Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
прво пази да не се зезнеш работно време (до 15:00 беа ако не се лажам) .. царина ти е кај стариот терминал не кај новиот, значи си идеш стандард на аеродром и на кружниот тераш по стариот пат назад до стариот терминал имаш бесплатен паркинг на улица таму.

се надевам не ти спомнаа дека ги остаиле на Карго дур трае царинска постапка? пошто ако да ќе ти наплатат тие 1200 мкд (ако не смениле цена) .. одма се до царина таму. С*ањето е што на царина неможеш (бар порано) да им платиш директ, туку треба да идеш назад до новиот терминал пошта да уплатиш ..
,Ми дадоа бројче од дхл утре ќе се јавам. Значи на кржниот му доаѓа на вториот излез ова. Баш ти фала ќе пробам вториот па третиот мислам дека е за враќање на автопат.

Тоа за плаќање знам, ај со кола сум а ако ме е ептен далеку може и пешки да шпартам. Ако не се снајдам ќе прашам некој.

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.803
youtu.be
Не мора да одиш до кружниот па да се враќаш, едноставно исклучи се на излезот за стариот терминал (првиот излез), и веднаш си таму.
Земи си појќе парички.
Бедни ајдучишта.

Последна промена:

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
,Ми дадоа бројче од дхл утре ќе се јавам. Значи на кржниот му доаѓа на вториот излез ова. Баш ти фала ќе пробам вториот па третиот мислам дека е за враќање на автопат.

Тоа за плаќање знам, ај со кола сум а ако ме е ептен далеку може и пешки да шпартам. Ако не се снајдам ќе прашам некој.
на вториот да, пред последно пред за назад да тргнеш накај скопје нели, се гледа стариот терминал, 300-400 метри е право уличе натака иде нама кај да залуташ .. за пешки ќе се прошеташ салам, наваму натаму, а не пешки па кај новиот терминал ќе мора да платиш паркинг коа ќе идеш пошта.
На каргото ако памтам добро можеше да се плати со картица на лице место. Ако ти ја оставиле таму на откуп, пошто царина незнам дал ги чуваат.

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.803
youtu.be
Зависи од која страна идеш, ако е од патот преку индустриска зона тогаш е вториот, ако идеш преку петровец тогаш првиот. :)

@ARMac
Screenshot from 2020-06-22 23-25-22.png

Последна промена:

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
@krema беше во право. Цехот:
1197 ден. во ТАВ
475 ден. Царина (и данок)
2х80 ден. Патарина
Дизелот не го рачунам ајде.
Сума сумарум ~1800 ден. за нарачка од 60 евра. Лопови.

Еве точни информации како се завршува работа со слики, без шпедитер. Ова важи и за поголеми нарачки да не одите со шпедитер кој наплаќа ~50 evra.

Прво и основно се оди порано (пред 11 отприлика, после гужва фаќа).

Прво се оди до зградата на ТАВ. на кружниот тек првиот излез е за новите терминали, тој го скокате на вториот искачате. Следува уште еден кружен, пак не на првиот неко вториот, тој што доаѓа скроз лево кога влагате. Шибате право додека од десна страна не ја видите плавата зграда на ТАВ. Тука паркирате.

Значи

carina.jpg

Зградата е оваа

carina 4.jpg

Влагате кај белата кола, не кај лентите. Тука на шалтер лична карта и чекате документ. Со документот назад во кола или пешки до сивата зграда на полицијата што ја поминувате на доаѓање. Не е многу далеку за пешки, ама пошто врнеше...

Ова е таа зграда, сива по боја

carina 3.jpg

Од клупата фаќате по крајче до последната врата, тоа е царина (другите се полиција и незнам што). Таму влагате со листот од ТАВ, чекате да ја оциранат пратката и царината се плаќа таму на самиот шалтер исклучиво со картица (ќеш не примаат). Во зависност од гужвата ова трае 20-40 минути. Со фискална во рака и уште еден лист се враќате во плавата ТАВ зграда на истиот шалтер. Таму си плаќате ТАВ-арина и ви даваат трет лист со кој конечно излегувате, влегувате низ лентите и возачот на виљушкар иде ви ја дава пратката. Си одите дома.

Да се запомни.
1. Ќеш не прима никој
2. Лична карта обавезно
3. Трансакцијата од банка на телефон спремна, треба да се прати скриншот на мејлот кој е истакнат таму (зависи кај кој цариник)

И од царина се толку фини што имаат и постерче како сам да завршиш работа, што иронично е таму поставен па секако ќе одиш.

carina 2.jpg

ЕДИТ
Кога влегов во лентите, имаше еден дечко таму за да го види листот и да ми ја донесе пратката. Типот упали виљушкар и со него ми донесе вреќичка од 400 грама. Цар, незгодно ми беше да снимам (а можда и несмеам), ама сигурно ќе беше вирал видео.

Последна промена:

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.042
1.098
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
И мене денес ми стаса известување од ДХЛ, исто пратка пратена преку skynet, само од англија.

"Доколку постпката ја спроведувата индивидуално е 1000,00 мкд за ДХЛ +давачките према државата
Доколку пак постпката ја спроведувате со ДХЛ 1593,00 мкд за ДХЛ +давачките према државата"

Видов дека не се исплати сам да бркам работа, колку време и живци и пари за дизел плус патарини ќе изгубам за да заштедам некои си 600 денара.
Да заврши деновиве целово ова, ќе ви пишам колку вкупно трошок ми испадна на пратка од 57 евра.

Инаку нарачкава е алат за велосипеди од chainreactioncycles, на чекаут никаде немаше спомнато дхл или сл, и претходно имав нарачувано од таму и со royal mail праќаа. Доплатив 2 евра демек за тракинг бројче и побрзо да ја пратат, ама испадна дека ја пуштиле преку skynet, а тие па преку ДХЛ. Дали тоа им е сега стандард шема за интернационални пратки, или поради коронава така се приморани незнам.

Од друга страна, знае ли некој што им значи ова на нашиве? 10 дена веќе е во пошта, работат ли овие воопшто?
post.png

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
И мене денес ми стаса известување од ДХЛ, исто пратка пратена преку skynet, само од англија.

"Доколку постпката ја спроведувата индивидуално е 1000,00 мкд за ДХЛ +давачките према државата
Доколку пак постпката ја спроведувате со ДХЛ 1593,00 мкд за ДХЛ +давачките према државата"

Видов дека не се исплати сам да бркам работа, колку време и живци и пари за дизел плус патарини ќе изгубам за да заштедам некои си 600 денара.
Да заврши деновиве целово ова, ќе ви пишам колку вкупно трошок ми испадна на пратка од 57 евра.

Инаку нарачкава е алат за велосипеди од chainreactioncycles, на чекаут никаде немаше спомнато дхл или сл, и претходно имав нарачувано од таму и со royal mail праќаа. Доплатив 2 евра демек за тракинг бројче и побрзо да ја пратат, ама испадна дека ја пуштиле преку skynet, а тие па преку ДХЛ. Дали тоа им е сега стандард шема за интернационални пратки, или поради коронава така се приморани незнам.

Од друга страна, знае ли некој што им значи ова на нашиве? 10 дена веќе е во пошта, работат ли овие воопшто?
Погледнете го атачментот 88965

Овие се заспани јас игубив надеж.

Иначе горната пратка е DHL Express ака македонска брза пошта, не е класик DHL. Се работи за течност за електронски цигари 4х100мл (бази) јас мислев за никотинот да не прават проблем ама и објаснив на тетката за сопствена потреба ми е, поскапо е кај нас и ја пушти.

Steam.

user
31 мај 2011
1.082
999
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5700X3D w/ Arctic Freezer 36
Motherboard
ASUS TUF B550M-PLUS
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2 + WD SN770 1TB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF
Case
CoolerMaster MasterBox NR600
Mouse
LAMZU Atlantis Mini Pro
Keyboard
LEOBOG A75
Audio
JCally JM20 MAX w/ AKG K371
Monitor
AOC Q27G4ZR + BenQ EX240N
OS
Windows 11

Уживај, кај мене ја вратија од што не им се носеше а не била кај тие на шалтер пратката(чаир пошта), и еве ја, пишува Ne pobaral сега.

Има опција кај нас да се рента P.O box ко во нормалниот свет? Поштиве ни се бескорисни, бар на железничка во сандаче некое нека ја фрлат пратката и да си одам јас да си ја земам кога сакам.

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.042
1.098
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Која пошта е скопје2 тогаш да идам да си ја пробам среќата?

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.803
youtu.be
Туторијал си направил. :)

Типот упали виљушкар и со него ми донесе вреќичка од 400 грама. Цар, незгодно ми беше да снимам (а можда и несмеам), ама сигурно ќе беше вирал видео.
Затоа и нивните трошоци се големи, ајдуци.

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.042
1.098
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Добив одговор за севкупна цена, барем се брзи ако ништо друго :D
1593 denari DHL usluga + 638 denari uvozni davacki

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Добив одговор за севкупна цена, барем се брзи ако ништо друго :D
1593 denari DHL usluga + 638 denari uvozni davacki

Некој погоре имаше пишано дека ако речеш дека ја одбиваш пратката, ти ги намалуваат и тие 1539 денари на 400-500. Лично немам пробано.

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.042
1.098
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Некој погоре имаше пишано дека ако речеш дека ја одбиваш пратката, ти ги намалуваат и тие 1539 денари на 400-500. Лично немам пробано.
Хаха незнам за таа опција, ако некад стаса нешто што не ми треба толку итно може и да се проба.

Инаку во домашни вести, претрчав до пошта да видам што се случува со пратката, испадна поштарот за мојот реон отишол во пензија и сега немаат никого за разнасање пошта. Комедии сме.

triki123

Баниран/a
4 мај 2019
85
65
м
Инаку за праткава што ти е во остаток, мене ова ми се случи минатото лето. Исто главеше 10 дена и пошто идев на пат, отидов да си ја пробам среќата. моќеби значи дека немаш поштар што ја земал пратката да ја раздужи, мене тогаш ми кажаа дека поштарот што бил задужен за мој реон бил на одмор. Ќе треба директ да влезеш позади кај поштарите, од страната на неотел. и да бидеш екстра фин за да ти ја бараат по нераздужени пратки :) Евентуално ќе ти ја најдат :) јас чекав 20 минути негде, у меѓувреме помеѓу нив се расправаа кој што му било работа и кој си ја работел работата :) скоро па и ко од сцена од тетовирање беше. ама не ја чекај, иди и ќе ја земеш.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.921
8.414

И јас имам исто нарачка од chainreactioncycles истотака испратена преку Skynet, од Англија, само со Стандард Шипинг, не Priority или Express. Како и да е очекувам и мене да ме повикаат од ДХЛ. па добро е да се знае што ме чека. Ах златен Royal Mail..

123456

poweruser
12 април 2013
2.071
1.596
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia
Хаха незнам за таа опција, ако некад стаса нешто што не ми треба толку итно може и да се проба.

Инаку во домашни вести, претрчав до пошта да видам што се случува со пратката, испадна поштарот за мојот реон отишол во пензија и сега немаат никого за разнасање пошта. Комедии сме.

па ако одело све преку ДХЛ зошто чекаш наши поштари да ти достават нели треба ДХЛ да ти ја достави кога све си платил кај нив?

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.042
1.098
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
па ако одело све преку ДХЛ зошто чекаш наши поштари да ти достават нели треба ДХЛ да ти ја достави кога све си платил кај нив?
За друга пратка од кина е ова со нашата пошта.ѓ
Во ист пост пишав и за двете пратки, затоа изгледа си се збунил неш :D

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Нели пратка од 90евра си ослободен од царина, како тоа сеа пратка од 60евра си платил и царина @ARMac ?
Прагот за ослободување од царина за мали пратки се подига на 90 евра од 1 јануари 2020
према сумата што платил ~450 ваљда само данок си платил, пошто тоа важи ко што беше порано над 22 еура. И сеа заебаното е што му дошло на тав авионски, па ко што гледаш тав карго 1200 мкд од ракав одма лапаат, плус наваму натаму. А ради данокот е задржана на царина.

Страње е постапката таму у секој случај, јас имав случај и кога се докажав дека немам давачки да плаќам царина и данок (пошто РМА производ ми пратја). И не платив данок нит царина, ама тав карго си лапнаа пак 1200 мкд за лежарина со самото тоа што беше задржана за преглед ..

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Нели пратка од 90евра си ослободен од царина, како тоа сеа пратка од 60евра си платил и царина @ARMac ?
Прагот за ослободување од царина за мали пратки се подига на 90 евра од 1 јануари 2020

Данок си се наплаќа. Како што кажа @VerGer задржана е на царина и тогаш веќе знаеш дека мора да платиш. Мене ми ја оданочиа ваљда 15% од 3000 и нешто денари, ја фрлив фактурата незнам точно.

Е да, ако не сакаш да платиш ми рекоа после 22 дена ја запленуваат или уништуваат. Не слушнав дека се враќа на праќачот во кој случај би добил refund

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Данок си се наплаќа. Како што кажа @VerGer задржана е на царина и тогаш веќе знаеш дека мора да платиш. Мене ми ја оданочиа ваљда 15% од 3000 и нешто денари, ја фрлив фактурата незнам точно.

Е да, ако не сакаш да платиш ми рекоа после 22 дена ја запленуваат или уништуваат. Не слушнав дека се враќа на праќачот во кој случај би добил refund
тоа е хаос, они се ко магацин само немаат врска со куририве, поштиве им ги даваат на закуп и без да им плати некој откупнината не даваат ништо назад. И да ја вратиш ако сакаш мораш да им ја платиш откупнината. Јас кога им зборев ми рекоа буни си се кој ти пратил нек ти дадат они пари назад.

Mr.Jack

lurker
9 февруари 2008
761
503
Порачав книга од BookDepository и ја пратија пред повеќе од 30 дена, а сеуште не стаса. Не се препорачани тие пратки колку што знам. Ми ги вратија парите. Да порачувам од друг сајт или пак да пробам од истиот?

Да не имате предлог друг за порачување книги

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Порачав книга од BookDepository и ја пратија пред повеќе од 30 дена, а сеуште не стаса. Не се препорачани тие пратки колку што знам. Ми ги вратија парите. Да порачувам од друг сајт или пак да пробам од истиот?

Да не имате предлог друг за порачување книги
се дешава, јас еве сега проверив од 27 нарачки кај нив, 2 само не ми стигнале. Првата ми ја препратија, а втората сега во коронава ми ја рефундираа место да ја препратат. Интересно па пред последнава што не ми стигна, 2 дена пред неа нарачани други 2 ми стигнаа со стандард време достава во Април.

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Имам околу 20 пратки на сите пишува Arrive at destination country, сите се над 120дена. Вреди да се јавувам и да ги барам во пошта? Ми дадоа број 02-310-5222.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно