ама затоа па и константо ја покачуваат цената за достава. Односно, баш тој дел осигурувањето ја поскапува доставата, затоа што пратките не стигаат и ризикот е голем. А да не збориме дека Aliexpress покрива кај продавачите само колку за вредноста што е декларирана пратката, па во последно време ми се случило многу пратки да ја имаат декларирано вистинската вредност. :)

На пример јас имав неколку пратки од Алиекспрес што беа испратени во Март, сите ми стигнаа во Јуни/Јули. Во меѓувреме се договорив со продавачите само да го продолжат рокот за claim. Не е во ред да им се бара повраток на пари за нешто што повечето знаевме дека ќе стигне чим почне да функционира аеродромот.

teokitan

hello world
11 октомври 2017
174
139
Точно, ама затоа па и константо ја покачуваат цената за достава. Односно, баш тој дел осигурувањето ја поскапува доставата, затоа што пратките не стигаат и ризикот е голем

Така е, само што не е нашата пошта воопшто крива за тоа. А тоа за дали да си бараш повраток е лично, некои може и да се плашат дека нема да им стигне или едноставно да сметаат дека не вреди чекањето освен ако е бесплатно.

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
637
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3D & Arctic Liquid Freezer III 420
Motherboard
Asus ROG Strix B550-A Gaming
Storage
Samsung 980 PRO NVME m.2 / Samsung EVO 850 250GB / Toshiba 2TB HDD
PSU
Gigabyte P850GM 850W, 80 PLUS GOLD
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Ajazz AK820 PRO + Pudding Keycaps
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
Benq EX3710Q Mobiuz 165Hz + Dell U2414H 60Hz
OS
Windows 11
Колку иде ДДВ на блиц за апарат од 70$ на пратка од Али? :D
Или можно е и да не ми наплатат ДДВ?

Gappo

hello world
20 јануари 2016
177
242
Здраво, пријатели.

Имам производ нарачано од Германија и моментално на www.posta.com.mk/TrackTrace стои

Од: Skopje2-Paketsko 1000
До: Isporaka
Забелешка: Za Dost./ Ispor.

и вака е цела недела. Не сум добил картонче. Дали треба да чекам некој да ми се јави или да одам кај Железничка да ја подигнам пратката?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Здраво, пријатели.

Имам производ нарачано од Германија и моментално на www.posta.com.mk/TrackTrace стои

Од: Skopje2-Paketsko 1000
До: Isporaka
Забелешка: Za Dost./ Ispor.

и вака е цела недела. Не сум добил картонче. Дали треба да чекам некој да ми се јави или да одам кај Железничка да ја подигнам пратката?
Иди одма да. Најверојатно имаш царина да платиш. Не ги носат периодов пошто неможе да ти наплатат одкако ја затворија на Трифун банката. А картончето или залутало негде или ти го снемало од сандуче и сл. (инаку треба да ти стигне зелено картонче).

Мене пример ми стигна картончето 2-3 недели од како ја подигнав пратката. Пази само ќе мора да трчараш по банки за да ја платиш уплатницата (биди си спремен) пошто неможеш во пошта ..

ова е на железничка од страна (пакетско одделение) не напред кај шалтерите главното.

Gappo

hello world
20 јануари 2016
177
242
Иди одма да. Најверојатно имаш царина да платиш. Не ги носат периодов пошто неможе да ти наплатат одкако ја затворија на Трифун банката. А картончето или залутало негде или ти го снемало од сандуче и сл. (инаку треба да ти стигне зелено картонче).

Мене пример ми стигна картончето 2-3 недели од како ја подигнав пратката. Пази само ќе мора да трчараш по банки за да ја платиш уплатницата (биди си спремен) пошто неможеш во пошта ..

ова е на железничка од страна (пакетско одделение) не напред кај шалтерите главното.

Фала за одговорот. Ќе тркнам до таму ондак.

CreativePro

read-only
20 октомври 2019
5
16
Нарачувам суплементи од iherb и од vitacost околу еднаш месечно. Се држам до 90$ и до 1кг со пратките.

Најновата нарачка ми е 800гр, 69$. Ми доаѓа од царина 18% ддв, околу 650ден, и некои чудни додатни трошоци за поштата од 450ден.

Интересното е што не е ова прв пат, за пратка близу 90$ (4600ден) ми имаат наплатено 1500ден (850ден ддв и 650ден додатно, со објаснување дека тоа е од царината што го отвориле пакетот).

Дали е ова стандардна пракса? Од поштата(Ѓорче) да кажуваат додатни трошоци иако во законот стои до 90 евра само 18% ддв треба да се плати.Вака му доаѓа ко и царина да плаќаш покрај ддв-то, а ти кажува ослободено е од царина.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Нарачувам суплементи од iherb и од vitacost околу еднаш месечно. Се држам до 90$ и до 1кг со пратките.

Најновата нарачка ми е 800гр, 69$. Ми доаѓа од царина 18% ддв, околу 650ден, и некои чудни додатни трошоци за поштата од 450ден.

Интересното е што не е ова прв пат, за пратка близу 90$ (4600ден) ми имаат наплатено 1500ден (850ден ддв и 650ден додатно, со објаснување дека тоа е од царината што го отвориле пакетот).

Дали е ова стандардна пракса? Од поштата(Ѓорче) да кажуваат додатни трошоци иако во законот стои до 90 евра само 18% ддв треба да се плати.Вака му доаѓа ко и царина да плаќаш покрај ддв-то, а ти кажува ослободено е од царина.
наплаќаат секогаш царински преглед, ама кај мене секгаш било во граници од 100-200 денари .. ова со 450/650 ми изглеа малце превисоко. Ова 100-200 денари е за разни вредности и габарити на пратки.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

emmdee

hello world
2 ноември 2019
55
14
Zdravo na site

So godini naracuvav knigi od amazon i mi stignuvaa preku obicna posta no poradi situacijava so korna najevtinata opcija za shipping bese trgnata. Sega ja vratija no otkako naracav nova kniga od kaj niv vidov deka taa ke mi e pratena preku UPS, t.e. UPS Worldwide Saver.

Dali ima nekoj iskustvo so ova? Ednas mi stigna naracka preku UPS ama morav prvo do Fersped da se raspravam (moralo sam da sredis toa rabota, za razlika od TNT ne mozat oni se da ti zavrsat rabota) za spedicija pa posle ke morav dur do ilinden kaj nekoi inTime kadesto se dur do Ilinden. Dali povtorno ke treba da se zamaram i da se macam ili mozno e pred vrata da mi ja donesat pratkata?

Blagodaram odnapred za odgovorite

Freaken

Баниран/a
6 декември 2017
51
57
Zdravo na site

So godini naracuvav knigi od amazon i mi stignuvaa preku obicna posta no poradi situacijava so korna najevtinata opcija za shipping bese trgnata. Sega ja vratija no otkako naracav nova kniga od kaj niv vidov deka taa ke mi e pratena preku UPS, t.e. UPS Worldwide Saver.

Dali ima nekoj iskustvo so ova? Ednas mi stigna naracka preku UPS ama morav prvo do Fersped da se raspravam (moralo sam da sredis toa rabota, za razlika od TNT ne mozat oni se da ti zavrsat rabota) za spedicija pa posle ke morav dur do ilinden kaj nekoi inTime kadesto se dur do Ilinden. Dali povtorno ke treba da se zamaram i da se macam ili mozno e pred vrata da mi ja donesat pratkata?

Blagodaram odnapred za odgovorite
Ако имаат број може да те исконтактираат и да ти ја донесат али чисто сумљам.

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
637
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
OS
Windows 11
За кој апарат е блицот? Сподели некое искуство ако решиш да го нарачаш.

За канон 6д друже. Macro ring flash, не е ттл, али читав ривју-а дека за тие пари е океј блицчето.
Godox ML-150.
Го наручав иначе. Ги замолив да го проверат пред да го пратату случај да не е нешто зезнат па да не чекам за џабе. Ми рекоа дека е океј и ми го пратија па ќе видимо што ќе стигне ваљда месецов.

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
637
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
OS
Windows 11
Ја сум од село, и поштарот ми ги носи праткете до дома, без разлика големи или мали...
Последниве две-три пратки ми ги остава на надворешната врата од двор, и една пратка ми ја има кучето искинато, среќа стварчето што ми требаше беше у пакетче па не беше оштетено.
Никако немам како да отидем до пошта и да им речем, пошто ја дур дојдем дома од работа они затвораат, а ако се јавим не знам дали ќе знаат кој сум.
Тешко било многу да се напрае уште десет чекори и да му ја даде пратката на дедо ми како до сега, брееј... :mad:

A12209

read-only
27 декември 2020
14
8

Pratkite se oslobodeni do 22€, se nad 22€ plakjas DDV bez carina. Toa sto kje ti pomine nekoja pogolema pratka ne znaci deka ne trebalo da platis tuku na vraboteniot mu se spielo toj den.

Imase pred nekoe vreme deka se osloboduvaat od carina pratki do 90€, no na stranata uste stoi 45€.

Povekjeto prodavaci pratkite gi oznacuvaat so mnogu mala vrednost bas od ovie pricini, taka da se zavisi od goleminata na paketot i dali na carinarskiot rabotnik kje mu fati oko vasiot paket.

CreativePro

read-only
20 октомври 2019
5
16
Pratkite se oslobodeni do 22€, se nad 22€ plakjas DDV bez carina. Toa sto kje ti pomine nekoja pogolema pratka ne znaci deka ne trebalo da platis tuku na vraboteniot mu se spielo toj den.

Imase pred nekoe vreme deka se osloboduvaat od carina pratki do 90€, no na stranata uste stoi 45€.

Povekjeto prodavaci pratkite gi oznacuvaat so mnogu mala vrednost bas od ovie pricini, taka da se zavisi od goleminata na paketot i dali na carinarskiot rabotnik kje mu fati oko vasiot paket.

Никој не се буни тука за ддв-то, се бунам за безвезе додатните трошоци. Конкретно кај мене 300ден додатно за што го отвориле пакетот(немој молимте отварање пакет, тешката работа), и уште 100-тина денари за бог знае што уште.

Ваков рекет поминува само во ваква тунгузија ко нашава. Ако не, бар овозможи квалитетни производи да пазарам во државава. Царина е изум за протекција на домашните производи од надворешна конкуренција. Но во ситуација кога државата и тоа малку што го произведува не вреди за пет пари, царина и особено додатните трошоци за отварање на пакет е чисто прелевање на пари од продуктивни раце во паразитски раце.

Excalibur

lurker
18 октомври 2019
965
508
Никој не се буни тука за ддв-то, се бунам за безвезе додатните трошоци. Конкретно кај мене 300ден додатно за што го отвориле пакетот(немој молимте отварање пакет, тешката работа), и уште 100-тина денари за бог знае што уште.

Ваков рекет поминува само во ваква тунгузија ко нашава. Ако не, бар овозможи квалитетни производи да пазарам во државава. Царина е изум за протекција на домашните производи од надворешна конкуренција. Но во ситуација кога државата и тоа малку што го произведува не вреди за пет пари, царина и особено додатните трошоци за отварање на пакет е чисто прелевање на пари од продуктивни раце во паразитски раце.
Има квалитетни производи кај нас. Имаш свински врат, плешка, бут, пафлак.

Ти друже сакаш со Herbalife да се храниш. Епа кошта, треба да се провери, да се исече трака, да се залепи нова, да не го истурат прашокот. Да се спремат документи. Нема џабе.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно