Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Тоа за инстаграм одамна се знае. Затоа "влијателните" а.к.а инфлуенцери мора да имаат ајфон под дефолт.

Испратено од LYA-L09 преку IT.mk форум апликација

Супер што се знае дека е тиње најпопуларната социјална мрежа во моментот во зависност од Андроид до Андроид телефон.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Супер што се знае дека е тиње најпопуларната социјална мрежа во моментот во зависност од Андроид до Андроид телефон.

Не може една, 2, па ни 3 апликации да ги покријат недостатоците и лимитациите на IOS за мене лично, да не збориме за 2/3 + кликови на повеќето команди. Ама на крај се се сведува на тоа какви телефони имаат твоето друштво и опкружување, IOS + IOS работи и комуницира подобро него IOS + android.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Не може една, 2, па ни 3 апликации да ги покријат недостатоците и лимитациите на IOS за мене лично, да не збориме за 2/3 + кликови на повеќето команди. Ама на крај се се сведува на тоа какви телефони имаат твоето друштво и опкружување, IOS + IOS работи и комуницира подобро него IOS + android.

Мислам дека добро те опишува видеото на крај, спомнува дечкото дека кај Android имаш слобода и сатисфакција од твоите избори - пример си одбрал телефон со добра камера и сликите се потоа добри заради твојот избор. Ама смешно е сите инфлуенсери да носат ајфони заради една банална, а сепак важна причина.

Јбг, 3 телефони наспроти 1000 телефони не е мала работа за оптимизација.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Мислам дека добро те опишува видеото на крај, спомнува дечкото дека кај Android имаш слобода и сатисфакција од твоите избори - пример си одбрал телефон со добра камера и сликите се потоа добри заради твојот избор. Ама смешно е сите инфлуенсери да носат ајфони заради една банална, а сепак важна причина.

Јбг, 3 телефони наспроти 1000 телефони не е мала работа за оптимизација.

Па на инфлуенсерите на некој начин животот им зависи од социјaлни мрежи, очекувано е, а и повеќето се од USA каде што Apple се апсолутни лидери. Јас сум кажал дека иПхоне е хардверски монструм, далеку далеку над она што беше Apple некогаш, ама софтверот е ептен гњаважа. Иначе нема збор дека инста работи боље на iOS, тоа мислам дека никој не го негира. Се зависи од приоритети, затоа и направив прашалник за купување на телефон, нема еден универзално најдобар уред за сите.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак

Иако е долго, вреди да се изгледа. Ова е тоа што постојано се збори на темава, единствен кој пробал тука е @psyside да се свичне...

Престанав да гледам коа кажа дека сликање на слика се снимало два пати, еднаш у гугл фотос, еднаш у самсунг галеријата и му фаќало дупло место на телефонот.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Престанав да гледам коа кажа дека сликање на слика се снимало два пати, еднаш у гугл фотос, еднаш у самсунг галеријата и му фаќало дупло место на телефонот.

Луѓето уште не ја знаат моќта на Photos, убедливо најдобра апликација на Google, masterpiece.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Ја ги користам и двете и не ми се дуплира магично меморијата зафатена у телефонот. Сликата се снима физички на СД картичката еднаш, во ДЦИМ фолдер таму негде.

После тоа ГАЛЕРИЈА и ГУГЛ ФОТОС се само апликации кои го скенираат физичкиот медиум и ти ги листаат сите фотографии.

Гугл фотос има опција (ако ја вклучиш) и да ти ги бекапира онлајн, бесплатно unlimited простор ти дава за 1080п квалитет (поголемите резолуции ти ги resize-ува) и плус има некој алгоритам шо ти дава препораки (ако ја вклучиш таа опција) за да ти ги чисти сликите од скринови и други небитни слики.

И тон други опции нормално ама поентата е дека не се снима два пати сликата никаде. И тоа не е нешто за шо има опции туку едноставно не работи така и овој на видеово само тресе.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ја ги користам и двете и не ми се дуплира магично меморијата зафатена у телефонот. Сликата се снима физички на СД картичката еднаш, во ДЦИМ фолдер таму негде.

После тоа ГАЛЕРИЈА и ГУГЛ ФОТОС се само апликации кои го скенираат физичкиот медиум и ти ги листаат сите фотографии.

Гугл фотос има опција (ако ја вклучиш) и да ти ги бекапира онлајн, бесплатно unlimited простор ти дава за 1080п квалитет (поголемите резолуции ти ги resize-ува) и плус има некој алгоритам шо ти дава препораки (ако ја вклучиш таа опција) за да ти ги чисти сликите од скринови и други небитни слики.

И тон други опции нормално ама поентата е дека не се снима два пати сликата никаде. И тоа не е нешто за шо има опции туку едноставно не работи така и овој на видеово само тресе.

MKBHD 2, мада овој е подобар од него. Тој неписмениот основни функции на уреди не знае, ама најбољи бил.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
И тој и тој се лифестајл блогери. У смисла си кажуваат колку знаат и прават само фенси видеа. Ако сакаш добри информации најдобар е Michael Josh ваљда.

View: https://www.youtube.com/watch?v=y7smHPcpNDo

EDIT: Исто така ако сакате APPLE јутубери шо се објективни - SNAZZY LABS е закон. Ако сакате за линукс и општо сервери, како и детални PC експерти - LEVEL 1 TECH се најдобри.

Ако сакате добро инфо, со понекоја грешка и многу спонзорирани срања, но сепак забавни пред се - Linus Tech Tips.

Ако сакате ептен детални ривјуа на мејнстрим PC хардвер - Gamers Nexus.

Ако сакате мешавина од Gamers Nexus и LTT - Hardware Unboxed се тоа. Ептен се to the point, детални ривјуа имаат, ама не го тупат толку колку Gamers Nexus.

За телефони конкретно Mr. Mobile е добар ама премногу е posh, Michael Josh е топ... други не ми паѓаат на памет конкретно.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
И тој и тој се лифестајл блогери. У смисла си кажуваат колку знаат и прават само фенси видеа. Ако сакаш добри информации најдобар е Michael Josh ваљда.

View: https://www.youtube.com/watch?v=y7smHPcpNDo

Најдобар е Techtablets, за Андреј од Anandtech не вреди да се зборува, бог.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Не го знам Techtablets ќе го проверам. Иначе анандтек се слагам. Исто и бабава шо прави рецензии на лаптопи е многу детална.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096

Не знам што збориш и зашто те лајкаат, човекот си кажа дека сака да слика и да зачувува само на GOOGLE PHOTOS во cloud, со цел да не му зафаќа физички место на телефонот. Телефонот му ги зачувува во Samsung Gallery дополнително на телефон, што му прави проблем.

Знаеш, нешто што е решено со унифицирана галерија на iPhone, сакаш физички или iCloud, завршена работа.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Не знам што збориш и зашто те лајкаат, човекот си кажа дека сака да слика и да зачувува само на GOOGLE PHOTOS во cloud, со цел да не му зафаќа физички место на телефонот. Телефонот му ги зачувува во Samsung Gallery дополнително на телефон, што му прави проблем.

Знаеш, нешто што е решено со унифицирана галерија на iPhone, сакаш физички или iCloud, завршена работа.

Значи човекот кажа дека му ги снимало во двете места, Галери и Фотос. Прво и основно сликите не се снимаат во галери туку во меморијата на телефонот. Ај да кажеме грешка се изразил, гугл фотос нема опција автоматски да ти ги брише сликите шо се аплоадирани на клаудот.

И во двата случаи не ми е јасно човекот шо сака, ама збори за нешто шо не е ко што го кажува, не го истражил доволно а го наведува како маана.

Плус му фалат детали. Дали користи free или платена верзија на google photos. Пошо фри верзијата е малце покомплицирано ко шо кажав не ти ги зачувува сликите во оригинален формат на клаудот. iCloud колку шо знам исто не е бесплатно за unlimited сториџ. Напротив, се плаќа за одреден капацитет.

Исто така ако сакаш да мериш иста ситуација на iPhone треба да видиш како е со Google Photos апликацијата на iPhone. Дали и таму снима „во галеријата“ и во „google photos“ коа ќе сликаш или само во едното хахах.

Пак ќе кажам, ЗА МЕНЕ ЛИЧНО немам намера да го слушам или пратам ликот кој не знае шо збори или не пренесува информации детално и ко шо треба.

Секој шо ќе каже дека сликите коа ќе ги сликаш со камерата на апаратот се снимаат во една или повеќе апликации звучи ко да не разбира како работи data storage на модерни телефони.

И да, често се дешава кај мобилни и tech ривјуери пошо повеќето не се инженери туку се блогерчиња на кои им успеало. Привилигирани се и тие кои не се трудат во најмала рака да научат шо е шо барем нека се држат до тоа шо не е техничко. Нека си зборат за субјективни работи.

ЕДИТ: Сеа проверив (пошо и јас го користам и гугл фотос и галеријата паралелно, и мене лично ми одговара да не ми ги брише сликите кои идат на гугл пошо користам фри верзија и сакам да си ги имам и локално на телефон сликите во оригинална големина) - и дефинитивно нема опција гугл фотос фри верзијата за да ги брише автоматски бекапираните слики.

Сеа изгуглав дали има уопште таква опција google photos и не можам да најдам. Значи сума сумарум типот збори за опција која гугл не ја дава. Значи океј, му се свиѓа како работи iCloud ама тоа не е гугл сервис, сигурно и на андроид има бекап опции кои може автоматски да ти ги бришат од телефон бекапираните ствари.

Пак ќе кажам не разбирам како тоа шо нешто не работи он како шо очекувал е маана. Тоа дека само ајфон voice пораките биле јасни и гласни коа користел whatsapp зошто не му го замерив? Тоа за инстаграм и night mode исто така не му го замерив. Едноставно можно е.

Ама коа почна да листа фиктивни и хипотетички причини за како он користел гугл сервиси ама на самсунгов нешто снимале дупло... таму веќе не можам и ко шо кажав за мене губи кредибилитет ликот.

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Значи човекот кажа дека му ги снимало во двете места, Галери и Фотос. Прво и основно сликите не се снимаат во галери туку во меморијата на телефонот. Ај да кажеме грешка се изразил, гугл фотос нема опција автоматски да ти ги брише сликите шо се аплоадирани на клаудот.

И во двата случаи не ми е јасно човекот шо сака, ама збори за нешто шо не е ко што го кажува, не го истражил доволно а го наведува како маана.

Плус му фалат детали. Дали користи free или платена верзија на google photos. Пошо фри верзијата е малце покомплицирано ко шо кажав не ти ги зачувува сликите во оригинален формат на клаудот. iCloud колку шо знам исто не е бесплатно за unlimited сториџ. Напротив, се плаќа за одреден капацитет.

Исто така ако сакаш да мериш иста ситуација на iPhone треба да видиш како е со Google Photos апликацијата на iPhone. Дали и таму снима „во галеријата“ и во „google photos“ коа ќе сликаш или само во едното хахах.

Пак ќе кажам, ЗА МЕНЕ ЛИЧНО немам намера да го слушам или пратам ликот кој не знае шо збори или не пренесува информации детално и ко шо треба.

Секој шо ќе каже дека сликите коа ќе ги сликаш со камерата на апаратот се снимаат во една или повеќе апликации звучи ко да не разбира како работи data storage на модерни телефони.

И да, често се дешава кај мобилни и tech ривјуери пошо повеќето не се инженери туку се блогерчиња на кои им успеало. Привилигирани се и тие кои не се трудат во најмала рака да научат шо е шо барем нека се држат до тоа шо не е техничко. Нека си зборат за субјективни работи.

ЕДИТ: Сеа проверив (пошо и јас го користам и гугл фотос и галеријата паралелно, и мене лично ми одговара да не ми ги брише сликите кои идат на гугл пошо користам фри верзија и сакам да си ги имам и локално на телефон сликите во оригинална големина) - и дефинитивно нема опција гугл фотос фри верзијата за да ги брише автоматски бекапираните слики.

Сеа изгуглав дали има уопште таква опција google photos и не можам да најдам. Значи сума сумарум типот збори за опција која гугл не ја дава. Значи океј, му се свиѓа како работи iCloud ама тоа не е гугл сервис, сигурно и на андроид има бекап опции кои може автоматски да ти ги бришат од телефон бекапираните ствари.

Пак ќе кажам не разбирам како тоа шо нешто не работи он како шо очекувал е маана. Тоа дека само ајфон voice пораките биле јасни и гласни коа користел whatsapp зошто не му го замерив? Тоа за инстаграм и night mode исто така не му го замерив. Едноставно можно е.

Ама коа почна да листа фиктивни и хипотетички причини за како он користел гугл сервиси ама на самсунгов нешто снимале дупло... таму веќе не можам и ко шо кажав за мене губи кредибилитет ликот.

Се изнапиша...
Нормално дека нема опција Google Photos само да ги менаџира сликите, тоа го има само на iPhone и iOS, затоа и прави switch - една од работите која му смета е тоа.

Не знам што е проблемот... :)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Велиш дека Google Photos (само) на iPhone има опција автоматски да брише слики откоа ќе ги аплоадира на cloud?

Или велиш дека само на iPhone и iOS има опција да се бекапираат слики на некој сервис а потоа автоматски да ти се чистат сликите од телефонот (физичката копија)?

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Се согласувам...
iPhone сток е Photos + iCloud backup
Samsung сток е Samsung Galery + OneDrive backup

Google Photos е Third Party и на двата и исто/слично функционира и на двата.

И се согласувам дека се овие повеќе лајфстајл и што реков еднаш кликбејт влогери отколку релевантен извор на информации.
Кажал што имал за телефоните претходно у 5-6 видеа и сеа ај замижи, оп ново видео “Морав да се префрлам на ајфон од овие причини...” успут субскрајбнете ми се и кликнете, видете ги кејсовиве за телефони и овој сајт за половни автоделови... o_O

TouchIT

lurker
9 јули 2018
901
643
Голем ќеиф ми направи IOS14...некој дали има информации кога би излегла првата public beta?

TouchIT

lurker
9 јули 2018
901
643
Чудно...Рекоа дека ќе има Developer Beta уште денес, а Public Beta во Јули. Како и да е јас чекам до официјален release :D. Пиши импресии.
Така требаше да е Developer beta но кај сите го пишува како Public Beta,Го спуштив профилот,бавно оди превземањето моментално,покасно ќе го апдејтирам и ќе пишам

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.603
1.764
Само што ја изгледав WWDC конференцијата (сеуште не знам зошто Виндоус и Андроид немаат вакви фино скоцкани кинотови) и морам да кажам дека Аппле стварно имаат courage, ете размислувам некој голем ОЕМ да го направи ова нема шанси да им пројде, нема никој од девелоперите да убеди да направи транзиција, еве некои девелопери немаат супорт за АМД како што треба. Колку е моќен 12Z тоа е страшно, толку мал чип со толку моќ, секоја чест. Ја прикажаа Лара Крофт преведена преку Розета 2 како се врти, значи и ГПУто ќе биде јако, што значи нема веќе Радеонки на Мак.

boriseto

lurker
7 јули 2013
524
493
boriseto's setup  
Processor & Cooler
AMD 5900X
Storage
1TB
RAM
96GB
Video card
6700XT
OS
Windows 11
^ова требаше да биде DEVELOPERS CONFERENCE, а го презентираат како за крајни корисници. Ова мене ми беше многу глупа конференција. #BlackThemeMatters.

Edit: барем подобра е од ракоплескањата шо беа у позадина од вработените.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно